Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Amundsen update


NightSpirit

Recommended Posts

Здравейте,

 

искам да попитам за процедурата по ъпдейтване на картите на Амундсен.

 

Интерсува ме новата информация, която съм свалил дали се слага на нова карта, а не тази от колата. И след това се поставя на Slot 2? Това означава ли, че в последствие Slot 2 не може да се използва за музика? Тоест Slot 2 (карта 2) ъпдейтва Slot 1 и след това е свободен или системата си тегли информация и от двете места.

 

 
Step 3: Back-up the navigation data
It is recommended to create a backup of the navigation data.
› Remove the SD card with the navigation data from your device.
› Unlock the SD card (“unlock” position).
› Plug this into the computer or into an attached SD card reader.
› Create a new folder for storing the backup of the navigation data in your
computer.
› Copy all data from the SD card to the folder you just created.
 
 
Step 5: Use updated navigation data in the device
› Insert the SD card into one of the SD memory card slots of the device.
The updated navigation data are available, once the inserted SD card with navigation data has been recognized by the device.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 105
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

  • PRR

    31

  • edinichensluchai

    19

  • srservice

    13

  • chaveto

    6

Най-много писали в темата

Да, но не ми отговаря на въпроса.

 

На видеото казват - ако имате Амундсен, сложете картата и картите са готови. Въпросът ми беше дали карта 2 остава за постоянно и слота става неизползваем или системата се ъпдейтва и после можеш да извадиш карта 2.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами, без да претендирам за компетентност, мисля че не е възможно.

Най-малкото, защото "Амундсен" няма хард, на който да записва каквото и да било.

Съответно, чете само от външен носител на "дата".

То, това е и най-големия проблем - скъпи карти /720 лева/ за оригинална от ЕТ, при това остаряла, както и нуждата от външен носител на информация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като чета това което си публикувал като стъпки за update само едната карта остава в устройството. Другият слот може да се ползва. За columbus картите са 22гб нямам идея пило са за амундсен. Мисля че при тях ъпдейта е пълен старото става ненужно и се ползва само новата информация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвах да ъпдейтна, но дава настоящата версия като актуална -  ECE 2016. Дали заради това или защото ъпдейта не се е записал както трябва на SD, но нищо не стана. Изписа insert valid data ала-бала. 

 

Иначе има "update" бутон, който според мен би трябвало да копира от SD2 на SD1 и след това втория слот да е свободен. А не както казват на видеото по-горе -> слагате карта 2 и готово.

 

Като има по-нова версия ще пробвам пак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега NightSpirit, в портала за update пише, че актуализация ще има Май месец, (Further update of GPS data will be in May), месеца все още не е свършил, а тази актуализация която върви в момента има хора закупили автомобили от миналата година които са все още с не актуализирана навигация

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато се въведе рамата на автомобила в сайта за ъпдейти ви отговаря кое е за ъпдейт ,дали само картите или и софта който е на харда.При мен колата е 2015 софта не е за ъпдейт а само картите които са 2015.Наличните в момента са 2016.Те се копират на носителя който се поставя във втория слот и системата се ъпдейтва от този носител след което може да се извади.Номер едно носител остава в слота защото там освен карти има и др.необходими файлове.Дори не е необходимо да се тегли пълния размер от 14 Гб а само картите които са около 4Гб по спомен.Има инструкции за всичко.При добър интернет тегленето отнема 5-10 мин

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 месец по-късно...

Да постна малко впечатления от новите карти 2016/2017,пълно разочарование.Дори в Чехия куп грешки и обърквания по маршрута.Имайте едно наум ако пътувате из Европа.Един гармин с новите карти 2017 върши по-добра работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как направи ъпдейта? Аз пробвах да запиша zip-а директно - не става защото е над 4GB. Пробвах с разархивиране - не разпознава ъпдейта. Картата трябва да се форматира с FAT32, exFAT или NTFS?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Онзи ден в БП имаше тест драйв на Wv. Направи ми впечатление че освен менютата на български и картата и звуците също бяха на БГ. Та почнаха да ми се въртят разни планове да използвам ъпдейт за WV  за да добавя ако не друго то поне български глас. Някакви идеи по въпроса? Надали съм първия с подобни мухи в главата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 месец по-късно...

Наскоро ъпдейтнах и реших да... ъпдейтна темата за интерсуващите се.

