Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Влиза в сила забраната за тютюнопушене на обществени места


simichoil

Recommended Posts

Да , и жената няма да я пускат при мен в барчето ,щот е пушачка. smile168

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Даа,и няма да ми се вмирисват дрехите на гнусен цигарен дим

 

smile091 smile091 smile091

 

па седи си у вас smile092

 

не ми се вярва да се случи скоро у нас(демек БГ) :smt034

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До "simichoil" - Разгеле! Супер новина! Вече няма да ми люти на очите и както каза Колегата "bega4kata" - няма да ми вонят дрехите на пепелник по цяла нощ. Сега, след всяко заведение - всяка една дреха (даже и яке) ми се пере, без значение, че е облечена два-три часа по-рано. Е.. редовно си имам и такива дрехи, които не пера веднага и ги пазя само за места, които знам, че мирише на цигари. Дано се спазва Закона! Искам да има и денонощен телефон, на които да могат да се подават сигнали, за заведения, в които се пуши. Екипи да идват веднага на проверка и да се санкционира заведението - пушачите не са виновни - тяхно право е, да си вземат решение, че не е вредно да пушат, че е красиво от страни, че е гъзарско и така нататък и да го правят. Но така да се санкционира, че самото то, да не допуска повече пушене в обекта си. Даже бих работил там, например месец, без заплащане, в ползва за Народа! Либерален съм, даже повече от колкото е здравословно за самия мен, за всичко друго, но не и що се късае до Здравето ми и това, на важните за мен Хора. Пак казвам - нямам нищо, ама наистина нищо, против пушачите. Жал ми е, че тровят самички, но ми е още по-жал някой да бъде тровен без да го желае. И така..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дооста безсмислен закон,

мен пък не ме дразни толкова , че еди кой си смърдял и ме умирисвал на цигари(и аз съм пушил известно време). Абе вие в казарма не сте ли ходили? В градски транспорт не сте ли се качвали да се вмиришете и изкаляте хубаво? Дайте да забраним и градския транспорт.

Чак пък да имало и телефон, за да клепаме другарчетата дето нарушават закона и пушкат обиклновени цигари. Или - какво , тревата мирише по-хубаво и не умирисва дрехите? А пък ако се боде някой, то още по-гот - изобщо не мирише?

Аз пък като видя някой дрогиран ми се иска да му се отбия едно хубаво, ама първо да го подържа малко да го пусне, че иначе нищо няма да усети. Оня ден гледах двама пред офиса - биха си инжекциите и се метнаха по колите... smile048 smile048. Защо не направят някакъв телефон да звъним за такива, ама да идват и да ги хващат. ВЕднага отговарям - защото от тия никакви пари не могат да вземат. Виж - от пушачите могат, все пак повечето пушачи са си просто нормални хора.

ЩЕ си говорим пак догодина по същото време и ще видите какъв ще е ефекта - дечурлигата повечето ще са набоцкани отколкото напушкани.

То ако се решаваха така проблемите... със закони...е-хеее.. супер щеше да бъде. А това сега е просто един начин да напълнят хазната, защото - а хванаха някой нормален платежоспособен човек или собственик на заведение, а го глобиха. Аз питам какво става с тия неплатежоспособните и веднага отговарям - ами нищо - пускаме ги . Е -това ако не е реален комунизъм..здраве му кажи. smile168 smile168

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

цигарите,нямат нищо общо с наркотиците.

Примера ,който си дал е некоректен.

Никой няма нишо против пушачите,просто да не ми пушат на мене,а да си имат отелено място,а не както е сега две съседни маси ,едната за пушачи ,другата не :lol:

Не е приятно,като отидеш на кафе и като влезеш вътре да е задимено,да ти люти на очите и гърлото,да мирише на кенеф ииии т.н.А за дрехите-освен коженото яке,което слагам да се проветрява,всички други,включително и бельото е за пране,както и аз.И кво става,След работа,вземам душ,слагам си чисти дрехи,излизам да пия 1 капучино и като се прибера,преди лягане ,пак наново всичко-хвърлям всички дрехи и пак в банята.....

