Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Телефон с GPS... що е то и има ли почва у нас? Съвети.


Alucard

Recommended Posts

Здравейте колеги,

Четох теми и мнения за телефони, четох и такива за навигации /не съвсем всички, признавам, защото са повечко/. Точно такава тема обаче не видях. So here it goes...

 

Смятам да си взема телефон и ми се ще да е такъв, който що-годе да ползвам и като навигация. Мотивите ми са: 1. Навигацията ми трябва твърде рядко за да оправдая покупката на отделно устройство. 2. Струва ми се, че GSMите с такива функции вече се поусъвършенстваха.

Тъй като съм гол и бос по темата, моля за всякакви препоръки и мнения. Първо, дали въобще има телефони, които стават за употреба като навигации /защото например според мен телефон, който да става за фотоапарат НЯМА, колкото и пиксели да му набутат/. После, кои са най-добрите модели, какъв е софтуера - платен, безплатен, възможности за ъпгрейд и т.н.

И накрая - понеже за определени модели мога да ползвам преференциални условия, избора ми засега се очертава между следните:

LG KM 900 Arena;

Sony Ericsson Xperia X1;

HTC Touch Diamond;

Samsung i900 Omnia;

Nokia - 5800 XpressMusic, 6210 Navigator, E66, E71, N96, N97. Всички изброени имат GPS, но предполагам, че софтуерните им възможности са различни. Очаквам мнения, обяснения и препоръки :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 53
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

  • PRR

    8

  • chavdarlk

    7

  • Alucard

    5

  • yohi

    4

Най-много писали в темата

Това да ползваш телефона си и като GPS навигатор е готина глезотия. Най-малкото на мен ми върши работа като заседна между някои малки преки в центъра и се чудя накъде да поема. Факторите, по които би следвало да избираш телефона в твоя случай са 2 - размер на екрана и наличен за модела навигационен софтуер. Няма да е зле да прочетеш малко из форумите за самия софтуер. Защото го има но няма гаранция, че ще тръгне на съответната платформа. На твое място бих се насочил към Garmin - софтуера им е читав, а има и налични актуални и най-вече подробни български карти.

 

Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

колега, бих те посъветвал да прегледаш този форум. със сигурност ще ти е от полза. като противовес на наложеното мнение, че nokia е един от водещите производители на мобилни телефони и PDA устройства, не се чуват добри отзиви при ползване на symbian платформата със софт за навигиране. моят съвет е да вземеш нещо с windows. ако ми предстоеше подобен избор, бих се спрял на asus - много добро съотношение цена-качество.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз от своя страна ще ти споделя опита, който имам със смартфоните и покет РСтата и PDAтата и т.н. играчки за порастнали деца smile004

1. Аз съм с WinMobile 6.0 базиран телефон - ASUS P735 - 64 MB RAM. Сравнително съм доволен от машинката. Има си 3G, което като за интернет през М-тел работи сравнително добре, но видео разговорите - не работи и не мога да разбера защо. Не е твоя телефон по причина, че няма вграден GPS приемник. Аз ползвам външен през Bluetooth, но не е удобно. През Bluetooth нормално работи само едно устройство, т.е. GPS приемника и слушалка не могат да работят заедно. Освен това 64 МВ са малко и много често забива. ASUS в никакъв случай не е добро решение.

2. На шефа на синовете, на единия HTC Touch Pro. Много добро попадение. Също WinMobile 6.0 но вече с 288 MB RAM, което от своя страна е много по-добре за по-тежички приложения, като навигацията (за нея накрая). Недостатъци: малък дисплей, много лесно се изтърква. В момента прилича на телефона на строителен работник.

3. На шефа другия син - HTC Touch HD (като на Пепи - PRR бившия и на Васко - burziqvlak настоящия). И като моя бъдещ телефон. Също 288 MB RAM, но много голям дисплей, доста по-тънък и няма QWERTY клавиатура, но пък за сметка на това има всичко останало. Някой ден кат порастна ша си го купаааааа smile001

4. На колежката телефона - iPhone 3G. От това, което виждам като приложения, функции и комуникацията на този телефон с компютър моето мнение е - Егаси лигавщината. Трябват ти доста познанства по МасОS за да се оправиш. При синхронизирането на телефона посредством iTunes това, което е на компа и му е маркирано "Synchronize" се изсипва в телефона, затривайки всичко, което е там. Освен това от телефона към РС можеш да върнеш само снимки и нищо друго (естествено ако е MacBook няма проблем за комуникация до колкото знам). Докато го разглеждах и човърках деветте страници с приложения не видях повече от 10 от тях, имащи смисъл. Почти 90% от приложенията са глезотии и да кажеш: "Ааааа ама я глей аз кво имам на моя телефон!" Мое мнение - ТВЪРДУ НЙЕ!

