Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

КАТ-София: (Пре)Издаване на книжка - наръчник, нещо като


El Comandante

Recommended Posts

Това, разбира се, е цяла драма. Така и трябва да бъде вероятно… в някой латиноамерикански сериал, където нещата не могат да свършат току-така за епизод-два.

 

Идеята на този пост е друга, въпреки неизбежните коментари и личното отношение към КАТ-София. Целта е да даде актуална информация за процедурата, заедно с някой и друг съвет. Самият Данте в "Ад" е воден от Вергилий, т.е. всяка помощ е ценна. Обобщения от еднократен опит не трябва да се правят, но все пак не навсякъде съм успял.

Текстът е дълъг като за постинг във форум, за резюме вж. най-отдолу. Ако нямате по-важна работа, може и да позволите да ви отегча, като четете всичко.

 

И така…

 

Ако сте ви се налага да си вадите/преиздавате/вадите дубликат на книжка (или СУМПС - свидетелство за правоуправление на МПС, много ясно), ви трябва:

 

- бланка за издаване на лични документи. Може да се вземе на място от гише 23 в КАТ например, или още по-добре - предварително, например от РПУ, там поне (обикновено) няма опашки Струва 0,50 лв. Попълва се четливо на ръка с печатни букви или на пишеща машина/компютър.

 

- една снимка, стандартен формат за документи. Трябва да е нова, макс. на 6 месеца - могат да го засекат, ако например сте вадили лична карта със същата снимка преди 7 месеца.

 

- медицинско свидетелство. Купува се от РП-ове или от книжарници в поликлиники. Бланката струва 0,12 ст. За кат. Б е нужен очен и УНГ, мисля, без да съм сигурен.

 

За кат. "С" обаче трябва: очен, УНГ, невролог, хирург, кардиолог. Пет броя общо. Цялото издаване на свидетелството струва 25 лв., плаща се на регистратура, потребителска такса за съответните лекари не се дължи. След края на процедурата при лекарите си минава отново на регистратура за n на брой печати.

 

Обикновено прегледите са е повече от формалност, но все пак е достатъчно неприятно да изчакаш по 10-има други пациенти пред кабинет. Винаги има обаче вероятност да сбъркате с някой от отговорите при очния и на въпроса: "Коя е тази цифра?" да кажете: "Осем". М, не - цифрите са 1,7,0. Има и накакви М, Е, Ш-та - букви. Едва ли ще питат за тях.

 

Оториноларингологът обикновено поглежда нещо в ушите и води свободен разговор - чиста измама, изобщо не е свободен, а е баш преглед. Ако ви попита нещо шепнешком, може да му го върнете: "Защо шепнем" или също да отговорите шепнешком - обикновено върши работа, ей така за настроение. Иначе усещането за шепотна реч си е част от прегледа, така че не се учудвайте.

 

Най-интересно винаги е при невролога. След почти задължителните: "Удари по главата? Световъртежи? Загуба на съзнание?" и разбира се" "Нощни напикавания?" обикновено минават към практическите "проби" - следят фокуса на погледа, като размахват някакъв предмет на неприлична дистанция пред лицето ви, карат ви със затворени очи да си пипнете върха на носа с показалец… Ако не сте особено старателни - няколко пъти, преди да се ядосат - така че, важно е. После си събирате краката, затваряте очи и протягате ръце напред. Ако изгубите равновесие - лошо. Винаги съм се чудил, какво правите на този преглед, ако сте с температура или махмурлия, например.

 

После идва хирургът. Спокойно, не е като за военната комисия за казармата. Може да минете само със сладки приказки: "Травми, счупвания?" - "Ми не" - "Ми добре". Фляс-фляс печат.

 

Накрая е хирургът. Нищо, че на бланката пише друго - "вътрешни болести". То сърцето да не е навън, я.

Той пише и заключението накрая - ако всичко е ок, само трябва да каже изрично, че всичко е ок - все едно не очевидно, и да измисли достатъчно добра причина за това. Ако не е духовит или не е на кеф, може да се разминете с "Клинично здрав". Ако е печен, може да драсне едно "Pigritia gravis", което си е "тежък мързел", ама на латински. Звучи някак тежко.

 

Латинският обаче ще ви трябва обаче за пред КАТ, винаги е по-възпитано да се ругае на латински. В краен случай на сръбски.

 

Епизод 1 с медицинското при добър късмет отнема един ден. При по-лош - може и два. Ако сте съвсем без късмет, не е ясно колко. И да, вероятно имате работно време. Who cares? Лекарите са най-удобни за намиране след 11 сутрин и след 16 следобед. Веселба.

 

Следва още по-веселата част. Епизод 2 - КАТ. Ако сте сериозен човек, без чувство за хумор или с нормално достойнство на човешка личност, най-добре да пропуснете тази част. Ако все пак СУМПС-то ви не е само за едното удоволствие, ще трябва да се примирите.

