Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Относносно покрив на къща.


bega4kata

Recommended Posts

Правя разширяване на къщата и трябваше да се удължи покрива.Смених керемидите ,които бяха керамични и залепени с ХОРОСАН.Под хоросана има черна хартия,следва ламперията,отдолу стиропор,и накрая вагонна шарка.Беше си супер тихо.

Но смених керемидите ,махнаха хоросана под керемидите и над черната хартия, оставихме черната хартия сложихме над нея гумирана тънка подложка,над нея сложих битум /полизол/ от най дебелия 3кг.на кв.м.Гумираната подложка и битума са подпъхнати под нови ламарини по края,всичко е супер уплътнено.И накарая сложихме от уж най-модерните и добри пясъчно-полимерни керемиди.Дават ги с най добри стойности като звуко и топлоизолация.Всичко много хубаво,ама СТАНА ПО-ШУМНО.И то не малко.Чува се вибрационен шум.Някой камион като минава и от ауспуха шума се чува в къщи.А преди не беше така.Молбата ми е да ме посъветва някой специалис ако има във форума,какво да правя.Мисля да ги накарам да разкрият наново и да сложат пак ХОРОСАН под керемидите.Смятам,че той е бил основния шумоизолатор ](*,)

Кофтито е че керемидите са ковани и въпреки ,че са много зрави може да се счупят,но ще купя нови.

А се чудя ,дали и да не ги сменя с керамични,въпреки че ще хвърля едни 3,5 хил. лв.на вятъра.Което пък като сума е нищожно в сравнение с проекта.Въпроса е има ли смисъл.

Но основния ми въпрос и надежда е в ХОРОСАНА.Дали ще оправи нещата ако го положат под керемидите???

Имам чувството че покрива много олекна и за това така вибрира.Без хоросана и с по-леките керемиди си направих ебаси смотания проблем ](*,)

Аз предполагах ,че това ще стане и за това сложих битума-Полизола-то някои къщи само с това са покрити...ама не

 

благодаря за всички съвети

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 57
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

  • bega4kata

    14

  • димон

    9

  • Toshiro

    9

  • PRR

    5

Най-много писали в темата

Най-дебелият полизол не е 3 кг/кв.м. Това е най-тънкия, човеко . Примерно на Изола-Петров това е най-тънкия. Имат 4 и 4,5. Това лято правих малки ремонти и заложих на 4,5 килограмовия. Беше към 6,30 лв /кв.м. ( с отстъпката ;) ).

А дали шумът идва през покрива? По стените не си ли барал нищо ?

Вероятно е проблема да е от намалената маса на покрива - след свалянето на хоросана. Битумът не е компенсирал масата и се е получила вибрация.Хоросанът е бил поне няколко сантиметра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не знам дали и най дебелия битума,но като ходих да гледам имаше 2 и 4.5мм.Аз взех 4.5 без посипка.Ама може и да бъркам милиметрите с килограмите и за това да не е точно инфото ми.Не знам да има по-дебел.Но както и да е,смяташ ли ,че хоросана ще оправи положението?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма какво друго да е. Щом преди е работило така, значи пак ще работи. Хорасанът се е явявал своего рода плоча . Лошото е, че пак трябва да разкриват покрива...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма какво друго да е. Щом преди е работило така, значи пак ще работи. Хорасанът се е явявал своего рода плоча . Лошото е, че пак трябва да разкриват покрива...
:smt017
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стиропора оставихте ли го защото той доста добър шумоизолатор.
Само отгоре над ламперията сме разкривали.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сами,

 

Предполагам си го гледал ТОВА?

 

Що се отнася до шума - със сигурност хоросана изолира. Въпроса е дали няма по-добър изолатор :-k Аз бих потърси по-лека алтернатива.

 

Успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Говорих тази сутрин с майсторите,ще се разкрива отново и ще се слага замаска с перлит.Керемидите ще са залепени с перлита ,освен това ще се и заковат де.Добре че са ги ковали само с 1 пирон,тоест ще може да се извадят и ползват пак.

