Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Майстор Стефан срещу института по оптика


Recommended Posts

Искам да споделя огорчението си от вчерашно-днешната случка с един майстор. Да отбележа, че случката не е свързана с некачествен ремонт, а от отношението му към клиента и към поетия ангажимент. Казва се Стефан и работи срещу бившия институт по оптика - сега комплекс "Европа" - между сп. Зап. парк на Сливница и Бакърена фабрика (Надежда). Отивам при него за смяна на предни лагери на Опел Вектра - уговоряме се от петък за понеделник сутринта, вика до края на деня ще стане. За работата иска 50 лв. Съгласен съм, въпреки че е малко множко. Нормално 30, максимум 40 лв. Както и да е - не съм циганин за 10 лв. Работата не е много сложна - избива се шарнира на носача, вадят се полуоските от главините, отвиват се от рейката лостовете на кормилното управление и се освобождава макферсона от главината. Половината работа - смяна на една полуоска се прави за около час, значи за лагерите да отнеме около 4 часа, айде 5 максимум. Разбираме се да закарам колата в понеделник 9 ч, нямал други коли и щял да я почне веднага. Добре. Закарвам я в понеделник и питам кога да мина да си я взема. Ами - към 18.00 часа, че имам много работа. ОК, планирам си нещата за деня и след 18.00 да ходя за колата - с баща ми, та не ходим пеша. Става 18-19.00 ч. обаждам се, още работи, ставало бавно, щото някакви болтове трудно се развивали. Към 21.00 ч следващо обаждане - свършил с едното колело и почнал другото, но щял да довърши утре. Добре, утре - т. е. днес сутринта му звъня - още 30 мин до 1 час и готово. Тръгвам пеша, отивам, колата готова. Но междувременно разбрах къде е бил проблема - друг негов клиент закъсал с колата и цял ден се занимавал с неговата кола, затова нямал време за моята. Случаят ме издразни, защото на първо място не си спази ангажимента, на второ място - ме лъга, за което аз му намекнах че знам, а пиша за това, защото това не ми е първи или единичен случай с майстор.

Та се чудя - аз с по-лоши пари ли плащам от другия клиент, второ качество клиент ли съм, и защо и докога майсторите ще са по-важни от хората, които им дават парите, ще смъкват от нас по 3 кожи и ще си изпълняват немарливо задълженията и няма да си спазват ангажиментите. Оше повече, че отидох при него не защото не мога сам да си свърша работата, или да отида при човек, който няма никакви пари да ми вземе, но просто малко нямах време, не ми се искаше да си цапам ръцете и исках да проверя дали не може да си намеря майстор, на когото мога да имам доверие да си свърши работата съвестно и бързо, без да ме мотае.

Като пиша, че това не е единичен случай - преди 2-3 месеца ми трябваше бояджия и тенекиджия и ме пратиха при един Любо на ул. Овче поле, близо до ъгъла с Цар Симеон. Уговаряме се за след няколко дни, като събера частите да му звънна. Звъня му един петък, за понеделник-вторник да отида. После се отложи за четвъртък, после за следващия понеделник - твърдо. И тоя спря да си вдига телефона. Отивам аз в понеделник през деня, и оня вика, ми ако искаш остави я колата, но няма да стане в срока който говорихме, щото не знам си кво. А беше преди празници и трябваше колата да е оправена, щото трябваше да пътувам.

И така реших да си търся друг майстор, щото тоя като мота и отлага ако така си свърши и работата, жална й майка на колата.

Трети подобен случай, който съм описвал тука е с двама майстори от ъгъла на Раковска и Панагюрище за един стартер - изразът е "ами имах много работа и затова не можах до сега както сме се разбрали да свърша и твоя".

Та просто ми писна от подобно отношение на майсторите - доста пара вземат и изобщо не им пука за срокове и поет ангажимент, към човека който им плаща. Интересно кво ще стане ако кажа на шефа ми за работата, която трябва да свърша до утре - ами утре ще си върша друга лична работа, пък тая ще я свърша вдругиден.

Някак си не мога да приема за нормално такова отношение на майсторите. Иначе конкретния майстор ми го препоръчаха близки хора и сигурно работи добре. Ама утре-вдругиден ще огледам колата по-подробно, да не стане беля.

 

Сега като си помисля, единственият, който не ми е правил подобни курвенски номера е Сашо от Брегалница. Досега два пъти съм му оставял Шкодата за по два дена. Докарвам я, когато сме се уговорили - влиза в сервиза веднага. На другия ден в 17.00 ч отивам, плащам и си я прибирам. Подчертавам, че не съм близък с него, за да му правя реклама.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Павка, да не си купил Вектра?

