Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Домашно озвучаване. Няколко въпроса.


Odin

Recommended Posts

Здравейте,

имам няколко въпроса към по запознатите с озвучаването за дома, домашното кино и т.н.

 

Положението е следното:

Разполагаме с две стаи, които трябва да бъдат озвучени.

В спалянята: Разполагаме със стационарен компютър. Трябва да се купи телевизор и озвучаване. Това озвучаване трябва да свити музиката от компютъра, и филмите от компютъра (който е свързан с към ТВ с аудио кабел с 3,5 мм жакове и VGA кабел) и да свири звука от телевизора, когато гледаме тв. Т.е. колонките трява да имат 2 входа - един от към компютъра и един от към ТВ. Предпочитам система 2 колони и суббуфер. За момента съм се спрял на Creative ZiiSou​nd T6. Тези са безжични (т.е. приемат сигнал по блутут от компютъра) и си имат вход за ТВ. Поне така мисля. Само са доста скъпички.Ако някой има впечатления или предложения моля а ги сподели.

В хола: Тук е по сложно и наистина имам нужда от съвети. Към момента разполагаме само с един лаптоп. Трябва да се купи ТВ и система за домашно кино 5.1. Лаптопа трябва да може да свири през системата, да прожектира филми на ТВ и да свири през системата. ТВ от своя страна също трябва да пуска звук в системата. Лаптопа има HDMI няма оптика.

Въпроса ми и в двата случая е какви компоненти трябва да си купя и как да ги свържа за а имам оптимален резултат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За хола аз бих си взел някакъв предусилвател. В него се връзва компютъра и ТВ. На предния му панел ще имаш копче за избора на източник - дали да свири звука от ТВ или от компютъра. От него пък подаваш сигнала към активните (със собствен усилвател) колони.

 

Може и DVD плеър да вземеш който има вход за USB флашка, и да не закачваш компютъра в системата, а каквото ти се гледа или слуша, да го мяташ на флашката и от нея да си гледаш и слушаш. Така имаш постоянно свързан модул (ДВД-то) към предусилвателя, и няма да се тревожиш за живот и качество на конекторите ако често разкачваш и закачваш кабелите и конекторите им.

 

Аз лично бих спестил парите от 5.1 колоните (някои филми са даже 7.1), и бих ги вложил в по-качествени 2.0 колони. Т.е. бих си слушал само стерео + един събуфер.

 

Разполагането на музикалните колони с стаята е важно. Звуковия център на колоната трябва да ти е на нивото на ушите в седнало положение. Човешката слухова система е по-чувствителна към промяна на източника на звука надолу, отколкото нагоре. Нагоре ако вдигнеш по-високо колоните до 7 градуса, няма да усетиш че си ги вдигнал. Свалиш ли ги по-ниско, ще усетиш че са надолу.

Затова се допуска централния говорител на 5.1 система да е на телевизора отгоре, ако е до тия градуси. хората не могат да чуят че е по-високо.

 

Ако имаш стари хубави колони, можеш освен предусилвател, да вземеш и усилвател за тях. Тук имаш избор или хубав стерео интегриран усилвател (в него има и предусилвател и няма да купуваш такъв), или предусилвател и за да услили нещо сигнала до колоните и моно лампови, до нови стерео усилватели, до някой стар магнетофон с хубаво качество и хубави колони.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миналата Коледа се бях засилил да сменям озвучаването в хола. Бях се насочил към по-висок клас домашно кино в ценовия диапазон до към 800-900 лв. След преглед на http://forum.setcombg.com/ се преориентирах към ресийвър и колони, определено е по-добър вариант от домашно кино. Аз се спрях на среден вариант компоненти:

Ресийвър - http://www.technomarket.bg/products/091 ... rx-v371-bl

Колони - http://www.technomarket.bg/products/090 ... dark-apple

Бас - http://www.technomarket.bg/products/090 ... dark-apple

 

Спокойно може да се мине и без бас, колоните си имат отделен говорител за ниските честоти разположен от едната страна на колконата. Компонентите са компромисни, но аз съм изключително доволен от моментната конфигурация. Колоните ги има и във вариант 4+1 - http://www.technomarket.bg/products/090 ... loss-black

 

В моя случай съм вързал DVD-то към телевизора с HDMI, лаптоп към телевизора пак с HDMI от телевизора към ресийвъра с оптичен кабел.

 

Вече всичко зависи и финансовите възможности и персоналните предпочитания. Във всеки случай е по-добре сглобена система за домашно кино с качествени компоненти пред фабрично окомплектована така с говорителчета в пластмасови кутийки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само стерео звук от големи мощни тонколони с хубав бас,който е фронтален.Не насочен настрани.Може и да е от 2 нискочестотни говоритела,но да са най малко 20см.трови.Желателно и фазоинвенторите също да са фронтално насочени-не като тези които си харесъл!Звукоисточника-усилвател или ресивър-отделен компонент!!!

