Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

vista или Xp


Recommended Posts

Колеги,искам да чуя Вашите компетентни мнения и отзиви за двете операционни системи.Най- вече, предимствата и недостатъците . Аз за мен съм си направил някои елементарни изводи, но ми е интересно да видя и Вие какво мислите по въпроса.Ей така да не ни е скучно. :mrgreen:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2 години си купих прен. компютър, който беше с оригинална Виста. Оставих я малко да я поразгледам (беше доста интересна в началото). След време сложих ХР, но не работеха Bluetooth-a и камерата. Даже изчезна и едно меню с тези главните функции като промяна яркостта на дисплея, управлението на безжични устр. и т.н. След 2-3 дена си върнах пак Вистата. Вече съм и напълно свикнал и въпреки всички негативни мнения си ми харесва. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вистата може направо да я пропуснеш и да сложиш Windows 7.

Ако пък не го желаеш, по-добре карай с XP.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вистата определено е дразнещо шарена и натруфена, обаче си има и някои предимства - забелязах например, че преточването на инфо от/към usb флашки става доста по-бързо под Виста, вероятно има по-добри вградени драйвери ot ХР-то. Към неприятните моменти мога да спомена невъзможността в много случаи за инсталиране на по-стар софтуер под Виста, а както знаеш за новите версии доста трудно се намират в нета крак-ове и серийни номера, т.е. трябва ти лицензен софтуер. По тая причина все още нямам bluetooth на лаптопа, понеже нямаше вграден, а външното dongle не можа да тръгне със старите драйвери, за новите пък не намерих ckrack...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Vista:

- Бавна. Ама няма по бавна OS на Microsoft!

- Питаща. Е няма такава драма. Непрекъснато пита "ма да пусна ли това", "ма да пусна ли онова"

- Несъвместимост. Една камара програми не щат да се инсталират под Vista

+ Шарена (ако това може да е плюс)

 

XP:

+ Надеждна

+ По-бърза от Vista

+ Няма досадни въпроси

- Липса на накои драйвери

- При някои лаптопи/системи не може да се инсталира

 

Win7:

+ По-бърза от XP

+ Шарена

+ Засега безплатна (бета е все още)

- Бета версия

 

Конкретно сравнение на Vista и XP си имам в къщи. Служебния ми лаптоп е с XP, на жената е с Vista. Първоначалното стартиране при мен е поне два пъти по-бързо. Hibernate/Suspend/Resume също. При еднаква памет мойта машина стартира всичко за 1/2 от времето необходимо на Vista. За чегъртането по диска изобщо да не говорим.

 

Накратко: ако сега инсталирам бих избрал: Win7, Win XP, Vista, Linux с VMWare ...

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз като си взех лаптопа беше на Виста... Е няма такава бавнотия- имах бъгове в нета (почваше да ми отваря постоянно прозорци един след друг докато не дам рестарт) Отделно зареждаше по 15 мин smile048 -ужас.

Откакто я смених с ХП съм супер доволен и нямам грижи ни проблеми!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

XP:

+ Надеждна

+ По-бърза от Vista

+ Няма досадни въпроси

- Липса на накои драйвери

- При някои лаптопи/системи не може да се инсталира

...

 

още един глас за XP

 

само да внимаваш, че за повечето нови лаптопи няма (нарочно) драйвери за под XP

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поддържам и двете системи,поддържал съм и 98-ца , 2000, милениум. ХР сървис пак 2 си е най - доброто за момента. Наистина Виста ти предлага много възможности, но като цяло не е доизкусорена. Лично аз я сравнявам с windows 2000 - много добра идея , но качествената реализация дойде с ХР.Същото според мен е с вистата и седмицата. Не знам на какъв етап в момента е седмицата, но съм разцъквал бета версия и смятам че това ще е операционната система поне за 4 - 5години напред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Vista:

 

- Питаща. Е няма такава драма. Непрекъснато пита "ма да пусна ли това", "ма да пусна ли онова"

.....

Има програми за конфигуриране на Vista и този проблем се решава.

