Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

За рекета със зимните гуми.


Jelio54

Recommended Posts

Започвам тази тема не защото съм против зимните гуми а защото ще ни бъде наложено нещо , което дори в богатите европейски страни е препоръчително . Повтарям , не говоря за зимни гуми а за налагане под стах от тежки наказания . Отнемане на шофьорска книжка от един до шест месеца и глоба от 50 до 200 лева ако до първи ноември не си си сменил гумите . Направо съм смаян , няколко милиона гуми трябва да бъдат сменени и за това има определен срок . Да предположим че на гумаджиите им трябва един месец за да извършат това мероприятие, излиза че първи октомври е началната дата . На тази дата миналата година се къпах в морето . 

 Очаквам вашите мнения ! Аз лично не мога да се съглася с това , покрай неотложните промени в ЗДП да ни набутат и този рекет .

 Знам че това е прието на първо четене в НС .

Редактирано от Jelio54
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 222
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

  • Бойко Борисов

    20

  • PRR

    19

  • Jelio54

    13

  • Цецо75

    11

Най-много писали в темата

За мен е скандално, ако това бъде прието по този начин. И аз не съм против зимните гуми даже напротив, но да е +20 градуса и те да ме карат да сложа зимните гуми това е тъпотия. За пореден път управниците ни показват ниски нива на интелект и логика :banana_gun: :boxing: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък съм за.

Всички нормални хора така или иначе карат автомобилите си със зимни гуми зимата.

Плюсовете на зимна с/у лятна гума на сняг, лед, мокро при температура под 6 градуса, не мисля че трябва да ги коментираме. 

 
Имал съм щастието навремето да карам нова служебна кола купена зимата и излязла с нови Michelin Energy Saver в 1 cm сняг и разликата е драматична.
Така че текущият закон за грайфер на гумата не върши работа, както е и ясно. 
 
Аз съм със зимни гуми от 2 седмици. 

За мен този закон не променя ежедневието ми по никакъв начин.

 

Вярно санкцията е  драстична - но това е проект на закона и не е финалния текст и вероятно ще търпи корекция. 

От друга страна за болшинството от джигит тиквите това е варианта за да има изпълнение на тази норма.  

Редактирано от ruark
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отнемане на шофьорска книжка от един до шест месеца и глоба от 50 до 200 лева ако до първи ноември не си си сменил гумите .

Съгласен съм да се налага глоба на шофьор, който предизвика ПТП и е още с летни гуми, или пък предизвиква задръстване, защото не може да изкачи някой баир с летните гуми. Както много пъти е коментирано, не е нужно да има сняг, за да има нужда от зимни гуми.

Някои застрахователи мисля, че отказват да изплащат щети ако колата е с летни гуми.

 

Всесезонните гуми дали влизат в категорията "зимни" и как ще се третират според новия закон?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гадно е да има крайни срокове, но понякога е това трябва за да се накарат хората да свършат нещо. За мен гадното е, че нямам 2-ри комплект джанти и аз ще трябва да вися на опашка за смяна на гуми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поредното безумие! Но какво друго може да се очаква от тези :censored: ... Същото като с дневните светлини - щяха да свършат катастрофите веднъж завинаги и щяха да потекат реки от мед и масло до края на света... Очаквано, това не се случи и за съжаление, катастрофите и загиналите не само не намаляват, но дори се увеличават. Както светлините, така и гумите трябва да са съобразени с условията на пътя. Ако времето трайно се застуди преди 1-ви ноември - ОК,слагаш зимни гуми, но ако е топло до 15-ти...? За това не ти трябва закон! Малоумниците обаче предлагат задължително зимни гуми от дата Х. А задължително летни гуми след 1-ви април??? Да не би да е по-добре да караш със зимни гуми през лятото!!! В същото време могат да се направят много по-съществени промени в ЗДП и в така наречения съд, които да доведат до справедливи и най-важното - НЕИЗБЕЖНИ наказания за нарушителите (дори престъпници в някои случаи!). 'айде стига, че започвам да се ядосвам...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първи ноември, като фиксирана дата в закон, ми се вижда раничко, защото никой закон не може да предвиди какво ще е времето, температурите, валежите и т.н. 15ти или 01.12. ми се виждат по-реалистични дати :eusa_think:  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зимните гуми са задължителни в Австрия , Естония и Литва . Във Финландия и Латвия са задължителни от първи декември до края на февруари . Във Чехия са задължителни на определени магистрали . В Гърция , Италия , Германия , Румъния , Франция и другите страни на евросъюза не са задължителни а препоръчителни .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъпотията според мен е точната дата за поставяне, съмнявам се някой да е против зимните гуми при ниски температури и/или сняг. Подобна промяна трябва да е съгласувана и с мото клубове и организации които имат дейност свързана с темата. Давам и пример който ми е чудно как ще обяснят/приложат с техния закон: човек живеещ в Гърция, където както спомена колегата зимните гуми не са задължителни отива до Сандански за уикенда в периода в който в БГ са задължителни гумите, налагаме ли му глоба? Или аз съм си от Сандаснки и зимата я нама никаква, 20градуса на вън и си джиткам с летните гуми, а то е Коледа.

