Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Въпрос относно конвекторен радиатор


Velko

Recommended Posts

Духалката е най-лошия вариант за отопление - конструктивно е един гол реотан закрепен за корпуса и вентилатор, силно се загрява, пълни се с прах и може да се запали. Съчетава недостатъците на климатика и радиатора - шуми и духа като климатика и в същото време харчи ток колкото радиатор.

 

По отношение на климатиците - вярно е че са икономични, но на много хора които се отопляват с климатици децата им имат дихателни проблеми, така че евтиното отопление понякога е за сметка на здравето. Основната причина за това е, че климатика непрекъснато двиижи въздуха из стаята, прави течение и вдига прах. А количеството прахови частици е един от най-важните показатели за качеството на въздуха. Вярно е, че имат филтри, но едва ли някои може да ме убеди че улавят всичкия прах. Ако помещението е санирано отоплението на радиатор е много по-приятно и здравословно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 56
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

  • C2H5OH

    10

  • PRR

    6

  • coverdale

    6

  • димон

    5

Най-много писали в темата

Отоплявам се с камина,подово и климатик.Климатика е специален мн.хубав модел-esto ми го е монтирал и препоръчал.Доволен съм.

Когато не се пали камината ползвам подовото.Включвам го на нощна тарифа-като си лягам до сутринта.Нагрява се пода-терикота и след това цял ден отделя топлина и е уникално приятно.Топлината е мека и равномерна навсякъде.Климатика почти не се включва когато вечерта съм включил подовото.Климатика по принцип е най-тъпия метод за затопляне-както и духалките.Той затопля-въздейства върху въздуха,който си е изолатор по принцип.Пода и стените са ледени и става конденз ако си пвц дограма.Подовото го ползвам като едно време акумулиращите печки-ако си спомняте за тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тука опираме и до възможности ... нямам възможност да разбия пода за да слагам подово , защото съм под наем и всичко трябва да съгласувам със собственика , за изолация на външната стена е малко късно , защото мисля , че вече е студено за мазане и шпакловане , нямам достатъчно високо място за монтиране на външното тяло на климатика освен да си пробия покрива на козирката и остават два варианта - мобилен климатик и конвекторен радиатор ... кое от тез две неща ще върши по - добра работа за отопление на помещение от 20 квадрата ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

Подовото го ползвам като едно време акумулиращите печки-ако си спомняте за тях.

 

Аз все още имам две такива. Предимството е равномерното отопление през денонощието и това, че се ползва само нощна тарифа. Така бях докарал 70% нощна тарифа, та чак тия от енергото идваха да проверяват електромера ... ама проблем нямаше smile045

 

Иначе си прав за климатика - стените изстиват и става кофти. Но това се дължи и на факта, че климатика няма компонента на лъчистото отопление. В момента ползвам пет варианта на отопление - климатик, духалка, маслен радиатор, конвертор (в банята) и камина с водна риза. Впечатленията:

1) Камина с водна риза - най-комфортния вариант, но (поне в моя случай) най-трудоемък.

2) Духалка - ползва се само в краен случай за бързо стопляне на помещението (т.е. като помощен източник). Загрява бързо, но изключиш ли я още по-бързо всичко изстива.

3) Маслен радиатор - от ниско икономичните варианти е най-добрия. Загрява бавно, но е като парното - хем загрява въздуха, хем има лъчистата компонента, т.е. дори при 18 градуса в помещението усещането е за доста повече.

4) Конвектор - по-зле от масления радиатор, но по-добър от духалката. Най-голямото му предимство е че е компактен.

5) Климатик - Изключително икономичен вариант. Най-голям недостатък - комфорта. Колкото и да е тих все пак се чува. Няма я и компонентата на лъчистото отопление и бързото изстиване на помещението при спирането му.

 

Все пак ако трябва да наредя вариантите за отопление класацията би била:

1) Радиатори (водна риза, термо помпа, други, но не и централно парно!)

2) Акумулаторна печка (BTW познат си купи тухличките и си направи вътрешна акумулираща стена ....)

