Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Маршрути и забележителности в Румъния


Bojanov

Recommended Posts

Здравейте,

решил съм другата седмица да си направим една малка екскурзия за 3 дни до Румъния.

Стандартната дестинация. Замъкът Бран (Дракула). Синая и замъкът Пелеш.

 

Ако някой може да препоръча нещо по път, да каже мнение за маршрут до Бран?

Каквото се сетите, все ще е от полза.

s_flag

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм ходил, хубаво е. Планини и хубав път, кръстовища и кръгови украсени с много цветя... Мини и им виж парламента, заслужава си. Замъка на графа, може малко да те разочарова, защото няма много интересни или вампирски неща, заради които отиват повечето хора, но ще видиш нормален архитектурен паметник. Архитектурни забележителности можеш да видиш, да. Като цяло си заслужава да прекараш три дни по маршрута. Излязоха 1500км за цялото пътуване, заедно с връщането. Няма какво да видиш, или поне ние не открихме нещо много интересно по пътя, но нашата главна цел беше замъка и минахме по същият маршрут. Малки китни селца в подножието на карпатите. В едно от селата, или беше попътно малко градче, имаше лифт, качва те високо и се вижда селцето, но не помня как точно се казваше... Много внушителни скали имат, заобикалят те, много е красиво. Културни са като шофьори, да не се учудиш, ако видиш колона от автомобили, да знаеш, че в едното село има пешеходна пътека и всички спират, в резултат на което караш като на цариградско в час пик... Имат седемдневна винетка, направо след нашата граница на бензиностанцията, за дунавмост има такса, не помня точно колко, но към 12 лв мисля че беше в едната посока.

 

Ако се сетя още нещо, ще драсна пак. Като цяло пътуването си заслужава. Виж им парламента в букурещ, ако не си бил там-грандомания си е. Иначе, като цяло всичко е гористо, красиво, цветно, зелено и приятно, особено около замъците и резиденцията. Само, че не знам сега дали ще е така, аз ходих през Август.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За парламента потвърждавам, твърдят, че тая сграда се виждала от космоса - не знам колко е вярно, ама сградата е с размери 270х240 метра, 86 метра висока, 92 (!) метра дълбока под земята!!! Но това по мое мнение далеч не е единственото интересно нещо в Букурещ, примерно Триумфалната арка също си заслужава да се види. Имат и много хубави паркове, с езерца, изобщо Букурещ е доста зелен и приятен град по мое мнение.

Иначе за пътя да допълня Венци - винетката е електронна, като в Унгария - на бензиностанцията след като влезеш в Румъния ти дават само касова бележка и ти вписват номера на колата в база данни. Седмичната е около 3 евро или към 13-14 леи (13.65 мисля, че беше по спомен). Таксата на Дунав мост е 4 лв. в посока България --> Румъния и 6 евро в посока Румъния --> България. Това са цени към дата 09.07.2011, но предполагам, че са актуални все още. Колкото до горивата - виж тук, ежедневно актуализират информацията за цените във всички европейски държави, така като гледам, в Румъния са съвсем леко по-евтини горивата, с около 4 стотинки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Румъния често ходим и е задължително да посетите двореца в Букурещ.Страхотно е.Като шофьори са мега възпитани и коректни.Само подаваш мигач и те пускат в задръстването да се престроиш.Първия път е малко стресиращо,но после и супер спокойно да караш в Букурещ.

Следващата ни дестинация ще е замъка -да пишеш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А има ли достатъчно табели по пътя в Румъния? Сградата на парламента лесно ли се намира, защото нямам карти за други държави на Гарминчето? Със сигурност е доста внушителна сградата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А има ли достатъчно табели по пътя в Румъния? Сградата на парламента лесно ли се намира, защото нямам карти за други държави на Гарминчето? Със сигурност е доста внушителна сградата.

Ами качи си карти на други държави, има бая из нета. Или вземи назаем нави с карта на Източна Европа. Другият вариант, ако се ориентираш добре по карта и имаш добра визуална памет като мен - преди да тръгнеш, "мини" целия маршрут в Гугъл мапс. Щото не е баш лесно да го нацелиш парламента. А за табели - не съм обърнал внимание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сградата малко трудно я намерихме, но си е на лесно место - стига да знаеш... Ние не знаехме, спирахме, питахме едно такси - стоя и ни гледа супер гадно, явно чакаше да му платим да ни заведе, но в крайна сметка ни показа накъде да караме, без да обясни нищо. Намерихме го - това нещо се обикаля с кола за 10 минути на втора smile091 А като застанеш на площада... от 100 метра изглеждаш като мравка, пред сградата. Пускат и вътре по етажите/терасите - видях, че има хора, но не знам какъв е принципа на влизане - нямахме време толкова. Огромен е :) Улиците са мега широки... И не се стряскайте като влезете в Букурещ - като в циганския квартал на София е, но след това вътре е друго място... Правят впечатление и милиардите жици по булевардите - всичко беше отгоре и не можеш да му хванеш края, кое-накъде отива...

 

Много хубава дестинацийка, дори бих я повторил - спокойна и красива страна.