Редактирано от elmo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз, като имам две коли, трябва ли да слагам и на двете зимни, при положение, че има ли сняг така и така едната не може да излезне от гаража ;) И се чудя - това ще важи ли за моторите. Че ми е чудно откъде точно да си набавя зимни гуми за двуколесното ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Против задължаването със закон за употреба на зимни гуми!Това според мен трябва да си остане препоръчителна мярка и всеки да има възможността да избира,както сега.Ако се погледне детайлно статистиката,резултатите сочат,че ПТП-та,причинени от техн.неизправност на МПС(вкл. неподходящи за използване гуми) са по-малко от 3% от всички ПТП-та.Съответно останалите 97% са от човешкия фактор.А той е много важен.Вярно е,че зимните гуми помагат,но подробност е,че са достатъчно ефективни само на сняг.А на чист и сух асфалт,аккто и на мокро - доближат се до представянето на летните гуми.И това показват задълбочените тестове на независими експерти,тествали дори доста премиум марки.Та затова според мен човек трябва да бъде свободен да избира.Особено с климата,който се задържа погледните години у нас. В града,в който живея,зимите са традициооно меки и ако падне сняг,той се задържа за няколко дни само.После караме по мокро и изсъхва.Който иска да пътува на север или някъде с традициооно по-ниски температури,да си слага зимни гуми и да кара.Ми че то миналата "зима" беше малко безмислено тук в града да се кара със зимни гуми...А тези,които и от преди живеят в други краища на страната с друг микроклимат - те не от днес или вчера знаят че си трябват зимни гуми...

Редактирано от lent
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Задължителното поставяне на зимни гуми, по принцип не е лоша идея, но в никакъв случай с тея фиксирани дати и с тея тежки санкции. Както написа колегата, преди няколко поста, би трябвало да има тежки санкции при ПТП през зимата съчетано с използване на летни гуми. 

И не само това - тоя, който се движи с 2 пъти по-ниска скорост от останалите участници в движението, на зимен път, защото е с летни гуми и, естествено, е Водач на колоната, също е сериозна предпоставка за ПТП.

 

 Във Финландия и Латвия са задължителни от първи декември до края на февруари 

 

Ние да не сме по на север?

Редактирано от stefan l
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като прокарат закон при закупуване на автомобил държавата да ми купува зимни и летни гуми всеки 3 години ше ги сменям не на 1.11 , а на 1.08 ... до тогава ще ги сменям когато реша , че са ми необходими , но няма да се изненадам ако тази грандиозна глупост бъде приета и що не оправиха всичко в тая кочина , само зимните гуми останаха.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото знам под 7 градуса летните гуми се втвърдяват и нямат същите качества както при по-високи температури. Ако тази дата се определи средностатистически за изминалите 5 години примерно когато времето застуди трайно под тази температура, според мен е резонно. Всякакви мерки, които биха спомогнали за по-малко катастрофи са добре дошли. А от закон едва ли щеше да има нужда ако хората добросъвестно поддържаха автомобилите си в пълна изправност спрямо условията, в които шофират. Всеки гледа да спести и си мисли, че на него няма да се случи, защото е голям шофьор ... За фаровете беше тъпотия генерално, но пък е и тъпотия при дъжд да не караш на фарове, особено ако колата е сива или друг по-трудно забележим цвят. Като няма акъл в главата - закон. Мен лично ме дразни задължителният колан, защото не виждам как би предотвратил ПТП, но какво да се прави ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А още по-добре ще е да приемат наредба, според която не могат да се карат стари коли.. само нови от магазина.. щото били най-безопасни.. Това е поредната малоумна идея, с която някой кретен е решил да блесне. Съгласен съм, че под определена температура, лятната гума не върши особена работа и може да бъде опасна, но за това си има други начини на въздействие.... задаването на определена дата е меко казано скандално...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото знам под 7 градуса летните гуми се втвърдяват и нямат същите качества както при по-високи температури.  ...