 

Една от най-честите фрази, използвана в този епизод е "(Защото) Тука е така". Ако изобщо някой ви обърне внимание, че да ви отговори с каквато и да е фраза.

 

Та, щом сте на етап КАТ, вероятно сте в отпуск. Ако не сте - добре е да се обадите в работата. Добре е да си носите суха храна, кутия цигари/дъвки, вода, "Война и мир" или нещо сходно за обем по четене. Кафе има от автомата - 40 ст. за обикновено, лев за "Лаваца". Това поне добре, току-виж някой си помислил, че може да получи човешко третиране.

Това, разбира се е измамно.

 

Добре е предварително да сте информирани за нужните документи (медицинското е с определена валидност, например), както и за техните копия (може и да не ви трябват, а може и да са задължителни - например при промяна на категория - така и не разбрах какви, но един човек пред мен го върнаха поради тая причина). За целта е добре да се прочете някой и друг автомобилен форум, както и сайта на КАТ, в който странно - има и все пак полезна информация. Малко.

 

Самият сайт изглежда така, сякаш е правен от слаб третокласник в час по трудово, но все пак сайтът е доста стар - което си личи от твърде важната информация, изведена точно в средата на видимата част - резюме от конкурсите "Пътен полицай на годината" за… хм, 2000, 2001, 2002 г.

 

Има обаче и данни в настоящия ден кои книжки са готови - например подалите документи преди три седмици. Потърсете, някъде по заглавната страница в едно сиво каре. Все пак това е почти толкова важно, колкото и пътния полицай на годината отпреди има-няма десетилетие. Можеше и да е по-зле. Мезозоя например.

 

Все пак на място, в чакалнята на КАТ има табела, закачена на стената - за справки може да се използва и сайтът: i-kat.org (ама не е ясно дали е истина, не ми изглежда особено официално).

 

Ако все още кутията ви цигари/дъвки е непокътната, определено сте волеви човек. А нужда от силна воля няма да ви липсва, предстои ви Cloaca Maxima. КАТ-София, де.

 

Разбира се, не е сигурно, но дори и незначителна личност като вас може да има някакво работно време или просто да е поспалива, та да успее да се яви към 11-12, по-добре да се откажете навреме. Или да си пуснете отпуск (вж. по-горе). Все пак, само за пълнота, процедурата е следната.

 

Първо трябва да си вземете номер от машината. Номерата започват с букви - А, В, С. За СУМПС - издаване, президаване, дубликати - С. За актове - В. За бракуване на МПС/сваляне от отчет -А.

 

Днес ситуацията с В-тата беше благоприятна - номера имаше. Макар и 200 след номера, който в момента се е на ред, имате обещанието на КАТ, че все пак ще ви обслужат. Пък било и след 4 часа. Именно заради това: "всички издадени номера се обслужват", понякога спират машината.

 

Например в 12 ч. машината не даваше номера с буква С - имало вече към 400 номера (което се оказа лъжа, били са към 300, но това са дребнавости.)

 

Хубаво де, събрала се е групичка пред автомата (и да, има два, но левият май принципно не работи - така че внимателно на кой ще се редите), която чака "да пуснат" номера. Нова година е почти, едно време това беше моментът в който "пускаха" банани. Тук - в Светая светих, тези времена упорито отказват да си тръгнат.

 

Глупаво би било да се откажете, само пладне е. Времето е пред вас. Както и всички цигари/дъвки на света.

 

По някое време хора, които по някаква причина са изтеглили по няколко номера или просто им е писнало да чакат, идват и ги дават на тези, които висят пред автомата. Странна - но приятна - е подобна колегиалност на това място, където сякаш нещата на наопаки, но там това е правилото: защото "тука е така", нали помните. Помия.

 

За да не ви писва от втръснали фрази за България, българите, управлението, организацията на разни служби и пр., е добре да разполагате с МП3-плейър под ръка и да си помислите за емиграция, този път вероятно по-сериозно от обикновено.

 

И на-важното - спокойно, на невролог вече сте били, няма да ви помогнат, най-много да не си уцелите носа с показалец (вж. по-горе).

 

Търпение и чувство за хумор.

 

Добре е на следващо място, да не си изпускате номера - ако все пак го направите, спасение за вас няма. За да сте нащрек, това - трябва да знаете, е, че има общо две табла в залата на чакащите и едно отвън. От двете табла в залата едното показва всички номера (В, С и пр.), а другото - само В (които са най-многобройни - В-тата са около 600 на ден, С-тата - към 400 или по-малко).

 

Никакво четене на "Война и мир", никакви статии на Фрешмейкър (задочни поздрави:) и АМС. Пусто имат готина рубрика за стари автомобили, този месец - "Изета" и един странен "Месершмид".