Ако е така и ти се наложи някакъв ремонт по окачване, ходова част, изпускателна система и главно тенекеджийство, драсни едно ЛС. Ще ти дам номера на един човек, от който останах много доволен на два пъти. Като цяло прави всичко по Опели и тенекеджийство на всякакви коли. При Опелите се наема и на малки ремонти по ДВГ-то- смяна на ангренаж, смяна на гарнитури...С ел. не се занимава и си казва, че не разбира. Най-хубавото при него е, че работи бързо и доста евтино. Пример: за смяна на ангренаж ми взе 15лв. като най-ниската сума, която чух от друг майстор бе 40лв. и стигаха до 70лв.

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Да случките са доста кофти и оставят горчив вкус в устата и чувството на "човек второ качество" :evil: За съжаление такъв ни е манталитета.

 

Ако пак ти се наложи ремонт по ходова част/двигател се обади. Майстора който ползвах за мойта Vectra си работи и не съм имал такива проблеми с него. Пък и е съвестен. Сестра ми си ходи при него и човека още поддържа добре колата.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Убедил съм се от опит , че не те ли заведе човек в повечето случаи става така ... много пъти съм пращал хора при разни майстори и след това става точно така , но като мръдна с него до майстора всичко става ток и жица ... и за това спрях вече да препоръчвам или да хваля тоя или оня майстор , щот накрая става оная работа с посредника ;)

Още като млад шкодажия и аз обикалях по разни препоръчани майстори и накрая се натресох при един , който ни го знаех , ни го познавах и от тогава по баба рови само той ... може и да е късмет , ама до сега оплаквания от човека нямам , но ако питаш някой друг може да го анатемоса на секундата ... за тва като ти хареса някой как работи просто почваш да му досаждаш по - често :mrgreen:

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и цял ден се занимавал с неговата кола, затова нямал време за моята. Случаят ме издразни, защото на първо място не си спази ангажимента, на второ място - ме лъга, за което аз му намекнах че знам, а пиша за това, защото това не ми е първи или единичен случай с майстор.

 

 

 

 

Това става защото си му вече в ръцете на "майстора" .Разхвърлял ти е колата , не можеш да си я вземеш.Защо да не изчука и нещо допълнително като ти си му сигурен?Този номер са ми го правили главно тенекеджии.Винаги имаше някой бакшиш или баровец по-важен от мен.Аз не се доверявам на one man show, тоест някакви гаражни сервизи на бай Х***Й.Не че големите сервизи работят по качествено , но тези номера не ги правят и винаги можеш да надигаш гири на някой началник докато цитирания бай Х***Й те гледа малоумно и ти обяснява небивалици.Работя до Пан авто сервиз на околовръстното .Ако знаете пък там какви са некадърници, нямя да минавате дори оттам!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пепи (PRR), благодаря за предложението, ако стане нужда ще те търся. Той и Ники Колев ми прати координатите на своя майстор, ама ми е малко далеч.

Гена, имаш право за препоръките. Аз и на тоя му казах кой ми го е препоръчал, но отидох сам, никой не ме заведе. Макар че и другото не е гаранция де. Наистина е на късмет да откриеш такъв, който работи бързо, качествено и на умерени цени. Като си спомням разни случки, отивам навремето при един майстор Ники в Горна Баня пак за тоя Опел, нещо грешка даваше 34 май - лошо регулиран празен ход. Първо, нямаше никаква диагностична апаратура и започна да прави диагностика като мен - с телче свърза куплунга и почна да гледа в книгата кодовете. Та не можа да ми каже нищо повече, от това което знаех.

:mrgreen: А и аз веднъж изпратих един приятел при друг мой човек, който разбира да му погледне двигателя, че аз тогава не бях в София, и тея двамата нещо не са се разбрали та после се обвиняваха. Беше виновен всъщност човека с колата, който не е разбрал добре кво точно да направи и да купи.

А отношението на майсторите принципно е такова към хора, дошли случайно или за първи път - да му вземат парите, пък другото, как да е. Аз така или иначе си карам колите в сервиз при майстор рядко, та от мен кой знае колко пара не могат да изкарат - примерно 50-100 лв на две-три години веднъж. Щото повечето неща гледам сам да си ги правя. Ама ако ми хареса някой майстор как работи, ще почна да ходя по-често при него и в крайна сметка той ще спечели повече в дългосрочен план. А иначе ако трябва да закарам колата на оня край на София при майстор и да се върна пеша (с градски транспорт) хи после пак така да отида да си взема, то стават да речем 2-3 часа загубено време само в разкарване. Ако за това време мога сам да си свърша работата, то какъв е смисъла да я карам на майстор колата? Пък и по-бавно да си я направя, не е проблем да я завърша и на другия ден да речем.

А в по-големите сервизи с повече от 3-4 души персонал наистина поне работят доста по-бързо. За качество на работата не говорим, но в такъв сервиз я поемат колата и 2-3 души се занимават само с нея. Шефа на сервиза няма интерес персонала да си седи без работа. Виждал съм как доста работа като смяна на гарнитура на главата, или на клапани, сегменти се извършва в рамките на един ден.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.