Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Поредната спекулация с горивата


Mishelle

Recommended Posts

Обикновено нямам навика да наблюдавам разликата в цените на горивата, независимо, че ползвам както бензин, така и дизел. Но от повече от седмица ми се набива на очи разликата в цената между безоловен 95 и дизел. Масово дизела е по-скъп с между 8 и 15 ст. на литър. И това ако не е спекулация, здраве му кажи. Да, цените на петрола скачат, но тук не става въпрос за това. Става въпрос, че в БГ се наблюдава една аномалия, породена от търсенето на пазара. Това са 2 снимки от София, направени произволно днес, 8.10.2007 г. - едната е на Лукойл на летището, другата е на Шел, преди отбивката за "Младост", в посока Пловдив:

 

goriva01.jpg

 

goriva02.jpg

 

Както за много неща в БГ, така и за горивата явно няма достатъчен контрол. Или ако има такъв, то той е така прилаган, че да покрива нечии интереси, било фирмени, държавни или и двете взети заедно.

 

И за да се обоснова защо говоря за аномалия, ще дам цените на същите горива в Берлин, отново актуални към днешна дата:

дизел обикновен (като при нас на ОМВ спринт дизел) - 1,20 евро, power дизел (като при нас на ОМВ премиум дизел) - 1,28,

бензините според октановото число са от 1,28 до 1,40 евро за литър.

Видно е, че дизела в страна с далеч по-висок стандарт от нашия е ... по-евтин от бензина... Така, както трябва да бъде, така както беше и при нас, преди дизела да навлезе масово в ежедневието на българина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 72
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

  • PRR

    12

  • Mishelle

    11

  • ikonoma

    6

  • РусенскоВарено

    5

Най-много писали в темата

Юли,

 

Аз за това рева от месеци! Няма друга държава в Европа където дизела да е по-скъп от бензина. Но, както ти казваш, Бг - тук контрол няма. Има само спекулация...

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В нормалните страни е по-евтино(между другото и по-екологично) да се кара дизел. А тук направо стана нерентабилно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми то курса на долара падна ма се вдигна цената на барел петрол ... е друг е въпроса , че цената на петрола се вдигна с 5 ст. а долара падна с 10 , ма все пак производството е скъпо - кой знае колко русалки духат на котлите да поддържат огъня , па и те семейства хранят ;) и изобщо защо търсите логика в енда толкоз нелогична държава като наща :?:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чак нерентаблино не е. На газ колата харчи 12 градско и 9 извънградско. При същото каране на дизел харчи 6.0-6.5 градско и 4.5 извънградско. Т.е. газта трябва да е два пъти по-евтина. За бензин няма да говорим, щото там разхода е с 30+% по-висок...

 

Но въпреки всичко това си е чист цинизъм и извиване на ръцете на хората.

 

The Best Forman,

Не търсим логика - възмущаваме се!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми то курса на долара падна ма се вдигна цената на барел петрол ... е друг е въпроса , че цената на петрола се вдигна с 5 ст. а долара падна с 10 ,...

Гена, нали по-горе написах - не визирам вдигане и сваляне на цените на долара и петрола. А разликата между цената на дизел и бензин, която в БГ явно се формулира не на базата на нужната преработка, а на базата на търсене/потребление. Което както и да го гледаш си е спекулация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По тоя повод - да ви кажа за две по-евтини бензиностанции -само за бензин и нафта. Първата и по евтината от двете е като се тръгне покрай стадион Герена по ул. "Тодорини кукли" след моста, който е на ул. "Витиня" вляво има автосервиз - пряката след него вляво и там вдясно има автомивка. Вътре в двора й има колонка за бензин казват, че е 99 октана. С поне 10 ст е по-евтин от средната цена на 95. Нафтата не знам колко е, но е също е съответно по-тънка. За качеството не знам и не мога да гарантирам.

