Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Внос на автомобил от Чехия


TURBO p0wer

Recommended Posts

Здравейте колеги.

Мисля да си вкарам автомобил от чужбина и по-конкретно от Чехия. Понеже в България немога да си харесам кола ,и по авто-къщи и по сайтовете за автомобили се реших на нов внос и по точно да ида да си я докарам. Та понеже не съм много запознат какви документи трябва да искам от там и какви такси се плащат, някой по запознат да каже горе долу какво се плаща и какви документи са необходими за покупка на автомобил от Чехия. smile049

Това е от мен засега ,очаквам отговори. smile027

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Конкретно за Чехия нещата стоят така: за да си тръгнеш оттам и да си регистрираш колата тук ти трябват транзитни номера, зелена карта, договор и талон на твое име. Транзитните номера са 70-80лв. ако си ги извадиш ти /за целта трябва да знаеш къде е местния КАТ и малко чешки, но е възможно да попаднеш в ден когато не вадят номера/ ако купуваш колата от автокъща те ще ти вземат 140-160лв. Зелената карта за 1 месец е 100лв., но някой компании не правят за по-малко от 3 месеца. По принцип ако купуваш колата от автокъща те ще ти оправят всички документи за около 2-3 часа и ще ти спестят обиколки и разправии като ще ти излезе с 100-150 лева отгоре. Ако купуваш от частно лице трябва да си напишете договор на ръка или на готова бланка без значение /на нотариус не се ходи/ след това отивате в местния КАТ където собственика заявява, че е продал колата на теб, показвате договора, те я отписват от негово име и ти издават нов талон на твое име, после си вадиш зелена карта и транзитни номера и потегляш. Дали ще е от автокъща или от частник пазарлъка е почти невъзможен, в повечето случай не свалят и стотинка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото, ако колата си има чешките номера, спокойно си идваш до БГ с тях, след като е перхвърлена разбира се и са оправени останалите документи в автокъщата и тук в КАТ при регистрацията си взимаш директно българските. А може и с чешките да си я караш :) На митницата неква декларация се попълваше /ама айде де - не помня, каква беше/, но я искат в КАТ. Ако си набелязал колата и си я капарирал примерно, може от тук да и извадиш зелена карта и гражданска, но гледай да има вписана Сърбия в нея изрично, че да не плащаш 150 Евро на тяхната граница. Иначе ако отиваш и там на място ще обикаляш и гледаш - Ванката е написал с 2 думи всичко!

Успех в търсенето!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото, ако колата си има чешките номера, спокойно си идваш до БГ с тях, след като е перхвърлена разбира се и са оправени останалите документи в автокъщата и тук в КАТ при регистрацията си взимаш директно българските. А може и с чешките да си я караш :) На митницата неква декларация се попълваше /ама айде де - не помня, каква беше/, но я искат в КАТ. Ако си набелязал колата и си я капарирал примерно, може от тук да и извадиш зелена карта и гражданска, но гледай да има вписана Сърбия в нея изрично, че да не плащаш 150 Евро на тяхната граница. Иначе ако отиваш и там на място ще обикаляш и гледаш - Ванката е написал с 2 думи всичко!

Успех в търсенето!

 

Няма как с чешки номера, ако нямаш адресна рег. там. Дават транзитни.

008742004.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А винетки по границите копуват ли се? И предполагам ,че за от Германия трябват същите докоменти. smile021

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Германия е малко по-различно. Ако те интересува пиши, за да не си губя времето да пиша за без нищо. Да, винетки се продават на границите, но не си позволявай да купуваш от там, защото бият през пръстите. Най-добре с дебитна/кредитна карта (може и левова!) от бензиностанциите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пиши де - няма да е без нищо ей така да си лафим и да губим време. [-X Решил съм колата да е от Чехия или от Германия и всякакви дори и малки подробности живо ме интересуват ,ето както ти казваш бият през пръстите за винетки по границите. Защото аз съм чул точно обратното ,че по границата били по-евтини отколкото по бензиностанциите. smile049 Може вече да е друго. Точно поради тази причина питам ,защото има хора ,който пътуват и са вкарвали автомобили и са доста по-наясно.

Надявам се да отделиш от времето си да напишеш подробностите ,койти знаеш ,за да ми бъде информацията от полза ,а нека бъде полезна и на други хора ,който са се решили на нов внос. smile117

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такаа, значи в Сърбия имаш само магистрални такси, ще ги кажа в посока от Германия към България, защото ти така ще пътуваш. След границата караш около 50-60 км и тогава следва Путарина, където даваш 3,50 E. На следващата даваш 2,50 E и така стигаш до Белград. Тук трябва да внимаваш, защото трафика е страхотен особено в час пик, а никой няма желание да участва в катастрофа, нали? :) След това идва още една Путарина, вземаш картонче и караш до Ниш, след което преди да слезеш от аутопута плащаш 7,50. Няма проблем да плащаш в евро, тъй като цените са по курса на Сръбската народна банка и са регламентирани, т.е. на всяко гише са изнесени. След това имаш 100 км през села и градове до Димитровград/Калотина (границата). Гледай да спазваш горе долу ограниченията, аз не съм имал проблеми с полицията, но други са имали. В последно време не създават толкова проблеми, както е имало преди години, тъй като се борят с корупцията.

