Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Съвет за парктроник или камера


simichoil

Recommended Posts

Здравейте колеги. 

 

Имам нужда от съвет. Малко изневерих на марката. Купих си ОПЕЛ - за да си го карам зимата и предимно за градско. Писна ми да карам бавно - да внимавам за дупки, и да си чупя колата с нашите хубави пътища.

 

Свикнах много да ползвам парктроник - и сега ми е някак много тихо докато правя маневри. Проблема е, че чакам да чуя леко писукане - и един път без малко да отнеса задната кола. Давам си спокойно назад - и в последния момет спрях - понеже чаках да чуя писукането. А и жената ще я кара от време на време колата - и се замислям да си сложа парктроник (или дори камера).

 

Колата е Frontera B Sport - къса база. Ето примерни снимки - изглежда по същия начин : opel-frontera-b-dreituerer.jpg

 

Относно парктрониците - има много евтини - по 20 долара с доставка до БГ - за 8 сензора + малко дисплейче като този на снимката : 

 

LED-Parking-Sensor-RS0620A.jpg

 

Мисля си за този вариант. Тези се водят ултразвукови или нещо подобно. Имали и някакви на електромагнитен принцип - но прочетох в една тема че не били особено добри.

 

Някой знае ли ако има по-читави парктроници - било то и по-скъпи - да са по качествени - точни и прецизни. 

 

Втора опция е камера за задно виждане. Пак има разни из интернет - по около 14-15 долара - с различна форма за монтаж на различни места + още 30-40 долара за екранчета. Някой ако има опит с нещо подобно ще се радвам да сподели. Идеята е да има по-голям ъгъл на виждане - и да хваща бронята както и да показва назад.

 

Джипката е голяма работа - вози като лодка, няма дупки, рязан асфалт, тротоарти - бордюри и т.н. Шкодата днес се прибира за зимен сън в един топъл и сух гараж и ще чака да изгрее пролетното слънце за да и се радвам отново.

 

Предварително благодаря на всички за информацията.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На аудито сложих същия парктроник от снимката, много съм доволен работи идеално. Возил съм се в кола с афтърмаркет камера, ами да ти кажа не върши кой знае каква работа, и мнението на собственика е същото. Отделно ако е по-долу се цапа, а при влизане в подземен гараж се изпотява.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 седмици по-късно...

Много зависи от качеството и калибровката и на двете!

Аз съм с парктроник. Като му свикне човек лесно се ориентира (лично мнение). Бордюри, които могат да се качат също биват отчитани като препядствие обаче, когато датчиците минат над тях вече спира да ги отразява. Това може да те подлъже в някои ситуации.

Колега има камера (на Toyota Avensis SW). Върши работа, имаш достатъчен обзор и виждаш разнин ниски препядствия, което с парктроника няма как да стане. Тук обаче нямаш чак такава чувствителност за околната среда пред ъглите на задницата си. Зимно време може би се и запотява, заледява.

Виждал съм да продават такива камери, с монтаж на мястото на една от светлините на задния регистрицаионен номер (замества стандартната светлина, като корпуса на самата камера има и светлина за да осветява номера). Когато се поръчва се упоменават марката и модела на автомобила, за който се поръчва. В тази връзка не знам кои марки и модели се поддържат (трябва да се провери допълнитено). За камерата е много важно какъв образ изкарва, особено в съчетание с монитора, с който ще се използва, също и какъв ъгъл на обзор осигурява.

Според мен ако ги съчетаеш и двете (парктроник + камера) е по-добре. Лично аз се замислям да си добавя и камера.

Редактирано от kokarosta
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Венко,вариант 1 ще ти върши перфектна работа.

Само така,РС-ките трябва да се прибират като има сняг,коловози,лед и дупки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слагай смело китайчето- на три от колите в семейството съм слагал такъв и съм пред-доволен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Монтирал съм

такъв парктрон на Фронтера Б , не е трудно , дисплея го заковах точно в средата на кокпита/таблото Кабела за управлението му е дълъг 5

метра , може да се промуши и прикрие

м/у таблото и предния джам лесно. Трябва да се поразкачат корите на праговете , с щракала са и има

място бол за да легне в канала на основния сноп инсталация.

 

Отзад има много място за разположение до задната лява светлина на елелтронния модул на парктрона , но има разкачване на болтове на прага на 

задната врата и сглобката на лявата странична кора. Захранването е от светлината за заден ход , имам спомен , че беше с един

цвят жицата , без черта.Масата на колата е с черен цвят.

 

В комплекта влиза и фрезичка за оформяне на отворите за сензорите на задната броня. Сервизния гумен маншон на Фронтерата е отляво непосред

ствено под задната лява светлина , това за прокарване на кабелите на сензорите. Да не се омотава излишната им дължина на едно място ,

устройството се самовъзбужда и работи неправилно. Всеки да се скатае и подреди поотделно.

