Jump to content

>skoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Регистрация на МПС и данък !


KRISITO*

Recommended Posts

Цитирам юрист че вече ми идва в повече да споря.....

 

''Изразявате мнение, а не четете какво Ви пишат....може и да се попрочели нещо преди да пишете тук, но го тълкувате както Ви изнася и никак не сте съгласни с нещо различно, може би защото разбрахте, че отговарящия в началото не е юрист....аз няма да казвам какъв съм, може да кредитирате написаното от мен с повече доверие!

Та за да почне да тече давност на глобата тя трябва да е наложена. Именно за това не може да почне да тече давност за нарушението през 2006г., тъй като то не е санкционирано. От друга страна нарушението не е приключило, защото Вие все още го извършвате, така че спокойно може да Ви санкционират сега и предвид изтеклия срок няма да се учудя ако Ви наложат максимално наказание. След като Ви наложат глобата ще започне да тече давност за нея. Също така давностния период не е точно такъв какъвто го разбирате.

Не може разчитайки на укоримото си поведение да черпите изгода, а трябва да поемете отговорност за действията си и добросъвестно да платите задълженията си.''

 

Още едно мнение по темата:

 

"Значи... вие дължите данък за 2006-та година. Дължите друг данък за 2007-а, още един - за 2008-а ... Давността по плащането за 2006-та е минала, но тази за 2007-а все още не е. И винаги ще си имате неплатен данък за който не е изтекла давността. А данък дължите - има договор за покупко-продажба, който доказва че колата е ваша. Докато е ваша, вие дължите данък за нея. Т.е. данъчните не могат да образуват производство по 111 и 140 за 2006-та година, но нищо не им пречи да образуват производство за неплатени данъци за 200... и която си поискат - 2008-а, 2009-та, 2010-та...

Така че в момента в който се появите в общината, те могат да ви шамаросат за всяка произволно избрана година от последните 5. Нищо не им пречи да го направят или по един акт за всяка година или един за всичките заедно - както им е кеф. Вие имате 5 нарушения, като всяко едно от тях е наказуемо. Т.е. те са 6, ма за 6-тото е изтекла давността.

За глобата - съставят ви акт за данъчно нарушение за това, че на 01.03.2007 (на тая дата още не е изтекла давността :) ) вие не сте спазили 30-дневния срок за обявяване на придобиването на МПС - закъснели сте с около 500 дни. Или за това, че на 01.03.2008 сте закъснели с 800 дни да обявите покупката. Или за това, че на 01.03.2009-та .... и т.н.''

 

С това , моето участие в тази тема приключи, всеки да си вади изводи както намери за добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 67
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

  • KRISITO*

    14

  • Оги

    8

  • Цецо75

    8

  • dog123

    8

Най-много писали в темата

dog123 Колега 1-во това ми е първият автомобил , 2-ро когато съм го купувала никой не ми е казвал " заминавай да регистрираш автомобила в общината " и до сега никой не се е интересувал регистриран ли е или не , 3-то аз не съм неморална и безотговорна личност просто така се случиха нещата и да виновна съм но до някъде , защото ако взимах хубава заплата и навреме щях да съм точна и коректна не че това е оправдание , но има връзка със случая, ако имахме МОРАЛНИ РАБОТОДАТЕЛИ,ОТГОВОРНИ И ДОБРИ ЗАПЛАТИ С КОИТО ЧОВЕК ДА ЖИВЕЕ НОРМАЛНО това вече щеше да е друга мая и тогава вече може да се говори , защо АЗ не съм си плащала ! Да не говорим , че сигурно 80 % от хората са направили като мен поради една или друга причина ! Има и хора с доста добри възможности и пак не си плащат ! Относно писмото искам да кажа , че за тези години не съм получавала никакви бележки писма и тн. адреса не ми е сменян , а защо не съм получила нищо това не мога да кажа защото и аз не знам и за това питам smile049

Поздрави !

 

PS :най-вероятно както казва ОГИ нарушението още не е установено , но е ясно , че когато отида да си оправя нещата вече ще разберат , че съм в нарушение ! И надявам се

dog123 да не приема отговора ми като заяждане , просто си коментираме smile027

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

колега dog123, слушай какво ти казва Оги. Тези мнения които цитираш, незнам на какви юристи са (звучат ми крайно странно от правна гледна точка), ама аз ти говоря като човек видял цялата процедура на живо.

 

В данъчното няма как да констатират нарушението (че ти си придобил кола и 4 години не я регистрираш при тях), докато ти не се явиш лично. Не ме питай що за тъпотия е това 21 век, ама е факт. Нарушението се констатира в момента, в който им кацнеш там. И давността за това нарушение е изтекла, защото е извършено преди 4 години! Но ако се явиш на 3 или 5 тия месец, ще си платиш глобата като поп. Глупаво е, ама е така! (това за Пепи).

