Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Измама, с фирма, намираща работа в чужбина. (USA)


Recommended Posts

Ситуацията е следната.

 

Има над 5 фирми, предлагащи работа в USA. Таксата навсякъде е $1050. В която и фирма да отидеш ти предлагат някаква работна оферта и ти казват, че за да кандидатстваш за тази позиция трябва да подпишеш договор, подписваш го и до ден/два имаш интервю с работодателя или HR посредническа агенция.

 

 

Проблемът е с една малка фирма, която ми предложи ето тази работа:

 

 

pdf file, с работната оферта

 

3 дни ми обясняваха колко е хубава и престижна тази работа. И, че ако подпиша договор при тях, в най-скоро време ще се свържа с работодателя и ще си договорим личните условия и да подготвяме документи за заминаването ми.

 

Е... Навих се.

 

Часове, след като подписах договора, се оказва, че аз не мога да кандидатствам по тази обява, защото има скрити изисквания, изисквания (за перфектен испански), които изрично и целенасочено ми бяха скрити.

 

Викнаха ме в офиса и ми предложиха мияч на тоалетни чинии. Тук вече се усетих каква е идеята на фирмата.

Предлагат някаква хубава и несъществуваща оферта, с цел да подпишеш договор, за да си им вързан и щеш не щеш да си платиш $1050 като поп, защото иначе гориш с близо 400лв капаро.

 

 

До момента не съм платил 1 стотинка. Въпросът е, че съм подписал договор и дължа пари, защото съм се подписал че искам те да ми намерят работа. В договора никъде нищо не се споменава за първата работна оферта.

 

 

 

Въпросът ми. Имам ли някакъв шанс в съда? Единственото, което искам е да се анулира договора.

 

Върти ми се в главата и да искам подкрепа от USIT Colours/ Integral/ Orange, да заведат дело за нелоялна конкуренция срещу малката фирма, като аз ще им бъда свидетел. Честно казано обаче не вярвам да има и 1% шанс да се навият.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е измама,нищо няма да плащаш,нека те съдят,тъкмо ще им лъснат измамническите намерения и ще стане по-лошо за тях.А може да се окаже че има и други измамени и да има повече жалби срещу тях.Бахти измамниците,писна ми от тях,няма ли най- накрая да ги озаптят!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих посъветвал да се проведе сериозен разговор с адвокат. Съвети като горния могат да се окажат доста скъпи! Да не говорим, че без да се прочете договора е безмислено да се говори каквото и да е!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще ви напиша условията по договора: Точката която ни вълнува е ДЕСЕТА.

 

Условия на договора:

 

1. Vega Travel се задължава да предостави информация за възможностите за участие в летни програми за културен обмен в САЩ

 

2. Цената на програмата е USD 1049, таксува се допълнително 49лв регистрационна такса

 

3. В рамките на 3 работни дни от подписването на настоящия договор, Участникът трябва да преведе първа вноска от USD 200 от цената на програмата по банков път

 

4. Втората вноска е остатъкът от цената за участие в програмата плюс такса SEVIS. Втората вноска е дължима в рамките на 3 работни дни след подписване на работна оферта от страна на участника.

 

5. Цената на програмата включва следното

 

- Работна оферта

-Издаване на документ DS-2010 от Американската оргнизация, който е необходим, за да бъде издадена J-1 виза за Участника;

-Здравна застраховка

-Ориентационна среща в Българиа или САЩ

-Подготовка за визово интервю

-Наръчник на участника

-Съдействие за намиране на квартира на територията на САЩ

-Официалната апликационна форма, която кандидатът подава в САЩ. за да получи социален осигуирителен номер, необходим му, за да може участникът легално да работи на територията на САЩ

-Резервация на самолетен билет

-Постоянна подкрепа с информация от страна на Американската организация CHI по време на престоя в САЩ

-Нетната цена на Американската организация CHI и комисионна за Vega Travel.

 

6 Цената на програмата НЕ включва

 

-цената на самолетния билет

- цената за обработка на молбата за J-1 виза

-Други такси, дължими на американски правителствени служби

-Наемът на жилище за престоя на участника в САЩ

-Разходи за храна

-Пътни разходи на територията на САЩ

-SEVIS такса

 

7. Вноските от цената на програмта се превеждат по сметка на Vega Travel - дадени са данните на сметката

 

Срок за плащане - 3 дни за капаро след подписване на договора и след това 3 дни след подписване на работна оферта

 

8. Продължителността на програмата е общо 5 месеца, 4 работни и 1 туристически.

