Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-club-bulgaria

Що е това "ФОРУМ" и има ли почва у нас


zloQQ

Recommended Posts

Стори ми се интересно написано, пък и е полезно!

Благодарности за мат'риала на www.vwclub-bg.org

 

FAQ.User@forum

Users and Forums. Howto get into.

By SPQR - heartless_tool@yahoo.com

 

Форумите и форумните общества, често пъти почти затворени кръгове са мястото, което ще бъде разгледано тук. Ако сте начинаещ потребител [и много пъти сте се питали що за птица е това] или пък напреднал [ветеран], врял и кипял в десетки подобни истории, места и usergroups, надявам се ще прочетете нещо интересно - пък бил той и поредният fun файл.

Форумът представлява частичка Интернет пространство, групирано като място за online срещи между потребители със сходни интереси, между личности и (ab)users, между властоимащи и властоподкопаващи, support, хора със свободно време, заети или работещи такива [част от който работят именно в тези online общества], интелектуалци и полу-интелектуалци, спокойни натури или проблемо-имащи душевноболни умствено-недоимащи все-отхвърлени lame-капацитети.

 

Q: Все още ли се чудите дали тези места са за вас?

A: Ако да - продължeте да четете. Ако не - press back(space) / "push-the-X-button-at-the-upper-right"

 

I am watching to rise and follow my salvation

There's so much shit around me, such a lack of compassion

Е, това е горе долу - и тук и в живота мръсотията е навсякъде, но ако успеете да нацелите точното място, може или да ви се размине, или да свикнете. И в двата случая означава че сте със-и-около точните хора, образи и идеали.

 

Това не е FAQ секцията, която често (почти винаги) присъства в съдържанието на всеки форум.

Това е FAQ файл съдържащ лично мнение, наблюдения, описания и разсъждения.

 

Q: Що е то форум?

A: Board, Forum, Guestbook - online места, където (както гореописаното) се събират хора, ползуващи Интернет, под "прикритието" на nicknames (прякори), сформирайки дискусии на теми, поставяни от самите потребители. Съществува йерархия (дори в свободните такива), като често пъти по-висшепоставените определят свои собствени правила

 

Q: Какво трябва да направя, за да се присъединя къ един такъв форум?

A: На първо място - трябва ви Интернет достъп. Откривате форумът (ако не сте го направили все още), към който искате да се причислите и намирате опцията (под формата на link-бутон) "Регистрация / Register". Попълвате старателно празните (задължителни и по желание на клиента) полета с потребителска информация - и воала - имате виртуален наместник. След това се лог-вате с новосъздаденият профил и се отдавате на четене, писане и подобни благинки.

 

Q: Какво да правя след това?

A: Пишете, четете, пишете, четета. Или само четете / пишете. Използвайте информацията, която ще получите оттам в свой плюс или пък - което е добър вариант - помогнете на някой друг в нужда. Създайте си репутация на добър потребител, на честен такъв - и всеотдаен.

 

Q: Какво мога да срещна там?

A: Предимно хора. Обикновени потребители, потребителски групи, mod-teams, admin-crew.

 

Q: Какво, какво?

A: Обикновените потребители са - ами те са на дъното на йерархията (изключая ban-натите потребители). Имат правото да пишат и четат, да се държат добре, да оставят съобщения, да дразнят по-висшестоящите, да си понасят последствията. Те са живата сила на един форум - определяйки активността и поддържайки дискусиите. Администрацията - това е група или един-единствен човек, основател на форумът, притежаващ всички права над администраторският панел, над преференциите на останалите потребители, администрацията по принцип е над всичко. Молете се да ви се падне свестен (отзивчив) admin. Модераторите - това са наместници на Администраторът. Поемат част от неговата работа - с някои ограничения - грижат се за изправността на системата, останалите потребители, създават патаклами помежду си - абе, нужно си е. Има форуми, в които цялата власт (авторитаризъм) е съсредоточена в ръцете (буквално) на администратора. Той е едновременно поддръжка и пъдар. Ако пък започне да го хваща липсата - и ако да речем активността е по-висока, настава анархия. Потребителските групи - това са сформирани екипи от администратори, модератори или част от обикновените потребители, съставящи преференциална част - организират поддръжката, грижат се за потребителите, това са или тесни специалисти по темите си или връзкари. Може и без тях. Баннати потребители - не че е привилегия да си спечелиш недоверието на управата, но има и такива, които го правят. Това са тези, които нямат право да пишат, могат да четат (а в някои случаи и това не могат) в самият форум, в следствие на провинение (или по преценка на администрацията). Не ви го пожелавам. Just?behave yourself.

