Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Учителите!!!


biser.or

Подкрепяте ли учителската стачка  

62 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

... но не и за образувание и здравеопазване ...

 

Гена, май и твоя даскал по литература няма моралното право да стачкува :mrgreen:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 52
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

  • PRR

    4

  • vloo

    4

  • TIG

    4

  • Jordan68

    4

Най-много писали в темата

Не мога да ги подкрепя защото:

 

Я сега кажи за детските градини и яслите. Я да чуем! Аааа, ма там били на 8часов работен ден (демек 40 седмично). Аааа, ма там не можели да дават частни уроци. Аааа, ма не можели и да ходят на преквалификация щото точно по времето когато могат били на работа!

Ама то трябвало учителите да са с високи заплати за да имат желание качествените хора да я работят тая професия! Ма за кво ли!?! Що ли да не си останат със заплата 300лв и качествените зад граница? Май така най-добре. Ще си живеем в простотия и неведение. Супер ще ние е!

 

А аз що ли се нервя с тая тема?!?!?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

PRR, всеки си има мнение по въпроса.Моетое такова защото такива са ФАКТИТЕ!!! А какво ще стане ако всеки вземе да иска по 100% и защо провалят учебната година на децата? Да бяха започнали протестите и митингите още от лятото, а? Ама нали са във ваканция...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щот тия дето управляват дори при угрозата от провал на учебната година си правят "седянки" и "протакат" (това са цитати! затова са в кавички!!!), а представяш ли си какво щеше да бъде лятото?

Преставам. Не желая да си късам нервите с тая тема. Пишете, изказвайте мнение, гласувайте. Аз ще хвърлям по едно око само за караници и псувни. Останалото не ме интересува.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като всички неща в този живот и това явление си има и двете страни на медала, а те са:

 

1. Само организирани протестни действия могат да доведат до желаните промени. В Бг обаче, предвид робската психика на народа, това е изключително рядко явление (изключение прави може би само миньорската маса)

 

2. Конкретно в случая моето мнение е друго:

Не подкрепям учителските протести докато не бъдат забранени официално частните уроци, както в средата на 70-те Тато го е направил и "непослушните" са влизали в затвор без съд. Това явление е един от най-големите циреи в нашето образование, защото детето трябва да получи всички необходими знания в УЧИЛИЩЕ, а не срещу известна сума в частния дом на учителя. В противен случай се обезмисля ходенето на училище, и съответно заплатата на учителя.

 

За съжаление, от всичко това страдат преподавателите от начална и предучилищна педагогика, които не могат да си докарат далавера от децата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно съм съгласен със Jordan68 - не говорете празни приказки а гледайте ФАКТИТЕ.... Какви са резултатите от сегашната дейност на учителите - децата нищо не се учат в училище а се принуждават да ходят на частни уроци точно при определени даскали иначе няма оценка или прием.. Родителите плащат яко пари защото трябва детето да ходи на уроци така "препоръчва" даскалката. Нарочно не преподават разбираемо в училище а те принуждават да плащаш за уроци....

Заплатите са им малки , вярно е ама не е този начина и времето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

заплати няма, ама и изисквания за квалификация няма

 

бих се съгласил с искане за цялостна реформа на образователната система!

Всички правителства се занимаваха с това дали трябва да има задължителна матура по литература. Че кой в днешния конкурентен свят го бОли дали можеш да препишеш някакви безпочвени псевдо разсъждения от алманаха?!?

децата не знаят да пишат, нямат бъкел математическо мислене, не говорят дори поносим английски!

и си мислят, че трите хикса и скалата наистина се бият....

 

Така е, за жалост учителите на са това, което бяха :?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами не са и няма да бъдат същите....никой никъде не работи за идеята...е има,но са минимален процент...не знам другото обаче прави не прави те станаха най-коментираната тема ...навсякъде колко имат право и колко не...за мен правилното е да ги подкрепяме..а не да си мълчим...ами като се вдигнат университетските тогава ...???

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, безспорно - прави са. Работят за унизително ниски заплати и от много време са на опашката по размер на заплащането, което получават за труда си. Работата им е изключително отговорна и им коства огромни усилия - 25-30 идиота в клас никак не са малко, повярвайте ми :mrgreen: . Обаче...тези 100% увеличение дето ги искат, освен до тотален срив в икономиката на страната и хиперинфлация, до нищо друго няма да доведат. Дори и до реално увеличаване на заплатите им. Като прибавим, че след тях ще се юрнат всички отрасли да си искат свойте 100 % увеличение - еми ние в съвсем скоро време ще почнем да се разплащаме с банкноти с по 4-5 и повече нули :| .