 

Ако се явиш след 4 години и ти натряскат глоба, трябва да ти покажат наказателното постановление въз основа на което е наложена тази глоба. И то трябва да е с дата от преди 2 години. Такова със сигурност няма, защото ако имаше, те щяха да те потърсят през тези 2 години да си платиш.

 

Отиваш след 4 години и си плащаш данъците с лихвите. Това е. Не ми е известно някой да издава наказателни постановления за неплатен данък МПС (както цитираш юристите по горе). Но и да го прави, това е друго нарушение, а не "пропуска" да я регистрираш в общината, чиято давност е изтекла.

 

Да не говорим, че по закон би трябвало да можеш да си платиш само данъка, без лихвите. И това да ти даде всички права произтичащи от това. А лихвите просто да си седят там. Масово се правеше до скоро с лихвите от здравни вноски например.

 

Системата за глобяване в БГ е пълна с дупки като швейцарско сирене. smile175 Нормалната процедура би била да имат връзка с КАТ. И в момента в който изтече срока да ти бият глобата и да те привикат да си платиш. Но не е така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Току що стана въпрос тук в работата ми , по въпроса на темата.

Вчера колега е ходил в общината да обяви автомобил регистриран в кат преди 4 години , взели са му пари само за данъка.

:-k :-k :-k :-k :-k

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми значи явно наистина зависи от настроението на служителката на гишето. Колеги един апел към всички. Тъй като имам и аз двама познати със същия проблем - моля споделяйте в коя община подразделението на НАП има такова добро отношение към клиентите, т.е. не налага глоба "забравих да си регистрирам колата"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мишо, тук не иде реч за кефа на служителката. Такъв е закона.

 

Ако не са ти пуснали наказателно постановление в момента на нарушението, то 4 години след това, няма как да го направят! И не могат да те глобят за това. Законите са такива и не зависи от ничии кеф.

 

Тук се сещам, че преди време имаше съвместна кампания на КАТ и Столична община, при която КАТ дадоха базата си с данни (или част от нея) на общината, точно за да изловят подобни висящи автомобили. Ако тогава са ви хванали и сте получили "призовка" да си платите данъците, може би тогава тези хора са се сдобили и с наказтелни постановления.

 

Целия проблем иде от факта, че общината няма връзка с КАТ. Всичко е на добра воля. Ако се явиш навреме и регистрираш колата - си съвестен гражданин. Ако се явиш с закъснение по-малко от 2 години ще отнесеш глоба. Ако се явиш след 4 години... минаваш между капките. Може би се счита, че лихвата е достатъчно наказание, но това е тъпо, защото лихвата е наказание за просрочване, а в случая нарушението е отказ от регистрация.

 

Нямате си на идея какво количество автомобили висят в нищото и не плащат данъци. Нещо повече - въпреки, че по закон си длъжен да представиш бележка за данък при ГТП, все още има пунктове, на които и без нея става (как се оправят после - незнам). Има и нотариуси, които заверяват договор за покупко-продажба без бележка за платени данъци. Знам случаи на човек карал си колата 5 години без да плати и лев данък, продаде я през такъв нотариус, а новия и собственик си я регистрира без проблем в същата община. Никой не се сети да провери откъде е дошла тази кола и защо я няма регистрирана в нито една община преди това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо не могат да направят и съвместно, много зле са и нивото им е под всякаква критика да се оправят с тоз проблем. За да се изхващат нередовните трябва КАТ не само да предостави информация на общините ами и да им прати заверени копия от документите за придобиване или регистрация. И като един КАТ обслужва по 10 общини- да видите сложно. А във финансовите отдели на Общините да си назначат по един административно-правен състав, който няма да събере пари за заплатите си и на другия свят. Дали ще ги назначат и ще прилагат ЗАНН в най-деликатната му част- да съставят актове и връчват НП по служебен ред ?. А в КАТ отде да знаят кои са си декларирали колите и кои не са за да конкретизират работата си върху вторите, или ще пратят всички ? - изобщо могат да се поставят безбройно множество въпроси кое и как може и по-скоро отговорите са че няма как да стане и далеч това не е въпроса в темата. Просто на тоз етап това е положението. Административно-наказателната процедура е доста сложна за да се приеме че просто глобяват. В случая не могат да глобят. Но дънъците и лихвите ще приберат.

