Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

На лаптопа батерията... баце :)


Когато използвате лаптопа си у дома, Вие:  

38 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

Добър вечер!

Много изчетох в нета по въпроса за лаптопите и най-вече батериите им - още повече - какво се прави когато лаптопа се ползва у домааааа... Вади ли се батерията, не се ли вади.. само на кабел ли стои машината, или се редува с батерията...

И понеже всички мислят че са прави (по другите форуми, тук още незнам) - пускам анкетка.

 

Мисля че достатъчно много хора (и тук също) ползват преносими кумпютури все пак... да видим кой какво :mrgreen:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз нямам голям опит с тия машини,ама като го ползвам вкъщи си седи на зарядното и батерията си е на мястото,тя си се зарежда,а лаптопа си дърпа от зарядното. Не виждам нищо лошо в това. :-k

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никога не вадя батерия. Когато не ползвам компютъра го гася или го оставям на hibernate и изключвам целия контакт. Проблеми с батерии до сега не съм имал. На всичи лаптопи батериите си им карат колкото са били при покупката. Проблемите според мен са от кофти лаптопи, не от вадене или невадене на батерии. Всъщност май се пишеше Батерий (римски император).

smile027

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моя винаги е включен към зарядното без да свалям батерията.Веднъж седмично го палзвам само на батерия за да я разредя.И след това отново включвам зарядното.Мисля че е здравословна за батерията таз процедура. smile092 smile092

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз изчетох доста, но така и не намерих точно инфо кое е по-добро за батерията...До преди 2 месеца не вадих батерията. :mrgreen: Почти постоянно го държа включен в мрежата. Като пуснах Еверест-а и ми показа, че батерията е износена 35% и се изненадах доста, тъй като реално тя не се използва(постоянно заредена). Тогава реших да я вадя и я слагам само като се наложи да си върша работа навън. Времето ще покаже има ли смисъл от цялата процедура. А до тогава той я комп-а ще остарее я нещо друго ще се развали та май няма много смисъл да се вади. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моя винаги е включен към зарядното без да свалям батерията.Веднъж седмично го палзвам само на батерия за да я разредя.И след това отново включвам зарядното.Мисля че е здравословна за батерията таз процедура. smile092 smile092

smile162

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А защо изобщо трябва да я вадя? Лично аз си ползвам машината винаги закачена в мрежата. Батерията я ползвам само като не се намира "контакт" под ръка. Не съм имал никакви проблеми със захранването от батерията за 3 години такава експлоатация /НР е лаптоп-а ако има значение/. За сега и новата кочина не дава признаци на преебана батерия след близо година ползване по същата схема!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На моя изрично пише без батерия да не се ползва...

 

Що се отнася до работата в къщи - на контакт. Само ако съм на балкона да си пия кафето на батерия. Ма там няма контакт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също не си вадя батерията, но имам една позната с Acer , която си я вади.Бях много изненадан като го видях това...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Почти постоянно го държа включен в мрежата. Като пуснах Еверест-а и ми показа, че батерията е износена 35% и се изненадах доста, тъй като реално тя не се използва(постоянно заредена). Тогава реших да я вадя и я слагам само като се наложи да си върша работа навън...

Не я вади, а я разреждай от време на време! Отговора на това защо си скапал батерията е в долния цитат:

Моя винаги е включен към зарядното без да свалям батерията.Веднъж седмично го палзвам само на батерия за да я разредя.И след това отново включвам зарядното.Мисля че е здравословна за батерията таз процедура. smile092 smile092

Дори и да си купите нов лаптоп, ако постояно го ползвате със зарядно без да давате периодично възможност на батерията да се разрежда, след година-две (а често и по-рано) масовия резултат ще е като при eYeZ4o... Не ви трябва Everest или какъвто и да е софтуер за да я тествате - просто изключете щепсела и работете на батерия. И както си седи на 100% и (примерно) 2 часа оставащо време за работа, ако засечете по часовник - доста по-бързо ще й падне заряда.

 

И да ме прощават колегите, че съм толкова директен, ама това с ваденето на батерията е пълна глупост! Като изключим чисто техническата страна на нещата, накрая ще се окаже, че имате една амортизирана и за смяна машина с прилично нова батерия. Но тогава тази батерия няма да е съвместима с новата машина, която ще си купите и ще се наложи да продължавате да я складирате или да я изхвърлите. Да не говорим, че при масовите и бюджетни лаптопи за по 1000 лв. батерията е около 20% от цената - пари, които явно никога няма да реализирате...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ваденето на батерията е безсмислена операция както е казал Mishelle.

Правилния подход е този на biser.or

Лично при мен лаптопа е постоянно на АС, когато се работи. При приключване на работа АС се спира. Не е най-правилното, но вече повече от 3 години имам достатъчно батерия, когато ми затрябва.