Да не говорим, че наистина трябва да се регламентира по някакъв начин това безумие с частните уроци. Наскоро завърших училище и се сещам за не една и две даскалки, дето си докарваха страшно добри пари, които не подлежат на облагане с данъци.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям с две ръце стачката!

Учителите в момента ни показват какви трябва да сме всички ние - да не търпим скапаните политици, които не се накрадоха вече 20 години. 20 години на преход и мизерия. Учителите не са единствените, които имат нужда от нормален живот. Пенсионерите, болните, инвалидите... всички имат нужда и то не по - малка. Но единствено учителите са корави и си го искат! А ние сме овце, които само търпим. Трябва да има малко бунт, малко кръв, за имат страх от народа тия безочливи управляващи копеленца, със служебни коли с шофьори, почивни бази, евтини кюфтета, използвана тоалетна хартия за милион лева... Управляващите трябва да служат на народа, а не да се еб_ват с него!

Друг е въпросът кой колко е квалифициран, подходящ, колко дни в годината се работи и т.н. Това са обстоятелства. Във всяка фирма има кадърни некадърни кадри. Ако има критерий, системата ще ги отсее. Но това е друга тема и тя не свързана пряко със стачката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям. Аз самият имам втора учителска специалност, но засега няма да влезна в училище, точно заради ниското заплащане. Който не е работил, като учител, той няма представа за какво става дума. Всеки си мисли отиваш там, свиркаш си 4 часа и след това си свободен. Тъжното е, че няма кой да учи нашите деца. Управляващите водят политика за профанизиране на масите, тъй като тъпи лесно се управляват и лесно гласуват, за когото кажеш. Бюджета трябва да се разпределя така, че учителите да са поне на средно ниво, а не на дъното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Учителите просто искат да получат това, което др. Станишев е обещал тук

 

http://www.zabulgaria.org/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0011&n=000001&g=

 

а именно т.5 от поетите пред избирателите ангажименти. А какво ще стане с тези, които не си изпълняват обещанията - решава Избирателят стига да има малко мозък в главата си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз подкрепям стачката на учителите, защото ако сам не си издействаш правата пред нашата държава няма кой друг да ти ги даде. Другото обаче е ако дадат 100% увеличение на заплатите и други ще искат да имат двойна заплата, затова според мен още нямат край тези стачки. Помислите, че ако учителите издействат 100 % увеличение всеки след това ще иска и той и какво ще стане с държавата.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я аз пак да се включа и да попитам относно тъй наречените частни уроци.

Престанете с тези изказвания че децата не можели нищо да научат в училище затова ходели на частни уроци. Просто в България да си с средно или средно-специално образование не е “модно”, всички трябва да сме висшисти. И мама, тате, баба, дядо плащат за частни уроци. Няколко месеца в най-добрия случай на горкото дете му се тъпчат и набиват знания, които то след 1 години ги няма, но завършва ВУЗ пак с частни уроци по отделните специализирани предмети, които чисто и просто са подкуп за конкретният преподавател да го пусне на изпита и той пак му тъпче в главата как се решават конкретните задачи от изпита и тези знания пак ги няма след определено време.

Просто системата ни е объркана тотално, но поне в специалността която завърших аз в НБУ, поради високите заплати на преподавателите никой не смееше да предлага или да иска подкупи, частни уроци не се даваха, и все още имам колеги, които не са завършили ми защото просто не могат…. нищо че могат да си позволят да си плащат семестъра. Затова съм “ЗА” увеличение на заплатите.

Но и трябва да останат училите, които наистина си обичат професията и са призвани да бъдат учители.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цитат от в. Капитал: http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=387551

 

Най-лошото тепърва предстои

 

Когато дадена система е структурирана така, че да е невъзможно да се прави пазарна оценка на труда, резултатът е стачка.

