Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Избор на бебешко столче за кола...Колеги помагайте!


sharpshooter_

Recommended Posts

Привет колеги, изправен съм пред сериозна дилема и ще помоля миналите по този път да ударят едно рамо. Въпреки че бебока няма още 10 месеца си върви едричък (на кой ли се е метнал такъв, не знам :D ) и вече първото му столче 0-13кг му стана тясно и неудобно. Истински неприятното на събирането на необходимата ми информация е, че както и да заложа търсенето в гуглето, бегемамите изкачат първи и почти единствени :BangHead:  В сайтовете естествено всеки си хвали стоката, та не мога да стигна до качествена информация и до отговор на вълнуващите ме въпроси:

1. Какъв тип (група) столче е най-удачно да се вземе? Гледам има 9-36, 9-25, 9-18, 0-18, 0-25.....и т.н??? До колкото четох, най-добре било да не е комбинирано, т.е за моя случай трябва да е 9-18, така ли е, или?

2. Важно е столчето да се пригажда в легнало положение до колкото е възможно, че както го кача бебока в колата и заспива (поне за момента), та важно е да може да се приплъзгва в легнало положение.

3. Ако има възможност да се сменя посоката на движение, че още ми се струва малък, за да го сложа по посока на движение.

4. И разбира се - марка и модел на който да заложа :wacko_1:

Може въпросите да ви се струват глупави и смешни, но като се обърка човек, така става  :fool:  Знам, че тук има хора минали по този път, а по-ценно от опита няма. Пропуснах да кажа, бебока е почти 10кг и около 73см.

Моля за помощта ви колеги, защото не искам да правя компромис със сигурността на детето и то заради собственото си незнание! Благодаря предварително на всички отзовали се :cheers:

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колега,

почвам по точките

1. 9-18 правилно си се ориентирал, тъй като 9-36 не се накланят за спане, което води до №2

2. Групата 9-18 се накланят за спане

3. По тази точка не мога да помогна, тъй като имам опит само с такива по посока на движението, но доколкото знам тези които могат да се обръщат не са много разпространени на нашия пазар и са доста по-скъпи.

Иначе моята щерка от осмия месец се вози по посока на движението в столче Chicco Xpace. Аз лично съм доволен, но ползвателката още не говори и нямам обратна връзка :P

Ако имаш по приличен бюджет огледай краш тестовете за бебешки столчета и се ориентирай по тях.

http://www.euroncap.com/ourtests/evaluationchildseats.aspx

 

Още едно линкче http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=59&t=312436

Редактирано от niki
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В моята Октавия имам монтирано ето това столче:

http://aiko-bg.com/index.php?show=p&sgid=55&pid=74487

 

Избирах го основно да бъде isofix, както и да има опция за накланяне за сън, както се вижда и 9-36 го имат. Преди това, когато беше под 9 кг използвахме кошчето от количката. Засега съм много доволен, никакви проблеми, детето също се чувстра много добре в него. Интересно е, че се оказа, че в цяла Стара Загора няма нито едно столче за кола с isofix, това го поръчахме и дойде от Бургас, но за мен сигурността на детето е на първо място.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет колега.

 

Аз наскоро купувах и моят хубавец също върви доста едър - на 10 месеца вече беше 12 кг, да не ти казвам, че беше над 80 см висок....Та затова и аз доста поразпитах и поразгледах и стигнах до следния извод за себе си:

 

1. Няма смисъл за бързо растящо и едро бебе да се купува 9-18 - много бързо ще трябва да го смениш отново. По-скоро си вземи 9-25, което си взех аз и съм много доволен, като моето има 4 позиции - от напълно седнал до напълно легнал, детето има достатъчно, но не прекалено много място. 9-36 пък вече става доста голямо/широко и според мен не е добро решение - при удар детето може да се отклони в доста голям периметър, което си е предпоставка за по-сериозно нараняване. Освен това според мен си слагай детето смело в посока на движението, просто не го слагай на предната седалка, защото там си е опасно - без значение в каква посока е монтирано столчето. Аз моят юнак го слагах с гръб към движението само първите 3-4 месеца. Също така имай предвид, че когато вижда теб и жената, както и околните пейзажи, а не гърба на седалката, ще пътува далеч по-кротко - отново доказано с челен опит.

 

2. Хубаво е да се ориентираш по бюджет, но все пак имай предвид, че е важно и столчето да е от доказана, респективно тествана по-сериозно в краш тестове марка - аз лично доста поразгледах и накрая стигнах до решение за Макси Кози, модел Приори - там има две сравнително добри разновидности - XP и SPS.

 

3. Хубаво е ако столчето има система за заключване Isofix или Top tether, а най-добре и двете, но мисля, че горните модели не покриват тези критерии, защото са малко по-бюджетни решения. От друга страна тези две системи (Isofix и Top tether) осигуряват почти оптимална сигурност на детето при по-силен удар (макар и оскъпяващи допълнително), защото фиксират столчето доста стабилно, докато при обикновенните модели разчиташ само на предпазните колани на самата кола, а те малко или много позволяват движение на столчето/детето, така че от теб зависи какво ще решиш - малко повече пари за повече сигурност, или малко по-компромисно решение на малко по-ниска цена.

 

И накрая за финал - аз си взех Maxi Cosi Priori SPS  и за мое нещастие вече имах възможност да го изпитам - на едно кръстовище ме удари ТИР, след като му отнех предимството (за късмет беше само полуремаркето) и ми посмачка голфа, но детето беше напълно невредимо в горепосоченото столче.

 

Надявам се да съм помогнал, ако имаш още въпроси - питай, не ме жали :-)

Редактирано от Lachezar
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей.