 

Ето и аэ какво мисля за Vista

- заема твърде голямо дисково пространство

- нужна е много по голяма оперативна памет

- несъвместимост със много програми

- липса на драйвери за по стари модели принтери

+ много по добре защитена от XP (вероятно това е и причината да е малко по бавна)

+ шаренйка в изобилие :mrgreen:

+ по добре е оптимизирана(използва DX 10.1) за по новите игри

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А който не го интересуват игрите? А който се интересува само от нет и филми?

+1 глас за ХР, но SP3. За мен перфектна и добре защитена комбинация е XP SP3, NOD32 3rd edition, SpyBot. Да не чуе дявола, ама от както съм с таз конфигурация вирус не ме е закачал (а не е като да не ровя по руски, китайски и други търговски и вредни сайтове).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 3 седмици имах на компютъра качени XP, Vista Ultimate, Windows 7 Beta и един Линукс - Ubuntu - тогава 8.10.

Целта беше точно да се види на един и същ хардвар кое как върви. ХР беше най-бърз, поиска си само драйвер за чипсета, видеото и вградената мрежова карта щото дъното е малко екзотично - http://www.jwele.com/motherboard_detail.php?225 - марката не известна, но тогава беше единственото дъно с 780G и отделена памет за видеото в Mini-ATX формат, че да влезе в http://www.deluxworld.com/En/Products/P ... nfoID=472# .

 

С Виста и Windows 7 мрежовите драйвери трябваше да ги кача в combatibility режим - т.е. ползвах тези от XP, а пък Ubuntu си заработи без да пита нищо smile004 с достъп към интернеДа - съответно с възможност директно да обноявам драйвери както ми харесва, докато на Vista & 7 трябваше да си ги имам под ръка. Т.е. с Ubuntu можех да сваля всичко, което ми трябва за която и да е операционна система и то веднага след като го инсталирах, без драйвери. Повече от това за първоначалните възможности на операционните системи няма какво да кажа.... Линукс е готов за употреба, за другите тичкам с минимум едно CD/USB под ръка допълнително към инсталационния диск.

 

След това - ами XP пак беше най-бързо, 7-цата една идея се туткаше повече от Vista, но все пак това е Бета версия, сега има RTM, която сигурно е по-добре, но не съм пробвал. Понеже седмицата реално е Vista OSR2 ;) е по-добре оптимизирана и не пищи на умряло за щяло и нещяло, но както някой колега спомена - това е и въпрос на DEFAULT настройка - Vista също може да е по-възпитана и да не пищи толкова.

 

С драйверите конкретно за този компютър - за XP си идват директно с дъното, за Vista и 7 ги използвх в compatible режим, та успях да ги подкарам, че да мога да достъпя интернет и да си сваля актуалните за Vista/7, т.е. принципно ако се използва обратната съвместимост може да получиш достъп до мрежата и ТОГАВА да си инсталираш нещата както трябва, стига разбира се да ги има. И в тази насока....

 

Две от колежките си взеха лаптопи, едната си реши сама какъв точно, а другата я убедих, че ще мога да инсталирам ХР и да върви по-добре. По принцип на сайта на производителя изрично пишеше, че се поддържа само Vista - драйвери за ХР няма! Единственият проблем, който имах беше да намеря драйвер за чипсета и по-точно за контролера на твърдия диск - ICH10. Познат обаче ми услужи с инсталационен диск с правен Windows, в който е вградена поддръжката на тоя чипсет и най-накрая инсталацията на Windows откри, че този компютър има и HDD... съответно всичко нататък мина гладко, драйвери намерих и за уебкамерата, и за блутуута, и за пръстовия отпечатък. Имах проблем само с видеото - вграден Radeon 3400 mobile - драйверите от Ати казваха, че няма поддържана видеокарта в системата. След известно време и това си го оправиха. И сега лаптопа върви по-бързо от този на другата колежка, която е с оригинална Виста. Тя твърди, че си е много доволна, обаче не мисля, че ще се огъне да научи повече, че сама да си поддържа XP-то и да получи повече производителност от същия компютъра.