 

9. Американската организация CHI ще осигури само една работна оферта на участника преди отпътуването за САЩ. Повече от една работна оферт аможе да бъде осигурена само при наличието на достатъчно работни оферти за всички кандидати

10. Работната оферта се осигурява по един от двата начина - чрез Job Fair или от лист с работодатели. В зависимост от това, може да се наложи участника да се яви на интервю директно с работодателя или негов представител на Job Fair. Настоящият договор не определя никакви предварителни детайли на работната оферта, освен че всяка работна оферта ще съдържа поне минималните федерални и щатски изисквания за САЩ. Vega Travel не може да гарантира получаването на конкретна работна оферта за участника, преди той да е бил интервюиран директно от страна на Американският работодател или негов представител.

 

 

След това има точки какво става след като участникът пристигне на американска земя.

 

==========

 

 

На мен идеята ми е, че аз не получавам работата не защото съм отхвърлен, а защото такава работна оферта реално .. няма. Измислена е само за стръв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз си мисля, че трябва да незабавно да потърсиш среща с адвокат. Тези агенции подлежаха на контрол, но в момента не се сещам от кого. От друга страна, в договорът би трябвало да има точки как ще се процедира при неплащане от страна на кандидата. По принцип, ако работата ни е упомената в договорът, който си подписал, едва ли ще може да се позовеш на нея и на нейна база да искаш разваляне. Най-добре виж коя е компетентната държавна агенция и потърси съвет и там и при адвокат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без да съм адвокат, и съответно да претендирам за компетентност, мога да твърдя, че по така подписания договор дължиш сумата от 200USD. Тя е дължима по точка 3 от договора и по никакъв начин не е обвързана с подписването или не на договор за работа. При това е дължима в рамките на 3 работни дни, което означава, че след изтичането на този срок започват да се начисляват и лихви. Имай го предвид!

 

Що се отнася до конкретната работа с която са те примамили - тя по никакъв начин не участва в договора smile049

 

Пак казвам - по-възможно най-бърз начин се свързвай с адвокат за да не се окаже в крайна сметка, че сумата от 200USD за кратък период от време е нарастнала на 400-500 ](*,)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът не е в парите.

 

 

Абсурдно е всичко да се базира само на някакви подписи и завъртяни клаузи. Аз отивам да свърша работа, имаме устна уговорка, тя не се спазва, излъган съм, само за да подпиша някаква хартия. Те какво искат юристите? Да им плащам да стоят до мен всеки път като подписвам някакви хвърчащи листове ли? Деба говорим за 300лв. Не може за всяка сума да се четат километрични договори. Особено когато имаш устно уговаряне в продължение на 3 дни. На мен ми е обещавано от работника, че аз ще кандидатствам по тази обява. И накрая обявата е фалшива, а единственото, което е важно е моят подпис. Не аз дължа пари, а тези хора дължат дни зад решетките. Защото аз съм малко щур и по принцип не ме слуша много главата, взех си дупето като видях какви са лъжци и отидох в Usit colours, но масово пичовете и пичките ще помрънкат и ще останат да работят с тази фирма, съгласявайки се на каквото и да е, стига да не им изгорят ценните стотинки. Защото извинявай. 300лв на 4000лв обща такса, а те толкова искат общо са стотинки. И сега какво? Питах адвокат, ако изгубя делото ще имам да давам само за покриване на разноските по делото 500лв. Какви са тези ******* 500лв разноски за 5 минути работа? 15? колко време един съдия ще се запознае със случая? Колко свидетеля има да изслуша? Има 1 страница оферта и 2 стрници клаузи. Има и 2ма свидетели аз и мадамата. Няма какво да му се мисли по това дело. Бе мани че се ядосах. Как може един подпис да важи 150 пъти повече от 3 дневни разговори по телефон, мейл и на живо. Абсурдно е. Разбирам да сме подписали договор за автомагистрала, ама ние говорим за 300лв.

 

Това юристите трябва да ги забранят с конституция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съдът работи с документи, а не с устни уоворки. За мобилните оператори, за месечна сметка от порядъка на 10 лв. за 2 години, да не е по-различно положението? Преди подпис се чете. Изцяло от тебе зависи какво ще правиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След като си подписал договора на основание т.3 им дължиш 200 долара.Друг е въпроса дали ще те съдят или не.

