Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Кола нов внос Технически преглед


Radiskoda

Recommended Posts

Здравейте.
Днес регистрирах кола нов внос, внос от Италия. Оказа се, че колата няма технически преглед и се наложи след поставянето на номерата да измина 4 км. Без технически преглед за да стигна до такъв пункт. В КАТ жената ми каза, че не би трябвало да има проблем дори да ме спрат за проверка.
Въпроса ви е възможно ли е някоя камера да ме е заснела без преглед и да очаквам ли нещо?
Благодаря ви за отговорите предварително колеги 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

няма нищо притеснително камерите не следят за технически преглед защо си мисля че първичния преглед на кола нов внос се правеше в кат ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прави се в Кат само, ако в страната от която идва е бил все още активен, иначе не ти дават ии отиваш до най-близкия Пункт да направиш.

в кат ми обясни жената, че отиваш на риск, което е абсурдно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До колкото знам, колите нов внос, затова минават регистрация в КАТ. За да могат контролните органи да проверят в какво състояние е съответния автомобил. И в случай, че нещата са наред, ти дават един червен талон, на който пише кога подлежи на преглед ППС-то и си караш една година с него. Не съм чувал досега, че колите нов внос преди това трябва да минават преглед - ГТП. Има едни други прегледи преди КАТ - Типово одобрение, но не мисля че в случая говорим за тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Онзи ден регистрирах кола нов внос (Холандия) в КАТ София - те ти правят прегледа и трябва да са ти дали стикер - от старите, тъничките, без чип. Като ти дойде ред за документите получаваш малък и голям талон, картонче за преглед, стикера и номерата (вече си ги слагаш сам). На моята последният холандски преглед е от 2021г, но не помня точно датата - на канала само ми свериха номерата на шаси и мотор и туй то - нема лампи, нема аптечка ....нищо.
Предварително си плащаш гражданска, еко такса и номера/документи - аз го направих при препоръчан човек преди каналите - за кола 2006г., 170к.с. платих точно 500лв. и после само се развявах с документите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами при мен беше различно, еко такса, гражданска, номера и когато минах всички гишета ми казаха, че нямам преглед и трябва да си направя.

За да стигна до пункт се наложи да шофирам без преглед около 4-5 км.

дано да няма някакви последствия.

Това става въпрос в КАТ Гео Милев Сафия Окръг

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 3 години колега си купи кола, внос от Испания. В КАТ СО, му дадоха талон със срок на валиднист, която отговаряше на срока на техническия преглед от Испания ~4-6 месеца оставаха. Тогава за сефте разбрах за тази опция. До тогава и аз мислех, че минеш ли през регистрация ти дават талон за преглед за 1 година, но явно вече не е така. 

В последствие някъде прочетох, че за да се внесе автомобил от чужбина, трябва да има валиден преглед поне за следващите 6 месеца, в което има резон. 

Може би този автомобил е престоял повече в автокъща и валидността на прегледа му, от страната от която е дошъл при нас, е изтекла. За мен обаче е пълна идиотия да минеш през каналите на кат и да те изпратят, но да ти кажат, нямаше валиден преглед. Още на следващата пресечка може да те спре патрул и да те глоби за без преглед. А представетв си че стане ПТП, кой ли ще изгори...? Не само че и по Каско ще ви откажат щетите, заради липсата на валиден ГТП, ами и акт ще плащате, за ПТП с автомобил без преглед

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам, дали не сканират по номерата на колата камерите ии да изпращат глоба.

Всъщност каква е глобата ? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля че (все още) не е автоматизирана системата, но може и да греша. 

Не знам колко е глобата, и дали е точно калкулирана или се смята според настроението на човека с палката, при рутинна проверка (20, 30, 50... лева). От камера, поне засега, едва ли ще получиш честитка за това "нарушение". 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги даже сега погледнах документа и вижте какво пише.

Никой нищо не каза в този пункт.

Как да го разбирам това нещо, някой има ли идея ?1698558E-3F74-4872-AD1F-287E89A8D791.thumb.jpeg.f691e5f6acaa80afd512c5d67c26323b.jpeg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Измерили са наднормерни стойности на CO  неотговарящи на 2-ра или 3-та "Еко група". По таблични данни уж трябва да влезе в някоя от тези двете.

Редактирано от Penata
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реално може ли да се шофира с този преглед или

трябва да отстраня неизправността и тогава да направя нов. То реално аз не знам каква е неизправността, никой нищо не ми каза.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Официално трябва да я отстраниш преди следващия преглед (само официално).

За такъв "проблем" полицаите не би трябвало да се закачат. На старата ми кола имам описан неработещ трети стоп, за което могат да ме захапват ако решат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно

Предполагам, че ако е нещо с което не може да се шофира, нямаше да ми залепят стикер на предното стъкло ? 

