Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Фойерверки, газово и въздушно оръжие на отчет в МВР


stenly

Recommended Posts

Фойерверките, газовите пистолети и въздушните пушки вече ще се водят на отчет в МВР. Това предвиждат промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, който правителството одобри вчера.

 

Според приетите поправки фойерверките, различни от бенгалски огън, конфети и свещи за торта, ще трябва да бъдат регистрирани в полицията. Ако човек иска да си купи повече от 10 ракети, заря или мощни пиратки, ще трябва предварително да получи разрешение от полицейското районно, на чиято територия е постоянният му адрес. За целта обаче ще дава обяснения за какво му трябва по-голямото количество и в какви условия ще го използва.

 

Промените в закона предвиждат и изключително затегнат режим за притежанието на газовите оръжия и въздушните пушки. Досега собствениците на подобни пушкала можеха свободно да купуват и използват подобни оръжия. Директивите на Европейския съюз обаче изискват и нашето законодателство да затегне режима на използване на газовите пистолети, обясни пред "Монитор" шефът на КОС към Охранителна полиция Божидар Василев. Той съобщи, че според приетите промени всеки настоящ собственик на газово и въздушно оръжие трябва да го регистрира в едногодишен срок в полицейското районно, на чиято територия е постоянният му адрес. Ако го купи след влизането в сила на закона, срокът за регистрация ще е само една седмица.При смяна на адреса хората трябва да напишат писмена декларация оръжието им да се прехвърли на отчет на новото им местожителство. Шефът на КОС обясни още, че регистрацията на този вид оръжие няма да изисква психотест и свидетелство за съдимост и висящи дела, както е при бойните пистолети. За този вид оръжия няма да важат и задължителните за бойните пистолети мерки за безопасно съхранение.

 

Единственото изискване е пистолетът да бъде занесен в районното, за да бъдат вписани марката, моделът и калибърът на оръжието, както и да бъде прегледано дали не е преработено в бойно. По този начин ще бъде изготвен пълен регистър на въоръжението на българина, което е много важно за правилния анализ на състоянието на престъпността, коментираха от полицията.

 

Освен пистолетите хората трябва да регистрират и всяко закупуване на патрони за газово оръжие, което досега се отнасяше само за бойното. Боеприпасите не трябва да се носят в районното, но изискването е броят им да бъде записан в собственоръчна декларация на собственика. При невярна декларация, човекът ще носи наказателна отговорност. Който не спази разпоредбите, ще отнесе глоба от 2000 лв. и/или имуществена санкция от 10 000 лв. За да влезе в сила законът, той трябва да бъде одобрен и от парламента.

 

Целта на промените е МВР да създаде автоматизиран регистър, чрез който ще контролира движението на оръжията и взривните вещества. Той ще съдържа пълна информация за гражданите и фирмите, които извършват дейности с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, идентификационни данни за изделията, извършени административни нарушения и други данни. Предвижда се вътрешното ведомство да предоставя информация от регистъра на компетентните органи на други държави - членки на ЕС.

 

Правителството иска и промени в Наказателния кодекс, с които наказанието за хванатите за престъпление с оръжие, боеприпаси, взривни вещества или пиротехнически изделия да не могат да се отърват само с административно наказание.

 

 

Аз съм доволен от тези промени в закона, не може някакви хлапетии да се разхождат с газово и въздушно оръжие без никакъв контрол.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз не мисля, че досега не е имало котрол-най- малкото наредби на общините където е упоменато кога и къде нямаш право да носиш и ползваш газово и въздушно оръжие-има си забрана за стрелба с въздушни пушки в населените места и посещаване на питейни заведения с газово оръжие; не ми е ясно една декларация пред началника на РУ какво ще промени и как ще затегне контрола

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поне ще проверят дали няма преправяно газово оръжие.

 

Режимите за притежание и носене на ГСО по света и у нас.

Данните са неофициални и не са със 100% достоверност!

Унгария - лиценз, като за бойно оръжие.

Словакия - без ограничения.

Чехия - без ограничения.

Австрия - без ограничения.

Румъния - лиценз за носене и съхранение. /Бих добавил - режима в Румъния е следният: подава се молба/искане за притежание и носене на ГСО. Издава се документ. С него става покупката в магазина. Оръжието се регистрира./

Русия - лиценз за носене и съхранение.

Франция - свободно съхранение, не се позволява носене.

Италия - без предно гърмящи модели и без газови боеприпаси.

Англия - без предно гърмящи модели и без газови боеприпаси. Носенето е забранено.

Норвегия - само 6 мм модели. Без предно гърмящи модели и без газови боеприпаси.

Турция - свободен режим без газови боеприпаси.

Гърция - забранени!

Македония - забранени!

Сърбия - предстои промяна на закона, но засега са на регистрационен режим в полицията без газови боеприпаси и без приставка за сигнални ракети!

България /до този момнт/ - без ограничения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Крайно време беше да се вземат тези мерки!Поне ще се знае колко и какво оръжие има в населението.

Аз заради ловната пушка, луд ставам покрай презаверката на разрешителното на всеки три години!

