Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

За разпада на еврозоната и еврото


димон

Recommended Posts

Тези дни усилено се говори , че до месец-два няма да има европейски съюз- респективно -ЕВРО. Ако всичко се окаже вярно ще ми е интересно каква ще е съдбата на кешовите евра и тези в срочни депозити !? Дали трябва да се теглят и обръщат в друго или автоматично се преобразуват в местна валута ? :-k

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо не се говори за разпад на ЕС, а за разпад на Еврозоната. Това са много различни неща, като второто е вероятно да се случи (по скоро задължително), въпроса е в каква степен. За разпад на ЕС е малко рано да се говори.

 

Иначе, всичкото финансов/банков инструмент - депозити, кредити, акции, дялове в фондове се превалутира по курса в деня на отпадането на еврото. На следващия ден в БГ започва инфлация с темпове поне няколко процента на ден. Лева е силно надценен в момента и започва яко да се обезценява. Основния лихвен процент скача като естествен противовес. Всички лихви по кредити са вързани към него, т.е. също скачат нагоре (да не мислите че банкерите са будали?). Обаче лихвите по депозитите не са обвързани с ОЛП (познайте защо). Демек хората със спестявания ги губят, а тия с кредити затъват още повече.

 

Въпросния сценарии предстои да се случи в Гърция, ако минат на драхма.

 

Не е нужно да си икономически пророк или гении за да видиш някой елементарни неща - в последните години, целия западен свят живееше на заем. Натрупаха се огромни дефицити, които някак си трябва да се компенсират. Има два механизма - война или инфлация. Европата във войните не я бива за разлика от САЩ, така, че вероятно ще тръгнем по втория път. А истината е, че който и път да хванем - нормалния човек ще изнася на гърба си кризата. Това е закон породен от структурата на хранителната пирамида :) Дали ще падне или не еврото няма особенно значение за крайния резултат за обикновенния европеец. За нас има поради редица причини....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цецо75 е прав в общи линии - тия с кредитите затъват, тия с депозитите зануляват. Има нюанси и допълнителни неща. Но общо взето - това не е някакъв ден Х в който изведнъж всичко се сгромолясва и разни "тарикатчета печелят" - няма такъв филм, няма да има пак "Магурата", така че.. споко - вода ще има за всички, корабът потъва ниормално. Просто жабата ще си се свари като подгряват бавно казана.

Ситуацията ми прилича малко на Топлофикация - половината вход краде, другата е съвестна и плаща. От топлофикация казват - ами вземете избийте се там или се прегърнете, но нас парите си ни дайте. И нали хората са си прости - обвиняват се един друг и готова работата. Демек - и тия с кредитите и тия с депозитите ще недоволстват.. евентуално ще се поступат едни други .. пък ХХХХфикацията(разбирай банкова и т.н. с-ма, държавна администрация) ще си джитка. На тЕх кВо Им ПуКа. На рулетка кой печели винаги - ми Банката. :)

 

p.s. Между другото димон-е, мое мнение е, че еврозоната няма да се рападне и Евро ще остане като разменна единица, а левът ще остане привързан към нея. Интересно е какво ще стане с Гърция, те явно ще отпаднат от Еврото. Ние тук трябва да мислим как да бачкаме и да създаваме нещо, защото гърците имат някаква икономика - ние какво имаме - някаква търговия и молове, а сме такъв мижав пазар, че просто... Дойдоха времена да "се учи занаят", който не е учил - никога не е късно.

 

p.s.2 Малоумщина е появяването на Дянков по телевизията и апокалиптичното му говорене. Гледах го и направо се отвратих. Думите на фин. министър се тълкуват по определен начин от "пазарите". Имам чувстовто, че на тоя някой му е платил или наредил за да се появи на екрана и да изплещи тия неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евентуален разпад на еврозоната няма да ни отмени валутния борд, т.е. хиперинфлация е невъзможна.

Според мене Дянков добре си върши работата, макар че напоследък е много модерно да се плюе по него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евентуален разпад на еврозоната няма да ни отмени валутния борд, т.е. хиперинфлация е невъзможна.

Според мене Дянков добре си върши работата, макар че напоследък е много модерно да се плюе по него.

 

Бих се обзаложил... ама не ми се иска да се случи.