 

Q: Какви са най-елементарните правила, които да спазвам?

A: Прочетете личните изисквания на администрацията (ако има обособени такива). Там си пише точно и ясно какво би увредило присъствието ви online. Всичко, което не е забранено е разрешено. Като новорегистриран потребител е възможно да се сблъскате с интересите и предпочитанията на по-отдавнашни обитатели. Избягвайте да раздавате псувни наляво и надясно, не пускайте малоумни теми (често те са разковничето за дразги помежду вас и администрацията). Има един негласен закон за културата - ваш плюс е, ако умеете да се изразявате точно, без набиващи се грешки, без нахални включвания. Нещо много важно - ако не ви го кажат, то може да се окаже проблем, че ваша нова тема няма точно формулирана теза - добрите дискусии стават там, където има изложение и шанс за продължение на "разговорът". Не прекалявайте с новите теми. Пускайте теми там, където трябва. Разделът за Software изисква теми с такава насоченост. Ако ви се пише за музика - и ако има такъв разедел, там му е мястото. Лош избор би било, ако започнете дискусия за "размножителният период на сините китове" в раздел, предназначен за Games/Patches & Cracks. Форматирайте си текстовото изложение - направете го приятно за четене и дайте шанс на някой да се заинтересува - не е тайна, че мнозина са затваряли врати пред себе си, именно заради некоректен изказ - пропускали са да им бъде предоставен отговор на зададен проблем, само защото са го поставили по арогантен или lame-тип. От личен опит знам, че препинателните знаци са важни, важни са и новите абзаци, умерената употреба на emoticons, правилното заглавие на самата тема. Тогава, когато се включвате е някоя дискусия помнете, че целта ви не е да изплюете още една реплика заради простата статистика. Продължете започнатият диалог, или дайте свое мнение по предно мнение. Не е трудно. Макар това да си е ваш личен избор - отстоявайте мнение си, дръжте се така, както решите за най-добре (в случай че елементарните правила ви дразнят) и се надявайте, че ще останете задълго?

 

Q: Как да постъпя, ако не знам какво да напиша?

A: Не го пишеш. Форумът не задължава потребителите си да отговарят във всяка възможна тема. Включвайте се там, където мислите че няма да се натрапвате - и най-важното - където ви е интересно. Включвайте се там, където познанията и опитът ви подскажат, че имате какво да оставите за останалите под формата на събщение. Има хора с регистрации от две години и нагоре, които имат едно или две мнения, но редовно четат това, което останалите пишат.

 

Q: Ами ако ме обидят на "flooder". А какво точно е " flooder"?

A: Ако ви обидят на flooder, значи е имало защо да го кажат. Тези, които пишат умерено, рядко получават подобно прозвище. Flooder е човек, който пише повече, от колкото се харесва на останалите. Често пъти това са абсолютни глупости - поради излишък от време (в такъв случай си намерете хоби!), поради фетиш за брой съобщения и ranking, за избиване на комплекси, защото освен компютър в нечий живот няма друго препитание за тялото и душата, с цел отмъщение и т.н. Но нерядко flooder лепват на хора, които започват да трупат по-бързо мнение отколкото им се иска на порицателите. И в двата случая намалете броят на пусканите съобщения, поднесете едно или повече извинения, минете на "по-уравнвесен" режим и докажете че и вас могат да уважават. Вариантът, който не ви препоръчвам е да продължите в същият дух, до ри при условия че не един или двама са ви порицали. По този начин можете да си навлечете проблеми от администрацията, по този начин губите и нормалният диалог с останалите потребители - те започват да ви гледат накриво и да не взимат думите ви насериозно. Ако сами усетите че прекалявате със съобщенията си, намалете временно или за по-дълго броят такива. Избирайте си най-стойностното от това, в което сте се включвали, удължавайте броят думи които използвате. Наистина не е трудно.

