Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgtraxxastraxxas

Драма! Водостока над паркомястото ми се чупи всяка зима

Soronprfbs

Recommended Posts

Привет, 

Над паркомястото имам една чупка на водостока. Зимно време тръбата замръзва, но понеже долната й част е на по-топло, та се разразява и ледените парчета от горните етажи падат и чупят елемента. 

Първото счупване: 
1.jpg

Второто счупване. Ъгловия елемент този път издържа, но чупи хоризонталната тръба. На снимката ъгловия елемент е върнат на мястото си.
2.jpg

Парчетата 
3.jpg

Сегашното състояние
4.jpg

1) Предложиха ми изграждане на отопление за около 800-1000 лева, което е добро решение, но както предполагате, ще трябва да го плащам сам. 

2) Ясно е, че пластмасовите компоненти трябва да се заменят с метални, но се оказва, че точно таков диаметър - f110x3,2 нямало метален... 

3) Най-вероятно ще сложим някаква ламарина с анкери към тавана, които да придържат водостока, но ме притеснява, че като тръгне, ще се счупи и могат да отлетят пак парчета и да стане и още по-трудно за подмяна. 

4) Друг е и въпроса, защо водостокът се заледява?! Не би трябвало... 

Идеи?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаш ли възможност да изведеш водостока да излива на терена?

Ако нямаш само нагревателен кабел те оправя или отопление на воронката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

П-образна ламарина с анкери към тавана - най-бързо, лесно и за най-малко пари.
Все едно парче от въздуховодите под/до водостока - тогава и парчета няма да летят. Подобно решение ще ти излезне 100-тина лева, за да ти сгънат и монтират тенекето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако сградата е нова, може да предявите претенция към строителя.

Едното е нагревател, другото да се направи решетка с по-малък диаметър от тръбата. и да се анкерира в плочата. Така каквото и да пада, решетката ще го задържа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

skoda fen - Сградата е 5 етажна, така че може би 15 метра. 

П-образната ламарина е доста добра идея! Благодаря :-) 

ID A, а тази решетка, как да се вмести едновременно в тръбата и да бъде анкерирана в плочата? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като гледам първата снимка, тръбата минава свободно през плочата. Има едни къси метални анкери с резба за м8 или м10. И един стига и после с болт отвътре на тръбата. Или си направи специала къса тръба с решетка и външни планки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си го представям с метално коляно, разширено да влезне в него, идващата от горе тръба и стеснено за да влезне в излизащата. Задължително от по дебел метал, за да не го чупи. Поне 50 см. да са дълги краищата му. С перфорирана лента, може да се прихване от доло да се придържа и като падат ледовете да не го изкъртят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вземи си нещо ТАКОВА. Не е необходимо да отопляваш цялата височина на улука, достатъчно е да загрееш най-горните 1-2 метра. Цената беше под 10лв/м, т.е. самия отоплителен кабел ще ти излезне около 20лв. Аз ползвам такъв за отопление на моторите през зимата. Предимството е, че самия кабел при температура над 10 градуса силно повишава съпротивлението си, съответно намалява консумацията. Дават ги около 10-15W/метър. 

Другата възможност е да видиш дали в най-горната част не може да се монтира нещо като това: 

1_e98eb53252084afb0ae2570e6e5fc43b.jpg

То ще спира големите парчета и не би трябвало да имаш проблем с леда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От тази година са сложени такива кошници, като показаните на снимката - използват се пласмасови гивгири, които освен това се пълнят и едра сол. 

Yanko78, въпросът е откъде да се купи такова метално коляно... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

по начало отвеждането на покривни или външни води в самата сграда е лошо решение..И не се знае кога ще избие..

Абе приятел като гледам снимките вие да не сте сложили тънкостенна пластмасова тръба?!

Питам понеже при нас примерно има 3 вида...Едната е тънкостенна и е доста ефтина ползва се преди всичко за вентилации...Втория вариант който масово го има е дебелостенна 110.. тя за по натоварени случаи съответно 2 пъти по скъпа от първата е.Аз примерно такава купувам...

Третия вариант е пак дебелостенна ама допълнително усилена..Рядко съм ги намирал но ги има...

Всичко е 110  стандарт и е взиамно заменяемо.

