Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Моля за съвет за пътуване с автомобил до Швейцария


Storm

Recommended Posts

Здравейте колеги,

Предстои ми пътуване с автомобил до Швейцария и бих искал да ви задам няколко въпроса.

Понеже никога не съм пътувал с автомобил из Европа, бих искал да ме посъветвате през кои държави да мина. Google maps ми изчертава този маршрут:

 

http://maps.google.com/maps?saddr=Sofia%2C+Bulgaria&daddr=Geneva%2C+Switzerland

 

Добър ли е?

На какво трябва да обърна специално внимание (включени светлини, такси, в каква валута са таксите, ограничение на скоростта, гориво, винетки...)?

Какви документи ще са ми нужни, освен лична карта, международен паспорт и зелена карта за автомобила?

 

Всякакви съвети и препоръки от ваша страна са повече от добре дошли!

Благодаря ви!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,колега аз пътувам поне 4-5 пъти в годината до Швейцария с колата си,ако искаш това е телефона ми звънни ще ти обясня всичко в детайли 0898385807 >Успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти,

 

Маршрута е най-добрият, според мен :) Аз по него ходих до Италия със шкодата - супер е. От София до Италия 11 часа път без спиране и скорост от 130км/ч до 170км/ч.

 

Валути - в Харватска се правят на гъ*зове, защото не искат да вземат евро и се мръщят, а ако вземат го вземат на двойна цена на куните им. Т.е. ако трябва да дадеш 10 куни, което например е 1 евро - те вземат 2-2.5 евро, а пишат 10 куни на бележката (като сметка го казвам просто, курса не е такъв). Има няколко тол такси, т.е. бариери и плащаш за магистралата, за да можеш да продължиш - вместо винетки са това. Всички тол такси до Италия бяха към 80-90лв в едната посока. Аз ходих до Венеция само, навътре в Италия не знам как е, но чух, че се плащало повечко и имало още тол такси.

 

За Словения си купих винетка - с нея можеш да минаваш през тол таксите/бариерите/ само с винетката, а можеш да плащаш на тол таксите (аз взех винетка) - изписва ти номера на колата върху едно екранче, като камерата ти намери винетката на предното стъкло и виждаш, че можеш да минеш - с винетката се минава през местата, където няма бариери (на мен още ми стои винетката на колата)... За горивото - зареждал съм на OMV само - имаше си навсякъде - само в Словения на техните червените (в Италия не съм зареждал, че ми се стори много скъпо) - супер е горивцето/дизела/, направо бижу.

 

Светлини - целия път съм карал само на дневни, никъде не са ме спрели за нищо.

 

Скорости - в Сърбия беше 130км/ч магистралата, след това всички са на 140км/ч - можеш да ги видиш на всяка граница, когато влизаш има огромно табло на което пише всичко - скорост, път, валута и т.н. Ние бяхме навсякъде с евро - не са се дърпали да го вземат, но пак ти казвам, спрямо тяхната валута не беше точно вземането.

 

Документите са същите, които пишеш - лична карта/паспорт - аз предпочитам и двете да си ги нося в различни чанти/, зелена карта на колата и май нищо друго - ако колата ти е лизингова/фирмена/не на твое име и други, може би и пълномощно, че може да питат (аз имах)...

 

На Сръбската граница - 3 часа излизане към Харватска, на Харватската граница 2.5 часа висене по опашки (това беше моето време) за в Словения, а от Словения в Италия няма граница - минава се транзит, без паспортни проверки, без нищо, без дори да разбереш. Изведнъж надписите стават на италиански.

 

Като шофьори:

Сърбите: средна работа... почти като при нас... нямам точно впечатление.

Харватите: говеда - летят, пилят гуми, дрифтове по кръстовищата, к'во ли не. Дори се състезавах с едно мондео, че много искаше човека...

Словенците: най-мирните и културни шофьори след Румънците. Изчакват да изпревариш, спокойни, дистанция и всичко останало е на ниво.

Италия: говеда номер 2 - броня в броня, фераритата и разни други изпреварват в най-дясната лента и засичат много, мигат с фарове, к'во ли не.