 

Q: А ако ми се прииска да тегля нечия майна, какво да сторя?

A: Ако се е стигнало дотам, че наистина искате нещо подобно - убийте врагът си с думи, но гледайте да не затриете и достойнството си. Тоест - направете го колкото се може по-умерено от това, което се е зародило като първоначален план в главата ви. Не прекалявайте. В бъдеще същият този човек, който сте искали да пратите "по дяволите" може да се окаже ваш ценен сътрудник, помощник, съветник и т.н. Не пропилявайте шансовете си.

 

Q: Има ли глупави теми?

A: Глупави теми няма. Има глупав начин на поставянето им. В зависимост от положението, което притежавате в дадено форумно общество и общото мнение би било вариращо. Не експериментирайте тогава, когато мислите че не е подходящо (макар често това да става ясно чак когато кашата е вече разбъркана). Умерената шега, жаргон, цинизми са невинаги отблъснати, ако знаете как да си поиграете с думите. И това е доказано. Глупава тема наричат често тази, която не сте нацелили къде да я пуснате за разискване. (вж. примерът със "?сините китове")

 

Q: Какво бих могъл да науча Online в един форум?

A: Почти всичко. Все човешки и не-дотолкова дейности. Шансовете варират от solutions за отглеждане на пингвини, през начини за кадене на тамян до ел системи на Конкорд. Всичко зависи от спецификата на форума, в който се намирате. Ориентирайте се според интересите си - открийте този online board, който смятата че най-точно ще покрие изискванията ви. Това са нещата, който могат да бъдат дадени като отговор на ваше питане или разискване по вече започната тема - но това не означава че ще го научите. За тази цел ще се наложи да понапрегнета малко мисловната си енергия натам, накъдето са ситуирани търсените думи и изречения. Ще го научите ако можете да четете и помните. Често пъти, разисквайки по дадена тема, ако и да сте бил тотален лаик в началото, с времето не бива да се учудвате ако ви грабва интереса, ако усещате че ставате по-компетентни тук и там. Това е за добро. Изключение правят Anarchy-форумите и тези, за посетители със специални интереси, вариращи от наркотици, оръжия, взривове, употреба и използване.

 

Q: Има ли начин да презентирам себе си и проблемът подходящо?

A: Да. Това включва кратка подсказка в заглавието [за да успеете да насочите евентуално някой, който има отношение към разрешаване на въпросите ви - в противен случай рискувате темата ви да изпадне в забвение или там да се настанят редовните бърборковци], ясен въпрос вътре в самата тема, отворен край за продължение на дискусията или директна въпросителна към отговарящите, това включва умереното използване на emoticons, препинателните знаци, изпълнението на пунктуационните и правописни правила, това включва подборът на думи [по възможност те да не съдържат пожелания към майки, баби, лели, сестри и прочие]. Многократно адски глупаво зададена тема е амирала отговорът си, заради благосклонността на и ез това изнервени потребители. Многократно обаче, такива теми са служели като база за мнение към даден потрябител, поставяне на предрасъдъци в бъдеще и подобни. Излишно е да се рискува там, където почвата е ронлива. И без това не знаете кой ще драсне якой друг ред след вас.

 

Q: Как мога да стана част от екипа на модераторите или администраторите?

A: Ха-ха-ха. Простете. Но това не е въпрос за новопостъпил. Действа канцерогенно. Ако настоящият екип оцени участието ви, ако все пак и някой друг ви подкрепи имате шансът да се включите към тези, които имат доста повече права, но и повече отговорности. Това не е пряк път към пляскането с ръце и краката на масата. Ако прецените че имате достатъчно много време да се занимавате с областта, която ви интересува - правете го, че и без присъствие в модераторският или администраторски панел. Бидейки част от екипа на вас се прехвърлят и голяма част от задълженията към форума - и ако наистина искате по подпомогнете обществото, в което участвате по начинът, който сте го правели и дотогава - не си пилейте времето, когато това могат да го правят и други.