Ако те осъдят ще платиш и разходите по делото.Следващия път помисли, преди да подписваш каквото и да е !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво значи да помисля бре човек? Аз имам 4500лв в брой и искам да ги дам всичките, не $200. Тук говорим за измама. Как може законодателството нищо да не може да направи при такава долна и мизерна простотия? Това е селски тарикатлък от най-ниско ниво. Три дни съм мислил преди да го подпиша този договор. От къде да знам, че ще ме тролват с несъществуваща работна оферта?

 

 

Виж тук:

 

5. Цената на програмата включва следното

 

- Работна оферта

 

 

Те ми пращат работна оферта, аз подписвам договор.

 

 

Виж тук:

 

 

Vega Travel не може да гарантира получаването на конкретна работна оферта за участника, преди той да е бил интервюиран директно от страна на Американският работодател или негов представител.

 

 

Значи, аз съм съгласен, че нямам 100% шанс да получа съответната работа, но какво значи, да ми пратят фалшива и след това да ме ебават с чистач? Те ясно и категорично и напълно съзнателно са знаели, че аз тази работна оферта НЕ мога да я получа, скрили са умишлено от мен изисквания. Къде е call center, къде е house keeper?

 

 

И закона с какво ме защитава като потребител?

 

Пак казвам, тук въпросът е принципен, аз не съм за 300лв. Майната им. Искам тези да не извършват повече подобна дейност.

 

Явно единственото, което ми остава е да убедя някоя от големите фирми да ги съди за нелоялна конкуренция, защото реално тяхната работа е точно такава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма смисъл да се сърдиш на хората във форума. Те са безпристрастна страна (дори повече на твоя!), но фактите които излагаш те поставят в неизгодна позиция. Устната уговорка не важи в съда. Уви. Пък и ти нямаш начин да я докажеш. С други думи остава написаното. А то е за каквато и да е оферта, не за някоя конкретна.

 

И още нещо - фирмите занимаващи се с такъв тип измами задължително са съгласували договорите си с адвокати за да няма шанс да ги осъдиш. Ти, доколкото разбирам, досега не си се консултирал с адвокат (т.е. нито преди, нито след подписването на договора) и съответно нямаш ясна престава доколко би могъл да си търсиш правата и доколко не.

 

Иначе мога да кажа само едно - стискам палци да успееш да ги осъдиш!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние гражданите не можем да познаваме законите в цялата им подробност.А не сме и длъжни.Затова държавата, чрез законодателната,изпълнителната и съдебна власт да ни защитава! Ако някой е направил фирма с цел ИЗМАМА,прокуратурата да не го оставя да мами наред,а веднага в затвора. В този случай ако го опростим, излиза следното-" Колега ,дай ми 10лв.днес ще обикалям София да ти търся работа,ако работодателите не те искат,не ти гарантирам,а 10те лв. остават за мен." Но тази уговорка аз съм направил с още 10 човека-ето ти 100лв. на ден.Защо въобще ще си правя труда да им намирам работа! Мамиш наред,а на всичкото отгоре имаш право да ги съдиш!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние гражданите не можем да познаваме законите в цялата им подробност.А не сме и длъжни.Затова държавата, чрез законодателната,изпълнителната и съдебна власт да ни защитава!

...

 

Ай, ай, ай ... Все едно чета комунистически манифест от 1970та година. Колега, без да се обиждаш, но когато подписваш договор трябва да си наясно какво точно подписваш. Ако не си наясно има адвокати с които да се консултираш преди да подпишеш какъвто и да е договор. Това им е работата. Държавата е само регулаторен орган, т.е. работата и е да следи, че договорните отношения и законите на Р. България се спазват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги съм се чудил на правната и финансова култура на масовия българин. Подписва нещо и после се почва... помощ бият ме.

 

Абе разберете, че в тая игра квалификации като морал и чуства няма. Има документи, факти и подписи. Да разчиташ на добри чуства и симпатии си е детска наивност.

 

В конкретния случай ако имаш адвокат, който ще ти даде съвет безплатно - ползвай го. Ако не - върви си плащай, че силно вероятно е да се набуташ още толкова пари за юридическа консултация, която ще заключи, че дължиш тези пари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.