 

До тук мога да съм полезен. От Италия към Швейцария не знам как е.

 

Поздрави

 

ПП: Той пък dimonio ме изпревари :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е маршрута,аз карам по този пътеводител:

http://www.viamichelin.com/

Имаш опции за най-евтин,най-бърз и т.н. маршрут.Минава се през тунела под Мон Блан и е много интересно и има красиви гледки.

В последните години три пъти съм пътувал до Женева и обратно с кола и досега не съм имал никакви проблеми по границите със Сърбия и Хърватска.Минава се в рамките на 10мин.,може да плащаш на тол-пунктовете и с евро и с кредитна карта.За предпочитане е с карта,понеже ти взимат точната сума.В Словения няма още тол такси и се минава с винетка,въпреки,че магистралата е готова.

Италия е с тол-такси,а в Швейцария с винетка. Препоръчително е да заредиш гориво в Италия ,преди влизане в Швейцария,където горивото е с близо 20цента по-скъпо.Ако си отседнал в Женева е по-добре да зареждаш гориво и да пазаруваш в съседна Франция,която е на 10 мин. път.В Швейцария много внимавай с ограниченията по магистралата,щото глобите са солени.В Италия спокойно може да се кара със скорост 150-160км/ч.В Сърбия,Хърватска и Словения спокойно може да се кара до 20км/ч над ограничението без да имаш проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви колеги за изчерпателните отговори! smile126

Като време излиза приблизително 18h27 - в това време включени ли са спирания за почивки?

Според вас, по кое време на денонощието е най-добре да се тръгне?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така го смятай, че да не минаваш през Београд в пиков час! По-кофти шофьори от сърбите не съм виждал. За едно преминаване съм виждал 7 катастрофи!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди месец се върнах от Швейцария, където успях да обиколя голяма част от страната. Колегите са ти обяснили горе-долу за пътя до там. По границите могат да те мотаят само в БГ и на излизане от Сърбия. Пътя в Хърватска е много хубав, но магистралата е една огромна права отсечка и много успива. Затова внимвай. Също така карат адски бързо, ти си преценяваш дали ще спазваш правила или ще караш като тях. В Сърбия и Хърватска е с пътни такси - путарини и честарини им казват. Ако имаш местна валута е по-изгодно, но не е проблем и с евро. Бензина в Хърватия не е лош.

В Швейцария се пътува с винетка. Горещо ти препоръчвам да краш по ВСИЧКИ правила. Има камери НАВСЯКЪДЕ и се глобява ЯКО. Ще забелжеиш, че дори местните, които често са с коли по 400-500 коня карат с малко над 100. Ограничението на магистрала е 120 макс, но навсякъде гледай табелите и спазвай. Всеки един светофар, пешеходна и т.н. са с камера. Просто карай културно и няма да имаш ядове. Фаровете не знам дали са задължителни, аз карам винаги с тях. Така или иначе често има тунели, затова по-добре ги пускай. Ако нямаш мерак да се правиш на Шумахер ще пътуваш много леко и приятно. Там се кара хиляди пъти по-бавно и спокойно от тук. Ако искаш да покажеш спортни заложби зад волана, раздай се в Сърбия и Хърватия и карай леко в Швейцария.