 

Q: Ако реша да напусна?какво да сторя?

A: Адски, адски просто. Спираш да пишеш. Ако смяташ, че все пак спирайки дейността си, ще предизвикаш съмнение или чуденки у други форумни дейци, ако те познават повечето от хората и имаш хубави моменти с тях, ако смяташ че те имат правото да го знаят - кажи им го, напиши им го. Най-лесният начин е да пуснеш тема за прекратяване участието си в обществото. Има и друг начин, при който само определен брой хора могат да го научат - изпращането на лични съобщения до всеки един от тях [става въпрос за определен брой хора, все пак, никой не изисква от вас да пратите лично известие до всеки един човек, ако и при това общата бройка е в петцифрено чиско.]. Няма договор или клауза, която да ви задължава да пишете всеки ден или да сте online определен брой часове. Напускането е най-лесното нещо. На думи. Защото знам какво се казва форумнта краста, спомням си аз самият колко пъти триумфално съм напускал определено общество, след което съм се прибутвал отново, отново съм напускал и т.н. Ако някой ви казва че няма такова нещо като форумен наркотик - не му вярвайте. (ха-ха).

 

Q: Имам някакви странни букви под nick-a и налудничава картинка отдолу, не разбирам?

A: Странните букви са или ранга, който носиш във форумът, посещаван от теб, или това е писмено доказателство за притежание на права - а във твоят случай, евентуално и предупредителен знак - за опасност от глу? начинаещ потребител [или такъв, надхвърлил правата си]. Често пъти рангът е custom - можеш сам да си го определяш, според вкуса, който го имаш отначало или след определен брой мнения. Понякога рангът е общ за всички - постоянен, или променлив. Той се сменя тогава, когато достигнете определен брой мнения. Ако нямате ранг - или форумът не го позволява, или администраторът не ви обича. Налудничавата картинка се нарича аватар. Ако тя е вече там - или сам сте я сложил и се правите на интересен, или администраторът ви обича и го е сторил вместо вас [внимание! - не е задължително да сте първа любов на администрацията - картинката може да е отново предупреждение или знам за останалите, че сте сгрешили с нещо]. Ако имате аватар, но все още се чудите как се е появил, ако не искате да си признаете или имате впредвид, че другите имат, а вие нямате - аватарът представлява лимитиран image [лимитът се намира в профилът ви], който ви определя и визуално пред останалите. Аватарът служи като идентификация, служи за моментна прищявка, или просто за гъзария. [внимание! - аватарът също, като всичко останало може да ви донесе проблем].

 

Q: Ами подписът?

A: Тук можете да лепнете някоя цветиста фраза, можете да изпишете послание към останалите [внимавайте със съдържанието], можете да си напишете нещо, което има опасност да забравите и така просто да ви подсеща, може да включите цитат, картинка, много картинки [в зависимост от позволената дължина и брой символи], но внимавайте - wallpaper с размери 1024х768 няма да се хареса особено на останалите. Широко вдигнати пръсти, съвокупляващи се двойки, еднополови и различо полови също няма да вдигнат рейтинга ви. Подписът - това често сте вие, погледнати в момента и тръшнати на една маса пред останалите. So - behave yourself, again.

 

Q: Защо ми е трудно да се приспособя така, както други успяват?

A: Или мястото ти не е тук [във форума], или причината да не се чувстваш приет е, че по някакъв начин провокираш аудиторията да се настройва против присъствието ти, защото бъркаш в своето такова към тях. Ако и двете страни имат полза, ако е забавно, ако е пълноценно прекараното време, то няма причина да съществуват и проблеми. Понякога се налага да отделиш малко повече време за да попрочетеш архивите, да влезнеш в такт и ако имаш възможностите - да се слееш с атмосферата, царяща online. Това не е никак трудно. Приеми факта, че мнозина посещават по десетина форума едновременно, бидейки наясно на всяко едно място, бидейки пълноценни, помагащи на себе си и на останалите потребители. Наистина не е трудно. Форумът е достъпна медия, но за да станеш негов зрител са нужни и мъничко усилия.