3) Климатик

4) Подово

5) Маслен радиатор

6) Конвектор

7) Духалка

8 ) Централно парно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам, че се заговори за стени,та да питам! (бахти как изкривявам темата smile021 )

Какъв ще е ефектът, ако направя вътрешна изолация със 5см стереопор на една стая дето и без това е със отвратително криви стени.Следващия варянт на който съм се спрял е гипс-картон,като под него напъхам вата.

Та...кое всъщност е по добрата изолация??? Цялостното опаковане със стереопор или гипс-картон?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз направих избор , но другия месец ще знам какъв е резила ... след бърза справка с един консултант от магазина се спрях на маслен радиатор 3 kW с 14 ребра - с три степени на нагревателя и термостат , който побързах да изпробвам на макс и се оказа мнооого голям за моето помещение , но за сметка на това бързо го затопля на максимална мощност , след което остава на 50% от първа степен да поддържа ... в резултат , на което имам желаните +20 градуса и по груби сметки не трябвало да харчи повече от 50 - 60 лв. на месец ток ако не се гаси.

По отношение на конвекторните радиатори същия консултант сподели , че имало смисъл от тез новите модели на Теси , които са за окачване на стена (били с някакъв нов модел нагревател) ... всички други били просто една голяма духалка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

Та...кое всъщност е по добрата изолация??? Цялостното опаковане със стереопор или гипс-картон?

 

Гипс-картона не е изолатор, т.е. не опция smile049

Само стиропор също не е вариант - твърде мек е и всяко подпиране ще го подбива.

Кое е по-добър изолатор - каменна вата или стиропор можеш да провериш през тези сайтове: ЦЪК и ЦЪК. Колкото Ламбда е по-малко, толкова по-добре.

 

Лично аз бих се спрял на вата + гипс-картон. Друга опция е корка. Но за да го ползваш първо трябва да си подравниш стените smile049

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eeeee...то стереопора задължително ще се шпаклова с теракол и мрежа,след това пак шпакловане с гипсова шпакломаса и най-накрая латекс.

Би трябвало да не е толко крехко,като се има впредвид ,че ще купя от най-добре пресования стереопор или фибран. :roll:

Поне така го правих на една външна стена с разликата, че вместо шпакловка с гипс ,шпакловах с "драскана" мазилка. smile049

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бисере,изолацията се слага от страната на въздействието-студа,т.е. отвън.Ако не можеш отвън да я направиш,тогава ти препоръчвам-вата и гипскартон за завършване!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Що бре? Аз в едната стая сложих 0.5 см стиропорен тапет около дограма от алюмин с термомост и температурата рядко пада под 17 градуса зимата, когато навън е под -10. Само да кажа, че това е на малкия стаята, в която по еди к'ви си причини стоят някои части за фелата и форумните шатри от събора, т.е. тази стая не се ползва и не се топли. Решл съм същото да направя и в хола и в спалнята. Противно на всички закони, че изолацията се слага откъм студа, на мен тоз тапет ми върши много добра работа.

А иначе бат Генчо да ти кажа от опит радиатора не е по-доброто решение от конвектора...ама както и да е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Елементарната физика казва следното...

За постоянно отоплявани помещения изолацията задължително се поставя отвън.

За рядко отоплявани помещения изолацията се слага отвътре.

 

Причината е, че стената (независимо от какъв материал е направена) има голяма маса и действа като кондензатор (акумулатор).

Изолацията от своя страна действа като резистор.

 

Ако изолацията е отвън и се опитате да затоплите студена стая ще мине много време докато стената се "зареди" с топлина.

Ако изолацията е отвътре при същите условия затоплянето ще е многократно по-бързо (изстиването също...).

 

При външна изолация и непрекъснато отопление стените действат като акумулатор и резки външни промени на температурата няма да имат силно влияние вътре.

 

При всяко положение слагането на вътрешна изолация трябва да се прави изключително внимателно и професионално!

Проблемът е, че стената зад изолацията е много студена (възможно е и да е с отрицателна температура) и досега с влажен въздух от помещението предизвиква скрит конденз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много внимавайте с вътрешната изолация! Аз направих тази грешка на панелка. Няма да ви казвам за какъв мухъл иде реч! Стените буквално почерняха за една зима.

