Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Един форумен бас.


Цецо75

Recommended Posts

С какви размери гуми сте - ако са различни от заводските размери и между двата километража се получи разлика, кой ще вземете предвид за да изчислите средния разход (като данни за науката и борд компютъра)? Иначе за общия разход ясно - ще се замери по липсата в резервоарите след напълване при връщане в изходната точка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 74
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

  • Цецо75

    13

  • stivi797

    13

  • johnnie213

    12

  • BlackPearl

    4

Най-много писали в темата

Това за бордкомпютъра съм се сетил - и ще го направя.

Иначе сегашните ми гуми са 195/65-15 - зимни, като предните откараха четири зими, а задните една. Така се получи.... И ако в службата дадат пари - ще сменя и четирите, а ако не дадат - само предните. Иначе са Клеберчета - нелоши гумета като за парите си.

Фотоапарати - задължително!

Иначе за икономично каране съм голям фен на Октавия 1 със 90 конния дизел с постоянна геометрия.....

Един приятел има такава - и редовно й сваля разхода до под 4 л на 100. Той не е от бързите карачи - а е от икономичните. И се опитвам да го настигна - но просто моята има по-голям апетит. Или може би кракът ми е малко по-тежък - не знам. То човек и търпение трябва да има, а и да не бърза. Че малко като се разбързаш - и ето ти го разхода скочил с поне литър!

Аз се случва да карам и не толкова икономично - ами и да понастъпя. И тогава стигам разход 5-5.5, че и отгоре..... Което пак не е толкова много - като се има предвид и приличната скорост.

Но когато не бързам - тогава гледам най-вече икономията.

През работните дни - не мога! Ходя на работа все пак. Иначе вечерно време нещо да се организира - може и за това да се помисли. Но за вечерно време ще трябва да е някой много познат и на двамата маршрут - че иначе няма да стане само да се кара, а ще трябва и да спираме, да питаме, да се изчакваме..... А и в тъмното какво ще видим - нищо.

Само ще караме - и това е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май най-икономично е равномерното каране с минимално използване на спирачките. За съжаление по повечето пътища има през 1-2 км разни ограничения на скоростта, свързани с крайпътни заведения, бензиностанции, минаване през населени места, интензивен трафик (необходимост от чести изпреварвания) и т.н. и това със сигурност увеличава разхода. Иначе ако има възможност да караш без прекъсване с една постоянна скорост от 90-100 км/ч, разходът със сигурност ще падне.

 

Една неделя сутрин (при сравнително слаб трафик) си направих един експеримент - тръгнах от Казанлък през Стара Загора и излязох на магистрала Тракия. От началото на магистралата пуснах темпомата на 130 км/ч и до тунела не съм падал под тази скорост нито веднъж, след тунела до края на магистралата същото. Даде ми разход 5.1 л/100 км (бях с жена ми и детето и пълен багажник) - при сходна конфигурация по Подбалканския път ми дава 4.5 л/100 км (средна скорост около 67 км/ч) - това са данни от борд компютъра.

 

Та мисълта ми беше, че разликата в разхода не е съществена - а скоростите доста се различават - но в първия случай имам максимално равномерно движение, я във втория непрекъсната промяна. :)

 

Разходът ви много ще зависи от маршрута и времето, което изберете за провеждане на експеримента. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Именно - максимално равномерно каране, и с минимална употреба на спирачките! Независимо от скоростта и от товара в колата - но при разномерно каране разходът е доста по-малък, отколкото ако често манипулираш с педалите.

Честите манипулации, и съответно преминаването на по-ниски предавки - вдигат разхода.

То и няма как иначе - ако си на ниските предавки и после ускоряваш - ясно е, че колата ще потребява повече гориво!

И ако трафикът е по-натоварен - се получава същото. Преразход отвсякъде!

Аз и друг опит съм правил, няколко пъти - по трасето София-Сандански.

Когато съм карал със сравнително висока скорост, към 100 км/ч, без да намалявам на всяка отбивка - разходът беше 4.6-4.7.

Докато когато спазвах правилника, като съм намалявал пред всяко селце и при всяка отбивка, както си е по правилника, като скоростта ми беше доста по-ниска, на моменти дори и 40 км/ - разходът беше 5.2-5.7 литра!

Лошото е, че при първия начин на каране рискуваш да те спрат куките - и да ти напишат солен акт!