5. Nokia 5800 Express Music - като изключим бързо падащата батерия това е един много добър и на много прилична цена телефон. За Symbian вече има доста приложения и почти всички навигации, тъй че няма да сбъркаш. Друг е въпросът, че по-добър вариант е N97, стига да не те притеснява цената.

6. SE Experia = HTC Touch Pro с малко разлики: 1. по-голям дисплей и 2. не пише НТС а SonyEricsson въпреки, че е произведен от НТС. До колкото съм чувал също се държи много добре.

 

Навигации - До много скоро си мислех, че има само 2: Гармин и други навигации. Оказа се, че съм в много голяма грешка. От една страна картата, която имах за България - OFRM 4.7 беше меко казано порнография, защото единствено в София ме водеше там, за където съм тръгнал. От Стара Загора посока морето не знаеше къде се намира. В момента има версии 4.8, че даже и 4.9, от които нямам впечатления. Просто разкарах Гармина и си качих iGО 8 с последните ъпдейти. Не мога да кажа нито една лоша дума сега, въпреки че много ги оплювах преди. Оказа се отново, че предишната карта е калпава. В момента съм изключително доволен и бих се върнал на Гармин само ако е още по-добра картата.

 

Та след цялото това словоизлияние и спам заключавам всичко в 1 изречение:

Аз бих си купил HTC Touch HD или HTC Touch Pro2, качвам му еднo iGO 8 и ставам №1.

 

П.С.- joro_kem от собствен опит - smile165 !!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина, не е лошо да си имаш вграден GPS (но защо пък и да е задължително вграден :roll: ) в телефона.

Върши много добра работа за поиграване от време на време, а и при сериозна нужда в някои ситуации.

Но не разчитай, че имаш пълноценен GPS, ако не го приемеш, след време ще се убедиш сам.

С батерията нещата не са добре, не дава достатъчно ресурс за нормално ползване.

В края на краищата, докато ползваш активно едната функция, скъсяваш драстично времето за ползване на другата...

Размерите на дисплея, четливостта и начина на захващане в кола в повечето случаи не са от най-удобните.

А как ще реагираш, ако докато бъзикаш GPS-а той започне да звъни?

---

Всичко, което съм споменал не бива да се тълкува като отричане на тези телефони.

Но човек трябва да е съвсем наясно предварително какво очаква от подобно устройство, и какво ще получи от него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

П.С.- joro_kem от собствен опит - smile165 !!!

smile126

добре казано, наистина нямам собствен опит с подобни устройства и споделих мнения на приятели, които ползват такива. аз предпочитам класически решения на задачите - телефонът е за разговори, за навигация ползвам prestigio 150 с igo 8 и съм изключително доволен.

п.п. да не говорим, че според мен вече могат да се купят добър gsm апарат и персонална навигация на цената на една от по-гореизброените "играчки".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...С батерията нещата не са добре, не дава достатъчно ресурс за нормално ползване...

:smt017 От 100% до пълно изтощение - около 3 часа при ползване на навигацията.

...А как ще реагираш, ако докато бъзикаш GPS-а той започне да звъни?...

Едното приложение минава на стендбай докато говориш. После си продължава нормално. Не е страшно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:smt017 От 100% до пълно изтощение - около 3 часа при ползване на навигацията.

3 часа горе-долу бива.

И след 3 часа ко праим?? Няма телефон :( .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено и аз харесвам N97, но тъй като те интерсува навигацията ще ти подксажа да обърнеш внимание и на Nokia 6710 Navigator.

"Освен обновената хардуерна част, благодарение на която работи много бързо, телефонът е първият с предварително инсталирано копие на Ovi Maps 3.0, като освен това предлага сензорна лента под дисплея за удобно мащабиране на картите, която може да се ползва и в други от приложенията на телефона. В него най-накрая са намерили място и Wi-Fi възможности, като са добавени още полезен за пешеходна навигация цифров компас и 3,5 мм аудиоизход за включване на външни слушалки. Другите промени в сравнение с предшествениците му са: по-голям дисплей, по-добри фотовъзможности, работа с по-бързи технологии за мобилен трансфер на данни и, разбира се, по-нова версия на операционната система с всички плюсове от това."

