Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Recommended Posts

Здравейте,

 

Видях, че има обща тема за дискусия относно избор на гуми, но реших да конкретизирам една тема за конкретната година и последните модели (2019)

Ако трябва да бъда честен, то за първи път ще си купувам нови гуми и има някои неща които бих желал да изгладя :) (досега съм купувал все втора ръка и то са били почти нови гумите, но никога нови.

 

Бих желал да наблегнем на:

- Откъде да се закупят по интернет (като добри отзиви)

- Държава на произход (забелязах, че има мнения в които дадени държави не се препоръчват и други, които се препоръчват)

- DOT-а (ясно е, че дори да са нови, то е възможно да са с по-стар DOT, та до какъв DOT да се "ослушваме", да избягваме нови гуми с определен дот, да настояваме за новите гуми с дот до колко седмици и прочие.

- Сравнение, отзиви, мнение относно конкретните модели

- Дали във всички сайтове гумите могат да се вземат с фактура относно ДДС-то

 

Колата е Superb II 2.0 TDI CR 4х4 170к.с. (летни 225/40/18)

За зимата имаше хора, които ме навиваха да си остана с тези джанти и да сменя само гумите, а други да сложа по-малък размер.

Реших да закупя джанти 17", но имах и колебание относно размера, защото заводско има 205/50/17 и 225/45/17 и накрая се спрях на 225/45/17

 

Сега идва въпросът какви точно гуми да закупя. Разгледах доста ревюта и всеки ден си меня мнението.

В едно ревю едната гума е по-добра в пъти, в другото друга и прочие. А има хора които казват "нищо друго освен Michelin Alpin не е гума за зимата".

Но както казах в различните ревюта гумите варират като оценка и места, но Michelin никога не е била на 1-во или 2-ро място.

Колебанията ми са относно:

- Michelin Alpin 6 (в един сайт и за тях пише шум)

- Goodyear UltraGrip Performance+ (Някои пишат, че била шумна, а в някои ревюта по шум е 1st place)

- Continental WInterContact TS 860

- Bridgestone Blizzak LM005

 

Като цяло съм се спрял на  Michelin Alpin 6, но взех да глоня и към Goodyear UltraGrip Performance+  днес (в дадено ревю са на 1-во място), а това с шума което прочетох нещо ме възпира, а в друго ревю Continental WInterContact TS 860 са на 1-во място.

 

?

1autoexpress.jpeg

2autobuild.jpeg

3marketreview.jpeg

3winter tyre.jpeg

4autobuild2.jpeg

4autobuild3.jpeg

4autobuild4.jpeg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едва ли има някой, който е карал с повече от един от посочените от теб модели и ще може да даде обективно мнение. Каквото и да вземеш от тези, мисля че трудно ще сбъркаш. Относно онлайн пазаруване - купувал съм от avtogumi.bg и bggumi.com. И от двете места съм доволен. Вариант за Континентал е Еуратек, тъй като в момента върви сезонната им промоция. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет,

Закупуване - От години ползвам avtogumi.bg. Купувал съм от 13 до 20 цола. Никога проблеми с нищо. Кампанията на Еура Тек, за която някой тук ме открехна е много добър вариант, като там проблема е, че си ограничен в две марки - Континентал и Барум.

Произход - Избор нямаш, няма какво да го мислиш. В определени години, определени размери се правяд в определени фабрики. Континентал съм карал немски, Словашки и Румънски. Не съм почувствал разлика в поведението, нито е имало крива или по-бързо износваща се гума.

DOT - Колкото по-нова, толкова по-добре. Но не защо ако е на 1 или дори две години е "заминала", а защото с пресния ДОТ се намалява шанса да е била складирана неправилно. Това, което убива гумите е слънчева светлина, влага и физически неправилното им поставяне. Аз доверие на българските фирми нямам по отношение на спазване на принципа за съхранение на гуми. Така че пресният ДОТ те пази не от това гумата да е прецаката, а от това да е максимално кратко време неправилно съхранявана.

Аз съм фен на Континентал. До сега не съм карал тяхна гума, която да ме разочерова. В момента със с Ханкук за зимата, което е вид "експеримент" от моя страна. И бих ги препоръчал ако ти е интересен модела - Icept Evo2. Предоволен съм от тях. Принципа ми е "You cant go wrong with Continental". Не знам дали винаги са НАЙ-добрият вариант сред всички, но знам, че винаги са достатъчно добри. TS860 е модел, който е вече на 3 зими и има само позитивни отзиви. Карал съм го на 15ка на предишната ми кола и си бяха супер.