Впрочем, само в нашия Закон за движение го има това - да намаляваш при отбивките. Съответно, и само у нас има магистрала с две ленти - и в двете посоки!

Въщност, ако трябва да съм точен - в Европа почти няма отбивки! Поне по магистралите - е така!

Качиш ли се на магисталата - караш, и не намалянаш!

А когато стигнеш до нужното място - има разширение, и чак когато влезеш в съответната лента на разширението - вече намаляваш, и отиваш към друг път, и т.н.

Измислили са го хората - за максимално удобство.

Докато у нас - всичко при пътищата е още в 19 век..... И всъщност имаме само 2-3 по-добри отсечки - а останалото са междуградски пътища. И то дори не и първокласни такива....

Така че ако пътищата са добри - и разходът на гориво ще е много умерен!

А ако не са..... Може да бъде и много голям.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чакайте да видим резултатите, пък тогава развивайте теории...

 

Аз съм с летните гуми 205/55/16. Като диаметър са стандартни (т.е. няма да дадат отклонения в километрите), а като маса са по тежки от 15-ките, така, че от това нямам предимство.

 

Още не съм купил зимни, щото чакам да видя какви примоции ще излезнат. И затова държа да е преди снеговете.

 

Идеята е да хванем и умерен трафик. Както казах, ако се опнем на право и равно и закотвим на 90, ще е прекалено скучно, да не казвам тъпо. Трябва да си има баири, спускания, селца, извънградско, малко магистрала (ама под 1/2 от общото), изпреварвания. Реални условия демек.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да - от всичко да има по малко, а и трафикът да е умерен....

Това е идеалният случай за пробата.

Иначе само на право и на равно - ще изпукаме от скука бе! [-X smile091

Ще луднем!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да - от всичко да има по малко, а и трафикът да е умерен....

Това е идеалният случай за пробата.

Иначе само на право и на равно - ще изпукаме от скука бе! [-X smile091

Ще луднем!

кратък пост стиви-браво

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да - от всичко да има по малко, а и трафикът да е умерен....

Това е идеалният случай за пробата.

Иначе само на право и на равно - ще изпукаме от скука бе! [-X smile091

Ще луднем!

кратък пост стиви-браво

:lol: =D>

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Опитвам се, Бегачо!

Никога не е късно да се научи човек....

Но ще видя и какви мапове си му сложил на Цецо.

И ако ми харесат - ще дойда и аз при теб!

Ако желаеш де!

:mrgreen: s_flag

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както ви обещах в събота и неделя минах маршрута, който ви предложих София-Карлово-Баня-Труд-София. В гр. Пирдоп правят някакви сериозни ремонти (подмяна на водопровод или канализация) и са разкопали доста, затворен е околовръстния път и трябва да се мине през центъра на града, има и един кратък участък преди Сопот между с. Иганово и с. Анево (около 5 км), който не е основно ремонтиран, а е с грапава настилка и доста кръпки, но без дупки, магистрала Тракия е в ужасно състояние в отсечката от включването от с. Труд (преди Пловдив) до разклона за Велинград (със скорост 100-110 км/ч тресе ужасно, всичко е на вълни и кръпки).

 

Моята Октавия (О1 лифтбек 1.9 TDI 110 к.с. - налягане в гумите 2.0 атмосфери, летни, стандартен размер 195/65/15) с пълен багажник на отиване и връщане, дете, жена и аз и спазване на ограниченията на скоростта (през половината път кара жена ми), 4 спирания в двете посоки общо ми даде разход 4,6 л./100 км според компютъра. На тръгване в София заредих Diesel Ekonomy от ЕКО.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Който изгуби баса плаща изконсумираното от двете коли гориво + обяд в някое крайпътно заведение за 4 човека, без да се оливаме... :)

...

Скъпичко сравнение ми се струва, поне от моя гледта точка! ....

Пак пари са си за мен!!!

...

smile027

 

Замислих се върху това, което е написал Исята ( за което му благодаря )!

 

Затова прекратявам баса и обявявам себе си за служебно загубил. Сумата калкулирам по следния начин - среден разход на двете коли - 5 л/100. 300км пробег. 2.65 лв/литър.

 

5 * 2 * 3 * 2.65 = 79лв. Закръглям ги на 100лв. с хапването и бирата на навигаторите.

 

100-те лв. превеждам на сметката от темата на колегата за болното момиче с Ходжиконов Лимфом.