"Търговският комплект съдържа някои приятни изненади. Първо, в него има 4GB microSD карта, от която 3GB заемат съответните карти, включително и за България, така че не се налага да изтегляте нищо допълнително. Друг е въпросът доколко е подробна нашата карта - за София няма забележки, но за останалата част от страната положението е съвсем различно. Въпреки това картите са изключително подробни за останалите европейски страни, така че ще ви бъдат от полза, ако пътувате често натам. С 6710 получавате и доживотен навигационен лиценз. В комплекта влизат още автомобилно зарядно, вакуумна поставка за предното стъкло и скоба за фиксиране на телефона към нея. Добавени са още къс microUSB кабел, стерео handsfree и традиционно зарядно устройство. Тук е мястото да отбележим, че 6710 Navigator поддържа зареждане и през USB, така че на разположение имате три начина за снабдяване с енергия."

mobilebulgaria.com (в сайта има и видео ревюта)

 

За мен лично е малко дървен на дизайн, но пък си е точно направен за навигация - със стойка и всичките му там тертипи. Обмисли го като възможност. Иначе другото е - телефон с голям екран по избор и мобилната версия на Гармин.

 

Слушай chavdarlk, той е човекът за тия неща smile126

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хайде и моят опит - с HTC Touch Pro съм и с iGo 8. От навигацията като навигация съм много доволен, защото досега не ме е обърквала (от март месец насам я ползвам) освен един единствен път, но се оказа, че този адрес и BGMaps го дават грешно - адреса на РИОСВ Благоевград ;), т.е. на високо ниво е.

 

По отношение на батерията - нещата стоят много зле - тръгнах към един адрес във Варна от София и нямаше да издържи целия път! Взех си зарядно за кола с един HTC аксесоар, така че да мога хем да го зареждам, хем да ползвам жично handsfree и това е единственият начин да издържи толкова време.

 

iGo го свалих от сайтът, който колегата е постнал, досега не съм го обновявал, но съдържа места където има камери, където обикновено има полицаи и предупреждава - понякога до 1км преди "препятствието". Много лесно се добавят карти - в момента имам само на България и Македония, защото друга не ми е трябвала.

 

Тъстът ми има Nokia Е75, на нея е сложен Гармин, който обаче ми е по-труден за употреба 1. защото няма тъч скрийн (не че Гармина е виновен за това ;)) и 2. не е като iGo ;) Как му се добавят карти нямам идея, но за iGo става с просто копиране на файл в папка във външната памет на телефона (аз съм с 8гб). И именно заради тая Нокия имам картата за Македония, защото ме ядоса, че не ми струвала навигацията, щом нямала адреса, дето му трябваше ;) (само че аз си я качих, пък Нокията още я няма ;))

 

Като цяло телефон с GPS става, но съкращава много живота на батерията и трябва да е постоянно включен на някакво зарядно, за да не се окаже, че като пристигнеш нямаш ток. Също другият ми съвет е телефона да е с Windows Mobile, защото е много по-масов от дистрибуциите на Нокия и по-лесно се намират кракнати работещи приложения. За пример - качих си клавиатура с кирилица (работи само с тъчскрийна, но все пак е алтернатива) без проблем, качих iGo, сложих си тул, който с цифри ми показва на колко процента е батерията (това май WinMo 6.5 го има вградено ;)), DiVx плейър и т.н.

 

Против Нокия имам "затвореният" им код - по-трудно ще намериш за техния Симбиан приложения, идва с някакви Нокия Maps, което разбира се иска пари за картите. И третия момент - както NightSpirit е писал картата за София може би е добра, ама в страната има и други градове, пък за тях нещата не стоят толкова добре. И не знам как се решава там въпроса с обновяването на картите, докато на WinMo е просто с overwrite на това, което имаш към момента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такаа...