Другата е по "Ломско шосе" посока към оковръстното след моста на Обеля веднага вдясно и по тая улица на 200-300 вдясно е бензиностанцията. С две колонки - 95Н и нафта. Качеството на бензина е прилично - Аудито ми върви леко по-спънато в сравнение със 100 октановия, но разхода ми на градско е същия. Цената на бензина последно беше 1.80, а нафтата - около 1.86 лв (там не съм съвсем сигурен).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 15 години мой близък си купи дизелов Пасат ... тогава цената на дизела беше около 2/3 от цената на бензина, но турбо дизелите тепърва навлизаха ... сега цените на бензин / дизел са почти еднакви, дизела настигна бензина, защото се повишава търсенето тъй като се продават все повече дизелови коли.

По същата логика - в недалечно бъдеще дизела може трайно да задмине бензина като цена.

 

В конкретния пример не виждам нищо толкова необяснимо ... Лукойл са монополист и си слагат цени, каквито си искат, отделно от това ги променят през 2-3 дена. Напълно възможно е да продават в момента дизел от по-скъпа доставка, а пък бензина да е от по-евтина и затова да има разлика (преди 2 дни намалиха бензините, а дизела не го промениха).

 

Пък за Берлин и цяла Европа - едва ли някой знае точно днес на 8.10.2007 г какви са цените ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

orange,

 

Август месец се поразходих из европата (тамън два пъти София-Бон и обратно, допълнително Гърция и Турция!). Ми никъде по пътя (България-Сърбия-Хърватска-Словения-Австрия-Германия) не видях цена на дизел по-висока или равна на тая на дизела. Навсякъде цената на дизела беше 5-10% ПО-НИСКА от тази на бензина! Положението надали се е променило!

А тук Luk Oil се ебава (sorry за нецензурирания израз, но е точен!) с хората защото в тая държава ред няма!

 

Затова и си протестираме де. Не че някой му пука от това...

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Пък за Берлин и цяла Европа - едва ли някой знае точно днес на 8.10.2007 г какви са цените ;)

Защо си толкова сигурен и на базата на какво подлагаш на съмнение цифрите, които съм посочил???

Нямам навика да пиша наизуст. За твое сведение, преди да пусна поста, се обадих в Берлин и майка на връщане към тях е записала тамошните цени. Ако искаш мога да бъда и по-конкретен - бензиностанцията е Арал. Така че точно днес, 8.10.2007 г. това са тамошните актуални цени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Пък за Берлин и цяла Европа - едва ли някой знае точно днес на 8.10.2007 г какви са цените ;)

Нямам навика да пиша наизуст. За твое сведение, преди да пусна поста, се обадих в Берлин и майка на връщане към тях е записала тамошните цени.

Браво, явно съм те подценил ;)

 

Напълно възможно е да продават в момента дизел от по-скъпа доставка, а пък бензина да е от по-евтина и затова да има разлика (преди 2 дни намалиха бензините, а дизела не го промениха)

Според мен това е обяснението, вероятно до 2-3 дни ще има нова корекция на цените, или бензина ще поскъпне или нефтата ще поевтинее.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре аз немога да разбера защо мислите,че не е логична цената на дизела.Аз си имам една версия при която повишеното търсене на дизела поради постоянното купуване на дизелови коли ще доведе след време и до по-големи разлики между бензина и дизела.Но това си е само моя версия и си мисля,че има логика в нея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

milen_,

 

мислим си така защото:

1) 3/4 от колите в Бг все още са на бензин и/или газ

2) Потреблението в българия влияе на общата консумация гориво колкото домашната ти чешма на язовир искър

3) Защото в по-нормалните държави цените са все още наопаки на това в Бг

4) Защото, ако не си забелязъл, в нормалните държави, където покупателната способност е значително по-висока и се купуват повече нови автомобили, при това дизелови, цената на дизела все още е по-ниска от бензина!