То и при 15 се държат по-зле отколкото при 30 ;) Но и при 0, стига да няма сняг/лед лятната хич не е по-зле от зимната. Последните дни всяка сутрин излизам от нас на температури около и малко под нулата и мога да твърдя, че летните ми гуми по нищо не отстъпват на аналогична зимна. Изобщо това с 7те градуса си е начин производителите да си продадат продукцията. 

 

Що се отнася до задължителните гуми, не виждам с какво един такъв закон би помогнал за намаляване на ПТП, а дори обратното - смятам, че ще повиши риска от ПТП. Последните години декември е сравнително топъл, с температури понякога доста над 10 градуса. При такива температури спирачният път на зимната гума е с над 5 метра по-голям, т.е. над кола дължина. И ако това не е причина да не се приеме закона, то кое би било ...

 

Но, и при наличието на сняг и лед по пътищата карането с летни гуми е редно да е наказуемо, защото задръстванията ще са най-малкото което биха причинили. 

 

Накратко - хич не е лесно да се определи кога с какви гуми да се кара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А как ще ми обиснят случая, че имаме 2 коли и едната се кара само в града а с другата пътуваме извънградско. Живеем в малък град и жената пътува 2 км до работата и толкова наобратно. Чудя се, при цена от 30-40 лв. за смяна два пъти в годината, къде му излиза кяра. Аз като съвестен, сменям всяка есен и всяка пролет. Мисля да и сложа зимните и да ги кара докато станат на галоши, при тези километри които върти, за 4-5 години няма да може да ги изтърка. Просто живеем в страната на абсурдите, всеки ден се сблъсквам с няколко такива. За пример ще дам Американците, там нямат зимни гуми, изключителна рядкост е някой европеец да се е напънал да си търси за зимата зимни гуми. Второ, там се минава само тест за изторели газове, може да отидеш само с двигател с четири колела и ти трябва само ауспух да измерят емисиите. Трето, мотористите не са задължени да носят каска, докато велосипедистите са задължени. Тома е една малка част от нещата върху която трябва да се замислят управниците. Много ми е интересно, как преценяват една зимна гума, на сумати години, която се внася втора употреба в татковината ни, аджеба какви са и качествата след като се е втърдила като филе елена. Много се отплеснах, но се вбесявам, от малоумни решения на някои хора, които по цял ден си бъркат в носа на топло по митинистерствата и птичите им мозъци мислят просотия след простотия. Ееее изнервих се.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този закон едва ли споменава, че зимната гума трябва да е НОВА. Трябва да е зимна и да има необходимият грайфер. За ограничение във възрастта на гумата досега не съм чувал. Нашият географски район има прилична зима по принцип. Веднъж се оплакваме как никой не бил подготвен като паднел снега, а друг път било 10 градуса през декември. Освен това не става дума само за температурата на въздуха, а и тази на асфалта, защото колата контактува с него. Дори и колата да е нова с най-новите защити срещу удар, ако е на галоши пак няма да спре. Това кой колко коли има си е негов проблем - като сте ги купили, ще ги поддържате. Инцидент (не дай си Боже) може да се случи и на първия завой. Казаното за щатите е частично вярно, защото всеки щат си има собствени правила и има такива, в които има технически преглед. Ако живееш във Флорида едва ли се интересуваш от зимни гуми, но в Колорадо примерно съм сигурен, че над половината година карат със зимни. Също така не знам кой колко се напъва, но почти всяка обява в немски сайтове върви с комплект зимни гуми. Ако липсва втори комплект (забележи: комплект с джанти, не само гуми) купувачът има доста силен аргумент да преговаря за цената. Ясно е, че на никого не му се харчат пари за излишни неща, но зимните гуми не са излишни дори и за 2км на ден. В крайна сметка не разбирам проблемът - че е определена дата, или че изобщо е изискване ЗИМАТА да се кара със ЗИМНИ гуми?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