 

На жилищно помещение изолация тип фибран, стеропор и прочие - само отвън. Отвътре ако искате изолация - вата + гипс картон.

 

Относно отоплението - това е поредния път, когато мога да кажа - БЪЛГАРИТЕ СМЕ КЕЛЯВО ПЛЕМЕ. Няма развита държава по света, където отопление от централен източник (ТЕЦ) да излиза по - скъпо от климатик, да не говорим за печки, радиатори и прочие. Просто няма начин цената на джаул енергия произведена от ТЕЦ-а да е по-висока. Къде обаче е проблема в БГ?

 

1. 50% от съседите ми крадат.

2. 20% са си изключили радиатора.

3. Останалите 30% ни се ебава мамата от сметки.

 

Шибана работа. Това е типичния пример, как по Ганьовски сме способни да затрием всяка добра идея. Един не искал да е вързан към топлофикация въобще (а какво ти пише в нотариалния акт бе чиляк?), друг си разпломбирал разпределителя и точи без пари, мамата си джаса. Кретенско племе ей.

 

Аз нямам проблем да шибна климатици. Ама се замислям, като минем целия блок на климатици - дали някоя сутрин няма да се събудим от мирис на изгоряло и видим странни черни линии по стените. А ако цяла София мине на климатици, ви гарантирам тотален енергиен колапс на преносната мрежа на НЕК. А ако вместо климатици наръгаме конвектори по 5 квата сумарно на апратмент... страхотия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да те разбера що се палиш толкова. Естествено тия дето крадат парно са за бой, но това, че ти искаш да се отопляваш централно си е твоя работа. Аз съм си отрязал радиаторите и ми е доста по-евтино. Ше докараш ли сметка 60 лв. месец януари на парно - не. Комшията ми се топли изцяло на парно и плаща по 150+ на месец и отделно около 40 кинта ток, щот му е студено. Аз пък съм решил да се топля на ток и плащам макс 70 лв. А това, че тръби минават през нас си е работа на топлофикация. Плащам си сметката за топла вода и средата на годината си чакам изравняването. Да, дължа им пари, но никога повече от 200 - 250 лв., като не малка част от тези пари се стопяват при изравняването. Аз не виждам смисъл да плащам преминаващите тръби. Освен това не ти ли звучи тъпо и нереално. Тръбите на парното са на топлофикация, а водопроводните тръби са мои след водомера и са етажна собственост преди водомера. Същото важи и за ел. инсталацията. Освен това, ако недай си Боже стане авария с тръбите на топлофикация в моя апартамент, аз лично със собствени средства трябва да отстраня повредата. На чуждите тръби. ОООсвен това. Искам ти или някой от колегите да вземе една фактура от отчитащите фирми и да ми обясни всяка една единица: 1. какво означава и 2. защо стойността е променлива величина. Тук не иде реч за показания на топломер и за стойност на кВт/ч - до толкова съм грамотен. При тока всичко е ясно. Толкова по толкова прави толкова. При топлофикация също умноженията са верни, но: 1. защо има разлика в консумираната енергия за подгряване на вода, 2. защо плащам за тръбите във входа, като те от години са спрени и там няма радиатори, 3. кво по дяволите е БГВ и защо всеки път е различно, 4. кога ще има яснота във всяка една фактура. Е докато на мен не ми е ясно за какво трябва да плащам такива суми и естествено докато са такива сумите - Е НЕМА ДА ПОЛЗВАМ ЦЕНТРАЛНО ПАРНО!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не бе приятел, не се паля заради вас. Тука в блока ме нервят, че крадат като луди парно, а носят телефони за по 1000лв. и карат коли за по 10к+ лева. Но не ебават да плащат за топлото. Даже един има наглостта да ми "дава акъл" как да прецакам показанията на разпределителя, та да преебем топлофикацията. Как да му обясня на тоя катил, че не преебава топлофикацията, а мен?