 

В общи линии и аз съм за XP, но ми е ясно, че Microsoft няма да го толерират още много време и трябва да се преориентирам към Windows 7, защото е базиран на Vista, т.е. драйвери и функционалност ще има и ще бъде поддържаната операционна система в бъдеще. Но дотогава ще си работя на XP, а Ubuntu ще си ми стои, за да мога да оправям бакиите на Windows & Co ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

.... По принцип на сайта на производителя изрично пишеше, че се поддържа само Vista - драйвери за ХР няма! Единственият проблем, който имах беше да намеря драйвер за чипсета и по-точно за контролера на твърдия диск - ICH10. Познат обаче ми услужи с инсталационен диск с правен Windows, в който е вградена поддръжката на тоя чипсет и най-накрая инсталацията на Windows откри, че този компютър има и HDD...)

 

Точно и при мен се появи същия проблем, когато се опитах да кача XP Не успях да намеря решение,пък и бързах.Ето за този лаптоп става дума.http://www.laptop-outlet.com/product/6/ ... v6535.html

И понеже бях нетърпелив да му се порадвам инсталирах vista ,за което малко съжалявам .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Biser.or - на сайта на Фуджитсу-Сименс намирам твоя модел лаптоп и той си има драйвери за Винбоз, включително и XP - http://support.ts.fujitsu.com/com/suppo ... N&ID=25510 - само избери в най-долното падащо меню точно V6535. Ако обаче проблемът ти е, че при инсталация XP не открива диска това, което мога да ти предложа е да ти запиша този XP дето имам и да го инсталираш него. Единствената му разлика от нормалния Винбоз ХР е, че има поддръжка на ICH10, май и на ICH9 и затова може да се разпознае директно твърдия диск.

 

Но се сещам за един вариант, който не съм пробвал, обаче може да заработи - в началото като сложиш инсталационния диск и почне да буутва от него излиза едно съобщение "Press F6..." ако имаш RAID или трябва да заредиш друг драйвер - там може да покажеш, че искаш да заредиш друг драйвер и да му посочиш този за ICH9-ICH10, само че не знам дали няма да търси само на флопито, пък то надали ще стигне като мегабайти за целия драйвер. Така процедирам за RAID-а у дома иначе нямам достъп до дисковете, че са RAID 0 stripping и на практика ако единия умре - умира и другия. Както и да е, пробвай с F6 и ако не става - пиши едно лично, ще се разберем за Винбоза.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.... Ако обаче проблемът ти е, че при инсталация XP не открива диска това, което мога да ти предложа е да ти запиша този XP дето имам и да го инсталираш него.

Точно за това става дума.Имаш ЛС

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма грижи, разбрахме се на лично.

 

Не знаех, че само на флопи търси... но пък се оказа умен ход, че все още си пазя флопито и ще го пренеса и в новия компютър. Legacy support - always usefull!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По въпроса с ненамирането на хард-диска при по-нови конфигурации при инсталиране на Windows XP.

---

Проблемът е налице само при SATA дискове, и при включен AHCI (Advanced Host Controller Interface).

За зла участ на повечето потребители, AHCI е включен по подразбиране във почти всички по-нови конфигурации.

От друга страна Windows XP няма вградена поддръжка на AHCI (за разлика от Windows Vista и Windows 7).

Решенията на проблема са три:

1. Най-професионалното решение е да се направи Custom инсталация на Windows XP с автоматизирано качване на AHCI драйвера. Това обаче е най-трудно за изпълнение от обикновения потребител.

2. Второто решение е подобно на първото, но инсталирането на AHCI драйвера не се автоматизира, а се качва ръчно в началната фаза на инсталацията на Windows XP. Значително по-лесно за изпълнение.

3. Най-лесното решение е да се изключи AHCI от Setup-а на компютъра. Проблема изчезва магически, а по мое най-скромно мнение няма никакви недостатъци. На практика е много трудно да се установи разлика в производителността на хард-диска с изключен AHCI, и с включен, като това се случва в много специфични ситуации.

 

Аз лично действам по третия начин от чиста проба мързел.