В Пикадили Парк във Варна,има на последния етаж, има панорамно кафене,на което ходя,защото там е направена отделна зала за пушачите.Като влезна в нея /заради Коко съм влизал/дори и да няма никой,смрадта е ужасна.Много от заведенията на които ходя,зимата така се опушват ,че направо не ми се влиза ,и естествено не ги посещавам.Сега като се замисля в моята компания всички спряха цигарите постепенно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

подобни неща се решават с качествена вентилация. има места в които колкото и да се пуши няма да усетиш дима. но са малко.

 

аз също съм против тази "тотална" забрана, макар да съм непушач.

още повече когато видях шофьора на 94 да си smile092 докато кара пътници. значи пътниците не могат да пушат а шофьора може ?! ако ще има закони то поне да са валидни за всички

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно така е - правилно проектираната вентилация прави чудеса. А има места, където и да не се пуши - мирише я на мухъл, я на манджа. Страно, че има такива невентилирани, където и кафето е по 3лв. също така :). Това за наркотиците има връзка, защото, който се е изпързалял да се захване с тях - сега под страх да не го глобят за пушене, ще предпочете да ги вземе по другия начин, а тогава - после нема спирка. И така насила ги караме да си ходят от тоя свят. Малко е странна логиката, но има логика. Само времето ще покаже дали е вярна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудесно! Който пуши, да си смърди вкъщи smile004 Сега остава да забранят и на улицата smile091 А после и тютюна въобще :mrgreen:

 

Парадоксалното е, че в Брюксел, където биват измисляни всички щуротии, се пуши навсякъде по заведенията (за ресторантите не знам). А в Амстердам има места където се пуши, където не се пуши и където се пуши трева, но е забранено тютюн, което е ептен серсемлък :-k smile048

 

А тия с вентилациите и отделните маси...

 

Най-силно впечатление ми направи в един бар в Амстердам, пълен с фенове на Аякс, някакъв мач с някакви французи даваха, та 150 човека поне скачаха, викаха, пяха и си пиеха бирата, а на полувремето половината бар се изниза навън, ковнаха по един пирон и пак вътре. Ми да му е кеф на човек да пие една бира, като хората...

 

smile159

 

Иначе нивото ни все още е като от описанието на кръчмата на Странджата smile092

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До "FAV135" -

да клепаме другарчетата

Защо ме тровиш, Другарю?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До "FAV135" -
да клепаме другарчетата

Защо ме тровиш' date=' Другарю?[/quote']

 

Първо, да кажа, че всъщност подкрепям всички тези процеси пушачите да се ограничават.

И не тровя никого лично аз, поне не от нова година както и 8 години преди това. Искам просто да обърна внимание, че законът не се приема с цел хората(пушачи и непушачи) да са по-здрави,

приема се по прозаичната причина - да се събарат пари от глоби. Предвид широкото разпространение на пушенето у нас, очаквам законът да е "успешен" - в смисъл да доведе до изчистване на дефицита.

Адмирирам уважението ти към Здравето (собственото и общественото). Пушенето далеч обаче не е най-вредното нещо. Ако трябва да ги степенуваме,

на първо място е стреса на раб. място, на второ затлъстяването и т.н. ....

По тази логика ако тръгнем трябва преди закон "срещу пушенето" да гласуваме закон против шефовете-идиоти, работниците-малоумници, продавачите на хамбургери и кока-кола.

 

Сега - по-сериозно. Познавам доста хора които пушат и са от различни слоеве на обществото и професии, . Какво да се прави - неприятно е, порок е, дори има лекари, които ти обясняват колко е вредно пушенето, а самите те пушат като комини. Добрият етикет изисква, когато си в компания да поискаш разрешение да запалиш цигара. Ако пък искаш да запалиш пура, трябва да поискаш разрешение от пушещите цигари, за да го направиш. Никой няма право да те опушва без твое съгласие. И ДОСЕГА - ако някой откаже да се пуши на масата, просто не се е пушело. Поне аз където съм бил де. Ти като си на маса в една компания и откажеш на твоя приятел да запали, той със сигурност няма да запали. Е - ако си праволинеен докрай - можеш да си намираш само приятели-непушачи.

Но.....Едва ли това е идеята.