Субуферите са пълни простотии.Съраунда също,но при филми се приема класическия съраунд с 2 малки задни високоговорителчета.

Такива 5+1,7+1 са пълни простотии.

п.п.И усилватели или ресивъри под 700-800лв не гледай изобщо...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи за функционално ми е необходимо следното:

ТВ с мин. 2 HDMI и един оптичен изход.

Ресийвър с оптика + DVD вградено или отделно.

Комплект 5 пасивни колони.

Суб активен.

2 ХДМИ кабела: Лаптоп-ТВ, ДВД-ТВ

Оптичен кабел : Рисийвър+ТВ.

Ако ресийвъра и ДВДто са вградени спестявам един кабел.

 

Аз като цяло не съм аудиофил. Не смятам че се нуждая от скъпи рисийвър и колони. По скоро за мен е важно да не се налага да превключвам кабели постянно и да не ми се моткат кабели из стаята.

Мисля че тук концепцията е ясна.

 

А някой има ли впечатления за тези компютърни колони :

http://www.pocket-lint.com/review/5398/ ... ers-review

Целта им е да свирят от телевизора и да мога бързо да ги превключа към компютъра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да минеш и с чинчове (според качеството на звука най-добре е оптиката, после е HDMI, аз едва ли бих доловил разликата), ето входовете и изходите на моя ресийвър: http://www.productwiki.com/upload/image ... x_v371.jpg

 

Като ги взимах и на мен ми казваха по-евтино от еди каква си цена няма смисъл, но финансите ми бяха ограничени. Лично аз съм си доволен от музика. Пак казвам, всичко зависи от финансовите възможност и личните предпочитания. На никой не натрапвам моето мнение и избора на компоненти според цена и марка. Винаги искай да чуеш, това което си намислил да вземеш, аз пазарувах от голям магазин на техника и ги накарах да вържат поне 3-4 модела колони към ресийвъра да ги чуя преди да ги взема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте отново.

Благодаря за съветите.

Колоните са спалнята вече са купени. Утре очаквам доставката и ще напиша накратко какви са ми впечатленията.

 

Остава си обаче проблема със системата за домашно кино.

Предпочитам да се придържам към обикновенна система за дом. кино 5.1 блурей. Т.е. с DVD player вграден в рисийвъра, с пласмасовите колони и т.н. по евтини са и по достъпни за мен. От тук следва ли че трябва от ДВДто към ТВ да има HDMI, a обратно от ТВ към ДВД оптичен кабел или един от двата е излишен? Лаптопа си се свързва директно към ТВ с ХДМИ.

Т.е. ТВ трябва да има минимум 3 HDMI входа.

 

Моля препоръчайте ми такава система за дом. кино. на която обаче задните говорители да са безжични.

Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така...сега да ви разкажа набързо за Creative Zii T6.

http://sg.store.creative.com/speakers/z ... 20229.aspx

Днес си ги взех и ги тествах.

Като цяло комплектчето изглежда доста добре. Качествени материали и хубав изчистен дизайн. Звука е много приятен. Плътен и отчетлив. Баса е дълбор и дори бих казал прекалено силен. Понякога леко надвиква останалите колонки. Като качество на звука съм доволен. Окомплектовката в кутията е максимално пълна. Има IR дистанционно и такова на кабел. Двете са почти взаимо заменяеми. Има кабели за връзка с PC през USB (звукът така трябва да е 5.1), и стандартен кабел за връзка с жак и 2 чинча. Има още и 2 BT трансмитера - едн на USB и един за Mac. Лошо впечатление ми направи факта, че не можах да подкарам колонките през вградения в Лаптопа BT, а се наложи да сложа предавателя През вградения колонките се откриват, но не се стартират.

Ето тук няколко забележки:

1. Не работят през вградения BT на лаптопа. Трябва задължително а се включи USB предавателя който е включен в комплекта. Сега юе прегледам сайта са производителя. Там може да има драйвери или нещо подобно.

2. Много неприятен дефект! Дъното на кръглото дистанционно не е затворено. Има винтчета, но не са стегнато в платката. Дистанционното се разглоби в ръцете ми. Главичките на Винтчетата не се виждат. В/у тях е залепена гумена подложка - за да не се плъзга тялото. Това при цена от 560 лв е чиста проба цигания.

3. На дистанционните няма баланс на баса. Т.е може да се настройва само от гърба на суббуфера или софтуерно. А поне аз обичам на филмите да вдигна басовете, а на музика по тихо. Сега трябва да се гъзя под леглото за целта.

 

Това е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега трябва да се гъзя под леглото за целта. Това е.

Което също е някакъв вид безжична технология .... smile001

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В крайна сметка послушах здравия разум и се сдобих с това:

http://www.alza.cz/EN/EN/onkyo-htb-6405 ... 273361.htm

 

Отделно ресийвър, отделно плейър.

 

Благодаря за съветите на всички отзовали се.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.