Институтът за пазарна икономика представи най-лошият възможен вариант за икономическото състояние на страната при едно 100 процентно увеличение на учителските заплати, както и своите препоръки за изход от кризата. Институтът прави допускането, че ако правителството сега отстъпи на 100 процента без никакви реформи, резултатът ще е нови искания за увеличаване на доходите в други сектори. Това ще е знак, че всяка една група може да постигне същото. С едно двойното увеличение, учителите ще изпреварят по-отношение на размера на възнаграждението си, работещите в много други сектори. Най-големи основания за протест ще имат лесничеите, които ще изостанат от учителите с 67%. Заетите в БДЖ (- 45%) и лекарите (-39%) също биха се почувствали ощетени. Държавният чиновник ще взима с 28% по-малко от учителя, а университетският преподавател ще е по-назад от колегите си в средното образование с 22%. (Увеличение на заплатите на заетите в бюджетната сфера и субсидираните държавни предприятия със 70%, увеличение на пенсиите – с 35% до края на 2008г.).

 

Заплатите в публичния сектор ще изпреварят заплатите в частния, което ще доведе до прехвърляне на хора от частния в публичния и нарастване на втория и съответно на нуждата на пари за него. За да не загубят квалифицираните си кадри, работодателите ще трябва да увеличат заплатите в частния с 50%. Това увеличение ще е резултат от политиката на правителството, а не на нарастването на производителността на труда.

 

Преките ефекти за 2008г. ще бъдат увеличение на бюджета с 3.16 млрд. лв. Приходите в бюджета от осигуровки и данъци поради по-високите заплати ще са 1.15 млрд. лв, а нетният ефект ще е нарастване на разходите в бюджета с 2 млрд. лв. или 3.2% от БВП.

 

Последиците от разхлабването на фискалната политика в период, в който вече има сигнали за прегряване на икономиката ще доведе до двоен дефицит – дефицит по текущата сметка и бюджетен дефицит. Нарастването на паричното предлагане ще доведе до нарастване на потреблението и съответно на вноса от чужбина. Нарастването на цената на труда, както и икономическата нестабилност ще доведе до отлив на чуждите инвестиции. Увеличаването на паричното предлагане е най-важният фактор за нарастването на инфлацията. Те ще нарастне на 35% според изследването. Емитирането на левове ще доведе до намаляване на покритието на лева с евро и обезценяване на българската парична единица.

 

Според изследването вероятността за промяна на фиксирания курс нараства и валутният борд, гарантиращ стабилност, е застрашен по примера на държави като Аржентина и Унгария.

 

Предложенията на Институтът за пазарна икономика за изход от кризата включват въвеждане на ваучеровата система. При едно финансиране, което следва ученика оценката на родителите е решаваща, а учителите и директорите са по-мотивирани да предлагат по-добра услуга. Системата ще създаде конкуренция между училищата, в която роля трябва да играят и частните. Делегираните бюджети и по-голямата власт на директорите са необходими. Така директорите ще могат да създават учебни програми, които да бъдат съобразени с профила на учениците в определен регион и изискванията на родителите. Учителите също трябва да имат повече власт при съставянето на учебната програма, а диференцирането заплащане ще е стимул за по-добрата им работа. На училищата трябва да им бъде дадена възможността да се провалят и да успяват, за което от съществено значение са външната и вътрешната оценка.

 

Оптимизацията в системата на образованието, ще позволи увеличаване на средната брутна заплата на учителите с 68%. Изследването предлага съкращаване на непедагогическия състав с 50%, на броя на учителите с 30% и оптимизиране на администрацията в Министерството на образованието, инспекторатите и т.н – с 30%. С тези съкращения ще бъдат спестени 198 млн. лв., с които заплатите на учителите ще се увеличат с 68%.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честити 650 лева на учителите! Дано и учителите на даскалите( професори и доценти от университетите) вземат такива заплати :mrgreen: Пък после ще видим и медиците :mrgreen: , и транспортните работници :mrgreen: , и т.н....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честити 650 лева на учителите! Дано и учителите на даскалите( професори и доценти от университетите) вземат такива заплати :mrgreen: Пък после ще видим и медиците :mrgreen: , и транспортните работници :mrgreen: , и т.н....

 

Е колега :mrgreen: то не било точно тъй :mrgreen: пък и до изборите има още малко време :mrgreen:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честити 650 лева на учителите! Дано и учителите на даскалите( професори и доценти от университетите) вземат такива заплати :mrgreen: Пък после ще видим и медиците :mrgreen: , и транспортните работници :mrgreen: , и т.н....

 

Чакай чакай не прибързвай с честитките. Сега казаха по новините, че учителите искат 789 лв. , а не обещаните 650. Така, че стачката продължава.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако учителските искания бъдат изпълнени това ще е началото на следващата криза в държавата.

Просто трябва всички стачкуващи да бъдат уволнени!