ДДС - Да, би следвало да може. От Авто Гуми почти за всяка поръчка съм си взимал фактура, но винаги са ми идвали с касов бон. Тоест там не се коментира дали може или не. Еура Тек естествено по дефолт трябва да ти е ясно, че може. Колкото до останалите сайтове - нямам идея. Предполагам, че по-скоро да.

Размер - В шофьорският ми стаж НИКОГА не съм карал различни размери за зима и лято. Нито съм сменял джанти. Карам с един комплект джанти, сменям само гумите. Никога не съм имал каквито и да е проблеми. За мен карането зимата с по-малък размер е някаква страшна и нелогична отживелица.

Мишлен - Мишлен, Бриджстоун и Гуд Иър са марки, които се борят за високият клас. Високият клас от 2-3 години насам започва от 19цола (долна граница). Не смятам, че за масовите автомобили заслужават цената си.

Тестовете на гуми като цяло - Вяра не можеш да имаш. Повече от естествено е, че всичките са платени за конкретни резултати или поне силно компрометирани. Всяка организация си има схема на тестове, която НЕ покрива всички условия, дори не покрива всички модели. Първата година, в която карах с TS860, модела не присъстваше в нито един тест. Причината беше, че при провеждането на тестовете все още не е била налична в магазинната мрежа. А до колкото знам, единият критериий за оценяване е точно това - гумата да е купена от random място, а не доставена директно от производителя. За да се запази някаква обективност.

 

В резюме, на твое място бих взел това и от тук - https://bg.avtogumi.bg/oscommerce/zimni-gumi/continental/ts850-22540-p-170168.html

 

п.с. - Миналите 2 години, гумите в Еура Тек бях с по 20 и нещо кинта по-евтини от тези в Автогуми, сега е обратното. Разликата обаче е, че ЕТ ги имат налични, а Автогуми са с доставка 1 седмица.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, sauber написа:

И бих ги препоръчал ако ти е интересен модела - Icept Evo2. Предоволен съм от тях.

Сега остава да кажеш как се държат днес на мокрото, че имаше някакви съмнения за "одървяне" :)

 

+1 за avtogumi.bg - 3 комплекта съм взимал от тях - няма грешка

 

Аз лично от посочените модели бих избирал между Continental и  Goodyear.

В момента съм трети сезон с Нокиан WD3 и съм доволен от гумата, но последно време много негативни мнения чета за моделите на марката от Руския завод.

Като не лош вариант мога да предложа зимните модели на Фулда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато търсите тестове, старайте се да е за същия или близък размер. Примерно един и същ модел гума може да се представя отлично при 17" и 18" и да на последните места при 14" и 15".

Иначе която и от "премиум" марките да вземеш няма да сбъркаш. Прецени дали ще караш повече градско, повече извънградско и магистрали или ще ходиш на ски в планината. От там вече си преценяваш дали е по-важно да са по-добри на сняг и лед или на сухо и мокро.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За тестове последния май е това: https://autobild.bg/кои-са-най-добрите-гуми-за-идващата-зим/6/

 

Аз заложих отново на Конти TS860 от Еуратек.Цената там ми се стори добра..Kaрал съм с TS 830 и с TS850 и определено за мен това е зимната гума.Bridgestone имат нов модел 005 които също изглежда добре

 

Редактирано от Speedster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тия нови Michelin-ки ги изкарахте, че и за вторични едва ли не няма да ги вземат. Не знам какви са гумите, но вече се спрях на тях като избор.
На клипчетата и снимката не се хваля колко бързо съм карал, колко безрасъден шофьор съм или колко добър шофьор съм, но бях с гуми втора ръка. На снимките които имах с малко барване на цветовете с програма, видях, че гумите са Hankook Winter I*cept и да Ви кажа не знам какви са и що са, но доста добре ходеха с пасатора. А съмняваме Michelin-ките да са по-лоши от тях, още повече като са нови. В друг момент около миналогодишния снеговалеш аз бях на път през целият му пик и четох акк във фейса някой заседнал някъде, друг нямал да тръгва, трети закъсал, четвърти му било немислимо да излезне и прочие. Но дали е заради гуми, дали е комплексно, но колата свървеше доста добре. Не казвам, че няма заблежки, но със 120-140 на буквално непочистен път или вече започващ да се залежда път, няма как да няма забележка, че се е хлъзнала и прочие.
Ако някой има като моя шкодилак или размер джанти и си закупи друга марка гуми (от тези които изборих), може да се уговорим да им направим някой друг тест някъде, че да се убедим от първо четене за правотата на тестовете по нета :D.