 

п.с. изобщо ако един ден им направят връзка цялото това деклариране може да отпадне и пакетите информация за данъците могат да се заформят още в КАТ, а във финансовите отдели на общините половината пачи да ги пратят на село да копат тръните. Ето сигурни вземания от данъци и намалени разходи за сметка на общинските бюджети.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Krankenstein би ли споделил какво се случи при теб ?

Ако може и някой който е имал подобен проблем също да сподели какво точно се случва ! Какъв е максималния размер на глобата , тук един колега ми сподели , че е 200 лева ?! То е ясно , че при всички положения ще се плаща , но ми е интересно колко най солено може да ми струва това удоволствие :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично съм в изпадал в ситуация да просроча с 6 месеца и ме глобиха 20лв. Но това беше преди 5 години. Размера на глобата в момента мисля, че е от 20 до 200лв. По преценка на служителя. Това е.

 

Лично съм свидетел обаче как приятел отиде с 3 годишно закъснение и плати само лихви и данъци. Защото давността на нарушението е изтекла, той го знаеше това и го направи съвсем съзнателно. Нямаше глоба, няма и законово основание да му бъде наложена. Това е.

 

Сега ако на теб решат да ти наложат глоба, ти си решаваш дали ще се разправяш. Тук съвет не мога да ти дам, всеки сам си решава. Принципното ми убеждение е, че няма как да те глобят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ок благодаря ви много за информацията , която бяхте така добри да споделите smile159

Когато се наглася да отида ще споделя какво е станало !

:smt017

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми значи явно наистина зависи от настроението на служителката на гишето. Колеги един апел към всички. Тъй като имам и аз двама познати със същия проблем - моля споделяйте в коя община подразделението на НАП има такова добро отношение към клиентите, т.е. не налага глоба "забравих да си регистрирам колата"

Значи колегата е отишъл онзи ден, става въпрос за младост, глоба не са му искали , само данъка с лихвите.

Регистрацията в КАТ е 4 години по рано.

Аз не вярвах ама за какво да ме лъже , няма причина.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз ходих днес в Красна поляна и същото ми казаха - данък плюс лихви.

Другата седмица ще ходя да се правя на мотика :mrgreen:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не вярвах ама за какво да ме лъже , няма причина.....

 

Е няма да се лъжем разбира се ! :lol: Няма невъзножни неща ! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо не могат да направят и съвместно, много зле са и нивото им е под всякаква критика да се оправят с тоз проблем.

Наистина навсякъде са доста зле като цяло. Вчера регистрирах шкодата в мойто данъчно и жената ми вика "съветвам те да си плащаш данъците на кола или апартамент или каквото и да е на гишето". Аз й обяснявам че има интернет и може с банков превод през онлайн банкиране и т.н. Отговори ми че след това въпросното платежно се разпечатва на хартия и служител го носи на тяхното гишето. Там на гишето друг човек го вкарва в тяхната система т.е. плащайки по банков път не се отрязява автоматично в системата в данъчното и трябва през хартиен носител да се вкара на ръка в системата. Човек тук, човек там и грешка е твърде вероятно да стане. След това си е за твоя сметка да се разправяш и да им оправяш бакиите. А когато отидеш директно на касата да плащаш това директно се отразява в системата на данъчното. Проблеми за сега съм нямал, но познайте кога ще плащам пак данък онлайн.

А сега се разправям с агенцията по кадастъра. Там порнографията е пълна - отиваш като нормален човек да направиш нещо, излизаш като луд и след месец осъзнаваш че знаеш повече от тях, но нищо не можеш да направиш защото нямаш достъп до тяхната система, а те те връщат за поредния документ или пък че трябва да отидеш в сряда не в понеделник, нищо че този същия служител преди това ти е казал че трябва в понеделник да отидеш и на никой нищо не му пука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вярно е това с платежните, дори като ходих онзи ден да регистрирам моята кола се оказа, че платежното за данък придобиване /някакви си 6 лв/, което явно съм направил при нотариуса, защото носи негов печат, не беше регистрирано в системата и служителката го сканира и вкара допълнително... това ми се е случвало и преди, данъци платени по банков път ги внасят чак когато им занеса на гишето банковия ордер, дотогава се водят неплатени и сигурно се олихвяват даже...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако плащате онлайн задължително трябва да си изпечатвате нареждането за превод , маркирано с референцията на банката и да го пазите 5 г. или поне докато не се убедите, че това е отчетено адекватно при тях. Не разчитайте на банката да пази превода в онлайн банкирането, защото в някои банки след определено време то не може да се изпечата. Иначе в общината се осчетоводяват преводите от банковата им сметка, т.е. това не става на касите, а в счетоводството, а то обикновено се работи с поне месец- два закъснение. Често и половин година.