В Унгария - като влезеш от Словакия (Братислава) имаш 10-тина километра и се качваш на автобана за Будапеща/Сегед. Малко след това има бензиностанция MOL, влизаш с талона на колата, защото е необходим регистрационният номер за въвеждане в системата и искаш винета (Matrica) за 4 дни. Ще ти дадат касов бон, нищо не се лепи на стъклото. Ще ти струва 1530 форинта (зимата може да е малко по-скъпо заради поддръжката), това прави 6 E. Може да платиш спокойно с картата.

Словакия - на влизане от Чехия, ако спреш на границата ще ти вземат 6 E, затова карай до първата бензиностанция и спри. Винетката струва 4,90 E за седмица. В Словакия официалната валута е евро, така че нямаш грижа. Не се изкушавай да минаваш 80-те км през Словакия без винета, защото на границата може да те проверят.

Чехия - на влизане от Дрезден не спирай на бивака преди границата! Освен, че вероятно ще ти одерат кожата може да ти оберат и колата.

Карай до първата бензиностанция Agip, доста на вътре е, около 14 км, карай спокойно, не се притеснявай от това, спри и си вземи винетка. За 10 дни струва 10 E, 250 крони. Пак плати с карта. Иначе може да олекнеш с 14 E за същата винетка, ако платиш на търговците в евро.

 

За колата - отиваш, гледаш избираш, договаряте цената, ако е от автокъща ще е със спряна регистрация, ако искаш да направиш тест ще ти сложат едни червени номера и ще покараш. След това пишете договора (Kaufvertrag), плащаш, при нотариус не се ходи. Слагате си подписите и вече си собственик на колата. :) Важна подробност е да търсиш кола с валиден TÜV, защото ако няма валиден преглед не може да извадиш червени транзитни номера, които ти дават възможност да напуснеш EU. Т.е. трябва да се лашкаш по румънските пътища. В такъв случай може да си извадиш само жълти, които са валидни само в границите на EU. Може и да го минеш де, стига да е изправна, но струва 80 E.

Тук е момента да помена, че е добре да си купиш предварително застраховка от интернет застрахователно бюро. Например: http://nesen24.de/

Трябва ти застраховка за PKW, две седмици (ако искаш има за месец, два, три, шест), с зелена карта, валидна за напускане на EU. Такава струва 44 E, както виждаш в сайта (Zollkennzeichen). Другите за 5 дни са за жълтите номера (Kurzzeitkennzeichen). Ако отидеш без нея да си регистрираш колата в Zulassungsstelle ще ти вземат поне двойно към ADAC, за същия период. Там всичко излиза над 120 E за 14 дни, а тук ще платиш застраховка 44, регистрация 33, още нещо 10 (ако не се лъжа), номера 13. Когато ти дадат документите с бъдещия номер на колата отиваш в двора на регистрационната служба, където ти правят номерата в момента, в дясно се набива датата на валидност, която зависи от от застраховката. Тогава се попълва и самата застраховка и започва да тече валидността и. Преди това е празен документ, който може да използваш когато решиш. Т.е. може да си я поръчаш сега и да отидеш с нея за кола. Накрая си слагаш номерата, идва служител, проверява VIN номера и дава Kfz Brief Teil I+II. Т.е. двата талона. Именно те+договора са ти нужни за регистрацията в КАТ.

 

Ами това е. Очаквам скоро да се похвалиш. Успех и ако има още нещо неясно питай. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да добавя към изключително изчерпателния пост на иконома: в случай, че решиш да си взимаш кола от Германия и да минаваш през Австрия, Словения и Хърватия:

 

Винетката в Австрия е 10-дневна (най-кратката) и струва 7.90 евро

В Словения седмичната винетка е 15 евро (долни обирджии, там по границите да не се объркаш да си вземеш нещо от автоматите за кафе/сладки работи с едри пари, че не връщат ресто! Веднъж потънах с 20 еврова банкнота за сума от около 4-5 евро и не ми върна ресто, ама за сметка на тва - нали съм си див балканец - опразних автомата за оставащите 15 евро!)

 

Границата между Словения и Австрия е един 9,8 км дълъг тунел, откъм словенска страна точно преди него има пункт, на който можеш да си купиш винетка, ама от австрийска първото място, от което можеш да си купиш винетка за Австрия, е 10ина км след излизането от тунела, и трябва да се отбиеш и да слезеш от магистралата, така че си отваряй очите, че мен миналата година щяха да ме улепят ченгелите за малко, добре че имаше един ТИР пред мене и карах плътно зад него да не ме снимат камерите, че съм без винетка. Самият тунел (Караванкентунел) струва 6.50 евро в едната посока.