 

Цялата трагедия е, че София като град е смятана да се топли с топлофикация. Тия огромни комплекси и блокове са изчислени да ползват парно и то във всички апартаменти. Като калпак е мислено с вертикално разпределение и това не подлежи на промяна, няма как. Новите блокове са с хоризонтално и там проблема го няма.Колективното отопление по презумпция трябва да е по евтино. Енергопреносната ни мрежа не е разчетена да се топлим на ток. Докато единични хора минават на ток, проблем няма. Но както сме я подкарали, топлофикация ще фалира и след това ще стоим освен на студено и на тъмно :-k

 

Тъпо ми е, че сме толкова келяво племе мама му стара. Как може в една Германия, да се топлят с евтино парно, а тук с кражби и глупост преебаваме всичко. Щото аз ще си купя климатик, нямам ядове, ама един пенсионер какво да прави? И това дето наистина ме изкарва от нерви е че пенсионерите с по 200 кинта пенсия си плащат парното и гладуват, а някакви дебили дето парите ги нямат за нищо играят по тънката лайсна и преебават всички ни.

 

Незнам какво е решението. Наистина е тъпо всичко. Но така е заложено още по проект и няма как да се промени. Но също така знам, че фалита на топлофикация, ще ни донесе голям проблем. Говорил съм с хора от софийското енерго и положението е сериозно. Лошото е, че хората масово не го осъзнават и са на принципа - спасяваме се по единично. Но то всичко в тая държава е така - "сам съм други няма". Ще ревем после... ама....

 

Просто смятай за какво иде реч - два радиатора по 2Кв на апартамент и по един проточен бойлер 6Кв. Като пуснеш и готварска печка - още 2Кв. А това по 50-60 апартамента в един блок. Ужас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 7 г. си направих вътрешна изолация с "Депрон" 6 мм.

Това е материал, който отговаря на около 4 см. стиропор. Немско производство, имат завод и в Холандия.

Листовете са 1.25/0,8 м. - т.е. точно 1 м2. Цена на листа беше - около 5 лв.

Фактически облепих всички външни стени на апаратемента от вътре.

Предварително бях сменил старата дограма с ПВЦ.

Ефекта беше невероятен! Поне с 3 градуса ми се вдигна температурата.

Нямам кондез, нито мухъл, с изключение на една зима в детската стая, когато "пичовете" ги мързеше да проветряват сутрин, че бързали за училище.

 

http://www.depron-daemmplatte.eu/index.php?id=31&L=9

 

За лепенето и някой тънкости - мога да помагна. smile056

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе хора,какви климатици?Не сме средиземноморска страна,че да се топлим с тях.При температури под -5 ,нищо не става с тях.Отделно от това вдигат прах и духат неприятно,което е доказано вредно не само за децата.Най-добро си е централното парно за колективните жилища и локалното за къщите.Друг е въпроса,че българите се спасяват поединично и на никой не му пука за другия. smile175

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Даже един има наглостта да ми "дава акъл" как да прецакам показанията на разпределителя, та да преебем топлофикацията. Как да му обясня на тоя катил, че не преебава топлофикацията, а мен?...
Ше ти кажа веднага. Направете събрание на входа. Обсъдете този въпрос и съставете официален протокол от събранието. Този документ има юридическа стойност. Правите комисия от съкооператори. Викате топлофикация да направи проверка на уредите на всеки апартамент заедно с комисията, съответно плащате за проверката. Повярвай ми тези които крадат ще бъдат първите възпротивили се на тази проверка. От там нататък случая е ясен и на тези хора им се обяснява или на по smile027 или smile150

 

...Цялата трагедия е, че София като град е смятана да се топли с топлофикация. Тия огромни комплекси и блокове са изчислени да ползват парно и то във всички апартаменти. Като калпак е мислено с вертикално разпределение и това не подлежи на промяна, няма как. Новите блокове са с хоризонтално и там проблема го няма.Колективното отопление по презумпция трябва да е по евтино. Енергопреносната ни мрежа не е разчетена да се топлим на ток. Докато единични хора минават на ток, проблем няма. Но както сме я подкарали, топлофикация ще фалира и след това ще стоим освен на студено и на тъмно :-k ...
Ми да фалира. Като не искат да инвестират в енергийно ефективни проекти, а си докарват парите като скубят хората грам не ми пука за тях. А иначе колективното отопление е най-евтино, но има доста условия за това.