поне да бяха описали неизправността.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мисля че нямаш заверка на пожарогасителя по принцип не законно но не ми се вярва да ти търсят това ,ама знае ли човек 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече очаквам всичко да търсят колега. Особено сред тази простотия да ходиш някъде си за първи преглед

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Заверка на какво?! На мен ми провериха номер на рама, номер на двигател и ....нищо повече - бях взел на заем цял комплект (аптечка, пожарогасител, триъгълник, жилетка), че моите са разпиляни, но даже не ме питаха за тях, пък камо ли да ги гледат.,....  По древни спомени в КАТ правеха цялостен оглед на автомобилите - канал, валове, номера, светлини..... ама това е минало и забравено.
Другата седмица имам ходене на там и ще питам един приятел от системата за тази щуротия с прегледа - това не е нормално, особено "карай на твой риск" до някой пункт за ГТП - трябвало е да или да ти направят преглед в КАТ (като на мен) или да ти кажат "на репатрак до пункта". 
А сега се сетих, че на моят стикер НЕ пише еко категория - утре ще видя в големият талон какво са ми написали. 

П.П. Ако някой минава с кола нов внос и има стойки за номерата да си знае, че може и да не стават за нашите номера (холандските, например, са с 3 мм по-ниски от БГ табелите при същата ширина) и ако се наложи може да си вземе комплект стойки от канала на който е минал (ако нямате ще Ви ги дадат още докато гледат колата). В тази връзка си носете някое и друго инструментче - сами ще си ги монтирате на паркинга след каналите.

П.П.П. Ако Ви кажат да си вземете стойки от кашона до канала гледайте в плика да има малко пликче с бели гумени тампончета - слагат се на стойката, за да не жули боята (аз ги сложих всичките на задният номер, че е на капака)

Редактирано от Logrus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обясниха ми също нещо за 24 часа в които можеш да направиш преглед, но не я разбрах без да те глобят ли. Нали всички мрънкат на гишетата

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, Radiskoda написа:

Нали всички мрънкат на гишетата

Гише 52 - бяха две невероятно усмихнати и мили дами (едната ми подготви документите, другата ми приготви номерата) - нямаше грам мрънкане, а и докато изчаквах да дойде моят ред ги слушах как внимателно се отнасят и с други "пациенти", някои от които адски досадни и/или агресивни (повечето от тях, на мястото на тези дами, аз щях да пратя до Пловдив в рамките на 30 секунди). Аз съм възхитен от положителното отношение, както и от липсата на каквото и да е разкатаване. Задаваш точен и ясен въпрос и получаваш съответен отговор.

Е, може и да съм уцелил моментът, но като цяло нямам никакви оплаквания (особено че не се наложи някой тиквеник да ми слага стойките и номерата и да ми дупчи колата)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, Logrus написа:

Гише 52 - бяха две невероятно усмихнати и мили дами (едната ми подготви документите, другата ми приготви номерата) - нямаше грам мрънкане, а и докато изчаквах да дойде моят ред ги слушах как внимателно се отнасят и с други "пациенти", ....

 

 

Чаво , ти сигурен ли си че само кола си си внесъл от Нидерландия (Холандия) ?

????

  • Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 22 минути, mRt написа:

 

Чаво , ти сигурен ли си че само кола си си внесъл от Нидерландия (Холандия) ?

????

Абе претараших я - само кола си е и нищо ? скрито в багажника ...за съжаление ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко в страни от темата, но само на мен ли ми направи впечатление 15 631 км за 20 години? А може би са пропуснали някоя цифра при писането. 

Незначителни незиправности пише, а и щом си преминал успелно, значи си редовен, но все пак трябва да се отстранят. Ако този код действително се отнася до вредните емисии, не е много приятно, особено предвид възрастта на автомобила. Ако заработят (еко) зоните с ограничен достъп в центровете на големите градове, това ще е проблем ако минаваш през такива. 

А и чисто човешки, може да решиш да отстраниш неизправността за да не тровиш другите, а и себе си. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз видях километрите. Може да са истински - не е невероятно. Ако е сменян километража... или да е превъртян, или да е с 5 цифри...

Относно "забележката" - не е проблем и не е нужно отстраняване. Пише, че не отговаря на изискванията, което всъщност значи, че не покрива нормите за категорията към която спада по документи. И за това е в по-долна група. Никакви грижи няма да се кара така.

Виж, това за техническия преглед, дето ме го дават/правят в КАТ е някаква новост. Колкото и каквито и да са били колите, които съм регистрирал - винаги на каналите в КАТ си получават преглед за 1 година.

 

Редактирано от zloQQ
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пропуснали са една 0 най-вероятно, въпреки, че на таблото също я няма, но няма как да е на толкова малко км.

Тази точка 7.2 не знам какво означава, но утре ще отида до друг пункт за технически преглед да ми обяснят и ако се наложи да минавам нов ГТП.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.