   Аз съм "за" задължителното изискване за зимни гуми през зимния сезон и при това е необходимо да се определи този период (например от 01.11. до 01.03). Първо, от един момент нататък през есента времето "преваля", ако мога да се изразя по този начин. Нощите стават студени, а денят се смалява и слънцето свети през деня по-малко и по-слабо. Получава се разлика в температурите на настилката на слънце и на сянка. И тъй като слънцето свети по-слабо, температурите са ниски, сравнено с лятото, то на места се получават заскрежавания, върху които летните гуми не дават добро сцепление. Второ, неудачно е да не се поставя начален и краен срок за шофиране със зимни гуми. Другари, ако чакате да ги смените едва, когато завали сняг, то вие няма дори да се помръднете от мястото, където сте се паркирали (за тези от вас, които ползват услугите на гумаджия). Трето, абсолютно не е вярно, че зимата е допустимо да се шофира с "хубави летни гуми". Знаете какви стават зимата вътрешните квартални улици - непочистени и с доста лед. Случвало ми се е друг автомобил да се разминава с мене на косъм, неуправляем, носи се по леда, само защото колата му е с летни гуми. Не на последно място, без да се засягат колегите, но тези от вас, които роптаят, че имали повече от един автомобил..... :running: Хора, всяка брада си има бръснач. Аз не мога да поддържам два автомобила. Ето защо продадох единия. Но, след като на вас са ви необходими и активно се използват през зимния сезон, то трябва да си ги гледате. Това е все едно да се твърди, че ще сменяте масло, филтри и пр. само на единия, защото иначе разходите идват в повече.

   Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пак да попитам - като имам два автомобила, единият е само със зимни гуми, другият има и зимни, но реално зимата не се кара, защо да го преобувам? И защо да рискувам с 5м по-къс спирачен път ноември и дори декември, да не говорим за средата до края на март? Защо? И на какво основание ще ми забранят да си карам мотора (за него няма зимни гуми ;))? Та аз съм ходил на 7ми януари до Боровец ... при температури далеч над мистичните 7 градуса! Това е безумие. Вместо да изпишем вежди ще избодем очи!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Твърдо против, за фиксирани дати. Трябва да е при определени зимни месеци и температури трайно под 0 градуса. 

От друга страна, съм за задължителните зимни гуми, защото когато стане задръстване заради един или няколко с летни гуми, следва дежурното оправдание, ама то по закон  трябва да имам 1,6 мм грайфер на гума, нищо не се казва за зимни или летни. Само който е чакал в задръстване заради такъв индивид, знае за какво иде реч.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

 

напълно съм съгласен с повечето от Вас, че това е абсолютно малоумие с налагането на срок за поставянето на гумите. Живея в Холандия от известно, време близо до границата с Германия и мога да споделя как е ситуацията тука. В Холандия зимните гуми не са задължителни, то тука и сняг много не пада, а и да падне изчезва за 15 минути. Баири няма и въобще само с летни гуми може да се оправиш 363 дни в годината (все пак както се шегуват  зимата в Холандия е два дни, за съжаление и лятото е толкова). Доста хора карат само с летни гуми. Също така обаче поради факта, че много пътъват из Европа, много от тях  карат само със зимни гуми заради изискванията в близките им држави. Което е друго безумие, защото както казах холандците пътуват много и за две години си навъртат едни 80,000 км като нищо и после тези гуми простигат в БГ като гуми на два сезона.  Нашите "римляни" и други бизнесмени са окопирали доста гуманджийници тука и изкупуват старите им гуми

 

В Германия зимната гума става задължителна в момента в който започне да има сняг..С очите съм виждал, как те отбиват , преглеждат ти гумите, не си ли със зимни глоба 700 евро и спиране на колата от движение. От там имаш опцията или с репетрак да я закараш до място където да стои докато снега се стопи (колата няма право да стои на пътя) или полицията ти вика мобилна гумаджийница която ти сменя гумите на място. В конкретният случай 4 Вредестайн 205/55/16 със смяната и идването 823 евро.

 

В Сърбия даже е така, зимните гуми са задължителни само на магистралите, ако има сняг.

