Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Регистрация на МПС и данък !


KRISITO*

Recommended Posts

Привет на всички ! От доста време чета с интерес този форум , но до сега не ми се беше случвало да участвам с въпрос ! Тъй като съм собственик на Опел може би повечето се питат защо не се регистрирам там! Както казах от доста време следя форума.Член съм и на Опел клуб , но смятам , че при вас е доста по интересно и мога да получа по компетентни отговори . Надявам се , че не е проблем , че карам Опел .

Въпросът ми е такъв :

преди 4 години съм закупила автомобила , но не го регистрирах в общината ! За съжаление вече се налага , защото не мога да го мина нито на преглед нито да го продам без въпросния платен пътен данък ! Както се досещате и той не е плащан smile049 Направо съм си нередовен пътник от всякъде :? smile049 Някой има ли напредстава ако сега отида да регистрирам автомобила каква глоба ще ми треснат за това , че не е регистриран и ще си искат ли парите за данъка за тези 4 години ?!

И възможно ли е да отида и да кажа , че колата не е карана до момента и за това не е плащан данъка , и че не съм знаела , че трябва да се регистрира ( не че не знаех :mrgreen: ) за да може да ми опростят малко поне :-k ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 67
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

  • KRISITO*

    14

  • Оги

    8

  • Цецо75

    8

  • dog123

    8

Най-много писали в темата

Отиваш в общината. Задължително носи бележка за застрахователна стойност. Върху нея ще ти начислят 2.5% данък придобиване. С други думи гледай застрахователната стойност да е по-ниска. След това ще ти наложат глоба за административно нарушение - не си регистрирала колата в законовия срок. Минималната е 20лв., максималната е 150 или 300 (не съм сигурен). Освен това ще трябва да платиш и всички дължими данъци от момента на придобиването, до края на тази година. Някъде из нета има данъчен калкулатор. С него можеш да си сметнеш колко ти е данъка за година. Лихвите ги сложи грубо 20-25% ...

 

Това е. Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за бързия и точен отговор PRR smile159 ! Дано да не ми скъсат шортите :mrgreen: и да мина с по малко глоби ! Благодаря и на хората които ми отговориха на лично съобщение smile027 евала супер сте smile027

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно днес ходих и аз в данъчното по същия въпрос, само че моята кола е купена януари месец тази година. Поискаха ми само копие от талона и договора за покупка, за застрахователна стойност не са споменавали нищо. Като разбраха, че имам да плащам и глоба за просрочване ме върнаха за утре, понеже имало още доста за писане, а беше вече в края на работното време. Казаха, че глобата ще е минималната, т.е. 20 лв за закъснението от около половин година, обаче в друг форум четох, че санкцията била по 10 лв. за всеки просрочен месец - явно всичко зависи от благосклонността на служителя/ката... дано съм бил полезен с това инфо, утре като довърша процедурата ще споделя и крайната равносметка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Леле 10 лв. за всеки месец ?! Ами моите 4 години май ще ми излезнат на носа ако е така 48 месеца по 10 лв :cry: дано да не е така ! Благодаря ти Krankenstein ще чакам да споделиш крайния резултат пък да видим ! Успех !Дано да си удържат на думата за 20-те лв smile027

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми искаха бележка със застрахователната стойност при прехвърлянето на автомобила при нотариуса, при регистрирането на колата в общината им трябваха Договор за покупко-продажба (нотариално заверен), лична карта и голям талон. Единственият проблем в общината беше дали колата е с или без катализатор - това променя сумата (при Фела 1.6 с цели 1,80лв. :lol: )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.. и договора за покупка, за застрахователна стойност не са споменавали нищо. ...

 

Вариантите са два - или договора, или застрахователната оценка. При прехвърлянето на Мица от ЕТ минах със застрахователна оценка. Мотопеда и него го регистрирах по застрахователна оценка вместо по договор - бях го забравил и ми беше по-бързо и по-лесно да мина през най-близкия застраховател.

 

За глобата - да, май беше по 10лв на месец, но имаше и таван. Минимума обаче е 20лв smile049 Това в община Средец, София.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единственият проблем в общината беше дали колата е с или без катализатор - това променя сумата (при Фела 1.6 с цели 1,80лв. :lol: )

До колкото аз знам трябва да се отбележи , че колата има катализатор за да ти е по малък данъка ! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единственият проблем в общината беше дали колата е с или без катализатор - това променя сумата (при Фела 1.6 с цели 1,80лв. :lol: )

До колкото аз знам трябва да се отбележи , че колата има катализатор за да ти е по малък данъка ! :D

Тъй де, ама на моя талон не пише има ли няма ли - и като ми казаха, че разликата е 1,80лв на година въобще не се занимавах с глупости - сигурно съм единствения с Фелиция 1,6, която е без катализатор :lol:

А по темата ти - и в община Надежда е 10лв на месец (минимум), но има и още една гадост - начислява се лихва в/у неплатените данъци -незнам колко % е, ама като ти сметнат колко дължиш за 4 години им слагат и лихвата, а и добавят 10-чето за всеки месец.. И май най-накрая ще се окаже, че имаш да им даваш колкото за Корса от магазина на гадовете

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И май най-накрая ще се окаже, че имаш да им даваш колкото за Корса от магазина на гадовете

 

smile091 ооо това няма как да стане smile150 .....и дим дим дим да ме няма smile117 !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.. И май най-накрая ще се окаже, че имаш да им даваш колкото за Корса от магазина на гадовете

Щом има таван на глобата това просто няма как да стане... а пък моят случай е в данъчното на община Изгрев и силно се надявам утре на гишето да е същата служителка.