 

Значи ние във валутен борд ще си останем, ама ще се закачим към нещо друго. Точно в този момент ще се извърши преоценка на стойността на лева и тъй като той е надценен ще се заличи част от актива му. Дали ще се вържем към новото евро (ако такова има) или към дойче марка, този момент ще се използва да се заличи част от балона в стойността на еврото. От това икономиката няма да пострада, напротив - по евтина валута по-лесен износ и по-добра конкурентно способност. Обаче хората реално ще обеднеят. Но някой трябва да плати масрафа :) Все пак не говоря за хиперинфлация, а нещо като 20-40% за година реална и около 15% по статистика (щото вътре е цената и на пианото).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами някои дето имаме евра - какво да правим ? В какво да обръщаме - в пари ли , в стока ли ? smile048

 

По-добре в долари или цветна валута...

те ще отскочат като курс - за сметката на еврото или новото северо-евро.

късно е да се купува злато.

 

Купуването на имоти в Б-я и чужбина при ниски цени си е супер инвестиция, но за нея трябват много пари, а и дохода е в длъгосрочен план.

Кой какво търси .... като резултат и ефект!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

По-добре в долари или цветна валута...

те ще отскочат като курс - за сметката на еврото или новото северо-евро.

късно е да се купува злато.

 

A кога ще е момента за преобразуване в цветна валута ? Дали е назрял?

Някои хорица си имат евродепозити и не е хубаво да се закачат баш сега ... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много е куцо с хората със спестявания в момента. Във всеки случай има едно златно правило - диверсификация. Демек залагай на няколко коня. :)

 

Какви са ти опциите:

 

1. Долари - ама и САЩ не са цъфнали и вързали, а и те самите натискат долара надолу. Първо за да си подпомогнат износа и да ограничат вноса, второ за да обезценят и без това грамадния си дълг.

 

2. Франкове - някой да е чул швейцарците да са в криза? Тия даже и по време на световните войни са били добро убежище за парите на богатите (включително нацисти).

 

3. Екзотични валути - юан, рубла, бразилски каквото е там, въобще страните от BRIC. Тия ги спрягат за новите шефове на света, това значи, че валутите им трябва да са стабилни в дългосрочен план. Но дали. Аз на китаец и руснак, вяра за финанси - НИКАВА НЯМАМ.

 

4. Злато - било балон. Ми може. Аз лично бих се обзаложил, че докато не приключи кризата, златото в средносрочен план няма да се срути, а ще се качва. Проблема е, че в БГ няма реален пазар на злато. Т.е. можеш да купиш, но не можеш лесно да го продадеш и комисионните на посредниците са много солени.

 

5. Петрол, храни, суровини... това се неща дето са ограничени. Реално много по-ценни и атрактивни от златото. Проблема е същия - как да си купя 100 барела и да ги сложа в мазето???

 

6. Жилищни имоти - в БГ ако не ти трябва за да живееш е безпредметно да инвестираш в жилище. Цената трайно е надолу в средносрочен план (5-10 години).

 

7. Земеделска земя. Добра идея, но иска много търчане и разправия. Освен това е нисколиквидна стока, не можеш да си купиш сирене в магазина с нея....

 

8. Акции на борсата - БГ борсата я отписване, световните ..... също.

 

Та какво да си правиш евровите спестявания - ти си решаваш. Аз лично ако не се нуждая от тях в краткосрочен план бих ги разбил на различни активи, за да се застраховам.

 

Макар, че както казва един познат, между другото с опит в инвестициите - най-добре инвестираните пари са похарчените с кеф :) Това е единствения гарантиран начин да не ги загубиш :)

 

Между другото държането на пари в банка и "печелене" от лихви също е заблуда. Реалната инфлация е по висока от 5% (колкото е масовата лихва по краткосрочни депозити). Аз бих казал, че реалната инфлация е близо 10%. Погледнете нафтата - тя е скочила сигурно с 20-25% за една година! Погледнете храните! Погледнете услугите (лекар, зъболекар, адвокат) Защо статистиката ни баламосва с ниски числа? Защото вътре са включение редица глупави стоки, които реално не са ни от първа необходимост (пиано). Също така, вътре са и цените на жилищата и наемите. Които трайно дърпат надолу. Но реално живота поскъпва и то с темпове значително надвишаващи лихвите в банката. Демек ако си държите парите там, не си мислете, че не губите. Реално за да кажем, че един пари печелят, те трябва да генерират минимум 15% годишна доходност.

 

Това всичко са просто мисли на глас на един прост инженер, икономическото ми образование се изчерпва с няколко часа общо образователни предмети, на които съм спал или зяпал краката на противоположния пол.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Димо,споко.И еврозона и евро ще има,даже по-силна от преди.Защото за разлика от Америка,ЕЦБ не ще и няма да пусне печатницата за пари и да предизвика инфлация-респективно обезценяване на еврото.Както виждате еврото продължава да е скъпо спрямо долара и то основно заради печатницата отвъд океана.По-притеснително е ,че като отмине кризата в Европа следващите са американците,които не знаят какво е да спестяваш ,за разлика от европейците.

