Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

НАВИГАЦИЯ


Recommended Posts

izov,

 

Ако си вземеш HTC Touch пусни едно лично да ти пратя мойто софт да видим дали ще тръгне при теб. Ще ти го пратя с малко карти от Google. Да видим как ще се държи при теб :)

 

Поздрави и успех в избора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 64
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

  • izov

    11

  • Mishelle

    8

  • PVV

    7

  • Karaibrahim

    4

Най-много писали в темата

Дани, хубав коментар, полезно инфо. Позволи само да уточня - под ПДА визирах такова с вграден GPS, т.е. отпада неудобството от вадене на ПДА, вадене на блутут, сдвояване и т.н., а после всичко по обратния ред при напускане на автомобила.

 

Сега се сещам за друго предимство на ПДА (с вграден или външен GPS), което не знам защо ми е убегнало. Ползвал си GPS в колата, паркираш, слизаш и ставаш пешак. Ами сега? :lol: Ако не си с ПДА, оставаш с хартиена карта в ръцете или с наизустен маршрут. Ползвал съм GPS като пешеходец и е много удобно, особено ако се разхождаш в непознат район.

 

За проблемите с челното стъкло. Много от новите автомобили имат стандартно или като опция атермично (или както там се нарича) челно стъкло. Като погледнете автомобила от пред, стъклото е с някакъв червеникав до розовеещ отенък. При тези стъкла някои по-стари (на 2-3 г.) GPS-и имат проблем - губят сателитите ако са поставени на таблото (или лепнати за стъклото). Но с новите модели устройства, били те ПДА или чиста навигация, доколкото съм имал възможността да изпробвам, проблема вече го няма.

 

izov, при всичката таи информация, вече никой не може да ти помогне допълнително. Изборът от тук нататък е изцяло твой. Претегли добре нещата и пазарувай смело ;) А като направиш покупката, ще се радвам да споделиш впечатленията си от нея. Успех ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Юли предположих за това с GPS, но исках да му разбия нещата на основните.

Защото смятам, че ако се ориентира към ПДА неминуемо ще погледне и тези, които са всичко в едно.

Определено си прав за пешеходното ходене - да не говорим ако си в някой голям европейски град ;)

Но то може и Гармина в джеба и на път - нищо, че е по голям - ма предполагам, че батерията няма да държи много.

Аз нарочно изпуснах някой подробности за да каже към какво се е ориентирал.

Аз лично мислех за неговия вариант, но се отказах по следните причини:

- повечето са с малък екран - има и с големи,но пък за телефон да ползваш тая тухла...

- малък процесор - всички навигации се развиват към интерактивното - тоест трябва ти мощ - всичко в едно се затормозяват - затова в бъдеще може би ще си взема чиста навигация - то е нещо като гейм конзолите :)

- батерия - всичко в едно - по голяма консумация - тръгнеш ли в ръка с него да си пешак и недай си боже да говориш и да ползваш нет -пиши го умрял - трябва батерия поне една ( не, че аз не нося резервна) ;)

- ГПС мога да го ползвам и за други устройства

 

Но пак казвам това са си мои виждания за какво ми трябва и за какво бих го ползвал.

За всеки е различно и наистина избора е негов - колкото и труден да е ;)

Пък после идва интересното с навигациите - да не почнеш да караш по малкото екранче само, че току виж объркаш пътя :)

 

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се , че успях да възбудя настоящия диалог ,който поне за мене е страшна полезен понеже не съм ползвал никога навигация. Разглеждайки обаче различните модели в мен възникна следния въпрос:

-За NUVi 200|250|300 mrte че"гласови напътствия накъде да се движите -завой по завой"

-Изговаряне имената на улици -НЕ

Това само за улиците ли важи или е някаква грешка.

Понеже не съм ползвал навигация , това полезна функция ли е и използва ли се много. Защото в NUVI 350 я има , на цената се качва доста.