Та си мисля че най ефтиното решение е подмяна с усилена тръба и допълнително укрепване с някакви ламарини...

Аааааа и още нещо... Това категорично спада към гаранцията на строителя...Ако не са минали 5 години примерно...и има ъъъ определени условия ще те вземе под внимание

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

използването на сол или препарати хич не го препоръчвам защото прояжда..я съединенията я друго...

и сега се сетих че имах и аз едно такова болно място дето нямах избор и го направих с 3 ТРИ ДЪГИ по 30 градуса...

А не като при вас с 2 по 45...

Та мисълта ми беше че дебелостенно с допълнително укрепване и по плавна дъга...сякаш комбинацията от тези 3 фактора може и да се получи

Редактирано от mishoo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Беше тънкостенно, което променихме с дебелостенно - като резултат ъгъла не се счупи, а падайки счупи хоризонталната тръба втория път.  Минали са 5 години от издаването на сградата. Дори и като не бяха минали 5 години сам си поправях плочките на терасата, които, уви, не бях забелязал при покупката.  Просто Х лева < ходене по съдилища. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

въпросът е откъде да се купи такова метално коляно...

Първото което ми излезе.

http://www.tashev-galving.com/432156-20-1/0/Коляно+чугунено

Предполагам, ако се запитат фирми които се занимават с водопровод, ще дадат още по правилно решение. Можеш по имейл да им напратиш запитвания със снимките които си направил и те да си кажат мнението. Сещам се за аквамат2000 като пример.

Предполагам, че може и някоя железарска фирма да огъне от нормална желязна тръба и да се получи коляно. Дори може да се одължат малко повече краищата на коляното. Метал М на сливница посока метро мисля, че може да свършат работата.

Успех!

Бе тя колко тая зима, ще мине докато се усетиш :)))))))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Беше тънкостенно, което променихме с дебелостенно - като резултат ъгъла не се счупи, а падайки счупи хоризонталната тръба втория път.  

Да и аз така мислех че ще вероятно ще стане...

Затова написах че трябват 3 фактора..три дъги.. ъгъл на практика вече няма ами има плавна извивка и допълнително укрепване както казва иво

П.П

Досега никъде не съм виждал нито чувал някой да направи качествена снадка пластмаса метал...Затова си мисля че метални изделия не е правилния път

Редактирано от mishoo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да предотвратиш заледяването а не да се чудиш как да укрепваш свивката.Това коляно няма да ти помогне ако се изсипе 20-30кг лед от 10 метра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Решението е-дебелостенна ПВЦ тръба(3,2мм) и сгъстяване на носачите(скобите)анкерирани към плочата или чугунена разводка(коляно и тръби),ама излиза скъпичко.

Може да се сложи и воронка или казанче с подгряване и решетка на покрива,или цялостно подгряване на улуците-също скъп вариант.

С дебелостенното ПВЦ е най еФтино. :sorry:

Редактирано от coverdale
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе хора, какво го набутвате. Взима каквато и да е ПВЦ тръба, купува епоксидна смола и един бинт. общо 15-тина лева. С епоксидната смола и бинта увива тръбата и доживотно няма мърдане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А как ви се струва идеята да се пусне верига по протяжението на водостока - при размразяване парчетата лед няма да могат да летят свободно надолу като в дуло, защото веригата ще им пречи?

Воронка има поставена горе от тази година.  

Редактирано от Soronprfbs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сложи воронка с подгрев и ще си решиш проблема.

На две места имах същият проблем, единият го реших като извадих водостока извън помещението, а другият с нагревателен кабел, защото нямаше, как да сложа воронка. Тока го закачаш към общите нужди със самостоятелен прекъсвач.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Веригата е лош вариант - ще трупа лед и по-лесно ще замръзва тръбата.

Решението, което е най-удачно са нагреватели - пускат се през термостат и падне ли температурата под дадена стойност (1 градус например) се включват. Всичко друго са някакви мерки за отлагане и частично решаване на проблема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 3 седмици по-късно...

В крайна сметка ще се сложи подсигуряване долу за да не падне към колата и от там каквото сабя покаже. 

Благодаря на всички за полезните идеи! 

Редактирано от Soronprfbs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.