ПП: Някои лаптопи (а можеби всички?) имат функция "калибриране на батерията". Тя донякъде помага от една страна да са ви верни показанията за оставащо време за работа, а от друга е добра "физзарядка" за батерията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За батерията е добре да има Заряд-Разрад

както е казано по горе.

Оставяй го от време на време да си му падне след това я зареди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За сега карам на батерия,като падне включвам зарядно,после пак само батерия.Няма да мисля сега и за батерията ,кога ще се скапе(един проблем по-малко),така и така този ден ще дойде.Малко безсмислена ми се вижда анкетата.Ама няма нищо,колегата да не ми се обиди сега. smile159

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

КОПИ-ПАСТЕ smile001

Ето ви един доста изчерпателен отговор.

 

Правилната експлоатация на този критичен компонент удължава времето за автономна работа с мобилния компютър

 

Батерията е важна част за всяко устройство, което предоставя на потребителя мобилна функционалност, т.е. когато устройството може да се използва, без да бъде включено към електрическата мрежа. Батерията на преносимия компютър е от критична важност, ако често пътувате заедно с вашия лаптоп – независимо дали ще „убивате времето” с някой филм или ще вършите част от задачите си. Така че преди да закупите новия си мобилен компютър, проверете колко издържа неговата батерия, за да не останете разочаровани след това.

Технологиите в днешно време непрекъснато се променят с цел осигуряване на все повече и повече функционалност и удобство, които пък натоварват батерията. Ето защо основен проблем за потребителите на преносими компютри е краткият живот на батерията. Нови процесори, графични адаптери и безжична комуникация консумират все повече и повече енергия.

Въпреки това, както при останалите компоненти, така и при батериите има положителни промени. Производителите осигуряват все повече време на потребителя да изживее своята „мобилна свобода”. По-дългият живот на батерията в днешно време не се дължи само на самата нея, а е комбинация от множество характеристики.

Да, вече има преносими компютри, които осигуряват 8-10 часа работа на батерия с едно зареждане (ултра-портативните решения). Но за никого не е тайна, че времето, с което разполагаме за работа при захранване от батерия, силно зависи от приложенията и от нейния капацитет. Например, при игрите, в повечето случаи вашият лаптоп издържа около 45 мин. или най-много час, което определено е недостатъчно.

При стандартна употреба, батериите от тип NiMH осигуряват около 1.5 до 2.5 часа работа на лаптопа, докато масово използваните в момента Li-ion батерии предоставят 2–3 часа. Тези средни резултатите зависят от множество фактори: дали използвате някакви режими за съхраняване на енергия, от температурата в стаята, където работите, или от градусите навън, ако сте с лаптопа на открито. Важно е да се знае също така, че Li-ion батериите имат живот около 400-700 цикъла на презареждане, или около 3 години.

Видове батерии

Никел Кадмий (NiCd) - това са първите презареждащи се батерии за лаптопи. Те са евтини, но имат един основен проблем - т. нар. „memory effect”, който изисква да се грижите добре за батериите, за да можете да ги използвате по най-ефективния възможен начин. NiCd трябва да бъдат напълно разредени преди зареждане, за да постигнете максималния им капацитет.

Никел Метал Хидрид (NiMH) – бележат голямо подобрение, що се отнася до мощност, надеждност, цена, сигурност и капацитет. И при тях е налице споменатият проблем, но не в такава степен. Този вид батерии все още може да бъде открит при старите модели лаптопи.

Литий Йон (Li-ion) – в момента са най-популярното решение, тъй като “memory effect” е напълно елиминиран. Освен това са по-леки, в сравнение с предишните два типа батерии.

Грижа и поддръжка

След като знаете ориентировъчно какъв е животът на батерията, е добре да положите съответни грижи за нея, за да постигнете възможно най-добри резултати.

Новите батерии идват обикновено незаредени и изискват напълно зареждане преди употреба. NiCad и NiMH батериите обикновено трябва да бъдат зареждани около 16 часа, докато при при Li-ion времето е между пет и шест часа. Също така, за да достигнат до нормалния си режим, батериите се нуждаят от цикъла на разреждане/зареждане, обикновено между два и четири пъти. Задължително прочетете книжката, която идва с преносимия компютър, за да се убедите дали производителят не предлага по-различен начин за привеждане на батериите в максимално ефективно състояние.

Когато зареждате батерията за първи път, индикаторът може да покаже, че процесът е приключил само след 10-15 минути. Това е нормално при презареждащите се батерии. Новите батерии са трудни за зареждане от устройството, тъй като никога не са били напълно заредени, както и не са „мъртви при пристигането”. Понякога устройството за зареждане може да спре да зарежда новата батерия, преди тя да бъде напълно заредена - ако това се случи, махнете батерията и я поставете отново, за да “рестартирате” цикъла на зареждане. Това може да се повтори няколко пъти през първото зареждане на батерията, но няма място за притеснение.