 

https://youtu.be/wy3htk-64EU
https://youtu.be/lf0cMfhkNl8
 

20180226_173428.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да дам и моите 5 цента по темата :)

 

След сравнително не много експерименти с купуване на гуми според тестовете на ADAC разбрах, че първите в класацията никога не са моите гуми. Защо? Ами ADAC правят тестове в Германия, при условията в Германия. Тук не визирам чистенето на пътищата, а самата специфика на климатичните условия и начина им на каране. ADAC слага голяма тежест на мокро спрямо лед и сняг. За мен последните две са значително по-важни отколкото мокро. Същевременно разхода на гориво и износването са критерии, които на практика са без значение за мен, защото така и така за 3 до 4 години няма да износя комплекта, т.е. ще остарее преди да се износи.

 

Иначе не е като да не съм тествал гумите и, да не чуе дявола, досега не са ме дънили

spacer.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 седмици по-късно...

Здравейте,

 

Спрях се на Michelin Alpin 6, днес ги поръчах ги за 233лв бройката от gumi.eu (Голямата гума, гр. Варна), чакам до 2-3 дни да дойдат.
Казаха, че DOT-а ще е 2019, ще ги видим като дойдат.

 

Искам да изразя и ВЪЗМУЩЕНИЕТО си от екипа на AVTOGUMI.bg. Никога не съм получавал по-вулгарно отношение от официална комуникация в интернет.
И по-конкретно:
- Категоризираха въпросите ми като "МАЛОУМНИ"
- Категоризираха ме в графата "БОЛНИ МОЗЪЦИ"
- Категоризираха много от потенциалните си клиенти като "НЕНОРМАЛНИЦИ" и евентуално и аз в това число.
- Казаха, че усмивка приемали моите "ЛАИШКИ ПРИЩЕВКИ"
- Изказаха, че имат най-доброто обслужване в страната като заключение :O

 

И всичко това беше относо DOT-а за гумите и без никаква друга странична провукация от мен.
Възмутен съм от отношението, което показаха. ДОРИ хипотетично да приемем, че обидите които са изказали са с право, то те НЯМАТ ПРАВО да използват такъв вулгарен език в официална кореспонденция и дори в неофициална, ако уважават себе си..
По много различни и културни начини може да се тушират всякакви въпроси, но НЕ и по този вулгарен начин...

 

Чудя се дали да не се оплача някъде от наистина просташкото, непристойно и неуважително отношение от тяхна страна. Продуктите може да им са ТОП, но с такава кореспонденция няма и да достигна до техните продукти.

 

Поздрави,
Иван

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих се радвал ако качиш въпросната кореспонденция. Ако нещата са така, както ги описваш, ще загубят и мен като клиент.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, sauber написа:

Бих се радвал ако качиш въпросната кореспонденция. Ако нещата са така, както ги описваш, ще загубят и мен като клиент.

 

Никакъв не е проблем, ще ти пиша на лично да ти я изпратя.

Пиша това съобщение тук, за да не кажат другите потребители, че не пращам нищо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прочетох кореспонденцията на колегата с фирмата. Не знам дали въпросите му са дебилни или не, не съм търговец на гуми. Това за което е прав и това, за което съм 100 % съгласен е, че не може отговор на въпрос да започва с "По принцип на малоумни въпроси не отговаряме, но днес ни хващате в добро настроение и ще направим изключение за Вас."

Ако ще и НАЙ-тъпият въпрос на света да е задал, такова поведение не е допустимо. Аз зачерквам автогуми като мой доставчик. Ако някой клиент ти яде от времето или смяташ, че не ти е рентабилен, има 500 варианта да го "разкараш" тактично. Поведение в стил "До вчера правих баланс в гумаджийницата, днес са ми дали да отговарям у фейсбука на тъпаците" не е ок.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето Link към тема спркачената кореспонденция на e-mail с avtogumi.bg . Излишно е да се продължава тук, защото тематиката е различна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям мнението на Пепи. Тестовете напоследък са доста странни. Една гума е силно препоръчителна едната година, на следващата е извън челната 5-ца. Има доста тестове от потребители и са интересно четиво с преки наблюдения. 

Но да, на мокро и сняг е важно, защото сме България и пътищата не са като в Германия.

По темата: Тази година заложих на нови Дънлоп 225/45/17. 

Гуми винаги купувам с пресен дот от Диана и монтиран при доверен гумаджия. 

Редактирано от Impress_me
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.