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От мен пък и един глас за Vista smile027

Не товаря кошницата с кой-знае-какви приложения, а игри изобщо не играя и съм напълно доволен от бързината с която разполагам във всеки един момент. Разбира се, трябваше да се погрижа да има достатъчно RAM и HDD, за да няма оплаквания. Иначе - ползвам Vista като най-обикновен "юзър" - не човъркам на дълбоко. В началото, заради не дотам добрите отзиви, реших да поразлгедам OS-a и ако не ми хареса да мятам ХР-то, но...луд - на шарено се радва smile048

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По въпроса с ненамирането на хард-диска при по-нови конфигурации при инсталиране на Windows XP.

---

 

1. Най-професионалното решение е да се направи Custom инсталация на Windows XP с автоматизирано качване на AHCI драйвера. Това обаче е най-трудно за изпълнение от обикновения потребител.

Наистина е по- сложно от стандартна инсталация, но не е толкова страшно. Най- много да се бракуват няколко ЦД-та при опитите. NLite е софтуера с който може да се добавят нужните драйвери в диска на ХР-то.

.......

3. Най-лесното решение е да се изключи AHCI от Setup-а на компютъра. Проблема изчезва магически, а по мое най-скромно мнение няма никакви недостатъци. На практика е много трудно да се установи разлика в производителността на хард-диска с изключен AHCI, и с включен, като това се случва в много специфични ситуации.

 

Аз лично действам по третия начин от чиста проба мързел.

 

Абсолютно съм съгласен :smt017

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Vista:

 

- Питаща. Е няма такава драма. Непрекъснато пита "ма да пусна ли това", "ма да пусна ли онова"

.....

Има програми за конфигуриране на Vista и този проблем се решава.

 

Никакви програми, никакво чудо. "Оправя" се за секунди с елементарни насторйки. Кой Win работи безпорблемно с default-ски настройки. То това е интересното - да има какво да се човърка, аз за това си харесвах 2003 Server. Грозен, сив и ръбат, но зееееееми тия възможности за оптимизация - летеше!

 

От Виста съм си много доволен. Нито ми бави, нито чудо. Друг е върпоса ако се инсталира на слаба машина, която няма капацитет да я поддържа. Има си доста подобрения в сравнение с XP. Вече си има и SP. Почти няма софт или игри, които да не са направени и за Виста. Има 1-2 дребни неща, които ме дразнят - понякога не ми стартира language bar-a и трябва да рестартирам и при shut down се бави малко повече, но затова има hibernate, а и стартирането е доста бързо за сметка на това.

 

Моето мнение е ако машината е добра - Виста или 7. Аз все пак ще изчакам официална версия и евентуално SP на 7-цата.

 

biser.or, да беше казал на какво ще го подкарваш тоя Win и за какво ще го ползваш. Това е като "Колеги каква кола да избера?". Ама колко $ имаш, дЯца имаш ли, жЕна имаш ли, градска ли, състезателна ли, пикап ли....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Vista:

- Бавна. Ама няма по бавна OS на Microsoft!

- Питаща. Е няма такава драма. Непрекъснато пита "ма да пусна ли това", "ма да пусна ли онова"

- Несъвместимост. Една камара програми не щат да се инсталират под Vista

+ Шарена (ако това може да е плюс)

 

XP:

+ Надеждна

+ По-бърза от Vista

+ Няма досадни въпроси

- Липса на накои драйвери

- При някои лаптопи/системи не може да се инсталира

 

Win7:

+ По-бърза от XP

+ Шарена

+ Засега безплатна (бета е все още)

- Бета версия

 

Конкретно сравнение на Vista и XP си имам в къщи. Служебния ми лаптоп е с XP, на жената е с Vista. Първоначалното стартиране при мен е поне два пъти по-бързо. Hibernate/Suspend/Resume също. При еднаква памет мойта машина стартира всичко за 1/2 от времето необходимо на Vista. За чегъртането по диска изобщо да не говорим.

 

Накратко: ако сега инсталирам бих избрал: Win7, Win XP, Vista, Linux с VMWare ...

 

Поздрави

Би ли обяснил? Аз нямам такива впечатления. Но, може би, просто не ми се е случвало?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Би ли обяснил? Аз нямам такива впечатления. Но, може би, просто не ми се е случвало?

 

По-горе момчетата са писали: не разпознава диска и казва, че няма къде да се инсталира. Следва търсене на драйвери, които не са писани за XP.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.