 

Брей, я виж ти... Явка, явно това е някаква новост. Винетката, когато ходих аз, си се лепеше на стъклото, като ти вписваха и номера на колата в нея. Вкараха ми рамата в базата данни, което ме очуди малко... =D>

 

Поздрави

 

ПП: Първият път, както казва Сами, нямаш никакво време да гледаш табели, защото си супер стресиран в града. Има много движение и гледаш да не се претрепеш или да не претрепеш някой друг... Същото е и в Београд - там направо подивях и гледах да излезна максимално бързо от града - супер стресиращо движение, всеки бърза максимално и е мега гадно като не знаеш какво да направиш...

 

ПП2: Винаги имаме бекъп план - хартиена карта в колата... Устройствата умират, а картата си е незаменима. Моят съвет е да си има хартиена карта в колата, не пречи, събира се в джоба на гърба на седалките и е супер полезна, когато ти потрябва да се ориентираш. Честно казано и аз не си спомням, дали имаха хубави табели, но никъде не сме се губили или отклонявали дори за 10км, затова предполагам, че имат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Парламента като бях, се влизаше на групи от по 30-40 човека, с екскурзовод. Чака се да се събере група и на определени часове влиза дадена група, след като е излязла друга преди това. Верно се чувстваш като мравка. Иначе всичко, което Венци казва за движението, е напълно вярно - нямаш време да гледаш табели, съсредоточен си да не претрепеш някого и да не направиш ПТП. Мегашироките булеварди, и освен това страшно много кръгови движения. Особено на ето това кръстовище, дето не е и кръгово точно: http://g.co/maps/zpt2t буквално ставаш разноглед на 12! На влизане в Букурещ наистина е като на влизане в София от Калотина като идваш - циганските махали и каруците - но навътре става все по-хубаво. А жиците дето висят по стълбовете са си наистина забележителни, ето доказателство: post-7136-138453385451_thumb.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите и съветите. Всички се хвърлиха да ми обясняват за Букорещ, винетките и начина на шофиране.

 

И аз съм ходил до Румъния и Букорещ, но въпроса е как е в планината.

Прохода е много видок стига се на места до над 2000м. и някъде четох, че го отварят на 1 Юни.

И говоря за някакви забележителни и красиви места из Карпатите. Езера, върхове, места за пикник, такива неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами виж това, даже Топ Гиър преди 2-3 години бяха правили един епизод на предаването там, изглежда много красиво

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно лято решихме да тръгнем от Дряново рано сутрин да разгледаме замъка Дракула и да се върнеме късно вечерта пак в Дряново. В крайна сметка не стугнахме до там. Набелязах маршрут през Брашов. Минахме и през Синая - онова курортно градче дето има една пешеходна пътека в центъра заради която стават задръствания :) То все пак е зимен курорт, но и те са хубави през лятото. В Брашов не знам защо реших да следвам една табела Пояна Брашов (нещо такова). Това е все едно от София да се качиш на Алеко (пътя е само асфалт) и да попаднеш в Боровец. Горе е точно едно курортче. По пътя нагоре има хубави гледки към Брашов и всичко наоколо - едни големи отбивки, едни пейки - доста добре са го измислили. В курортчето горе също е доста хубаво. Може да разгледаш снимки примерно в google earth - мисля че имаше.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

направихме си плануваната екскурзийка.

Имах много ниско мнение за Румъния, до този момент но съм грешал.

Истинската Румъния започва от средата на Букорещ на север.

Пътища, сгради, природа, всичко.

При пристигането ни в Букорещ спряхме на един голям паркинг до "Белият дом". И след малко започнаха да преиждат едни шкоди.

Оказа се седмична среща на тяхния клуб. s_flag

От там през триумфалната арка и директно за Синая.

Дворецът Пелеш е едно уникално място. Изключително богато обзаведен. Нещо което неможе да се обясни с думи. Трябва да се види.

Задължително трябва да се вземе билет за всички етажи. Обиколката е 1.45 часа.

Преди двореца има и много хубав манастир.

Вечерта спахме в Бран, в много симпатично хотелче, на един връх с уникална гледка ( включително към замъка на Дракула).

В хотела предлагат всякакви деликатеси, дивеч и месо от мечка.

На следващия ден разгледахме и замъка в Бран, който освен , че е много стар не е кой знае колко впечатляващ.

 

Това е историята за 3 дни накратко разказана. Имам GPS координати на всички места, така че ако някой се интерисува ще ги дам.

 

Който реши да отиде няма да сбърка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега видях темата и веднага се сетих за темата на Владо преди години,която за мен е еталон за представяне,но си трябва доста време.......! smile049

viewtopic.php?f=41&t=9676

smile035

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.....,но си трябва доста време.......! smile049

viewtopic.php?f=41&t=9676

smile035

Ами аз затова и още не съм ви "водил на разходка в Кумбрия, Англия" - не ми остава време да подредя снимките :( Гледам, че от стария ми пътепис не се отварят линковете, ще се опитам да ги оправя, ако пазя снимките. Иначе ще разчитаме изцяло на снимките на колегата Bojanov ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За сега не разчитайте на снимки, освен ако не стане чудо.

Стана гаф ....

 

smile175

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.