Перлита ще е още един вид шумо и топлоизолация-4сантиметра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Самуиле, нали така, има много прости, надеждни и отработени решения за покриви. Нито старото, нито новото, са и трите. Старото не е просто, а новото не е отработено. Тези керемиди, не искам да те плаша и да бъда лош пророк, но имат проблеми с мразоустойчивостта - т.е. цикли замръзване размръзване. Лабораторни анализи се манипулират сравнително лесно и сертификати се издават на какво ли не, затова не вярвайте на търговци и прехвалени авторитети в БГ. Като пример мога да ти дам - блокче бетон В12,5 по старите означения за клас с малко по-висока скорост на натоварването ще си покаже поне едно В25. Високата маса на покрива с хоросана е била причина за сравнително ниската му собствена честота и високия период на трептене, далеч от спектъра на вибрациите от автомобили. 1см мазилка тежи около 18кг на квадратен метър. Сам сметни колко пъти си олекотил покрива. Пожелавам ти с перлита да си решиш проблема и да останеш доволен от резултата. Каменната вата с висока плътност (80кг/м3) и идеален шумоизолатор, но от ударен шум най-вече...и не знам дали би помогнала. Стиропора в твоя случай е само толоизолация. Заради структурата му, той не може да реализира достатъчни деформации в обема си и да поглъща енергия от звука. Да споделя как ремонтирах това лято покривна конструкция 120м2 - пълно разкриване на покрива, подмяна на деформирани и прогнили ребра, нова дъсчена обшивка, под нея нищо - тавана не се обитава, над нея гумирана подложка (не е неоходим полизол, гумизол и всякакви -золи, ролонни изолации на база модифициран битум - те са предназначени за финишни изолации и за малки наклони до 10%!!!, без значение какво твърдят търговците) летви и 200 класически керамични керемиди, колкото бяха за подмяна след 55 годишна експлоатация + олуци и водосточни тръби - поцинковани. Цена около 4000 лева с труда, като не сме пестили от качество. Не е кой знае колко скъпо, като се има предвид, че е първи капитален ремонт на покрива за това време. Стана дълъг пост май, а :)

Сега се сетих, че е било вариант под покривните греди и над надзида да се сложат еластомерни подложки от типа на мостовите лагери, които да гасят вибрациите от лекия покрив и да не ги придават по стените надолу. Варианти много, то това си е цяла специалност...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Самуиле! Миналата седмица, когато ми ремонтира шкодичката ти казах моето мнение за покрива. Мисля само, че не споделих опасенията си за "калта" под керемидите. За мен това е основна предпоставка за гниене на дървената част на покрива. Смятам, че не е добър варианта с поставянето на перлит, тъй като той силно хигроскопичен. Правилният начин за шумо и топло изолация на покрив е от вътрешната страна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Правилният начин за шумо и топло изолация на покрив е от вътрешната страна.

 

[-X Това е почти сигурен начин да си осигуриш влага между изолацията и покрива! Топлоизолация от вътре само в краен случай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Вътре" и "вън" покрива може да се каже че има, само ако е стоманобетонна плоча. При вариант с керемиди топлоизолацията винаги е вътре. ПРР е прав за конденза, но не съвсем. Влажностния режим на една оградна конструкция е обект на изчисление и правилно детайлиране. Перлита наистина е много! силно хигроскопичен, но под него има ролонни хидрофобни материали, които ще ограничават достъпа на влага до дървената конструкция... Почвам да се колебая дали е удачно да пипаш вече готов покрив, за да направиш нещо с неясен резултат. Потърси архитекта или инженера за съвет!!! С мен може да си говориш за принципни, теоретични неща свързани с покривите, но опита ми там е ограничен. Силен съм надолу, много надолу :) Успех! и сподели, ако имаш желание, какво си предприел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правилният начин за шумо и топло изолация на покрив е от вътрешната страна.

Изолацията,хидро,топло,звуко и каквато и да е, винаги се поставия от страната на въздействието-т.е. в случая от външната страна.

Проблема при Сами е,че е намалил теглото на покрива един път с по-леки керемиди и втори път,че е махнал варовия разтвор под керемидите,което намалява шумоизолацията.

За мен решението е:да се сложи каменна вата между дъсчената обшивка и сачака на тавана.Така се прави при обитаеми тавански помещения при липсата на стоманобетонова плоча.