 

Успех! 

Редактирано от fulcrum
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ползвам парктроник  с 4 датчика и показанията от него  се изписват с цифри на огледалото  за обратно виждане.За мен предимството е ,че огледалото от комплакта се закача върху оригиналното и се ползва  и за виждане назад,а и не се търси място  за монтиране на дисплея ,показан по-горе.

 

Показвам модела ,на втория ред, AutoParts.bg,но се намират и за 55-60 лв  в сайтове  за продажби 

 

https://www.google.bg/search?q=%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BE+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Co6vUra2EcG30QWWqIGICQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1366&bih=579#imgdii=_

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 години по-късно...

От известно време съм с Дачия MCV , миниван , с две врати отзад. Монтирах си пак парктроника с дисплей в огледалото , но с други сензори , които за разлика от предишните нямат указан начин за монтаж- кое да горна ,кое да  е долна част. На предишни сензори едната страна беше  с малко издадена част и тя се монтираше отгоре. 

Сега бронята  е по-ниска от указаното по чертеж и сензорите  са с 8-10 см по - ниско/не може да се качат по- нагоре / и още  с включване на заден ход , се изписват цифри и се чува звук. Как да разбера дали правилно съм ги монтирал и ако е без значение , как да ги "излъжа" , за да не дават неверни показания, дали да подложа нещо хоризонтално под тях , за да не "забелязват " ниско до колата и да се задействат ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Тоше!

Единствената идея, дет ми идва в главата, е в долната част на сензорите да подпъхнеш част (1/3) от шайба, с цел да гледат малко по-нагоре :sorry: Пусни снимка, да ги видим как стоят. 

Може и да се окаже, че не се погаждат със стария модул...

Редактирано от stefan l
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Тоше!

Единствената идея, дет ми идва в главата, е в долната част на сензорите да подпъхнеш част (1/3) от шайба, с цел да гледат малко по-нагоре :sorry: Пусни снимка, да ги видим как стоят. 

Може и да се окаже, че не се погаждат със стария модул...

Аз го отдавам на това ,че са ниско монтирани  и отчитат по на близо до земята , може да опитам да ги извъртя нагоре. 

 

Колега 

gibonass, в момента на другата ми кола е с друг парктроник , ползващ сензорите на този , за който пиша и действат както си беше. Има разлика  в чертежа на дисплея , затова си смених огледалото и командната част, всички букси отговарят без проблем, само както писах , предишните сензори имаха значение как да се завъртят при монтаж и както колегата предложи , може да опитам да повдигна долната част. Като направя експеримента , ще пиша, нека се затопли ,че сега  в студа не ми се работи на вън.   

 

Някой , който знае как действат тези сензори , моля да обясни, ако приложи чертеж, ще  е много добре. Примерно, както има чертежи на фар и  е показано как лъчите се излъчват от лампата към рефлектора и от там към пътя , ако има така и за сензорите , обяснението ще е много нагледно и лесно, аз не можах да намеря такъв чертеж. 

 

Току що  намерих този материал, височина на монтаж е от 50 до 80 см , а при мен е към 380 мм , ще меря утре .

 

http://autostylemania.com/bg/parking-sensor-info.html

Редактирано от shotik
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето линк  на снимка, на която се вижда формата на предишните сензори , от горе като вежда , а на новите няма ,от всякъде  са еднакви

 

https://g-a.d-cd.net/99eea4u/960.jpg

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

обикновено кабела на датчика е в най- долния край, а срещу него пише UP на гърба на датчика. Монтирал съм към 8 парктроника и на всички датчици имаше обозначение коя е най- високата точка (стрелка и/или надпис UP).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес на слънце разгледах сензорите и забелязах , че има удебеление от една страна, не мога да разбера как не съм го видял при монтажа. Всички сензори извадих и след завъртане ги монтирах пак, както трябва и сега няма звук и стрелка на дисплея. 

Но сензорите  са на 42 см, вместо над 50 см от земята и регистрират по- близо, но с няколко опита , се надявам да разбера кога  е действително препятствие и кога някоя издатина , която  не представлява опасност.

За мен ситуацията  с парктроника на колата ми  е решен .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С два ножа, срещуположно им вкарах  остриетата  между сензора и бронята и внимателно ги извадих. 

Редактирано от shotik
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 седмици по-късно...

Понеже се чудя какъв парктроник да си взема за следващата кола моля за съвет. Сега на сегашната кола имам такъв за 25 лв китайски, но е доста бавен и ме изнервя. Има ли някой, който да е по-бърз и да отчита точно? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.