Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Обезщетение за тотална щета


Recommended Posts

За съжаление ще трябва да се разделям с този форум. Преди месец един самосвал ме засече и фабийката стана на ... за брак. На шофьора на самосвала му съставиха акт и това неговия проблем свърши, а Аз тръгвам по мъките….Отивам в неговата застрахователна компания по гражданска отговорност – Лев-инс. По-прочетох едно друго за „лев-инс“ и само отрицателни отзиви из нета,  както и за повечето мутренски  застрахователи, но какво да се прави, тука е така - живеем в България. Та дойдоха от застрахователите за оглед снимаха писаха, снимаха писаха и след ден по телефона ми казаха, че колата е обявена за „тотална щета“.
След още месец разбирам и за какво обезщетение става дума.

Автомобилът е Fabia 1.4mpi година-2002 и са я оценили на 1400 и съответно обезщетение 900лв.
Същият автомобил по „Шваке“, както и из сайтовете за коли е с приблизителна оценка около 3000лв.

Миналата година една шИФиОрка ми заби един теглич в задния калник направихме двустранен протокол и нейната застрахователна компания „Олимпик“ оцени щетата на 136лв.

Моята гражданска е в „Евроинс“ ако това има значение.

Та се чудя Аз, за един одраскан калник 136лв. А за цяла кола 900лв.???
Редно ли е това?
На каква база се правят тези оценки? Мога ли да направя нещо? Може ли тази оценка да се оспори по някакъв начин?
Без съд разбира се тъй като всички знаем,  че у нас съдебна система няма.

Може ли да се направи нещо освен чашата студена вода която така или иначе ми остана да изпия.

След великденските празници отивам в КАТ да я дерегистрирам за бракуване и за да си получа мизерното обезщетение и след това ще се появи в секцията продавам на части.

Между другото до инцидента колата беше перфектна, всичко по мотора, климатика, здрави врати(десни), прозорци, преден капак десен калник, хидравлична помпа както и целия салон са О‘К.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колега. Жалко за случката, жалко за колицата, жалко и че тоя инцидент ти вгорчава празниците, НО НАЙ-ВАЖНОТО Е ДА СИ ЗДРАВ и ти и близките ти. Щом няма пострадали - всичко друго се преживява.

Не от личен опит, но мога да ти кажа относно обезщетението :  БЕЗ съд нямаш почти никакъв шанс да жалиш "преценката" на "великия" застраховател. Не само Лев Инс са така - повярвай, нищо че си имал късмета с Олимпик. Та според мен единствения шанс за някакво по-голямо обезщетение е съд, ОБАЧЕ там нещата са не тегави, страшни са и не знам дали ще се решиш. Първо НЕ трябва да взимаш обезщетението което ти предлагат от Лев Инс. Вземеш ли им парите които ти дават приключваш случая.  След това трябва сам да си следиш кога виновния ще бъде наказан - т.е. кога ще му излезе наказателното постановление, кога ще му го връчат пък кога ще влезе в сила. Това може да стане след месеци, да не кажа "може и никога", ама такава ни е административната процедура по налагане на наказания.  Чак когато има влязло в сина НП на виновния имаш срещу кого да заведеш гражданско дело в съда за обезщетение. В това дело виновния си привлича като страна застрахователите - "Лев Инс" и настава една съдебна сага. През това време колата като купчина желязо трябва да стои на трупчета щото може да се наложи пак да се оглежда от други вещи лица и да се правят оценки. НА всичкото отгоре за да заведеш такова дело трябва да си платиш съдебна такса която не мога да кажа със сигурност , но е е около 10  процента  върху сумата която претендираш. И като имаш предвид срещу кого се изправяш - застраховател, без адвокат едва ли ще се оправиш т.е. разходи и накрая делото приключва - твоя иск примерно е 5000 лв, съда отсъжда 2500 лв и при влязъл в сила съдебен акт - застрахователя плаща като поп това което е присъдено, но се сещаш кога и как може да стане това.

Още веднъж жалко за случката , но такъв е живота. Успех с всичко което решиш да правиш, но клуба не зарязвай , може пък следващото возило също да е от МАРКАТА.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много си харесвах и поддържах шкодичката... но... сега ще съм без кола за неопределено време. Иначе катастрофата беше доста стршничка и бе на косъм от трагедия, но слава богу. Като чета за съдебния вариант, както и предполагам трябва да си едва ли не Адвокат Марин Марковски и на него ако му се случи да се замисли. Като си помисли човек колко коли се движат в страната и колко пари за гражданска отговорност прибират тези мутри. че като закъснееш с един ден те гонят като престъпник а когато трябва да плащат направо се гаврят и изобщо не им пука

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, съжалявам за крайно гадната случка. За съжаление съдопроизводството в България е такова, каквото ти го е описал колегата с ник Rado1768.

Ако се решиш да отидеш на съд НЕПРЕМЕННО ПОИСКАЙ ПОНЕ НЯКАКВИ ГАРАНЦИИ И ЗАПОЗНАВАНЕ С ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ РИСКОВЕ, КОИТО ПОЕМАШ. Адвокатите са много сладкодумни в началото и само казват всичко ще бъде наред, но не е въобще така в повечето случаи. Освен това ще те "цицат" непрекъснато с разни суми и сумички.

Споменал си дебелака Марин Марковски. Този тип (за мен това не е адвокат) и екипа му проспаха важно за мен дело, непрекъснато искаха пари и въобще не ме предупредиха, че дори да влезе в съд делото почти няма съдия, който да отсъди в моя полза защото съдиите в България обичат да се измъкват винаги сухи от по-заплетени казуси.