 

Ако тия 4 точки не ти стигат може и още да намерим. Иначе си прав - след 2-3,5 години може дизела да стане по-скъп и там. Но в момента ситуацията в Бг е абсурдна, или по-точно, манипулативна!

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цената на Лукойл от доста време са с 2,3 до 5 ст. по ниски от другите бензиностанции. Става въпрос за "чисти" Лукойл а не за Лукойл -Петрол.

И ако имаши карта за намеление с 5 ст на литър , се жръзва прилична цена горе долу с 10ина стотинки по долу от другите "маркови" бензиностанции

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре аз немога да разбера защо мислите,че не е логична цената на дизела.Аз си имам една версия при която повишеното търсене на дизела поради постоянното купуване на дизелови коли...

PRR съвсем точно ти е отговорил. И доводите му са неоспорими. Аз само ще добавя. В много погрешна посока е размисъла ти. Цената на горивото НЕ ТРЯБВА да се определя от търсенето. Всъщност, за да съм по-точен - цената на даден продукт се увеличава, когато има завишено търсене, а продукта е оскъден от към количества. В случая дизела не се вмества в това описание. Поне не и за сега. Следователно изравняването и надминаването на цената на бензина си е чиста спекулация. И ако още не съм те убедил в логиката и правотата си - защо цените при нас са наопаки, сравнени с почти цяла Европа? Пак ли ние сме най-умните и предвидливите, а всичко останали, които тепърва догонваме и са минали по нашия път, са балъците? И друго. Помисли логично - целия национален транспорт на стоки е с дизелови двигатели - камиони, бусове, рейсове. Имали смисъл да споменавам какво се случва със стоките по рафтовете на супермаркетите при повишаване цената на горивото?

 

yohi - изрично написах, че снимките са случайни. Нямал съм за цел да съпоставям цените на отделните компании, а да покажа разликата дизел-бензин. Пък и темата не е в тази насока.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

milen_,

 

мислим си така защото:

1) 3/4 от колите в Бг все още са на бензин и/или газ

2) Потреблението в българия влияе на общата консумация гориво колкото домашната ти чешма на язовир искър

Колега ПъРъРъ, колите- ОК ами камионите :?: :mrgreen:

Извинете ме за офф-а

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

PETYO, а колко камиони се движат в далеч по-големите европейски държави? Май доста повече от колкото при нас, нали?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз за това рева от месеци! Няма друга държава в Европа където дизела да е по-скъп от бензина. Но, както ти казваш, Бг - тук контрол няма. Има само спекулация...

 

Чудя ви се как може да говорите меко казано глупости!

Не е по скъп дизела от бензина.Това се вижда и на снимките.

А98 -2.00 кинта, дизел 1.96 кинта.Кое е по-скъпо?

2.12 за А100 срещу 1.96 за дизел няма да кажа кое е по скъпо.Ще оставя да се сетите сами!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Forman-е,

 

Ми ае тогаз да ни ги сравниш например с Премиум дизела на ОМВ! То така с по-скъпите бензини е много лесно. Сравняваме евтин дизел с евтин бензин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сравняваме евтин дизел с евтин бензин.

 

Абе не е точно така.Дизела си е един и същ, докато бензина има различни октанови числа.Различните бензини се произвеждат с различна степен на сложност и от там има разлика в цените.При нафтата слагат само добавка да не парафинира и искат повече пари.Ама тя се произвежда по същия начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък се чудя що някои пишат без да четат.

 

Накратко - сравняваме 95 с дизел. Това са цените които се сравняват и извън Бг!

 

И друго не мога да разбера - всички които защитават цените карат бензинки. Това ок. Но защо казвате на черното бяло?!?!?

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е нормално цената на дизеловото гориво да е по-висока от тази на бензина. При дизела - технологичния процес за производство е по-прост и по-евтин, суровината също е по-евтина.

 

Сегашните цени са си чиста спекулация с факта, че хората в България започнаха да купуват все повече и повече дизелови автомобили

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.