Иначе ,дотолкова може да се притесняваш за еврото ,колкото се притеснява и един германец.Ако няма евро ще има марка.И другото е ,че депозита в българска банка ти е защитен до 50 хил .евра или 100хил. лева.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Димо,споко.И еврозона и евро ще има,даже по-силна от преди.Защото за разлика от Америка,ЕЦБ не ще и няма да пусне печатницата за пари и да предизвика инфлация-респективно обезценяване на еврото.Както виждате еврото продължава да е скъпо спрямо долара и то основно заради печатницата отвъд океана.По-притеснително е ,че като отмине кризата в Европа следващите са американците,които не знаят какво е да спестяваш ,за разлика от европейците.

Иначе ,дотолкова може да се притесняваш за еврото ,колкото се притеснява и един германец.Ако няма евро ще има марка.И другото е ,че депозита в българска банка ти е защитен до 50 хил .евра или 100хил. лева.

 

Абе не бих бил толкова сигурен:

 

1. В Европа има натрупан жесток дефицит. Единствения начин за потушаване на такъв дефицит е инфлация (или война).

2. Европа няма полза от скъпо евро. Точно скъпото евро е един от факторите довел до такъв дефицит. Защото европееца произвежда скъпа стока, тя не се харчи извън Европа защото е скъпа (заради скъпото евро). Същевременно скъпата валута на Европееца му позволява да потребява огромно количество вносни стоки. Това помогна в момента всичко да се прави в Китай, а Европа да си издържа икономиката от .... услуги. Което както и да го гледаш е глупаво. Рано или късно ще се вземе решение еврото да се потопи дълбоко като абсолютна стойност, за да може да тръгне европейската икономика да работи и да е конкурентно способна на китайската и на американската.

 

Европа я чака инфлация и това е сигурно. Дали ще се случи с еврото във сегашния му вид или ще се разпадне и всяка икономика сама ще девалвира валутата си - няма значение. Някой трябва да плати сметката и това ще са европейците чрез инфлация. ЕЦБ ще печата пари в скоро време и то в сериозни обеми. Просто гледай. Това което правят в момента Саркози и Меркел е да се чудят как да съобщят на европейците, че яко ще го духат в следващите години. Защото инфлацията е задължителна, тоя дефицит няма как да се покрие по друг начин.

 

В случая американците действаха превантивно и пуснаха печатницата изпреварващо. Това им помогна да не пресират икономиката си и да задържат потреблението и производството относително високи. Европейците също ще го направят, но за съжаление късно. Освен всичко друго американците имат две огромни преимущества в случая:

 

1. Долара е световна валута. Което автоматически значи, че те прехвърлят голяма част от собствените си икономически проблеми навън, като облекчават себе си. Включително като изнасят инфлацията си навън. Факт - даже и при това яко печатане на пари, стандарта на живот в САЩ е много по-висок от повечето страни в ЕС.

2. Държат пушката от правилната страна. Агресивната им външна политика им позволява да правят доста алогични икономически маневри - включително да налагат долара като световна валута. Нещо което заспала Европа няма как да прави и съответно ще страда от това.

 

Така, че не ги отписвай тия зад океана. Хич не са прости...

 

Трябва да ви е ясно едно - в последните години се тъпчехме яко на аванта (ЕС и САЩ). Сега дойде време да се плаща сметката. И ще я плаща обикновенния човек. Това е положението, свиквайте.

 

Относно защитата на депозита - блазе ти щом се чустваш защитен. Закона е така записан, че не си защитен :) Просто трябва да четеш внимателно. Жокерче - гарантират ти депозита в лева, а не в истинската му валута! Отговори си сам защо е така записано, оттам следва всичко :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цветното не е точно така поне според закона. То ако тръгне печатница ще се гарантират обезценени пари. Така че пак губиш ако имаш депозити, закона в случая не върши работа. Гаранции срещу девалвация няма. Но не мисля, че печатането на емисии е разумен подход спрямо проблема, тез от Брюксел и ЕЦБ едва ли знаят по-малко от мен. smile049

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И другото е ,че депозита в българска банка ти е защитен до 50 хил .евра или 100хил. лева.

 

Това вече е променено на 100 хил. евро или 196 хил. лева

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тея журналисти к-ви л**на с***т ако знаете... пък и не само журналисти.