 

Q: Никой не иска да си говори с мен. Защо?

A: Методика. Всичко е до подход. И аудитория. Ако намериш общ език с другите, е адски лесно да поддържаш връзка и дискусиите да се окажат пълноценни.

 

Q: Всичко ли остава във въртиалното пространство?

A: Виртуалното?

 

Q: Да де.

A: Не е задължително. Организират се @real срещи, meetings, общи проекти и извън Интернет. Това е едно от преимуществата на подобен вид социално общество - освен че можеш да останеш в пълна анонимност, така и можеш да си създадеш ползотворни и забавни познанства. Компютърджиите са също бирени консуматори, и те понякога се нуждаят от един f2f диалог. Но не разчитай на подобни неща, ако форумът е интернационален или другите така и така "не искат да си говорят с теб".

 

Q: Ама понякога адски ми се иска да прееба другарчетата. Как да го сторя?

A: Грешен въпрос. Това е FAQ. Не Anarchy Cookbook.

 

Q: Как така другите трупат толкова много мнения, а на мен постояяни ми трият такива?

A: Имало ли е защо?

 

Q: Амиии?

A: Нормално е някой правораздаващ да не хареса излиянията ти. Следващият път си помисли отново как се поставя една тема, помисли си как се отговаря във вече създадена такава. Абе ти не четеш ли по-горе? Счупих си пръстите да обяснявам какво да НЕ правиш, за да не се разгарят страстите.

 

Q: Когато се опитам да влезна ми изписва: "Вие сте изгонен от този форум." Нали всичко беше уж въртиално?

A: Виртуално?

 

Q: Е да де?

A: Ха-ха. Първо - поздравления. Причината е бан [бел. ред. - ban].

 

Q: Бан [бел. ред. - ban]? От това умира ли се? Предава ли се по полов път? А има ли лекарства?

A: Банът е метод за забрана достъпът на даден потребител. Възможно е да четеш [понякога] писаното от другите, но временно [или завинаги] нямаш право да изказваш мнение. Проблемът идва, когато достъпът от собственият ти компютър е забранен. Тогава нямаш право да създаваш дори нов потребител [виртуален, казва се виртуален, моля], докато не бъде премахнат въпросният бан. Причината е bad behavior. Сега идва времето на големите обещания как "Няма да правя повече така" към администраторът. Имай впредвид, че молбата ти може да не бъде уважена. За което те поздравявам отново. Явно наистина не четеш това, което съм ти написал по-горе.

 

Q: Ок, мога пак да пиша във форума. Обещах това-онова и бутнах няколко рушвета.Изисква ли се да отговарям на питанията на останалите, да им помагам винаги и по всяко време? От мен иска ли се да бъда винаги където трябва и с нужните знания и отговори?

A: Сам ли измисли въпроса? Така де - нали никой не ти диктува какво да пишеш? Nevermind. Не. Никой не го изисква от теб. Приемаме че си обикновен потребител. Добре е, ако от време на време успяваш да сториш нещо полезно за останалите, добре е, ако от време на време внасяш по малко разнообразие и свеж въздух, за да разсееш застоя, ако съществува такъв. Твое правомощие е да говориш тогава, когато искаш. Но не е честно да получаваш само и единствено, без да си сторил нещо и ти самият. Ако разчиташ винаги на останалите, ако се чудиш защо никой не те взима на сериозно или ако се чудиш защо там, където си очаквал да има разпалени дискусии цари мъгла и безучастност - направи нещо по въпроса. Това не е провокация, а само и единствено съвет. Ако питаш само защото не желаеш да си в полза на останалите, ако нямаш време и нерви - нека тогава не рпевръщаш приъствието си в натрапчиво такова. Ако имаш възможността и желанието да извършиш нещо раздвижващо - go ahead. Това също не е провокация, казвам го отново. Чисто и просто съвет.

 

Q: Доста често ме цитират. Това добре ли е?

A: И да и не. Ако те цитират с цел съгласие по дадено мнение - радвай се, докато имаш време. Ако те цитират с цел ирония, саркастична забележка или изтъкване не-познанията ти по даден въпрос - нека това не става повод за гордост.