Освен това в Германос продават NUVI 300 с карта на България, на промоция. Някой знае ли картата дали е OFRM ,понеже доколкото четох във форумите разбрах ,че е добра. В магазина нищо не можаха да ми обяснят освен ,че има карта на българия. Пише също че е с втрадена карта на регион от Европа. Това предполагам пък е само част от Европа, дано не е на Ирландия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е проблема в БГ - почти няма магазини, които да дадат компетентна информация. Иначе да взимат парите са много силни.

 

Днес след работа отидох да гледам навигации и се сбъсках със същия проблем - никой нищо не знае. Гледах HTC-то и се разочаровах - от много неща накрая нищо. Едвам ги накарах да ми го включат. Но в крайна сметка останах разочарован. В Техномаркет има Garmin Nuvi 200 с карта на БГ за 329 лева. Дали е хубава картата и какво включва обаче никой не знае. За изпробване или дори включване на апарата да не говорим... Абе изобщо... Няма ли ги форумите, интернет и познатите сме загинали прави...

 

Аз май ще взема един Garmin. HTC-то ми се стори малко дървено а и екрана му е доста малък...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено и аз ще взема такъв ,но се колебая. Имат малки разлики, които никой не ти ги показва, а в цената разликите са големи. Например на мен ми се налага да ползвам постоянно няколко текстови файла по време на движение. Сега съм ги качил на GSM -а който има симбиан. Няма ли да мога да ги полвам и в NUVI -то, или трябва да ги преобразувам в картинки.Но при всяка промяна да променям и тях -става сложно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

купи си NUVI 250 от Германос за 329 лева с пълна карта на европа ! и частична на БГ като софия я има в детаили !!! и след това си вземи карта на бг на сд карта за 149 лева !!! на nuvi 200 няма никакви карти !!! утре ако идеш до чехия или германия си умрял ! така че 250 е по добрия вариант !!! в техномаркет и технополис са около 400 лева

има и в JEFF една оферта за около 400 лева на 250 + бг карта ! проучи ги и тях ! иначе аз си купих 250 от германос за 329 лева +149 лева за бг карта

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

на nuvi 250 можеш да гледаш картинки без проблеми ! отгоре на самата кутия е показано кои държави покрива

 

ето това е качено на 250 като си го купиш :

 

http://www8.garmin.com/cartography/mapS ... Europe.jsp

 

отделно ако искаш си купуваш пълна бг карта за 149 лева ! или аз ще ти пратя нещо за без пари ок ? има 2-3 карти за нуви ! БЕЗПЛАТНО ЩЕ ТИ ГИ ПРАТЯ !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

- батерия - всичко в едно - по голяма консумация - тръгнеш ли в ръка с него да си пешак и недай си боже да говориш и да ползваш нет -пиши го умрял - трябва батерия поне една ( не, че аз не нося резервна)

...

 

Nokia вече предлага Power Pack, който издържа до три зареждания на телефон. Въпрос на време е, да се появят стандартни устройства за зареждане на всякакви ел. джаджи. В момента на западния пазар се предлагат малки соларни панели за PDA и други устройства. Виждал съм туристи да ги слагат отгоре на раниците си.

Мисля си, че да мъкнеш GPS с 5" екран, отделно GSM с 3" екран примерно е безмислено. Ако няма да се използва много, е безмислена инвестиция и по-добре е всичко в едно устройство. По-слабия процесор ще доведе до по-бавно изчисляване на пътя, но едвали обикновен потребител, ще го усети. А Garmin, предполагам и други производители вече, предлага софтуер за навигация за PDA и GSM с/без GPS модул. И за разлика от софтуера на собствените им GPS-и, този го има и разкодиран. Друг е въпросът, че когато ви изчурулика доволно, че сте пред хотела си, можете да се окажете насред някое поле. :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ID A, нали помниш вица за електронния часовник изобретен в Правец с куфарите с батериите :)

Има устройства, но да е само за едно да - ма ако знаеш, с каква торба кабели, батерии и всякакви уридски джаджи като тръгвам за някъде ......

Единственото на което съм хвърлил око са слънчевите панели, но вече 2-3 ма казват, че мощността не е достатъчна за ПДА.