Заплатите на останалите и новоназначените да се увеличат пропорционално на намалението на персонала.

 

В кризисните ситуации трябва да се действа с твърда ръка, а не като неграмотния селянин ББ - да се поддава на рекета на шайка пияници (шофьори от градския транспорт). В интетес на истионата това нашето го няма никъде:

Богатите да возят бедните!!!

Средната за палта на шофьорите от СКГТ е по-висока от средната за София. Просто абсурд!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За разлика от вероятно 90-90% от пишещите в тая тема аз съм работил като учител на деца 5 клас. За малко, щото повече не можах да издържа. Трябва да ви кажа, че тая работа е такъв кошмар, за който не 600, а и 1600 лв. са малко. Има една приказка, че по-добре квато и да е работа, отколкото никаква, но пред такава работа аз предпочитам никаква, даже и за 600 лв. Мисля, че за такава тежка и отговорна работа и 1000 лв са малко. То вече общ работник почва от 400-500 лв.

За който мисли, че е лесна и сладка работата на даскалите му препоръчвам да събере 5-6 съседски деца, да ги сложи в една стая и да се опита да ги занимава и да изкара с тях поне половин ден. След това да се опита да си представи кво ще е ако децата не са 5-6, а 25-30.

Проблемите са няколко - вярно е, че и образователната система не функционира както трябва. Както впрочем и здравеопазването, и много други сфери в България. И вдигането на заплатите само по себе си няма да реши проблема. Но на управляващите не им трябва образовавано население, а лесно манипулируеми субекти, затова естествено образованието не е приоритет.

 

Статията от в-к Капитал е напълно тенденциозна и манипулативна. Разчита да я четат и да повлияе на хора, които и хабер си нямат от теория на икономиката. Пише се за бюджетен дефицит, прегряване на икономиката и повишена инфлация и нестабилност от повишаване на заплатите. Нищо не се казва за алтернативните икономически теории - че повишеният стандарт на населението респективно парите, с които разполога могат силно да стимулират производството. А също така, че и умерената инфлация по принцип се явява като икономически стимулатор. Това е така, щото цялата ни икономика всъщност е един балон, въздух под налягане - крепи се само на банкови кредити.

Това, че нямало пари сме го чували, но не е вярно. Пари има - в тея, които приватизираха, т. е. откраднаха националния капитал - още от куфарчетата с пари на Луканов. Освен това, влизането на България в ЕС предполагаше вдигане на цените, тогава защо не са планирали и инфлацията, и вдигането на заплатите? Кой е крив на управляващите, че не са си правили сметката? Сега ще трябва да си съкратят малко приходите от кражби за повишаване на заплатите. Пък и щом се навиха на 650 лв, значи е било възможно и е имало как, т.е. това, което приказваха предните 2-3 седмици са били глупости на търкалета.

Най-големия майтап, пак от статията, е че вдигането на заплатите щяло да доведе до отлив на чуждестранни инвеститори. Че те тея инвеститори са си много добре сега - ползват квалифицирана работна ръка на 1/10 от цената в Западна Европа. Така наречените инвестиции пак си изтичат навън и нищо не остава в България така или иначе. А по логиката на статията пък може да се направи още един извод - че високите заплати, които дават чуждестранните инвеститори на работниците си у нас, са виновни за повишаване на инфлацията :mrgreen:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпрос изобщо някой чете ли статистики-всичко поскъпва не в проценти а в ПЪТИ!!! а колко се качват заплатите-съвсем малко.

да не говорим че ако се изпълнят исканията на учителите до края на годината от бюджета трябва да се заделят 110млн.лв. при положение че излишъка в хазната е към 3 млрд надали ще обеднее държавата толкова. аз самия не съм икономист но познавам достатъчно и всички са единодушни-ако държавата не поеме някакъв риск все ще сме най назад в европа и едвам едвам ще напредваме.

Никой не е казал че на шофьорите им е леко или на някой друг-абсолютно всички професии са трудни и изискват максимално себеотдаване и отговорност, но защо едните да получават всичко за 2 часа стачки, а цялото образование да се е прогнило децата да ходят по кафете и кръчми от нямане на какво да правят, а вече е студено, и в крайна сметка правителството да се прави че все едно нищо не е станало.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Казаха че взимат по 200-300 лева.Вчера им дадоха 650лв.което е 100% и пак не им стигат, явно не взимат по 300лв!!!. ААААА тука си требе тояга ;) Вече съм против да им се дава каквото и да е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.