 

Q: Нещо ме тресе хормона. Мога ли да си хвана гадже от форума?

A: You may, but I'm not sure you can. На практика е възможно. Ако си хетеросексуален и си попаднал на гей-парти - откажи се. Има предостатъчно сайтове за запознанства - ако това е основната ти цел - ориентирай се натам и опитай да ръсиш бисерите си по такива места. И все пак - не са рядкост случаите, когато форумни дружби прерастват в нещо доста по-сериозно. За тази цел също имаш дужда от полагането на известно количество усилия. Понякога е адски трудно да пресъздадеш еднозначно самоличността си в един виртуален образ. Всъщност - изборът си остава лично твой. Все пак аз не съм брачен консултант.

 

Q: Другите пишат цветно, с удебелени букви, подчертан текст. Вмъкват по някакъв странен начин дори и връзки [бел. ред. - hyperlinks] към сайтове, e-mails и всевъзможни лудории. Искам и аз. Как, обаче?

A: Нарича се форматире на текста. По принцип колкото по-добре е форматиран един текст с цел по-успешната му презентация пред останалите, толкова по подходящ за изписването му е той. По подробна информация има на много места из Интернет, както и в самият форум - официалната FAQ секция. Над текстовият блок, където изписвате мнението си се намират доста от бутоните, които можете да използвате във процесът на форматиране. Ако все пак има раздел от форума, където можете да експериментирате, да тествате - използвайте я, но разумно. Самият формат на вашият текст също препоръчвам да се прави в умерени граници. Между една добре подредена схема от символи и самоволният кич стои тънка граница. Behave yourself, както вече неведнъж съм казвал.

 

Q: Не мога да насмогна с всички форуми. Дали не съм се включил в твърде много такива?

A: Стара мъдрост гласи: "Кой ми *** в гащите?". Подобно. Както две дини не могат да бъдат носени под една мишница, така и твърде много ангажименти могат да дойдат по-скоро в тежест, отколкото като полза. Всеки сам трябва да знае възможностите си - нарича се преценка, самоконтрол. Това, че мнозина успяват да бъдат пълноценни на повече от едно място не е константна величина за абсолютно всички потребители. Още повече, ако те са що-годе начинаещи.

 

Q: Вчера пуснах една невероятна тема [тук следва бомбастично описание], но ме обвиняват че такава вече съществува. Лошо ли е това?

A: Предполагам - да. Нещата не са толкова зле, ако се ти се случва а първи път. Това е твоят шанс да разглеждаш архивите по-често и по-бостойно. Включва и усилена работа с търсачката на локалният online discussion board. Ако форумът е голям, ако има също толкова голям потребителски състав, съществува и възможността от дублиране на теми, мнения и съдържание от някой новопостъпил или дори човек, регистриран от самото начало. Пренебрегване на направена вече забележка не се приема като признак за послушание и интерес. Повторно дублиране, освен разбунени духове би могло да влоши и вече създадени що-годе сносни отношения с останалите, както и поставилият първи подобна на вашата тема.

 

Q: Все още не познавам останалите така, както ми се иска. Ина ли начин за противоположното?

A: Има. И той не е само един. Всеки разполага с личен профил, в който доброволно изписва това, което желае и има възможност да предостави пред останалите. Друга възможност са специални тами, предназначени към опознаве потребителите на един форум. Такива теми се пускат по избор. Но запомни, че никога не можеш да опознаеш един човек напълно само по виртуалната презентация. Прибързаните заключения често водят до разочарования или предрасъдъци.

 

Q: Има ли живот на Марс?

A: Опитай отвново, но с друг въпрос. Или посети следният сайт:

http://www.stupidquestions.com/~lame/id ... akshow.htm

 

Q: Не ти ли писна от толкова въпроси?

A: На прав път си. По този повод - Basta!

 

Powered by: MS Word

В оригинал: от Владислав Хаджийски - SPQR

Ruby Moon corp. - http://critical.hit.bg

mail: heartless_tool@yahoo.com

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.