Иначе няма за какво да се жалваме - данъците и глобите навсякъде в цивилизования свят са солени, ама и заплатите там са на доста порядъци над нашите smile049

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е Krankenstein много си прав ! Аз пък съм към община Младост още не съм ходила , но преди да отида реших да събера малко мнения ! Тази седмица ще гледам да отскоча ! Хайде пък дано ти се падне същата служителка s_flag

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

5 годишна.

Но това е много сложна материя,например- имате да плащате на топлофикация за 10 години назад , а те преди 5 са завели дело срещу вас ,което се точи все още, парите и за 10 те години са изискваеми. Просто завеждат едно дело без да го движат и сте длъжник докато то не приключи на последна инстанция , за целия период.

Както и твърденията че може да се разминете с глобата в общината поради 2 годишна давност.

Само че 2 години след издаване на постановление ;) , а и преди 5 години и преди 2 все си бил в същото нарушение.

Както казват на едно друго място. Хитруването със държавата , не е за хора които чакат да видят какво ще им каже лелката зад гишето! Трябва ти да и казваш на нея, наредби членове алинеи , тя не е длъжна да ви казва как да заобиколите, и винаги премълчава.

Според мен единствения начин за заобикаляне на плащане на глобата е да се отиде , да ти издадат наказателно постановление, да не го платите, да си плащате в банка към сметка на общината изчислено с калкулатор какво дължите като данък , с тази бележка да минавате преглед, а след 2 години тържествено да отидете в общината да им кажете че е изтекла давност на наказателното постановление, да си платите оставащия данък в едно с лихвите.

 

Не съм юрист, това което пиша съм го събирал като информация в интернет !

 

Изобщо не препоръчвам да си играете с общината на котка и мишка, трябва да сте много на ти със законите и наредбите.

А и малко от малко отговорни и морални.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Глобата е с 2-годишна давност и е изтекла.

Т.е. глоба не могат да налагат.

Могат да искат данъците и такса придобиване на имущество с лихвите. Последните са ОЛП /основен лихвен процент, определян от БНБ/ + 10 пункта годишно.

 

п.с. за тези работи четете Закон за местните данъци и такси, като съобразите Решениеята за местните данъци на Вашият общински съвет. За Младост тази година ставките са около 10-15 % над минималните, предполагам и за предходните са били нещо подобно. Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е как ще е изтекла давност на глоба която не е наложена още? [-X

 

Едит: достатъчно е да ви пратят една нотариална покана за плащане на задължения от 2007 година, и давността автоматично се подновява с нови 5 години.

Правото е много тънка материя,внимавайте със приемането на съвети от не юристи.

По този повод НЕ считайте и моите мнения по темата за меродавни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Давност за установяване на нарушение и давност за събиране на вече наложена глоба с влязло в сила НП са различни неща. Първото според ЗАНН е 2 г, второто според ЗСДВ е 5.

А няма установено нарушение, това става с Акт освен това срока за деклариране + давността, наставени като два отрязани маркуча са изтекли. Такъв акт би бил кух отвсякъде и едва ли някой ще го състави, още по-малко някой началник ще подпише НП въз основа на него. Или все пак това е възложено на чистачката в общината- пишете във възраженията "нарушението е погасено по давност".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вижте сега ще напиша нещо , и който ме разбере разбере.

 

Човек хикс не е регистрирал колата си преди 4 години, давността според вас е 2 години. тоест губи давност.

Преди година и четири месеца , човека хикс бил ли е в същото нарушение? да.

Преди 3 месеца бил ли е в същото нарушение? да.

Значи праска му един акт служителката за преди 1 година или когато си поиска само да е в давност на човека хикс, и понеже вероятно ще и вдига шум и врява вярвайки че е прав му го фраска в максимален размер!

Ако вече така написания акт не се плати в 2 годишен давностен срок , и юристите на общината не предприемат някакво действие с което да препродължат този давностен срок , това е друга бира вече и можем да говорим за давност.

 

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Престани. Нарушение, подлежащо на санкциониране е имало от 61- вия ден до 2 г и 60-тия ден от придобиване на колата. След последния ден то е погасено по давност. И това не знам аз дали е морално или просто е небрежно но е законно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам как е по закон, но за да минеш на преглед трябва бележка за платен данък. Той пък не може да се плати преди да са платени глобите. Т.е. служителката слага максималната глоба и отделно начислява данъка. Дали този данък ще е само за последните 2 години (да речем че това е срока на "давност") + лихвите или и за предишен период може да се поспори. Но служителката най-вероятно ще го начисли (по-скоро системата). Т.е. влизаш в задънена улица - или плащаш всичко и минаваш на преглед или почваш да си търсиш "правата" (в кавички защото си виновен и "права" не е точната дума) като междувременно оставяш колата на трупчета. Защото ако те спрат без ГТП автомобила се спира от движение. След това за пускането плащаш една трицифрена сума, прегледа се прави само в КАТ и заяждането е повече от гарантирано.

 

Това накратко. И мен ме болеше като трябваше да си платя данъците за предишни месеци (на едната кола 5 месеца закъснение, на другата 2), но си платих като поп и си трая. Като съм виновен си мълча smile049

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Давност за установяване на нарушение

 

От къде знаете че нарушението не е установено вече в общината, и че не са пратили на колежката покана да се яви в законов срок?

Пращат едно писмо което не стига , или е сменен адреса на получателя и на тях всичко им е законно , те са установили , но тя не се е явила.

Бъркам ли някъде? не

Вие бъркате ли някъде? не

Известни ли са ни всичките факти ? не

К'во спорим? Незнам.......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.