Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Как да демонтирам решетката на предната броня - О2FL


pbanchev

Recommended Posts

Здравейте, колеги! Опитах с търсачката, но не открих отговор и затова питам направо... Ще съм благодарен, ако някой може да ми обясни как се демонтира средната (голямата) част на решетката на предната броня. Конкретно, става въпрос за колата от аватара (нямам друга)...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти,

 

Не съм я махал никога, но от това, което виждам е нета... не е много хубаво да я махаш, освен, ако не правиш промени...

 

Виждам, че се държи на щипки, които трябва да откачиш внимателно, че се чупят... На сайта на милотек има едно PDF-че с обяснения за монтаж на тяхна решетка, ето го:

http://milotec.de/media/content/pdf/oct ... ed432d842d

Виж на страница 2 на документа, втора и трета картинка на първия ред... Абстрахирай се, че колата на скицата не е фейслифтовата - при нея е същото. Смея да го твърдя, защото гледам спортни решетки, за оригиналната броня как се хващат - на абсолютно същите щипки... Ето показно:

http://www.superskoda.com/images/Plasty ... GHON24.jpg

Тук се виждат идеално:

http://www.superskoda.com/images/Plasty ... GHON13.jpg

 

Та... "по-лесно" ще е да свалиш цялата броня, да си свалиш спокойно решетката от нея, без да строшиш щипките и да си правиш каквото трябва.

 

Ако си свалял решетката до фара за мъгла - тя се сваля с дърпане, огъва се и се вадят щипките - но там са мъжки щипки и влизат в отворчета, не като тези - закачени за мъжки щифтчета... Предполагам, че ще падне дърпане, ако искаш да го свалиш, без да сваляш бронята.

 

Да не си замислил пчелна пита да слагаш? s_flag

 

Поздрави

 

ПП: Внимавай, че на нея е закачен сензора за температурата на "околната среда"... Да не го строшиш - откачи го първо него, преди да сваляш решетката (ако не го знаеш, намира се в дясната част на решетката).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, колега shaft - изключително изчерпателен отговор!

От първия линк разбрах какви са щипките, но наистина от третия се виждат идеално. Обаче, снимките, които аз гледах в superskoda не са толкова отблизо и изглежда, че щипките на решетката отдолу са точно такива, каквито са отгоре (мъжки - със зъбче) и би трябвало да излязат само с дърпане. Сега, след като вече знам какви са, окончателно се отказах - не съм достатъчно подготвен за да свалям броня, а и няма обективна необходимост от смяна на решетката.

Иначе, историята е следната:

Преди известно време харесах една решетка (пчелна пита) в superskoda... Не само, защото изглежда по-добре, но на първо място, защото отворите й са много по-малки и така ще спира предмети по-малки от врабче (за разлика от оригиналната). Преди да я поръчам, реших да се убедя, че мога да сваля оригиналната - свалих страничните части (не особено лесно) и след това се захванах със средната част... Падна яко дърпане (защото от снимките щипките изглеждаха като на страничните части, а тях вече ги бях свалил), но нищо... Е, постигнах частичен успех - горния край се освободи. Долния, обаче, не мръдна. Мисля, че не успях да счупя щипките или леглата им (поне се надявам да е така). В крайна сметка, безславно върнах всичко обратно... Сензора за температурата съм го виждал много пъти и знам, че се намира наоколо, но не съм обръщал внимание за какво е закрепен... Мисля си, че трябва да е за нещо по-стабилно, а не за хилавата решетка...

Благодаря отново за отговора! smile126

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти пак,

 

Ето я отгоре, наистина е с мъжки щипки - нашият модел точно (цената й е £16.95 GBP/британски паунд/(40-тина лева), а малките около нея /до всеки халоген за мъгла/ са по £5.99 едната):

http://www.qparts.co.uk/images/SK0282120.jpg

 

След доста дълго търсене успях да намеря Part. номера на решетката в средата (1Z0853677C). След като намерих номера - ето я и скицата:

http://img.saleepc.ru/etka/SK/663/663807000.png

Тук има обяснения, кое какво е на скицата, но е на Руски:

http://demo.saleepc.ru/skoda/parts/43/8/122014

Така като гледам, явно отдолу има винтчета? Явно така се захваща...

 

Иначе, за сензора за температурата - беше прав... На гредата е хванат, не за решетката, а аз бях останал с грешно впечатление, че е на решетката. smile091

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти и честит празник!

Очевидно, решетката отгоре си е с мъжки зъбчета и затова успях да я освободя там само с дърпане. Защо не се освобождава долния край не е особено ясно - или щипките са такива, каквито са на снимките от вчерашния ти пост или има допълнителни крепежни елементи!? Второто не е много вероятно, защото не виждам необходимост от това, а и ако погледнеш бронята отдолу (под решетката), ще видиш, че там няма нищо. На схемите от днес е показана цялата броня, с всичките й елементи, а решетката е само един от тях. От долната страна на бронята има едни нитове (болтове), които не са означени и не е ясно за какво точно са, но най-вероятно имат отношение към закрепването на самата броня.