Относно паркингите. Няма вариант да спреш без пари, освен ако хотела не го предлага, което в големия град е много малко вероятно. Има 2 вида паркинги - открити и подземни. Общото правило е, че откритите (т.е. да спреш на улицата или на плац подобен на нашите хипермаркети) са за време. В зависимост от мястото от 20 мин до 4 часа някъде. Като спреш си плащаш на автомата и си оставяш бележката на таблото. Говорих с доста местни и ми обясниха, че няма как да останеш повече от максималното време. Викам "Ако ми изтече времето и просто се върна да си взема нова бележка как ще разберат?". Казаха ми, че всичко се следи и се глобява. A в случая бях на огромен прзен паркинг, нo ме посъветваха просто да я преместя на съседния паркинг. Втория вариант са подземните паркинги, където можеш да останеш повече време и се плаща като при нас - вземаш бележка на влзиане и плащаш на тръгване. Всичко се плаща на автомат - паркинги, по гари, дори някои бензиностанции. Няма "чичко" да ти вземе парите и да ти даде билетче. Може с банкноти и монети или кредитна карта. Във всеки град има табели за паркингите, които са много на брой и много удобни. Накъде какъв паркинг (с "къщичка" или с таймер) и дали е свободен. Аз преди да замина ме наплашиха, че спирането било голям проблем, а всъщност е изключително лесно и бързо, просто е платено.. както всичко друго там. Жив полицай видях само един, Бай Брадър следи за всичко авоматично. Ако не говориш френски във френската част на Шевейцария се приготви да се чувтваш като в Китай. Там английския е табу. В останалата част комуникацията е безпроблемна. На картата си дал Женева. Ако имаш врме отиди поне до Берн, градът е невероятен. Цялата страна е уникална, но немската част по мое мнение е много-много по-добра. Нямам съмнения, че ще изкраш много хубаво.

 

Travel safe!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Споко, там за това, че направих десен завой от средна лента (по-точно м/у дясна и средна) ме снимаха smile049 За щастие не дойде честитката smile048

 

Иначе няма как да пропуснеш знаците. Там са на всеки 30м, чисти и ясно видими. В градовете забрави за скорости над 50км/h при всякакви обстоятелства.

 

Относно паркирането. Не знам как е във всички градове, но спецялно в Цюрих има три вида маркировка.

Бяла - свободно паркиране. В центъра на града такова чудо няма да намериш.

Зелена - само за собствениците на къщата. Обикновенно пред входа им. Там ако спреш почти сигурно те вдигат до 1/2h

Синя - платен престой.

Пред жилищните сгради обикновено има места маркирани за гости. Те са само за посетители на блока и са безплатни.

 

И последно се сетих за сърбите. Там задължително трябва да имаш аптечка, пожарогасител, резервни крушки, светлоотразителна жилетка (за някои държави дори две - примерно Австрия) и вериги! Последното е особено важно и сърбина може да се заяде дори през август!

 

Лек път и весело изкарване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

Колеги а какво ще кажете за багажа в автомобила (в багажника, в купето):

- какво може и какво не може да се пренася през границата;

- има ли ограничение в количеството?

- как стои въпроса с алкохола и храната?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледай да не забравиш някой нож с острие по-дълго от 15 см., че на някоя граница могат да те тарашат много злобно за такова нещо. На запад от Хърватска е незаконно да носиш (дори и в колата си) по-големи ножове. Налей гориво до горе в Словения - най-евтино и много добро. В Сърбия и Хърватска наливай само в краен случай - карат нек'ви ужасТни чорби. В Хърватска на тол будките се правят на гъзове с курса на еврото, ама много се спичат като има кажеш, че няма да тръгнеш и ще викнеш полиция, ако не ти върнат всичко до стотинка в ЕВРО. Последния път щяхме да бием един будкаджия, щото ни вбеси с наглостта си (всеки път искат поне 1,5 евро отгоре). Сърбите вече не се правят толкова за "ланците" през лятото.

За алкохолът - максимум 1 литър твърд алкохол и 5 литра вино на човек, доколкото си спомням.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Веригите за сняг са осигурени, остана резервния комплект крушки, само дето не мога да намеря. Търсих в карфур и Екото до електрониката, но нямат, само по единично.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В бензиностанции ОМВ имат 2-3 вида комплекти резервни крушки, също и поединично крушки - Осрам, ГЕ и други - изобщо, добре са заредени.

 

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 седмици по-късно...

Мноо кофти! Не знам как живеят в тая мръсотия!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато ме питат какви са ми впечетленията от Швейцария, обикновенно отговарям така:

 

- В Германия бил ли си? Бил си. Е колкото е разликата между България и Германия, толкова е между Германия и Швейцария.

 

Уникална природа. Уникални обществени порядки. Хората са доста особенни обаче - първото ти впечатление е, че са дружелюбни, но после установяваш, че това е само до границата на необходимото благоприличие. Швейцарците не допускат външни хора в обществото си. Може би и затова Швейцария е това което е де...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.