Така че през това време, дори и по-късно ако ви трябва документ,че не дължите данъци на общината- отивате при тях с платежните- те ще ви го издадат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дайте мнение и по един друг подобен въпрос.

Имам скутер 150 кубика и си го карам вече 5 г. без да съм го регистрирал в общината.

Догодина мисля да го продавам като дойде сезона и има 2 възможности според мен.

Да отида да го регистрирам и да му платя данъците с лихвите.

Втората възможност не знам дали е изпълнима но аз я виждам така:

Свалям му номера и отивам в КАТ да го спирам от движение. След което продавамс скутера

и новия собственик да си мине през КАТ да си вземе нов номер и ако иска да си го регистрира

в общината.

Как мислите изпълним ли е вариант 2 ? В КАТ за да спра от движение скутера ще ми искат ли бележка

за данъци?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес бях в общината да регистрирам димитринка.

Не платих такса за придобиване!2.5%

Жената ме подучи да пиша 1 ва регистрация/колата има една временна/ излезе че аз съм я внесъл /така си го обяснявам/, взе ми копие на копието на копието/нищо не се чете вече/ на оригиналния италиански талон , и копие на копие на копието за покупка продажба в италия, там въобще не се чете нищо!!!!!

Изобщо трябваше да платя, ма не платих!!!

При въвеждането се оказа че ми нямат адреса!!!!!Бил се загубил при смяната на програмите....

Потресен попитах старата ми кола имат ли я в базата, имаха я . направо не ми се вярваше!!!!

 

Ако ме питате , в общината може да регистрирате хеликоптер, като нов внос резачка за дърва!

Не очаквах такова безхаберие, липса на координация и неандерталска система!!!!!

Това без намек да почерпя, ако им дам 20 кинта, казвам ви че може и да ми изчезнат колите земите апартаменти , че и жената.....

smile001 smile048 smile048 smile001

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ме питате , в общината може да регистрирате хеликоптер, като нов внос резачка за дърва!

 

smile091 резачка резачка колко да е резачка smile001 ясно е че системата е Халифакс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"съветвам те да си плащаш данъците на кола или апартамент или каквото и да е на гишето"

Абсолютно правилен съвет. И аз реших да си плащам фирмените местни данъци "по банка" - Познай???

Четири пъти ходихме после с главната счетоводителка до "Местни данъци" да им оправяме бакиите.

Оттогава - Касиерката - Парите "в брой" и бележка по бележка да видя аз какво плащам.

Опит със "отложени" декларирания на автомобили нямам - всички са ми в срок.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз при една покупка имах проблем с платени по банков път данъци. Продавача си беше изряден с платени данъци по банков път, но в общината месец по-късно данни за плащането липсваха. Съответно разправии, скъсани нерви и загубено време. И аз съм на мнение, че на този етап трябва да се плаща само не гишетата на общината. Сбъркана работа.

 

Иначе миналата година като си купих Октавия-та съвсем добросъвестно си я декларирах в общината в двумесечния срок. Тази година решавам да си платя данъка и все едно не съм попълвал декларация (документите ми кой знае къде отлежават не пипнати от никой) - отново разправии, загуба на време и най-накрая колата се появи в системата - демек някой благоволи да ми вкара данните в системата, но разбира се аз няма как да ги глобя (а ако аз не я бях декларирал щяха да си ме глобят) - тяхното се води нормален пропуск, но мен биха ме третирали като престъпник или нарушител. Никаква равнопоставеност. smile049 smile150

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

(документите ми кой знае къде отлежават не пипнати от никой)

Аз затова когато декларирам автомобил в "Местни данъци" задължително си правя копие на декларацията и ги карам да напишат вх. номер. Два пъти досега това ме е спасявало от разправии.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също задължително си взимам за всеки внесен документ входящ номер, точно заради това и не подадох нова декларация (както щяха да ме накарат да направя ако не си пазех входящия номер), но въпреки това си е разправия да се оправят нещата, която става по вина на администрацията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моята сага с Фаворита приключи (без да се правя на мотика , гребло , търмък и др. селскостопански уреди) ... отидох в НАП "Кр.поляна" , показах на една усмихната служителка какво имам , тя ме изпрати да си попълня една декларациика и да си направя копие на големия талон и за 3 мин. вкара необходимите данни в компа и ме прати на касата , където платих данъка + лихви (за първите 2 години бяха около 50% от данъка , а следващите 2 пренебрежимо малки) , та чак ми стана неудобно от човека пред мен , който за закъснение от няколко месеца му бяха сложили по 100 лв. на кола smile021

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.