-От едни публични бръщолевения падна оборота с 20 - 25 %. А някои в това време ще връзват бюджет, други през него ще трябва да оцеляват. Боже, пази България и цяла Европа от празноглавци.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега Цецо75,вземи върни малко газта и престани да опонираш на всяко мнение.Просто приятелски съвет! smile049

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега Цецо75,вземи върни малко газта и престани да опонираш на всяко мнение.Просто приятелски съвет! smile049

smile027 :smt017

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега Цецо75,вземи върни малко газта и престани да опонираш на всяко мнение.Просто приятелски съвет! smile049

 

Прав си, приемам критиката.

 

Просто не искам хората да живеят в заблуда, че имат 100% сигурност на депозитите. Не нямат. Закона е разписан така, че дава възможност на държавата да ви обезцени парите и да ви ги върне под формата на тоалетна хартия. Прочете го внимателно и ще видите, че е така.

http://www.dif.bg/bg/files/law/3zgvb.pdf

Чл. 23, ал 5, 6 и особенно 7. Обърнете внимание, че навсякъде се поставя срок за "начало на изплащането", но никъде няма точно разписано колко дълго може да продължи изплащането!

Просто семейството ми се е парило така, навремето баща ми си е мислил, че държавата го пази.... И при предишната криза му изгоряха една прилична сума спестявания - издухахме супата. Затова сега - "парен каша духа".

Не мисля, че е лошо хората да са предупредени нали? С което не искам да кажа, че трябва да държите парите си под дюшека!

Пък и нали го подчертах по-рано - аз съм прост инженер, не икономист. Мнението ми НЕ трябва да се приема като препоръка за каквито и да е финансови действия.

На който мненията ми по темата са се сторили като заяждане или безмислено дърдорене - Извинявам се! :oops:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега Цецо75,вземи върни малко газта и престани да опонираш на всяко мнение.Просто приятелски съвет! smile049

smile027 :smt017

Аз се извинявам, че съм ви създал грешно впечатление за да се обръщате така към колегата Цецо75. По-горе като писах за оборота и др. изобщо не съм имал предвид неговите коментари, нито това дето се коментира в темата а изобщо проблема е на много различно от това ниво.

-Колкото до закона- е излишно според мен изобщо да се споменава за него. Чрез него държавата уж защитава влоговете при фалит на банката, в която са. Но доколкото разбирам банките са по-стабилни от някои държави, та от това едва ли има някакъв смисъл в случая. Нататък- най-доброто инвестиране на парите е както вече беше писано - харченето. То може да тегли и инфлацията след него, но като похарчим парите- дали те се обезценяват или поскъпват- това нас няма да ни бърка. \:D/ Ако не искате да вярвате- питайте финансовия министър или някой от неговите експерти. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук май никой не е вникнал в смисъла на коментираните закони...

Целта е да се гарантират влоговете на гражданите при проблем с ликвидността на конкретна банка.

Не само България, никоя държава не може да защити депозитите на гражданите си при проблеми от сорта на инфлация или девалвация.

---

По темата - фискалният борд фиксира курса на лева спрямо текущата Германска валута.

Независимо дали тази валута остане Еврото или стане Дойче марка, българският лев ще е в абсолютно същата позиция, както жълтиците на германците. smile049

Т.е. няма да сме прецакани или облагодетелствани по някакъв по-специален начин от тях. Просто заедно ще трябва да понесем икономическите последици от финансовите промени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На следващия ден в БГ започва инфлация с темпове поне няколко процента на ден. Лева е силно надценен в момента и започва яко да се обезценява. Основния лихвен процент скача като естествен противовес. Всички лихви по кредити са вързани към него, т.е. също скачат нагоре (да не мислите че банкерите са будали?). Обаче лихвите по депозитите не са обвързани с ОЛП (познайте защо). Демек хората със спестявания ги губят, а тия с кредити затъват още повече.

 

Въпросния сценарии предстои да се случи в Гърция, ако минат на драхма.

Според мен въпросният сценарий за Б-я вече се случва повече от 10 г. - от деня, в който в BG бе въведен валутния борд. Това вече сме го преживяли, а не е бъдеще, което ни предстои. Замислете се не е ли така! :-k

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Скоро наистина ще е напечатат много пари, и това естестсвено ще доведе до инфлация.

 

Диверсификация е правилен подход дори вътре в зоната на самите ценни метали.

Злато, сребро, платина и паладиум.

 

Интересното при тях е че в криза златото се вдига. Платината и паладуима падат защото намалява производството на автомобили и нуждата от тези метали.

При добри времена, златото пада, и платината и паладиума не стигат и цената им се вдига.

 

Декември в момента е най-добре да се взима сребро.

 

Златото ще се покачи, и то много. Лесно се продава в Европа.

В Петък на борсата за трой унция, цената му беше 1742 $.

Стане ли 1760 и нагоре, взимайте с шепи докато е време. После се говори за 3000$.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.