След като веднъж приключите първоначалното зареждане на батерията, при последващата експлоатация също трябва да спазвате определени правила. Например, NiCad батериите трябва първо да бъдат напълно разредени и след това да ги заредите, също напълно. Ако по някаква причина това условие не бъде изпълнено, значително ще намалите живота на батерията.

Тъй като „ефектът на паметта” е незначителен при NiMH батериите, а Li-ion нямат въобще такъв проблем, не се изисква спазване на специална техника при презареждането им.

Малко повече за Li-ion батериите

Почти всички днешни преносими компютри използват Li-ion батерия, била тя с 4, 6 или 9 клетки. Ако няма да я използвате за дълго време, трябва да „свалите” заряда й до около 40%.

Много важна е също и температурата, при която използвате и съхранявате лаптопа - високата температура е сериозен враг на батерията. От друга страна, ниските температури забавят саморазреждането на батерията. Така че, съхранявайте батерията на хладно място, докато не я използвате. Ако решите да сложите батерията в хладилника, преди това я опаковайте в пластмасова торбичка. След като я извадите от хладилника, при никакви обстоятелства не я поставяйте веднага обратно на нейното място, а изчакайте да достигне стайна температура.

Въпреки всичко казано дотук, пред всеки потребител стои един основен въпрос: дали да остави батерията на мястото й, когато работи на адаптер? И двата възможни варианта на действие имат своите плюсове и минуси.

В първия случай, когато батерията остава в лаптопа, предимството е, че имате на разположение постоянен източник на енергия, който при спиране на тока ще спаси работата ви от безвъзвратно загубване. Минусът е, че се достигат високи температури, които не са особено полезни за батерията. Освен това се намаляват циклите на зареждане, т.е. скъсява се живота й.

При втория вариант, батерията е премахната и „карате” на адаптера. В този случай пестите цикли на зареждане и в допълнение можете да съхранявате батерията на хладно. Минусът е, че ако спре токът, всичките ви незаписани документи ще бъдат загубени. Ето защо, при отговорна работа, този вариант налага използване на UPS.

Удължаване на живота на батерията

След като разгледахме основните принципи за правилна експлоатация, нека да погледнем и някои от вариантите за удължаването на живота на батерията. Ето няколко съвета.

- Намалете яркостта и така можете да си осигурите поне още десет минути автономна работа.

- Изключете неизползваните устройства, като Wi-Fi, Bluetooth, Ethernet адаптер и др.

- Намалете активността на твърдия диск. За да направите това, първо извършвайте често дефрагментиране, като по този начин ще оптимизирате разположението на данните и съответно ще осигурите по-бързото им откриване. Освен това, ако добавите още памет, ще намалите нуждата от използване на виртуална памет на твърдия диск.

- Премахнете ненужните стартиращи се заедно с операционната система програми. По този начин ще спестите системна памет.

- Затворете програмите, работещи на заден план, от рода на различни плеъри и всичко останало, което не е от критично значение, докато сте на батерия.

- Гледайте филмите от твърдия диск, а не от оптичното устройство. Колкото и енергия да изисква твърдият диск, CD и DVD устройствата го побеждават по консумация.

В крайна сметка, ако се грижите добре за батерията си, тя ще ви се отплати с възможно най-дългия експлоатационен период, на който е способна. Ако пътувате и ви се налага да работите продължително време в движение, можете да се замислите и за втора, допълнителна батерия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Батерията в хладилника!!! smile091 smile091 smile091

Ей по-голяма глупост от това не бях чел!

Литиево-йонните батерии са много капризни от към ниска темепература!Изобщо би следвало да не се използват при температури по ниски от 0 градуса!

 

П>С> Един, два пъти пълен разряд/заряд в седмицата е необходимо условие за дълъг живот на батерията на вашия преносим компютър!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Почти постоянно го държа включен в мрежата. Като пуснах Еверест-а и ми показа, че батерията е износена 35% и се изненадах доста, тъй като реално тя не се използва(постоянно заредена). Тогава реших да я вадя и я слагам само като се наложи да си върша работа навън...

Не я вади, а я разреждай от време на време! Отговора на това защо си скапал батерията е в долния цитат:

Моя винаги е включен към зарядното без да свалям батерията.Веднъж седмично го палзвам само на батерия за да я разредя.И след това отново включвам зарядното.Мисля че е здравословна за батерията таз процедура. smile092 smile092

Дори и да си купите нов лаптоп, ако постояно го ползвате със зарядно без да давате периодично възможност на батерията да се разрежда, след година-две (а често и по-рано) масовия резултат ще е като при eYeZ4o... Не ви трябва Everest или какъвто и да е софтуер за да я тествате - просто изключете щепсела и работете на батерия. И както си седи на 100% и (примерно) 2 часа оставащо време за работа, ако засечете по часовник - доста по-бързо ще й падне заряда.