Перлитовата замазка също ще подобри положението,но пък от друга страна не може да се прави по-дебела,защото ще натовари повече конструкцията на покрива.

Относно керемидите,които се предлагат на нашия пазар,според мен,най-доброто решение е - покривната система на Брамак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен решението е:да се сложи каменна вата между дъсчената обшивка и сачака на тавана.Така се прави при обитаеми тавански помещения при липсата на стоманобетонова плоча

...

Относно керемидите,които се предлагат на нашия пазар,според мен,най-доброто решение е - покривната система на Брамак.

 

И аз мисля, че това е най-правилното. На вилата заложих на същия вариант - каменна вата + покрив на Брамак и съм страшно доволен. :smt017

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защото е просто и отработено! НИКОГА качествена керамична керемида няма да отстъпи на бетонова такава, освен по цена може би! Но както Самуил описва проблема - покрива вибрира - ватата може и да не му помогне. Внимавайте с категорични изказвания и съвети, че парите с които ще влезне са си негови :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Но както Самуил описва проблема - покрива вибрира - ватата може и да не му помогне. Внимавайте с категорични изказвания и съвети, че парите с които ще влезне са си негови :)

 

Покрива вибрира най-вероятно,защото обшивката е много тънка или ребрата не са с достатъчен размер и разстояние между тях. Относно категоричните изказвания - строителен инженер съм и се занимавам от двайсет години със строителство и проектиране! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Но както Самуил описва проблема - покрива вибрира - ватата може и да не му помогне. Внимавайте с категорични изказвания и съвети, че парите с които ще влезне са си негови :)

 

Покрива вибрира най-вероятно,защото обшивката е много тънка или ребрата не са с достатъчен размер и разстояние между тях. Относно категоричните изказвания - строителен инженер съм и се занимавам от двайсет години със строителство и проектиране! ;)

 

И аз точно си мислех, че проблема може да идва от ребрата, но като не съм го видял на живо или на проект не исках да се изказвам.

Относно изолацията, ако е скатен покрива има смисъл да се натъпче вата между ребрата, но ако има и стоманобетонов елемент от топлотехническа гледна точна е много по-добре да се залепи изолацията на покрива от горната страна на плочата и да се обърне, за да се прекъсне термоста.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега coverdale, съжалявам, ако съм те засегнал нещо! :) Едва ли обшивката му е твърде тънка - все пак е имало няколко см хоросан под керемидите. Остава варианта да е неудачно подпрян покрива. Мислиш ли, че някой друг поп и подкос биха спасили положението? Май ще е най-добре Бегачката да ни изпрати .dwg файлове, ако има, или сканиран плана на покрива и да изкажем мнение тогава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

МАСАТА му е майката ! Каквато и друга изолация да се слага вибрацията ще остане . Килограми да има. Керемидите имат отношение само към хидроизолацията- да не капе вода !!! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Коравината има пряко отношение към собствените честоти на трептене, не само масата :D Това с масата е някак забавно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aми щом така е работило дълги години, така трябва да си остане, освен това е най-тънкия начин ! Един-два тона вар за 100 лв и готово. Да върви да вибрира ... smile092

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сами, звънях ти, но не успях да се свържа. В нас правихме перлитена замаска с цел шумоизолация на подовете - ама не се получи. Може би има някакъв ефект, но е минимален. Говоря за подова замаска върху плочата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да де, ама може да мине и със 100 лева за малко греди и валки. Хем ще е леко, хем ще е здраво и няма да разкрива наново покрива. А и ти казваш вар,така си е било, а колегата му е влезнала муха за перлит... Три часа е - време за маса :)

Най-доброто решение за шумоизолация на подове - така наречения ударен шум - е да се изпълни плаващ под. Нека колегата coverdale ме поправи ако греша :) Върху подовата конструкция се поставя твърда каменна вата с висока плътност и върху нея се изпълнява обикновенна тънка (може и армирана) цименто-пясъчна замазка, като ключовия момент е да се отдели замазката от стените с парчета от ватата, така че замазката да не контактува със стените - точно да плава върху абсорбиращия елемент - вата. В студиа и подобни помещения с високи изисквания към шума може да се направи многослойно, да се използват демпфери и така нататък

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.