 

Всъщност всички въпроси по-горе са в грешната посока. Аз бях останал с впечатлението, че на оригиналната карта SD1 се съдържа някава лицензионна информация (ключове). 

 

Всъщност просто се сваля оригиналната карта от SD1. Трие се информацията, която е само карти и на нея се инсталира новата карта посредством tool-а от сайта. Няма прехвърляне от SD1 към SD2. Не се ползва и update бутона. Мисля, че той е за ъпдейт на фърмуера на самата система, но не и за картите. 

 

Всичко е много лесно, само изисква време за сваляне и разархивиране върху картата.

 

Слот SD2 няма отношение към картите и може да се ползва за музика.

 

По отношение на горните коментари, че картите не са качествени. Има вариант да си ползватге Google Maps през телефона и Android Auto / Car Play. Google maps могат да се свалят и да работят offline за пътуване в чужбина. Ако някой има трудности с инсталирането на Android Auto да каже, има заобиколен път за сваляне.

Редактирано от NightSpirit
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честито.

Аз останах с впечатление че на друга карта освен оригиналната от шкода ,не се получава работата защото ги няма тези скрити файлове .Ако някой е успял със друга карта или е добър хакер или лъже.Също слот 1 или две са идентични и не е от значение къде е поставена картата .А относно новите карти на Амундсена там новите участъци от магистралите в Бг,Румъния и Чехия не съществуват ,пробвано.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ех, и аз от кога се каня да пиша, ама ...

 

Да, ъпдейта се прави с просто презаписване на картите. Аз просто си свалих zip-а, "разпънах" го на диска, изтрих всичко от картата (след като записах старото де) и след това изсипах новото. Всичко проработи без проблеми. А и картите хич не са лоши. Поне тествах до Италия и в сравнително малки населени места се ориентира без грижи. Единствено се "изложи" през новите участъци от магистралата (още не са официално открити!) през Сърбия. Но не е болка за умирачка.

 

Друго което пробвах е да "клонирам" оригиналната карта и да сложа друга, но не става. Под клонирам имам предвид копиране на ниско ниво, а не само като файлове. Самата карта е уж 16GB, но не точно колкото другите 16GB карти. Дали умишлено или не, но не става да се замени. Съответно няма вариант за "бекъп".

 

Що се отнася до андроидските навигации - фен съм им, но ми направи впечатление, че на няколко пъти GPS-а на телефона загуби покритие, докато навигацията на колата нямаше проблеми. А и имам опита с едно Ауди А6 при което нямаше навигация която да работи при затворени прозорци. Предполагам заради допълнителната защита ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, относно ъпдейта се каня да го направя от няколко седмици, но ми стана интересно друго, за каква карта ( оригинална на Шкода) става въпрос, защото аз нямам а пък ако трябва да имам, да звъня на дилъра и да го подпалвам да си ми дава картата

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като си отвориш жабката, вътре е навигацията и има два слота за SD карти. В левия са картите за навигация, в десния можеш да си слагаш мултимедията. Страница 25 от ДОКУМЕНТАЦИЯТА.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като си отвориш жабката, вътре е навигацията и има два слота за SD карти. В левия са картите за навигация, в десния можеш да си слагаш мултимедията. Страница 25 от ДОКУМЕНТАЦИЯТА.

 

Колега аз знам къде се намират SD слотовете, стана ми интересно че имате някакви SD Card дошли заедно с покупката на автомобила, а аз нямам, моите два слота за SD Card са свободни, и аз лично отидих до магазина и си купих SD Card отделно, не ми е дошла SD Card заедно с автомобила, но може би има причина да нямам SD Card и това е, че моята навигация е Колумб а не Амундсен или Болеро  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами на Колумбус-а картата се ползва само за ъпдейт. При Амундсен-а картата трябва да е непрекъснато вътре. Доколкото знам на Колумбуса можеш да си купиш и обикновена SD карта, но на Амундсен-а си иска такава от Шкода. По какво я разпознава не знам :(

 

Това което четох е, че при Колумбус ъпдейта става автоматично но не трябва да изключваш двигателя. Т.е. веднъж стартираш ли процедурата трябва да изчакаш да свърши, а тя може да отнеме и час. Поне така пишат. При мен копирането на файловете отне около 10мин, та не вярвам да е много голяма разликата, но и не мога да го гарантирам ...