Психотест,следствена служба,проверка на оръжието,каса за съхранение,проверка от районния инпектор и т.н.

Абсолютно съм ЗА! :smt017

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм против smile049

 

Хора, замислете се! Тези от които бихте се пазили ВЕЧЕ имат орижие! При това не газово, а бойно! И какво излиза? Нормалния човек не носи, но престъпкника носи. Гозовия пистолет не е за нападение, а за самозащита. Да, трябва да има контрол при продажбата, но да се води на отчет в полицията е прекалено. Да не говорим за глупостите да се отчитат фойерверки и патрони!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

според мен тези неща са пълни безумия. ще си купя кутия пиратки и ще ходя да ги регистрирам МВР ?! колкото до газовите пистолети и въздушните пушки.... хъммм ами вижде колко са инцидентите с нормални оръжия отколкото с горе изброените. за пореден път симулират работа :^o

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Контрол над боеприпасите за въздушно оръжие" smile021

А който ги е моднал на ловни и бойни пушкала просто няма да ги декларира, то е ясно; по- добре глоба, отколкото затвор :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не,не,не не съм съгласен ,аз съм "за" това ако някой ми влезе в двора да краде и да го пушна ама не да съдат мен после (както е в много държави) :smt0344

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не,не,не не съм съгласен ,аз съм "за" това ако някой ми влезе в двора да краде и да го пушна ама не да съдат мен после (както е в много държави) :smt0344

Eто това ще ти се случи, ако се защитиш http://www.blitz.bg/news/article/67349

Обаче нали нашата държавица е ликвидирала всичкото незаконнопритежавано оръжие в гангстерите, дойде ред и за въздухарки, пиратки и газово-сигнални пищови :smt032

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А който ги е моднал на ловни и бойни пушкала просто няма да ги декларира, то е ясно; по- добре глоба, отколкото затвор :D

 

Който ги е моднал, ако го хванат, затвора и сега не му мърда ;).

 

А по темата - и аз съм ЗА и определено не ми пречи, че ще изгубя час-два, за да си декларирам играчките smile049 . Даже доста се забавиха. Хиляди газови плякалки и въздухарки плъзнаха в ръцете на разни 16-17 годишни "RnB гъзета". А въздухарките за мен са доста по-опасни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За газово/сигнално оръжие няма нужда от регистрационен режим. Но за въздушните пушки съм за, че като знам с каква мощ дупчи моята Hatsan 80 калибър 5.5 мм като нищо може да се убие човек, а такива пушки попадат често в ръцете на малоумни деца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...., че ще изгубя час-два, за да си декларирам играчките smile049 . ...

 

Гога,

 

Събуди се (както се пее в една реклама)! Ако са час-два добре. Но ще има медицинско (т.е. психиатър), МВР, най-вероятно свидетелство за съдимост и още кой знае какви други глупости! И това за да си взема газова ютия в къщата та да знам, че ако някой ми влезене мога да се защитя!!!

 

Що се отнася до въздушните пушки - те да се регистрират си е безумие! То в един момент ще трябва да се регистрират детските играчки пистолетчета, защото няма начин да ги разграничиш ЗАКОНОВО от въздушен пистолет или пушка!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пепи, нищо не пише за медицински, свидетелства за съдимост и тн. Освен ако не е излязла някаква нова информация(а ще е пълно безумие ако въведат чак такъв режим).

Шефът на КОС обясни още, че регистрацията на този вид оръжие няма да изисква психотест и свидетелство за съдимост и висящи дела, както е при бойните пистолети. За този вид оръжия няма да важат и задължителните за бойните пистолети мерки за безопасно съхранение.

 

За въздухарките може би си прав, само за РСР-тата трябва да въведат такъв режим :-k.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гога,

 

Добре, като ми регистрират въздушната пушка какво? Тя няма номер (това не е огнестрелно оръжие). И недай си боже под нас мине някой и някой п...ал го отстреля? Куките проверяват и "А, ПРР си има пушка, той бил". Да де, ма още 10 в блока имат, ама не са регистрирани. Какво правим?

 

Накратко - безумица. Особено при положение, че досега режима е бил свободен.

 

Както и да е. Всеки си има мнение. Няма да убедя никого, пък и мен никой няма да ме убеди smile049

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С всичко по-горе съм съгласен, Пепи! smile027 Освен за серийния номер - има такъв, ама това е абсолютно без значение smile092. Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дано стават по- малко такива неща http://www.dnes.bg/crime/2007/10/25/mom ... tach.42920

 

Регистриането тук няма да помогне! Ще помогне само мисленето от страна на родителите и прибирането на оръжието на недостъпно за деца място!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Регистриането тук няма да помогне! Ще помогне само мисленето от страна на родителите и прибирането на оръжието на недостъпно за деца място!

И за мен това е истината, имам 3 пушки но едната я крия за всеки случаи че е много силна и безпроблемно би убила човек при невнимание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ха ха - стана ми смешно че ще анализират престъпността по регистрите за газово и въздушно оръжие smile175

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.