Какво искам да кажа - значи - приятелят ти(който е пушач) е отказал да запали цигара заради теб, за да бъдете заедно на заведение, а ти сега искаш да го накараш изобщо да не ходи на заведение(или да излиза през 5 мин. да пуши навън). Това си е негова работа дали ще се трови, както и си е твоя дали ще се виждаш с него. Но - да си развалиш приятелството заради някаква такава глупост - струва ми се само единици ще са които ще го направят.

 

Всъщност много любопитни неща ще се случат, ако закона започне да се прилага. Предполагам ще има и такива случки - натопи другарчето(ако приемем , че другарче е оня там някакъв си с когото случайно сте на едно и също място в едно и също време). И - заради една тъпа цигара какви кавги и побоища ще стават, просто не е истина. Защото - то не се знае с кого си имаш работа. Както от едната така и от другата страна. Лошото е, че както виждам и двете страни са доста нахъсани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До "FAV135" - Аз пък първо искам да кажа, че много се надявам, да разсъждаваш така, някак си "нарочно", само и само да си говорим. Иначе..

стреса на раб. място
.

Смени работата - никой не е вързан за нея. Сега сигурно ще кажеш, аз да сменя заведението - бих, ако имаше поне едно такова, в което не се пуши :)

затлъстяването

Аз, като затлъстял (~105кг.), това го причислявам първо към заболяванията. Ако не е така, то поне с плюскането си, не вредя никому, освен на себе си.

ако някой откаже да се пуши на масата, просто не се е пушело

99% от върлите пушачи не биха спряли, дори за няколко часа, само за да не тровят другите. Останалия 1% не се притесняват от новия Закон. А и какво, като на нашата маса не се пуши, а на съседната се?

ТЕ - ако си праволинеен докрай - можеш да си намираш само приятели-непушач

Тук ме оцели - определено избягвам/свеждам до минимум, контактите с такива хора.

приятелят ти(който е пушач) е отказал да запали цигара заради теб, за да бъдете заедно на заведение, а ти сега искаш да го накараш изобщо да не ходи на заведение

Малко се повтарям, но.. Щом може да изкара няколко часа без да пуши, значи новия Закон ще е от последните му проблеми. Тоест - ще си ходи спокойно по всякакви заведения.

много любопитни неща ще се случат, ако закона започне да се прилага

В доста истински Държави такъв Закон работи чудесно и нищо любопитно не се случва.

Лошото е, че както виждам и двете страни са доста нахъсани

Тук малката разлика е, че едните са нахъсани, защото против волята им, ги тровят, а другите са нахъсани, защото: "Как така някой ще ми казва какво да правя?". Вярвам сам виждаш логиката ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До "FAV135" - Аз пък първо искам да кажа, че много се надявам, да разсъждаваш така, някак си "нарочно", само и само да си говорим. Иначе..

.

 

Разбира се, че го правя "нарочно"..., ако си ми чел мненията друг път сигурно си забелязал, че обичам да защитавам на пръв поглед незащитими тези. Ако всички сме единодушни ще е повече от глупаво.. Вече сме го видяли това нещо с 99,98% избирателната активност.

Има право на аргументи и другата страна. Въпреки че "пасивното пушене" е много тежък аргумент и май на пушачите ще им се наложи да стават отшелници в балкана скоро време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До "FAV135" -

на пушачите ще им се наложи да стават отшелници в балкана скоро време.

Амин, дай Боже smile126

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дооста безсмислен закон,

мен пък не ме дразни толкова , че еди кой си смърдял и ме умирисвал на цигари(и аз съм пушил известно време). Абе вие в казарма не сте ли ходили?...

Защо този закон да е безмислен? Само това не разбрах. Странно ми е - искаме да живеем на хубаво място, да сме като "на запад", но като дойде до спазване на законите, каквито са в същност "на запад" - почваме да роптаем неистово и се вдига олелия до Бога smile021 Относно казармата - бил съм. И? Да - пушеше се без никой да се съобразява с нешушачите! Сега да искам да е същото ли? Аз искам да ми е по-добре от казармата! А за осмърдяването - еми мирише. Казвам го като не пушач. На мен лично не ми пречи, но не пропускам и аз като други непушачи да метна всичко в пералнята, а себе си - под душа.