 

...

 

Mishelle, точно това правих и аз. Ако примерно 4 пъти в седмицата съм го използвал на батерия, това са поне 4 пълни цикъла на заряд/разряд, а в повечето случаи и повече. През другото време е на зарядно. Т.е. все пак е давана възможност на батерията. Лаптоп-а е Тошиба. Повече от 1ч. 30мин не е изкарвал и като нов. Сега макс 1ч. 10мин. Може да не съм случил на батерия иначе е желязна машината. smile159

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Ба! Кат го запу`ам кумпутура с лизгаря па само на кумпюуур ша м`стани" -Много ми хареса това smile091

Иначе батерията не я вадя никога освен в някои случаи на необходимост. Като има заряд-разряд батерийката изкарва по-продължително време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Циклите на заряд/разряд нямат толкова голямо значение. Даже да се прави няколко пъти месечно е полезно. Дори и да не я ползвате, тя си "остарява".

Освен това, при съвременните лаптопи батерията не се зарежда, докато нивото и не спадне под 95 - 90%

А това с яркостта, Wi-Fi-то, DVD-то и филмите... те го изкараха, че лаптопът се ползва като мобилен телефон (зареждаш, като се зареди изключваш адаптера, като се изтощи, включваш пак). При повече време прекарано на адаптер тези гимнастики нямат смисъл, а пък в края на краищата техниката е направена, за да ни служи на нас, а не ние на нея. Моята батерия е жива вече почти 2 години, а не съм полагал особени грижи за нея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

Не я бях видял тази тема, но и сега не е късно за изказване. Предния пост дава много точна и изчерпателна информация по въпроса. Но тук бих искал малко да се поспра на философската страна на нещата:

1. Един лаптоп, (и един компютър като цяло) за една година остарява морално а за две години и физически. Иначе той може да продължава да си върши функцията която му е отредена но както сами се досещате през това време технологията се е развила в пъти. Така че не виждам защо трябва да го правя целият този ЦИРК с батерията, ЗАЩО??? за да спечеля още 30-40 цикъла на презареждане??? Е ПА НЕМА Дъ'СИ ГО НОСИМЕ У ГОРБА БА, КЕ СИ КУПИМЕ НОФ.

2. Много съм против този тип мислене Като се купи нещо да се пази и съхранява че даже и да се стига до някакви подобни педантични изгъзици. Ако беше толкова голяма ФАЙДАТА от това вадене на акумулатора те производителите щяха да го направят да се вади сам или да сложат някакто тригерно устройство, което да го изключва от играта когато сме на щепсел.

3. Конфуций е казал: - "Животът е прост, но ние губим целият си живот за да го усложняваме сами!" ВЕЛИКА МИСЪЛ, така че само ако се замисля, да спазваме първите 3 цикъла на телефона, да вадя и слагам батерията на лаптопа, да внимавам за това, да следя онова... всичко това са излишни притеснения. Аз предпочитам да си живея живота

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моралното и физическото остаряване е друга тема.filipkarolev,донякъде си прав, но все пак трябва да уважаваме техниката за да ни уважава и тя нас :mrgreen: Нали ме разбираш какво казвам?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така де, нали точно за това си сменяме маслата точно на 15 к, и си сменяме гумите когато шарката е под 1.6 милиметра (мисля че толкова беше, има няма 35-40 000 километра пробег) нямам нищо против спазването на предписанията, само съм против измислянето на нови предписания

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ваденето на батерията и съхраняването и при подходящи условия може и да удължи живота й, но компрометира недопустимо сигурността на данните. Направо не си го представям лаптопа без батерия :? .

 

Другата крайност е непрекъснато разреждане и зареждане. Наистина, при този режим ще се постигнат максимален брой цикли разряд/заряд. Но това ще стане за неприемливо кратко време, а после батерията ще почне да издиша. Например, ако компютъра се използва веднъж дневно за 4 часа (2 часа на батерия и 2 часа на адаптер), до две години ресурса на батерията ще бъде изчерпан. Ако се ползва по-натоварено случката ще стане още по-рано. Най-неприятното в случая ще е, че батерията ще си замине без изобщо да е имало нужда да се използва.

 

Най-добре е батерията да не се вади, докато се работи на адаптер. Веднъж седмично или месечно е полезно да се поработва на батерия за добра кондиция, но практически това няма да има кой знае колко голям положителен ефект.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.