 

...Как може в една Германия, да се топлят с евтино парно....
И на тоя въпрос ще ти отговоря. В Германия в блокове живеят доста хора (естествено в ГДР), но повечето (да не казвам 95%) са наематели а не собственици. Съответно собственикът (а това са държава, област, община или частен собственик) е длъжен да приведе кооперацията във вид годен за ползване, съобразен със стандарти - за консумация на вода, на ток, на отопление, външен вид, околоблоково пространство, площадки, паркинги, обособени части за сметосъбиране и т.н. стотици още според нас глупости, но според тях задължителни неща. Леля ми живее в такъв блок, даже без балкони. Разказа ми, че едно лято дошла една огромна бригада. Първо ги накарали да свалят всички антени от прозорците и им забранили за напред да ги слагат. После сменили водопровода и ел. инсталацията (в частта, която е във входа) и си отишли. Два дни по-късно дошла втора бригада и за около една седмица сменили всичката дограма, като в хола им сложили дограма с врата и пак си отишли. След няколко дни дошла трета бригада със скелета и вишки и за около седмица направили външна изолация на блока. После дошла четвърта бригада и там, където от втората бригада сложили дограма с врата пуснали 4 метални колони от земята до покрива и на всеки етаж изградили балкон. И накрая дошла последната бригада, които пък сложили топломери и термо глави, прегледали вътрешна ел. инсталация и за пореден път казали на живущите, че е абсолютно забранено поставянето на каквито и да е предмети по фасадата на блока или по балконите. Да забравят за сателитни антени, климатици, външни антени, простори (!!!) за да не се разваля изгледа на фасадата. Иначе солени глоби.

И така след изолацията и дограмата ефектът от централното парно е невероятен. А има хора, на които пък им е забранено да правят външна изолация, защото дадената къща е историческа ценност. Е там вече е дебело с отоплението на газ. Но това е Германия и там държавата мисли за гражданите си. Тук.......тук няма да си пусна централното парно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе хора,какви климатици?Не сме средиземноморска страна,че да се топлим с тях.При температури под -5 ,нищо не става с тях.Отделно от това вдигат прах и духат неприятно,което е доказано вредно не само за децата.Най-добро си е централното парно за колективните жилища и локалното за къщите.Друг е въпроса,че българите се спасяват поединично и на никой не му пука за другия. smile175

 

Аууууууу, coverdale мнооо се изложи тая вечер ! smile091

Каня те у нас на гости в най-големия студ ( събота срещу неделя) , води 2 шишета уиски да видиш дали не сме СРЕДИЗЕМНОМОРСКА държава !!! smile091

Приемаш ли ? smile168

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аааааа,Димо,недей така!

Да си носим уискито и после да изкараш,че климатиците са ни стоплили! [-X

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е това на снимката топли със сигурност по-добре от топлофикация и Daikin на куб ,ама тряяя му буташ дърва smile049

Отново въпрос с повишена трудност и тотално изкривяване на темата от моя страна smile027

Въпросната камина е 13 KW.Към нея са вързани само два панелни радиатора.Единият е 4kW,другият 3КW.

Какво ще кажете, ако реча да закача бойлер със серпентина :roll: Струва ми се, че има някъв резерв от мощност,ама ме е шубе да експериментирам.

 

Photo-01624.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аааааа,Димо,недей така!

Да си носим уискито и после да изкараш,че климатиците са ни стоплили! [-X

 

Ники,

 

Миналата година се топлих 50% климатик, 50% камина (въздушната риза толкова си можеше). Ами на -20 (да, минус двадесет) си духаше прилично топличко. Е, консумацията беше 2.3KW, но пък духаше далеч повечко отколкото 2kw-овата духалка smile049 Но и цената му не беше 600лв smile021

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.