...Парадоксалното е, че в Брюксел, където биват измисляни всички щуротии, се пуши навсякъде по заведенията (за ресторантите не знам). А в Амстердам има места където се пуши, където не се пуши и където се пуши трева, но е забранено тютюн, което е ептен серсемлък :-k smile048 ...

А сигурен ли си, че в Брюксел правят законите? За ЕС - може би, но забраната за тютюнопушене не е само в Европа. Мога да кажа за щатите, че от една година /дори и повече/ е забранено пушенето на общественни места, заведения и на работното място. Миналата зима, карайки до Австрия, където и да спирахме за хапване или преспиване - никъде не видях да се пуши. Вечерите - влизаш в бара и... О! Чудо! Виждаш всички без пробем :) Сутрин си пиеш кафенцето и закусваш, и гледаш навън -10 градуса. Обаче в заведението - свежичко, а пушачите, точно както ти описваш - коват пирон отвън и си влизат обратно.

Имам много приятели, които пушат и се съобразяват с останалите! Лично аз смятам, че не за тях трябва да са глобите, а за собственниците на заведения, които нарушават закона!

Аз, какво да каже, когато онази вечер отиваме в заведение - 6 човека компания - непушачи и питаме - къде са масите за такива "жувотни" като нас, а насреща учтиво ни информират - ами днес нямаме такива маси...понеже е събота...нали...щото...знаете... Е, какво да зная?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До "zloQQ" - ТИ, от цял Свят, си нямаше работа да дойдеш тук smile175

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До "zloQQ" - ТИ, от цял Свят, си нямаше работа да дойдеш тук smile175

До "zloQQ":

Да, бил си по нормални места и не си се аклиматизирал още. Тук нещата доста изпростяха последните години. Това че искаме да живеем по-хубаво го искаме малко хора. На повечето - така си им харесва - да е хаос. И - да, законите масово не се спазват. Затова казвам, че е безсмислен. Какъв е смисъла, ако само коректния човек, който си плаща глобите ще страда. Кой ще задължи някой хаймана - собственик на заведение да плати? Ами, че той ако трябва ще се изкара социално слаб и с много кредити, но пари на държавата няма да даде, а ако почнат принудителни мерки, ще опищи махалата, че му се нарушават човешките права. Ще кажете - това са единични случаи. Нееее, не са , не и в България. В България единични са "баламите" които си плащат, "тарикатите" са мнозинство. :):)

Съжалявам, че наливам песимизъм в темата, но... не се ли промени мисленето на мнозинството от хората. - нито едно правилно и хубаво нещо няма да прокопса. Ако ще и още по-сериозни закони да гласуваме - ако ще и криминално престъпление да направим пушенето - то - пак ще страдат коректните хора, а "тарикатите" ще минават между капките. Как да се създаде "обществена нетърпимост" към "тарикатлъка"? Според мен - само с личен пример! Дали са дорасли за това тези отгоре..... незнам.. :?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едва ли пушачите са "тарикати" заради това , че искат да пушат къде ли не, просто българина си е с такъв манталитет- "що да не пушим като мое да си пушим". Затова поне малко държавата се опитва да им се повлияе чрез закон- то едва ли ще ги спре, но все пак ще се ограничат поне съвестните. Или поне на обществени места ще се ограничат за да дрязнят по-малко непушачите. Пушил съм 20 г и съм ги спрял, въпрос на желание е- който казва, че не може да ги спре изобщо не е вярно. Не се дрязня от цигарен дим. Според мене пушенето не е никаква зависимост, а някъв проклет навик. Точно плащаш за да кашляш.

 

 

П.С. -аз мисля, че един ден ще бъдат наложени и санкции на пушачите откъм здравно осигуряване. Дали за добро или за зло- има смисъл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До "Оги" -

Пушил съм 20 г и съм ги спрял, въпрос на желание е- който казва, че не може да ги спре изобщо не е вярно.