Колкото до това всичко в едно - мисля, че е въпрос на избор до човек - как му е удобно, какво прави с едното и другото - аз лично предпочитам по-семпъл телефон и по-голямо екранче за ПДА - други ги кефи всичко в едно, но мъкнеш тухле в джеба. Тука няма правилен избор според мене ;)

А колкото до процесора - не случайно повечето карти имат разновидности с малки подробности - било то да няма сгради, да няма инфо по тях за надморската - просто на доста устройства мощността не достига.

Дадох ярък пример ИГО 8 доста народ реве, че си сече та се не трае.

Не е болка за умиране - и старата версия върви чудесно така, че има решение.

Иначе има екстендед батерии за повечето устройства - те са добра алтернатива, но кофтито е че повечето стойки за коли не са предвидени за устройства с такъв пакет.

И е нормално де - предполага се, че тогава си към запалката.

Но пък ако ще го ползваш като пешак си има други ГПС системи дето държат до 15-2- часа поне.

Така, че това си е едно огрооомно мислене.

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги Иво и Дани, абе що се притеснявате за размерите и теглото на устройствата, все едно Фабиите ви нямат багажници като хората, особено па тая на Иво. :mrgreen:

 

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А някой има ли информация за Nokia 330? Как работи, върши ли работа за БГ и т.н. Иначе съм съгласен за Гармин, че е най-добрия вариант, но аз лично ако ще визмам Гармин си мсиля за 660, който обаче е 900лв. (по Коледа беше 1000 и нагоре), другото си е малко компромис. А Touch Cruise не знам каква работа ще върши за колата, все пак е телефон...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още веднъж благодаря на всички. Днес си поръчах Nuvi 250 W с карта на Европа + карта на България. Утре ще го получа и като го сложа ще пробвам дали ще ме отведе до ресторанта. Ако успе ще се напия, ако не- пак ще се напия. smile159 Жената ще ме връща обратно / това , око има куки във форума/. При всички случаи ще пиша впечатления от работата .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има куки да, gibonass. Не е точно кука ми по висш. При него отиваме като ни стигне акта до съд, и тряя да ни разпитват преди 2 месеца като е била катастрофата кой как е седел и кой как е пръднал на седалката преди да се обърнем - дознател. Ама ако му прищрака може и да ни подбере. Няма начин да го забравиш, само неговия ник завършва на ass

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Взех я навигацията! Врътнах малко да вида как е и съм много доволен. Помъчи се да ме прекара през няколко забранени улици , ма като не влезеш, веднага ти дава друг маршрут. Абе голяма забава. И едно маце миговори .... говори.... говори. smile158 Като я изуча по подробно ще пиша пак. Ще сложа и снимки. Проблема беше при слагането защото не исках да е на стъклото или на таблото горе. Ама все пак мисля ,че го излъгах и сега според мен стои добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тука е момента и аз да се включа.

 

Някой ползвал ли е навигацията, чрез телефон с вграден ГПС? В частност, визирам Нокиа н95 или н82. Нокиа Мапс е пълна шитня, освен това не рутира. По другите форуми има изписани сумати неща, ама нищо достатъчно конкретно, за да ме накара да седна и да инсталирам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До "Karaibrahim" - Аз съм с "Nokia N95 8Gb" и картите на "Garmin" ставали, но аз не съм се мъчил да ги слагам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не бих казал, че Нокиа мапс е "шитня". Вярно, не е перфектен (то май няма такъв все още). Но върши достатъчно добра работа, ако ти се наложи да се ориентираш, примерно в центъра на София, където съм го пробвал нееднократно. Не съм имал до сега възможността да го тествам в други големи градове, но предполагам и за там ще се ядва. Изпробвал съм го по подбалканския път - целия път до Пирдоп, вкл. всички села до и около пътя са налични, за разлика например от при далеч "по-реномирани" софтуери. В безплатната си част чертае маршрути, симулира ги, показва разстоянието, има всички възможности, свързани с POI, вкл. бензиностанции и заведения за хранене. Не е вярно, че не рутира, просто тази опция се заплаща допълнително, но това не означава, че я няма. Има си дори избор на глас и език за напътствията. Ъпдейтвал ли си Нокиа мапс до последна версия? Ако не си - направи го, заслужава си.