Най-напред благодаря на всички, изказали се до момента. Че телефон с нави е компромис ми е напълно ясно, но както вече казах - ще ми трябва относително рядко и ще го преживея. Че N97 например струва поне колкото 2 читави телефона и една навигация също ми е ясно. Но това е нормално, предвид, че ти дава що-годе всичко, което към момента можеш да искаш от един телефон. Гъзарията се заплаща все пак smile048 smile001

Искам едно устройство, за да разнасям /и да се притеснявам за/ колкото се може по-малко неща. Към навигацията нямам кой знае какви изисквания и мога да си позволя тя да е функция на телефон.

Зарядно за кола ще имам така или иначе, аз и сега често си зареждам телефона в колата... така че ресурса на батерията ще го преживея.

За съжаление избора ми е ограничен горе-долу до това, което съм изброил в първия пост, заради споменатите преференциални условия. От серията navigator имам в листа само 6210, който е по-стар модел. От HTC-тата пък мога да избирам между първия Diamond, Magic и Hero /последните 2, макар и по-нови, хич не ме радват на вид, пък за тези пари, смятам че на човек трябва да му харесва всичко в телефона/.

 

От дотук казаното разбирам, че HTC-тата с уиндоус мобайл са по-добре откъм софтуер. Засега фаворити са HTC Diamond, Nokia N97 и 5800. В тази връзка имате ли представа дали софтуера за навигация на нокиите е един и същ? Доколкото знам и двата модела ползват Symbian v9.4.

 

ПС. Колега, С905 с какъв софтуер го ползваш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено и аз се лутам между HTC -тата и Нокиите и не мога да се реша какво да избера. Везните кланят към първите защото сега ползвам Нокиа със Симбиан и определено не съм доволен -бавен е . Вярно ,телефона е по стар модел ( Е 51 ) ,ма аз използвам основно Word и Excel като приложения. Не знам обаче сега новия Android дали работи по-бързо от Windows Mobile 6.1 точно с тях. В почти всички магазини за GSM като ги попиташ , казват " О , да !" -обаче не са пробвали и нямат налични за да видя мойте файлчета как аджеба ще се четат.Решил съм другия месец когато ще купувам да им погодая един номер и тогава ще видим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ползвам Nokia Navigator 6210 с Garmin Mobile XT. Много съм доволен от него. Сложих му City Navigator 2009 и ме води из цяла Европа. Дори бях заредил POI с газстанциите. smile004 Необходимо е да имате зарядно за кола.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом везните клонят към HTC, тук са коментарите на доста сериозни люде:

http://forum.offroad-bulgaria.com/showt ... hp?t=68256

Много похвали за HTC TYTN II.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си мисля следното:

-Ако ще имаш преходи извън страната или много често на дълъг път дори в БГ, тогава големия дисплей на навигация за кола е много удобно.Все пак дълго време ще прекарваш с уреда и няма да ти е приятно да се взираш в по-малкия дисплей на телефона. ОПАСНО Е ДА СВЕЖДАШ ПОГЛЕД ОТ СТЪКЛКОТО НАДОЛУ НЯКЪДЕ ПО ЦЕНТРАЛНАТА КОЛОНА И ДА НЕ СЛЕДИШ ПЪТЯ. За да си видиш накъде да завиеш ако там ти се намира телефона на стойка. Но това сигурно си го знаеш. Така че стойка за колата е важно да си намериш за твоя модел. А Гармин-а си седи на удобно за погледа ти пред стъклото и си виждаш пътя дори когато гледаш екрана.

-Удобно е обаче телефон. Аз предпочитам да използвам навигация от телефон в непознат град отколкото да ползвам Гармин-а (имам Garmin nuvi 660 ) и да минавам на режим "пешеходец" на Гармин-а. Все пак от уреда ми зависи да се върна бързо лесно и не искам да му се случи нещо. Затова го ползвам само в купето.

 

За дълги преходи си вземи Гармин.

За по-кратки пътувания, може телефон със стойка за таблото и зарядно за кола.

Софтуера на Гармин Мобайл е много добър. Препоръчвам ти него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

ПС. Колега, С905 с какъв софтуер го ползваш?