smile126

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Следя темата от началото й, ама все не ми остава време да събера мислите и да драсна нещо по нея. Да започнем от там, че аз пуша - кога повече, кога по-малко, важното е, че съм пушач (за сега). Даже в момента си павкам в офиса докато пиша това. И кафенце си пия (двойно с повечко сметанка). И преди да сте ме емнали да си кажа - като замисъл подкрепям закона. Защо? Защото, дори и да съм пушач, много мразя дрехите ми да смърдят на цигари, изключително много мразя смрадта от пепелниците и адски много се дразня на задимени помещения. В офиса, когато пуша винаги е проветрено, отделно на това съм наблъскал куп ароматизатори, защото мразя да ми мирише на цигари. В колите пуша, но не винаги и само когато съм сам. И там ми е проветрено, защото дори и да не запаля фаска, даже и при сегашните -10 градуса винаги си джиткам на почти свален до долу прозорец, защото обичам свежия въздух. Дори рядко пускам парното, защото било заради килограми или друго, кеф ми е така, макар понякога да ми става леко хладно, особено извън града. А едно от най-противните ми неща е някой да дърпа здраво фаските и да седне насреща да ми говори с онзи гаден дъх. Много пъти ми е идвало да им предложа на такива хора дъвка (винаги имам в себе си), ама... Посещавам заведения, където на мен ми е гадно от задименото, а за непушач - не ми се мисли. Вярно е, паля и аз. Но ако някой пушач или непушач ме тупне по рамото и ми каже "абе много се одимихме" ще загася веднага и няма да запаля цяла вечер. Не ми пречи. Въпросът е, че до сега не ми се е случвало непушач да го направи, а аз все още чужди мисли не мога да чета. Често ходя и на гости при семейства, които не пушат или имадеца в стаята. Хапваме си цяла вечер, обилно поливаме салатките и манджата с пиене. И не ми пречи, че не пуша. Не паля цяла вечер, с изключение на случаите, когато се намери "колега" от компанията, който да иска да бодне пирончето на балкона, ама търси съмишленик, за да не е сам.

 

По-горе написах, че като замисъл съм съгласен със закона. А това, с което не съм съгласен е, че държавата намира още един начин да събира пари. В доста други държави, различни решения, подплатени с укази, закони и каквото и да е, са с цел постигане на определен положителен напредък. Елементарен пример - в същите тези държави навсякъде те предупреждават когато има камери, че има видео контрол. Рядко са полицаите, които ще застанат в засада с радара. А при нас какво е положението? Точно обратното - от всякъде те дебнат и ако сгафиш - дай пари. Т.е. при нас идеята не толкова как да мислим за човека, а как да приберем повече пари. Крият се зад формулировката "да спрем войната по пътищата", но всичко, което правят е да събират повече приходи. Та, доколкото разбрах от постовете му, мисля, че колегата FAV135 имаше точно това в предвид - не лошата идея, а лошата реализация. Колелото ще се завърти отново, пак всичко ще опре до пари и това е. Реално, според мен, на повечето политици, управници, началници и т.н. не им пука за пушенето като пушене, не ги интересува колко ПТП-та са станали. Интересуват ги приходите, а това, че ни замазват очите с уж благородни каузи, начинания, закони и т.н. - за мен е повече от ясно. Ето ви още един елементарен пример, нещо от сорта с идеята от едно време на Топлофикация - дайте да настроим хората един срещу друг, те сами ще решат проблема. А да сте чували до сега да има бум на проверки в заведенията? Няма и да чуете. На всички ни е ясно, че за да отвориш едно заведения трябва да имаш вентилация, съобразена с ред точки. Собствениците на такива обекти или изобщо не пускат системата или го правят много рядко. Ако тя работеше почти постоянно, докато има клиенти, нямаше да има толкова дразги между пушачи и непушачи. Помещенията щяха да са достатъчно добре вентилирани и въздуха щеше да е свеж. Но никой не гони собствениците за това...

 

Едно време, когато бях наемен служител, във фирмата не се пушеше. Беше ми добре - хем по-малко пари за цигари, хем дишах по-свободно. И хич не ми пречеше, че почти не пушех. За това още веднъж - като идея - подкрепям. И който ми каже, че не може да седне на маса без да запали, че ракията не върви без цигарка - нека опита и ще види, че е пак е вкусно, дори повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гадна работа. :(

Да седна да пия кафенце някъде или биричка и да не мога да си запаля едно тютюнче. smile092

свиквай :mrgreen:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 седмици по-късно...

Малко развитие по темата:

http://bgpetition.com/bez-tsigaren-dim/index.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.