 

В Хърватия по спомен беше около 15 евро, по магистрала А3 от Липовац до Брегана през Загреб, там е затворена система на плащане - на качване на магистралата ти дават билетче, на слизане от нея плащаш колкото си трябва.

 

В Сърбия имаш 730 динара от Ниш до Белград и после още 340 динара от Белград до хърватската граница, значи общо 1070 динара (това е около 10 евро)

 

И още един съвет - не зареждай гориво в Унгария (ако минаваш оттам), там е най-скъпо, а и винаги те цакат много с парите, ако плащаш в евро, а не във форинти. Зареди в Австрия и Сърбия (За Сърбия не е лошо да имаш динари и да плащаш в местна валута, че и там си цакат яко, ако им плащаш в евро)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ви благодаря колеги за изчерпателната информация. Надявах се тия дни да ми послужи по предназначение ,но с това лошо време ще поизчакам.

Всичко хубаво ви желая! smile027

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 седмици по-късно...

Здравейте колеги!

1-во Честита Коледа на всички.

2-ро много ви благодаря за изчерпателната информация която ми дадохте, беше ми много полезна и ето, че за коледа и аз получих дълго чакания подарък :)

 

Колата е внос от Чехия с пълна сервизна история и реални киломерти, всичко в колата много ми харесва. Това от мен и Весело посрещане на новата година! :)post-6042-138453270619_thumb.jpg

post-6042-138453270654_thumb.jpg

post-6042-138453270658_thumb.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честита, със здраве да си я караш, много безаварийни километри да й навъртиш. Ако споделиш (ако трябва и на ЛС, да не се спами в темата) и актуални цени на горива/такси по пътя, аз лично ще съм ти ужасно задължен, а предполагам ще е полезно и на други колеги, които плануват да пътуват скоро из централна Европа

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лелелеле честита !!! Страхотна Дядо Коледа ти показа как се прави!!Без да не зачитам другите Шкоди (особено О1 фейслифт) искам да кажа,че който не се е докосвал той не знае че Шкода е или Л&K или РС!!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хайде честито :)

 

За да не отварям нова тема ще попитам един интересен въпрос тук. Такаа. Става въпрос за еко коли и Шкода - оригиналния чешки сайт на марката предлага Фабия, Октавия, Румстър и Йети Greenline. Те имат известни подобрения, като старт-стоп, система за генериране на енергия при спиране и други. Има ли възможност да ги ги поръчаме тук, пък дори и по каталожен номер от ЕТ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, честито за новата придобивка. Желая ти много безаварийни километри и само радости да ти носи. А сега имам един въпрос - това истинска L&K ли е, или е правена? Защото не виждам табелки Laurin&Klement, а и фаровете не са с ксенон.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен ми се вижда,че фара е ксенонов и дори свети,но няма пръскалки на фаровете и табелки наистина иначе сичко друго си Л&K.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен ми се вижда,че фара е ксенонов и дори свети,но няма пръскалки на фаровете и табелки наистина иначе сичко друго си Л&K.

Хм, сега се загледах по-обстойно май наистина е ксенонов. Ама ако е фабричен, би трябвало да е с пръскачки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честита да ти е! :)

Не е лошо сега да драснеш и ти точната процедура за Чехия.

 

Честита, със здраве да си я караш, много безаварийни километри да й навъртиш. Ако споделиш (ако трябва и на ЛС, да не се спами в темата) и актуални цени на горива/такси по пътя, аз лично ще съм ти ужасно задължен, а предполагам ще е полезно и на други колеги, които плануват да пътуват скоро из централна Европа

 

Ами както казах колата я получих като коледен подарък, бях я харесал по интернет и я бях капарирал и понеже чичо ми се прибираше от Германия за празниците мина през Чехия и ми я докара. За такси, горива не мога да кажа колко точно са, защото аз съм си платил само за самата кола, зелена карта, застраховка и номера останалите такси и гориво са от чичката.

 

Колега, честито за новата придобивка. Желая ти много безаварийни километри и само радости да ти носи. А сега имам един въпрос - това истинска L&K ли е, или е правена? Защото не виждам табелки Laurin&Klement, а и фаровете не са с ксенон.

 

Колата си е чист и расов L&K екземляр.

Ето това излиза и по VIN номера на колата "Škoda Octavia L&K 1.8 T 110kw

model year 2001, production number 459780

production plant Vrchlabí (CZ)

The entered VIN is valid!"

 

Също така колата е с XENON и то фабричен!

 

Благодаря ви за хубавите пожелания.

Весело посрещане на Новата Година! smile027

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.