 

Това е. Просто наистина е тъпо да прахосаме едни пари да си начешем егото, мисля, че ще отидат в по-добра кауза.

 

Извинявам се на всички, на които им е бил интересен развоя на баса. Извинявам се и на stivi, че не му давам възможност да докаже твърдението си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е. Просто наистина е тъпо да прахосаме едни пари да си начешем егото, мисля, че ще отидат в по-добра кауза.

 

:smt017

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много мислих и аз над всичкото това....

Чиито инициатор всъщност беше моя милост.

Но като се замисля - независимо от всичкото, от техническите моменти де - наистина това е една голяма загуба на време и на средства.

А за някои хора тези средства не са никак малки - докато ние ще си начешем крастата, ще харчим парите, и накрая ще седнем да си доказваме неща, които едва ли е нужно чак толкова да ги доказваме.

Добре де - ами ако разликата е много малка, тогава какво? Пак ли ще спорим с пяна на уста, и ще изтъкваме по сто довода в подкрепа на вижданията си?

Така че, Цецо - твоето предложение е много разумно! :smt017

И смятам да се присъединя и аз - но като се поопарича, тоест след около 2 седмици. Че и моята маман сега ми се обади - за разни лекарства.... Та и благодарение на това осъзнах, че това нашето - е нещо не толкова смислено.

Затова смятам да се присъединя към вас.

Пък ще гледам да навия и няколко колеги - да се включат и те.....

И къде е това, за момиченчето с лимфома?

 

Това ли е? -

 

Колеги, да помогнем на момичето кой с каквото може.

Мой колега (от СОТ) и приятелката му.

Кампанията е в началото си и средствата до момента са нищожни.

http://svetlabg.com/

 

 

Offline

Профил Изпрати лично съобщение Изпрати

Отговори с цитат Докладвай

Цецо75 :

 

1. Не мога да открия името на титуляра на сметката!

 

2. Подобни теми когато са забучени горе, губят вниманието на потребителите. Аз поне редовно ги пропускам, несъзнателно.

 

Offline

Профил Изпрати лично съобщение Изпрати

Отговори с цитат Докладвай

Боби Доктора

Заглавие: Re: Помощ за лечение

МнениеПубликувано на: 07 Авг 2012, 00:01

Модератор

Аватар

Регистриран на: 11 Фев 2007, 03:25

Мнения: 1464

Местоположение: София

 

BGN - BG26PRCB92301041175616

USD - BG38PRCB92301141175610

EUR - BG73PRCB92301441175610

 

Светла Чипева 28 години........

 

Не е това, а е това :

 

Една моя съученичка се нуждае от помощ и подкрепа. Виктория Борисова е болна от Хаджкинов Лифмфом. Нуждае се от спешно лечение в Турция. Всеки, който желае може да помогне на следните сметки:

 

BG41TTBB94005526088678-BGN

 

BG34TTBB94005526089386-EVR

 

Ясно, намерих го вече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво момци - наистина ми беше любопитно, но този "резултат" е определено най-добрият и верен =D>

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, моля спрете с хвалбите, че ми става криво.

 

Това си е една съвсем нормална и човешка постъпка, няма нужда от никакви адмирации!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цецо, типична черта на българина е когато някой сгафи с нещо....да си го оплюем!

 

Така че, справедливо е при една такава проява от твоя страна да получиш поздравления и похвала.

Все пак, не всеки би го направил. За един коректен и добронамерен човек , възпитан с такива принципи може да е нормално....не че повечето не сме така, но както написах и преди: 100 лева са си пари на това време!

 

ЕВАЛА ЗА ПОСТЪПКАТА! smile126

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе направо са си пари.....

И майка ми като ми се обади - тогава всъщност го осъзнах и аз това.

А за опита - интересен е от техническа гледна точка, и някой път може да го направим, но ще помислим и за някаква по-ефтина тестваща процедура - в която няма да заминат толкова пари.

А и толкова време - защото все пак и то е ресурс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А най-добре да се организирате за следващото масово мероприятие. Така ще пътувате в колона и ще сте с еднаква скорост, определена от други коли smile049

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А най-добре да се организирате за следващото масово мероприятие. Така ще пътувате в колона и ще сте с еднаква скорост, определена от други коли smile049

 

Да, и тогава нещата ще се видят много по-точно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.