 

Аз съм за зимните гуми когато са необходими. Насилственото налагане на срокове като мярка, до абсолютно нищо няма да доведе. Които си слага, ще си слага, който не, съмняваме да почне. Просто ще се създава стрес и напрежение около датите (особено за поставяне). Личното ми мнение, е че трябва просто наистина да налагат глоби и да спират коли от движение когато не са оборудвани със зимни гуми и създават риск. Но това да не е само записано в закона, а да се спазва. И разбира се да е разумно накзанието - не просто да го има.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Твърдо съм "За" зимните гуми, въпреки, че не всеки може да си го позволи и точно тези хора си го отнасят зимата, а не джигитите, които са твърдо против зимните гуми и нарочно карат с летни! Едно време е нямало зимни гуми (така са ми казвали), защото и колите са били "толкова мощни", че не можеш да се пречукаш толкова лесно... Сега можеш да пречукаш не само себе си, ами най-вече всички останали, а пък ти точно оцеляваш!

 

Двама приятели ги удариха индивиди, които карали точно с летни гуми с МНОГО голям грайфер и не с Волги или Москвичи! Единият не успял да вземе завоя със своето какво?! "Бей-Вье" - и хооп право в калника спрял с муцуната (случката е на бул. Арсеналски - при мол City Center Sofia)... другият го отнесоха пак странично, но във вратата, защото колата се хлъзнала - Audi A4... Ами всички противници на зимните гуми - помислете сами - лятната гума е твърда гума, а зимата става на пластмаса почти при ниски температури! Да не говорим за тези с прави канали и без никаква шарка, каквито са моите Vredestein Sportrac 5:

Vredestein-Sportrac-5-729x486-cf53d870d4

 

С това не мога да я изкарам от гаража, когато има много малко снях или просто има малко киша вън... първата година, когато бяха много мекички ги сложих рано-рано още Февруари, но зимата беше суха - прекарах ги през Петрохан на 0 градуса, опесъчено и с не малко киша (по спешност пътувах тогава) - справиха се доста добре гумите, обаче сега не бих го пробвал това нещо, защото гумата е по-твърда, разбира се - вече са на два сезона и половина почти и ще е като шейна 100%. То на сухо се усеща, камо ли на мокро или студено!

 

За твърдата дата - по-добре законът да гласи - от 1-ви Ноември до 1-Декември трябва да се сменят летните със змините гуми. И все пак за 10-тина дена няма нищо да им стане на гумите. Всяка година около 5-10-ти Декември вали сняг. Аз лично моите ги слагам между 1-3 Декември всяка година. Досега не ме е изненадвала зимата изобщо! Наистина не е добре да се чака и последния момент, защото навсякъде по гумаджийниците е претъпкано!

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Shaft-e, аз пак да си попитам - на мотора да слагам ли зимни гуми и ако да, то откъде да ги купя? Или да ме глобавят затова, че при 10+ градуса съм си позволил да покарам двуколесното си МПС за което не се произвеждат зимни гуми? И, понеже казваш, че твои приятели са ги ударили в снега с летни гуми, питам, ако те ударят със зимни защото е било сухо и топло, а на човека не са му стигнали 2-3 метра спирачен път кой ще е виновен? 

 

Твърдо съм за зимните гуми в зимни условия! Отдавна декември месец не е точно зимен, а типично есенен. Сега погледнах данните от миналата година които имам записани. До 12ти декември отрицателни температури не е имало, между 12ти и 16ти нощните са падали под нулата, но през деня е било пак над нулата, а истинското застудяване започва около 26ти! Януари е било дори още по-показателно. До 3ти е имало отрицателни температури, но след това, до 24ти температурата не е падала под нулата дори нощно време! И така до към 6-7 февруари, когато отново нямаме отрицателни температури до към 24ти! Март месец температурата е падала под нулата само на 8ми и 9ти. 

 

И пак да си задам върпоса - при положение, че имам две коли, едната задължително със зимни гуми, защо да не мога да си карам другата в 70 от 90те дни "зима" ? Защо да рискувам с повишения спирачен път на зимната спрямо лятната гума?!?! Защо? За да се лъжем, че вършим работа ли? В пъти по-ефективно ще е, ако при снеговалеж полицията проверява гумите и тези с летни биват спирани от движение! Точно за една седмица всички ще се научат и задръстванията поради "неподходящи гуми" ще се стопят. При това без да се налагат нелепи ограничения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 В пъти по-ефективно ще е, ако при снеговалеж полицията проверява гумите и тези с летни биват спирани от движение! 

Демек като в Германия :) А дано!

Още по-добре ще е, ако горното е съчетано с яки санкции за участник в ПТП, който е с летни гуми в даден период от годината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.