 

@legaltk, благодаря за корекцията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес си направих актуализацията и ми отне около 40 минути, някои може ли да прикачи снимка на въпросната оригинална карта

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ех, и аз от кога се каня да пиша, ама ...

 

Да, ъпдейта се прави с просто презаписване на картите. Аз просто си свалих zip-а, "разпънах" го на диска, изтрих всичко от картата (след като записах старото де) и след това изсипах новото. Всичко проработи без проблеми. А и картите хич не са лоши. Поне тествах до Италия и в сравнително малки населени места се ориентира без грижи. Единствено се "изложи" през новите участъци от магистралата (още не са официално открити!) през Сърбия. Но не е болка за умирачка.

 

Друго което пробвах е да "клонирам" оригиналната карта и да сложа друга, но не става. Под клонирам имам предвид копиране на ниско ниво, а не само като файлове. Самата карта е уж 16GB, но не точно колкото другите 16GB карти. Дали умишлено или не, но не става да се замени. Съответно няма вариант за "бекъп".

 

Що се отнася до андроидските навигации - фен съм им, но ми направи впечатление, че на няколко пъти GPS-а на телефона загуби покритие, докато навигацията на колата нямаше проблеми. А и имам опита с едно Ауди А6 при което нямаше навигация която да работи при затворени прозорци. Предполагам заради допълнителната защита ...

Не би трябвало да има нищо нестандартно в тази карта. Най много да се използва някоя такава с леко нестандартен размер, вероятно с няколко сектора по-голяма... Другото са PID & VID на картата, но доста се съмнявам това да е заложено във фирмуера на навигацията.

Ще ми е интересно да я погледна на някоя неделна среща.

Редактирано от Samo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

Здравейте и от мен. :) И аз като взех колата май месец забелязах неточности в някои нови пътни участъци в България и Сърбия. Счетох го за нормално, предвид че участъците бяха наистина нови, а ъпдейтите на Амундсен са на всеки 6 месеца. Когато ъпдейтвах навигацията в края на Юни очаквах, че тези участъци вече ще са отразени и останах леко разочарован като видях, че са си все така липсващи. Реших, че ще издиря някакви контакти на екипа, занимаващ се с ъпдейта на картите и ще им опиша липсващите участъци, за да могат да ги вземат предвид при следващия ъпдейт. Написах един e-mail "Reporting map inconsistencies in Amundsen navigation" на info@skoda-info.cz и оттам ми отговориха, че ми благодарят за коментарите и че са предали информацията на екипа, занимаващ се с Амундсен картите. Пратих им линкове към Google Maps с въпросните участъци и им писах, че Google Maps и Garmin, които ползвам с другата ми кола, вече са отразили тези нови пътища. Ще видим Ноември месец дали наистина са взели предвид информацията, която им пратих. :)

 

Иначе участъците, които забелязах и съм описал са магистралата София-Кулата, магистралата в Гърция след Кулата, новият пътен възел около Монтана, изкарващ транзитния трафик от града и един такъв подобен пътен участък в близост до Берковица. Ако някой е забелязал други неотразени участъци може да пробва да ги репортне на същия e-mail. Току-виж като получат наготово информация къде точно има нужда от ъпдейт, ще го вземат предвид.

 

Като цяло и аз мисля, че по ред причини е доста удобно ползването на Google Maps навигация през Android Auto. И все пак в не малка част от случаите предпочитам да си пускам Amundsen навигацията, тъй като е с по-надежден GPS и работи перфектно без нуждата от интернет. Ако трябва да съм честен дори в над 90% от случаите, в които си пускам навигация го правя през Amundsen. Google Maps ползвам, когато някой ми прати локейшън (примерно по вайбър) и с няколко клика пускам Android Auto да навигира до там, без да трябва да търся съответното място на Amundsen картите. Това, което ме дразни на Android Auto, поради което не го ползвам супер често е, че трябва всеки път да вадя някакъв кабел и да го бода първо в порта на колата, а после и в този на телефона. Много ме мързи да го правя това действие и предпочитам, да го правя само при крайна нужда. Може би вбъдеще ще измислят някаква стойчица, в която директно си поставяш телефона, без нужда от стърчащ кабел, но за сега това е положението. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.