Когато на нас с жена ми ни се наложи да вземаме решение за столче доста поровихме за инфо и основното, което ни водеше е главно сигурността и после удобството на нещото. Според това, което изчетохме и сравнихме избрахме Römer. Беше съвместимо и с бебешката количка, но ни омаля и дойде ред на следващото. И то беше (всъщност - все още си е) пак на същата марка - и то е ето това.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите и насоките колеги :doubleup:  За сега се насочвам към 9-18 или 9-25, а за марката сякаш Britax са ми фаворит.

 

...Ако имаш по приличен бюджет огледай краш тестовете за бебешки столчета и се ориентирай по тях.

http://www.euroncap.com/ourtests/evaluationchildseats.aspx

 

Още едно линкче http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=59&t=312436

 

Благодаря за линковете, особено първия е доста полезен :PDT_Armataz_07:  Относно бюджета, нямам фиксиран, като не смятам да се изхвърлям или съотетно да заложа на най-евтиното. На мнение съм, че щом ще си возя детето 2-3-4 години в това столче и мога да си позволя хубаво такова, няма смисъл да се прави някакъв компромис :)

 

В моята Октавия имам монтирано ето това столче:
http://aiko-bg.com/index.php?show=p&sgid=55&pid=74487

Избирах го основно да бъде isofix...

Доста добре изглежда, за съжаление при мен isofix не е вариант, иначе задължително бих го включил в изискванията.

 

 

...Освен това според мен си слагай детето смело в посока на движението, просто не го слагай на предната седалка, защото там си е опасно - без значение в каква посока е монтирано столчето. Аз моят юнак го слагах с гръб към движението само първите 3-4 месеца. Също така имай предвид, че когато вижда теб и жената, както и околните пейзажи, а не гърба на седалката, ще пътува далеч по-кротко - отново доказано с челен опит.

Аз също не мога да си представя детето как ще седи мирно обратно на посоката, но в доста статии прочетох, че по този начин е до няколко пъти по-безопасно отколкото по посока на движението, та затова е колебанието.

 

Здравей.

Когато на нас с жена ми ни се наложи да вземаме решение за столче доста поровихме за инфо и основното, което ни водеше е главно сигурността и после удобството на нещото. Според това, което изчетохме и сравнихме избрахме Römer. Беше съвместимо и с бебешката количка, но ни омаля и дойде ред на следващото. И то беше (всъщност - все още си е) пак на същата марка - и то е ето това.

 

Поздрави

Май се повтарям, но определено britax са ми фаворити. Да ви попитам за Recaro какво мислите, само имидж, или?

Понеже знам, че всеки (включително и аз) би похвалил и предложил своя избор, искам да ви попитам(вече в хода на употреба), по скоро, какво не ви допада на вас или на децата ви. Задавам този въпрос, за да съберем по-обективни и полезни мнения :cheers:

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги,имаше преди време голяма и подробна тема за столчетата.Имаше много полезно инфо.Потърсете я.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нашето е Cangaroo Journey Racing http://www.patilanci.bg/stolche-za-kola-cangaroo-journey-racing-sivo.На позицията за легнало не бих разчитал,нашия специално като заспи и му увисне главата минава майка му отзад и го гушка...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей отново.

Не хваля моето си - просто казвам на какво сме се спрели ние. Далеч съм от мисълта, че е върховия избор. Относно това кое не ни допадна в процеса на ползване (макар че предполагам, че с всички столчета е така) - лятно време спарва и бебока се "овлажнаява" сериозно, от което никой не е радостен - дължи се на материалите и конструкцията на столчето. За целта взехме едно допълнение като тапицерия (подобно е на универсалните масажни постелки за седалки) - нещото е универсално. Стои поресто и основно е оплетено от доста твърда корда, така че да има циркулация на въздух. Върши си много добре работата. Мога да ти ги покажа на следващата среща пред НИМ, ако не е прекалено късно. Това, което ни хареса е, че има много позиции, захваща се както с ISOFIX, така и с коланите (с абсолютно всички - ляв, десен, среден).

Редактирано от kokarosta
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз съм на същият хал, 9 месеца, 10 кг, 73 см

сегашната седалка е на границата и трябва да взимаме по-голямо столче. ориетирал съм се към 9-18(25).

Къде е другата тема, че търсих ама не намерих нещо по-пълно ...

 

ПП

в посочените линкове аз тестове на euro ncap сякаш не видях, там само описват какво трябва да има столчето т.е. какви са правилата. Само ADAC като че ли са тествали нещата. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 месеци по-късно...

Здравейте колеги, пиша с известно забавяне, но както знаете по-добре късно, от колкото още по-късно :tongue_1:  Та все пак да споделя, че се спряхме на CHICCO XPACE - http://www.hippoland.net/chicco-stol-za-kola-xpace-9-18-kg-2012

А ето как е и в колата и разбира се с детето в него:

post-11404-0-21464800-1407134110_thumb.jpg

post-11404-0-05939600-1407134131_thumb.jpg

post-11404-0-80170500-1407134142_thumb.jpg

 

Първите ни впечатления от столчето са прекрасни, детето се чувства много удобно в него и заспива по-бързо и от преди. За цвета бях малко резервиран отначало, но все пак ми хареса как застана на черното :P Относно сигурността се надявам да не разбирам, какви са му достойствата и дали действително ги има.

 

Благодаря на всички, които се включиха в темата с мнения и съвети :PDT_Armataz_07:

Копирам линк, който също ни помогна в избора - http://www.peter.and.bilyana.net/2013/06/10/detski-stolcheta-za-avtomobil-nova-klasatsiya-s-284-modela-sedalki/ , и който може да помогне и на други колеги ;)

 

 

Поздрави!

Редактирано от sharpshooter_
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.