Такава ни е съдебната система, такива са ни прокурорите, съдиите и адвокатите. Това е държавата на Гинките, Калинките и Тиквата! :o

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Айде без гръмогласни обобщения!

На основата на еднократен опит...

Ако става въпрос за споменатия адвокат съжалявам, че не се познаваме, но ще разкажа при необходимост случката от начало до край. Все пак нека е на лично, а не тук защото може да имаме аз и модератори неприятности.

Имаме общи познати тук във форума и ще ти гарантират, че глупости и неверни неща не си позволявам да твърдя. Още повече вече съм над 50.

И в заключение: Не е еднократен опит! Срещнах се с няколко опарени и подведени от него.

Весел празник и не прибързвай!

 

р.s. Ако намекваш за политическа насоченост - да прав си, но е точно така. Същото касае и правораздавателната ни система. Съжалявам все пак, че се отклоних от темата.

Редактирано от K0K0
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пишман станах, че споменах адвоката Марковски. Казах го като един вид събирателен образ на мастит адвокат а не, че имам намерение да го ползвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти,

 

преди 2-3 години родителите ми "самокатастрофираха" и колата им беше обявена от застрахователя "Евроинс" за Тотална щета. Разликата е, че доколкото разбирам, ти нямаш Каско или греша?

 

Както и да е... Евроинс бяха оценили колата на 3000лв (сумата върху, която се плащаше и самата застрахователна премия), а реално изплатиха 1600-1700лв в последствие, и то след 1000 ходения до централата им, 10000 телефонни разговори и почти половин година по-късно ( доооооста над обявения според полицата срок!!! ). Абе едва ли не ходиш и си просиш парите, които ти се полагат (много губене на време и нерви). Дано при теб нещата минат поне според обявения срок...Не ми се мисли, ако е някоя по-скъпа кола колко години ще се мотат да платят примерно 40 000лв :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лев Инс са пълни лайнари - и аз го ядох тоя със застрахователните им "премии". Дават малко и ако/когато поискат.

Дано се пребориш с тях и да ги одрусаш колкото може повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам "каско", става дума само за гражданска. Но при бракуването такава мотика настъпих в КАТ, че не ми се говори...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам "каско", става дума само за гражданска. Но при бракуването такава мотика настъпих в КАТ, че не ми се говори...

 

Потърси този колега - http://skodaclub.bg/forum/index.php?/user/325-v/

 

В друга тема беше писал, че има съдебна практика за обезщетения по ГО, която би трябвало да е в наша полза (на потърпевшите).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам "каско", става дума само за гражданска. Но при бракуването такава мотика настъпих в КАТ, че не ми се говори...

Здравей колега, не си споделил какъв е проблема с "бракуването" в КАТ, вероятно не е по темата, но до колкото съм запознат единствения проблем за "бракуване" на автомобил е ако на същия има наложен запор. Тогава трябва да се уведоми и органа който е наложил запора, може да е ЧСИ, може да е НАП. Иначе дори и да нямаш документ от застраховател за тотална щета, всеки собственик може да си "бракува" МПС-то /да прекрати регистрацията/ в КАТ, като върне табелите и талоните и попълни декларация къде ще се съхранява бракувания автомобил .В КАТ ти правят заявление за прекратяване на регистрацията, връщат ти големия талон - перфориран, ако искаш и документ могат да ти издадат, че МПС -то е бракувано. Вече не е необходимо да се ходи и в Общината да се декларира, че вече нямаш собственост и да заличат партидата на автомобила и да не дължиш данъци за напред, но връзката между КАТ и данъчните служби в Общините все още не е много сигурна, за това аз лично препоръчвам след бракуване на автомобил да се отиде с "перфорирания" талон или документа от КАТ до "Местни данъци и такси", да се уведомят, че вече нямаш кола. Естествено там ще проверят за неплатени данъци до датата на "брака" и ще си ги търсят до 5 години назад.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бракувах колата без проблем, но се оказа, че са ми я бракували по "общия" ред, тъй като влязохме в излишни диалози със служителката къде ще се съхранява колата. Застрахователя нищо че му представям продупчения талон иска и удостоверение за прекратяване на регистрация. Връщам се в КАТ и си искам удостоверението и повторно им показвам писмото от застрахователя което е и до тях. Те категорично отказват тъй като вече са я дерегистрилали и промени не можели да се правят. Служителката започва едни безкрайни телефони консултации с разни началници и се стигна до заключението да напиша молба за промяна статута на дерегистрация, което се прави в София и да чакам един месец за отговор. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 месеци по-късно...

Бракувах колата без проблем, но се оказа, че са ми я бракували по "общия" ред, тъй като влязохме в излишни диалози със служителката къде ще се съхранява колата. Застрахователя нищо че му представям продупчения талон иска и удостоверение за прекратяване на регистрация. Връщам се в КАТ и си искам удостоверението и повторно им показвам писмото от застрахователя което е и до тях. Те категорично отказват тъй като вече са я дерегистрилали и промени не можели да се правят. Служителката започва едни безкрайни телефони консултации с разни началници и се стигна до заключението да напиша молба за промяна статута на дерегистрация, което се прави в София и да чакам един месец за отговор. 

 

Здравей колега,

 

малко късно се включвам, но ако имаш нужда от съдействие съм на разположение. Застрахователят дължи действителната стойност на МПС-то. Л.С. или 0898 35 35 34.

 

Поздрави,

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.