 

Ами при него интересното е че не е Symbian със софтуер на SE ( демек не е Smart Phone ) си е и също така подържа Wi-Fi имаш и PathFinder, Google Maps.... общо взето всичко от което се нуждая ;) Хем ме води насам натам хем си имам винаги под рака едни сериозни 8.1MP с който да снимам и с доста сериозни настроики... като например с тази камера бих полупрофесионален фотоапарат на Cannon с фукцията BestPic... и тогава осъзнах че несъм сгрешил с избора си ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога да ти дам мнение от две Нокий с gps - N82 и N97. Преди бях с Н82, gps-a работи идеално, имам Garmin Mobile XT и Nokia Maps, при едното имаш рутинг и картата на БГ е добра, при второто нямаш рутинг (платен е) и картата на Европа е добра. Екрана на телефона е малък, не е много удобен, но върши работа за спасяване на положението. Сега съм с Н97 - голям екран, gps-a синхронизира по 13 сателита наведнъж, идеален за нави. Ползвам Garmin Mobile XT отново и съм си качил карта на България, но като цяло програмата е проблематична, защото картите са само един файл и като сложиш повече държави и става файл от 3гб и телефона се задъхва. Ovi Maps (бившето Nokia Maps) има доста подробни карти за извън БГ, но трябва да си плащаш за рутинг. Самата Н97ца забива понякога, но със всеки ъпдейт нещата се оправят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...защото картите са само един файл и като сложиш повече държави и става файл от 3гб и телефона се задъхва...

Garmin Mobile XT работи с три имена на картови файлове:

1)gmapprom.img

2)gmapsupp.img

3)gmapsup2.img

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Все пак дълго време ще прекарваш с уреда и няма да ти е приятно да се взираш в по-малкия дисплей на телефона. ОПАСНО Е ДА СВЕЖДАШ ПОГЛЕД ОТ СТЪКЛКОТО НАДОЛУ НЯКЪДЕ ПО ЦЕНТРАЛНАТА КОЛОНА И ДА НЕ СЛЕДИШ ПЪТЯ. За да си видиш накъде да завиеш ако там ти се намира телефона на стойка. Но това сигурно си го знаеш. Така че стойка за колата е важно да си намериш за твоя модел. А Гармин-а си седи на удобно за погледа ти пред стъклото и си виждаш пътя дори когато гледаш екрана....

 

Малък дисплей е относително. На HTC HD дисплея си е бая голям.

Що се отнася до стойката - каквато за навигацията, такава и за GSM-а! При мен си стои в левия ъгъл на стъклото и хич не свалям погледа smile092

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някои от изброените модели са с aGPS други с GPS.

Аз лично ти препоръчвам телефон с GPS, Windows mobile 6 и нагоре, iGO 8, коклото по голям дисплей толкоз по добре за теб, задължително стойка със зарядно.

Знам че ще се възроди спора iGO-Garmin-TomTom- xxxxxx, но това е моето мнение.

Аз лично ползвам сравнително стар апарат (HTC P3600) с Windows Mobile 6 и iGO 8.3 - Супер доволен съм

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Против Нокия имам "затвореният" им код - по-трудно ще намериш за техния Симбиан приложения, идва с някакви Нокия Maps, което разбира се иска пари за картите. И третия момент - както NightSpirit е писал картата за София може би е добра, ама в страната има и други градове, пък за тях нещата не стоят толкова добре. И не знам как се решава там въпроса с обновяването на картите...

Марто, много неща си написал, с които не съм съгласен, но са въпрос на личен избор и мнение, затова не искам да ги коментирам. Ама това за Nokia Maps няма нищо общо с истината! Картите им не са платени! Ако ти се занимава, отиди на сайта на Nokia. Там ще намериш Map Uploader (или както се казваше). Приложението е напълно безплатно. Като го инсталираш на компютъра и вържеш към него телефона, имаш възможност да качиш всякакви карти - от Европа до Америка. И всички те са безплатни. Единственото ограничение, което имаш е размера на флаш картата, която ползваш с телефона...

Критикуваш картите им. България имала и други градове. Да, съгласен съм, покритието за БГ не е идеално, заради което аз не ползвам тези карти. Но я ми посочи телефон с GPS, на който производителя да ти предлага безплатно сваляне на карти за Европа и Америка, макар и с по-постно покритие за БГ. Пишеш за iGo. Ами на същите тези телефони Nokia можеш да си го инсталираш както него, така и Garmin XT и не виждам какво общо в случая има Nokia Maps...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

Знам че ще се възроди спора iGO-Garmin-TomTom- xxxxxx, но това е моето мнение.

...

 

Ми то спор няма - слагаш всичките smile027

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

Знам че ще се възроди спора iGO-Garmin-TomTom- xxxxxx, но това е моето мнение.

...

 

Ми то спор няма - слагаш всичките smile027

smile162

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.