По въпроса Нокиа + Гармин софтуер и карти - работи на 6. Единственото условие е, както писах в предишен пост, трябва да си намериш пач (лекарство), за да подкараш гарминския софтуер на различен от гармински GPS. Всикчко се инсталира и работи, но без пача не можеш да направиш връзка със сателитите, т.е. с GPS приемника.

Нокиа+GPS е гъзарийка, но има един основен недостатък - батерията се изтощава малко по-бързо отколкото при ПДА+ГПС. Ако ще ползваш телефона за навигация, би било добре да се снабдиш със стойка (примерно за стъклото) за кола + зарядно - все неща, които за ПДА+ГПС над средния клас са в комплекта на устройството. Но пък основният плюс е - навигация и телефон в едно, сравнително компактно устройство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам н82 и засега съм доволен от gps-a, въпреки, че не е блестящ. Нокиа Мапс ме дразни, защото иска да му платя, за да рутира. Другото, което ме дразни, е че постоянно иска да се свързва с gprs връзката да точи нещо.

Ти, Мишел, коя версия ползваш на Мапс-а? Аз ъпдейтнах до последния релийз на мапс 1. Чудя се дали да не изпробвам Мапс 2. Казаха ми, че картата на БГ била доста по-непълна за сметка на другите карти, които били по-хубави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Garmin предлага софтуер за GSM и PDA-та, включително и Н95. Друг е въпросът, както пишат колегите, че откъм захранване и бързодействие няма да може да се мери с GPS устройство проектирано и произведено за това.

https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=11413

На Specs са дадени минималните изискванията за работа и част от поддържаните модели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Karaibrahim, това, което постоянно се опитва да ти точи през GPRS е карта на мястото, на което се намираш, в случая - част от картата на БГ, за да може да визуализира местоположението ти. И аз в началото се дразних на това, но реших, че от Нокиа няма как да са толкова тъпи, че всеки път заради тяхна програма, да ме набутват с трафик. Решението е много просто:

 

1. Теглиш от тук последната версия на Нокиа мапс според модела на телефона ти.

2. След това се инсталира Нокиа мапс посредством PCSuite и след приключване на инсталацията задължително се стартира мапс-а. Причината - нужно му е да си обнови директорията, в която ще се слагат картите. Ако не се направи това, ще даде грешка при последващо качване на някоя карта.

 

Явно т.1 и т.2 вече си ги направил.

 

3. Теглиш пак от тук Nokia map loader for PC. Инсталираш го. Свързваш телефона посредством PCSuite към компютъра. Стартираш map loader и си качваш на телефона която карта пожелаеш.

4. От телефона, в настройките на Нокиа мапс, забраняваш използването на мрежа. При мене (нокиата ми е друг модел) има опция за ползване само на wireless и аз съм разрешил само нея.

 

Това е. Точки 3 и 4 избягват нуждата от свързване посредством GPRS. Телефона ползва картите, качени през PC.

Не казвам, че картата за БГ е перфектна, но е достатъчно добра за ориентация. Пък и използването на такъв вид GPS си има и редица предимства.

Снабдих се със софтуер на Гармин за Нокиа-та. На N95 е изпробван и бачка с пача, т.е. ползва приемника на телефона. Нямам време да видя как са картите. Като го направя ще пиша.

 

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако можеш да ми кажеш, малко по-подробно какъв е този пач, който разрешава ползването на вградения гпс и с кои карти ще работи хубаво (и путира) софтуера на Гармин, ще съм ти много благодарен! :mrgreen:

 

ПП: т3 и т4 също съм ги направил, но като цяло програмата продължава да не ме радва достатъчно. Ползвал съм дълго време stand alone навигация на Гармин в Америка и беше пъъъъти по-добра от това... "нещо". Споменах ли ще търсачката е супер зле...

 

Поздрави и на теб.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.