Уотевър. И внимавайте кое табло гледате...

 

Стана дълго, едва ли някой ще го дочете. Все пак.

 

Ако вече не сте го разбрали сами, трябва да знаете, че в залата за чакащи има будка информация. В моя случай информацията беше под формата на очилат и със зле подсригани мустаци чичко, който се държеше към всички твърде насмешливо, едва ли не сами са си виновни по някаква причина, че са тук. А това е сериознен себеуважаващ се пъкъл С реноме. Малко уважение!

 

Циничност, грубост, липса на толерантност, липса на възпитание направо - и с тях ще се сблъскате. Както от страна на лелките зад гишетата, така вероятно и от другите чакащи. Нищо че сред чакащите понякога има и от другите - вежливи без изгода, без значение дали компютърен специалист, пенсионер или уморена жена на средна възраст. Пиенето на кафе сближава непознатите.

 

Пред закона обаче всички са равни. Пред простотията на КАТ - също (макар, че винаги има и по-равни - както се полага на всяка Animal farm, нали. Това обаче е друга тема.)

 

Ако все още не сте загубили човешкото в себе при досега с една остаряла и безсмислено озлобена от сизифовския си труд администрация, все ви е време да хапнете или поне да пуснете една вода. Все пак сте хора, а не желязо! Макар в КАТ човек да може да види и бая "дървета"…

 

За да не пускате водата върху една от по-скритите страни на сградата на КАТ (което вероятно заслужават, но нейсе), може да отидете в бензиностанцията на "Петрол" под метрото, има-няма 5 мин. пеша. И без това нуждата от движение е крещяща.

 

Тъй като явно днес не ви е ден, през времето, в което сте отсъствали от бойното поле на глупостта, най-вероятно машината е раздала няколко номера от тия, които ви трябват.

 

Иди-ми, дойди-ми: сега има, след 2 минути няма, след 3 часа пак има. Но кога точно - никой не знае. Все едно не може да се обяви, че след номер 230, например, ще пуснат машината за още 70 номера. Затова ако имате човешки нужди да се подкрепите или анатомията ви негодува, йок - няма мърдане: пред машината за билети и се цикли рефреш…

 

Така и така чакате, по-добре да се свърши още днес. КАТ работи до 17 ч., но СиБанк, през която минават преводите, до 16:15. А едва ли искате да минете на гишетата при лелките в 16:10, после да се разходите до Интерпред/Плиска (въпреки крещящата нужда от движение), да търсите банка и преди 17 ч. да сте отново при лелките.Така че каквото станало до 16 ч. - станало.

 

Ако не, утре - КАТ отваря в 8, ако можете малко по-рано, така или иначе времето ви не е никаква ценност за никого, пък и вие не сте - какво друго да правите в празния си живот освен да дъвчете дъвка/пушите цигара/пиете кафе/водите безсмислен разговор с някой друг себеподобен.

 

Накратко:

- Попълнена бланка за издаване на лични документи

- Медицинско свидетелство (различно за категории В и С)

- Снимка

- Пари. Плаща се към 22 лв. за обикновена поръчка (30 дни или по-малко, към настоящия момент излизат за около 18), двойно за бърза (10 дни)

- Ако от 6 години нямате (документирано) нарушение, може да си извадите т.нар. златен талон (гадно оранжев на практика) който ви гарантира, че при следващо нарушение (което за вас, логически излиза, трябва да е първо) няма да ви отнемат точки. Останалите санкции - глоби, отнемане на книжка и пр. остават в сила.

 

Освен това:

- Търпение и чувство за хумор (така или иначе ще свършат към обяд)

- Нещо за четене

- Суха храна и вода за ден-два

- Набор от избрани сръбски фрази (ще разберете какви, когато му дойде времето)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко допълнение към Че:

- Ако имате неплатени глоби към КАТ от последните три години, жална ви майка. Аз миналото лято си преиздавах книжка. Та тогава, още като ти даваха заявлението и проверяваха, имаш ли глоби, за разлика от сега. Та ако имаш глоби, едно чакане пред В номерата (дано имате точки и не ви се налага да ви отнемат книжката за някакво нарушение). Ако ходите бъдете рано към 8 часа или към обяд. Винаги се намира някои човек да ви преотстъпи номера си, защото му е писнало или е забравил нещо.

- За четивата не се тревожете. В КАТ има плазми с DVD. Верно че въртят едни и същи кадри от катастрофи, софииското видеонаблюдение (миналата година много въртяха и клипа на Елена и Стеретипове "Вървят ли двама") и разни клипове.

- Не се тревожете и за течности - има автомат за кафе (аз лично втори път не си поръчвам), но и автомат за напитки като кола, мин. вода. Трябват ви само дребни.

- За паркинг за любимата марка, безплатно под моста на метрото. Входът е срещу бензиностанцията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.