Тези дни, ако не ме домързи, може пак да огледам - ако направя нещо, ще пиша.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От долната страна на бронята има едни нитове (болтове), които не са означени...

Означени са с 14, но бях пропуснал третия - този с номера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес намерих време за втори опит... Получи се!

Средната част на решетката се демонтира само с дърпане. Не са необходими инструменти, а само силни, но сравнително тънки пръсти. Щипките отгоре и отдолу (по 6 бр.) са мъжки със зъбче - нищо не се чупи. Най-важното е, преди демонтажа на средната част, първо да се свали регистрационната табела, заедно с пластмасовата поставка. При издърпването на решетката се освобождава първо единия край (горния или долния) и след това другия, като и при двата се започва от ляво на дясно (или от дясно на ляво), изваждайки щипките една по една. При това трябва да се дърпа само най-горната (съответно, най-долната) хоризонтална част (ламела) на решетката, тъй като вертикалните ламели са доста тънки и има опасност да се счупят.

post-6029-138453412619_thumb.jpg

post-6029-13845341263_thumb.jpg

post-6029-138453412641_thumb.jpg

post-6029-138453412653_thumb.jpg

post-6029-138453412662_thumb.jpg

post-6029-13845341267_thumb.jpg

post-6029-138453412678_thumb.jpg

post-6029-138453412686_thumb.jpg

post-6029-138453412697_thumb.jpg

post-6029-138453412708_thumb.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 седмици по-късно...

Май темата не е много интересна, но все пак реших да споделя какво се получи в крайна сметка и за какво бяха всичките тези напъни...

post-6029-138453416956_thumb.jpg

post-6029-138453416985_thumb.jpg

post-6029-138453416998_thumb.jpg

post-6029-138453417013_thumb.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как пък да не е интересна! Аз съм пропуснал предните два поста... :( Не знам къде съм блял... Я снимай малко по-отдалече, че ми стана супер интересно как изглежда цялостно (в този ред на мисли - откъде си намери решетка???). Хората с О2 FL, които са поглеждали радиатора поне веднъж, а също и от твоите снимки си личи (моят е същия 1:1 - през тези огромни процепи влизат врани с камъни в крака и правят бели...), ще разберат темата... Добре, че драсна в темата, защото бях забравил да я гледам :)

 

Много благодаря за снимките! Ще взема да ги сваля, като тръгна да правя същото нещо, да знам къде точно да дърпам и как... :) За мен темата е повече от полезна, Браво!

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти!

Аз тази тема я продължих, ей така, ако на някой му се случи да сваля решетката, горе-долу да знае какво да прави, а не като мен, да се учи на принципа "проба-грешка"...

Решетката я монтирах днес и направих снимките в гаража - затова не са добри (но все пак се вижда горе-долу). Скоро не планирам излизане, но обещавам, че следващия път като я изкарам, ще направя снимки на открито.

Иначе, решетката я поръчах от superskoda.com (http://www.superskoda.com/Skoda/OCTAVIA-II/Octavia-II-Facelift-09-11-front-bumper-grille-in-1PC-%C2%B4HONEYCOMB%C2%B4-RS-2010-model-design-style), най-вече заради

защото отворите й са много по-малки и така ще спира предмети по-малки от врабче (за разлика от оригиналната)
. Поради много по-малките отвори, не само, че е по-функционална, но е и по-здрава. Единствения проблем е, ако се наложи теглене - решетката закрива гнездото за куката... Не е фатално, но е факт. В крайна сметка съм доволен - мисля, че се получи доста добре. Накрая ще спомена и цената, защото не е без значение... 127 евро. На сайта е обявена 69,99, но с разните му там разходи е 101. 26 евро е таксата за превода (в Уникредит, за другите е различно).

Ще се радвам, ако темата е полезна на някой колега, дори след време!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво, точен си! Благодаря за снимките! Определено се е получило. Аз бях рисувал проект за моята, та ти си направил 1/2 от него.

Ето снимка:

IMAG0835-honeycomb800.png

 

Та и аз съм замислил такова нещо.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата е интересна, защото не се знае на кой още ще му се наложи да я сваля тая решетка. То и аз искам да я свалям моята - но по-нататък, защото също имам някакви идеи за промяна. И молба към модераторите - да я оставят темата на достатъчно видно място, че ще е полезна и за други "с тънки, но силни пръсти"! Добре казано - обаче моите като са дебели? smile091

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 години по-късно...

Айде и аз да се похваля... че нашите са близнЕта по цвят, а и по муцунки вече! :D

 

Аз, обаче, както ти писах, не ме кефи как прозира бронята през дупките и си играх със спрея - така и така бронята е за боядисване, реших, че може да пробвам със спрея какво ще стане и ако се прецака, отивам на боя. Стана супер, обаче - даже занапред ще искам да ми ги пръскат "черен мат" там или ще ги пръскам аз 100%.

 

Ето го резултата:

20150828_130545.jpg

 

20150828_130511.jpg

 

Колата е много мръсна на снимките, защото я карах в  последните дъждове и не е мита от тогава...

 

Ето още една снимка:

20150828_133636.jpg

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.