Jump to content

skoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgtraxxaspepino-racing.comtraxxas

5степенна кутия на Estelle 1 или стани бубарак за 60 сек.


Penaowner

Recommended Posts

Значи първото ми уточнение че е редно да кажа "справихме се" и използвам случая да благодаря на всички за оказаната помощ при това мое начинание. На първо място благодарности на Оtgorata Които когато имаше време винаги беше на линия за ремонта. Искам да благодаря на Deyan iyi на Ванката и Виктор които не са от нашият форум но помогнаха момчетата. А в никав случаи да не забравяме Hashek за скоростната кутия и съветите по телефона. За целта на мероприятието са ви необходи ми:

1. наи-важното 5 степенната скоростна кутия

2. Бензинов резервоар от японка. Тои има необходимата вдлъбнатина за да подере кутията

3. Желателно е да си вземете 2 маншона за полуоските

4. По преценка като разглобите може да си вземете съединител, аксиален лагер, Фтулката на аксиалната ос и със сигурност ще се сетите за още неща като разглобите.

5. 2,5 литра трансмисионно масло. ЕР 90 на Приста е достатъчно добро

6. WD 40 върши чудеса с по старите болтове

7. Всички налични ключове, крикове и така нататък

8. Привод за 5 степенна скоростна (По къс е)

9. Малък шлаиф с 1-2 диска за метал

 

Първото нещо което трябва да се свърши е да се свали двигателя. За целта източвате водата(антифриза). Един съвет от мен когато разкачате жиците бъдете така добри да си ги надпишите. Спести ми доста усилия при монтажа на ДВГто. Разкачате маркучите за парното, маркуча от термостата и този влизащ в водната помпа. Махате въздушният филтър пъхнете някакъв парцал в Карба да не влизат боклуци. Откачате бензиновият маркуч ееееееее ма съм разсеян източете бензина от резервоара. Махате задната маска и равъртате шпилките между кутията и ДВГто. Остават 4те болта на носещата греда. Внимателно с Гидоре номер 17. Преди да ги развиете подпрете ДВГто. Аз лично сложих едно трупче и подпрях с крик тип крокодил. В момента в които откачихме носещата греда просто плъзнахме двигателя назад. Съхранявах го върху една стара гума и нямах никакви проблеми. По този начин стигнахме до тук:

[/img]http://www.skodaclub-bg.org/gallery/albums/userpics/normal_Pena_296.JPG>http://www.skodaclub-bg.org/gallery/albums/userpics/normal_Pena_290.JPG[/img]

 

Лошото е че има доста работа. Махате маншоните на полуоските. Развивате 6те гаики на черупката и я отстранявате. Желателно е да сложите по 2 гаики на вътрешната черупка за да не изпаднат пластините регулиращи диференциала. Откачате жилото на километража, Привода на скоростите, Кабелите които дават сигнал за заден ход. Следва сравнително не трудната но доста досадна работа по демонтажа на задното окачване. Откачване на задните амортисьори, Лентите ограничаващи полуоските. Понеже за да вършите цялата тази работа колата е повдигната махате подпорите под задните колелета и пружините си излизат почти доброволно. Следват 4те болта на гредата на скоростната и си я вадите. Преди това естествено сте махнали предпазната ламарина. Резервоара се държи на 2 гаики и на гърловината. На старите 120ки има само 1 удушник. Забравих да спомена че за целта се откачат жилата на ръчната откъм купето, както и охладителните тръби. След изваждането на резервоара сте готови с разглабянето. Честно казано бях доста отчаян смятаики че повече няма да стане кола от нея. Това си личи по отчаяната ми физиономия:

 

normal_Pena_308.JPG

 

Сглобяването протече в обратният ред но се сещате че стана доста по бавно. Първо бе монтиран "японковия" резервоар:

 

normal_Pena_314.JPG

 

Наи накрая покраи всички жици и маркучи влезе:

 

normal_Pena_325.JPG

 

Единствената особеносте че по новият модел резервоари имат допълнителен удушник които аз запуших оставяики оригиналната ми система от един одушник. Следва доста неприятната операция по изрязване на дупка в купето. Не съм добър с шлаифа но се получи следното:

 

normal_Pena_352.JPG

 

Качвате кутията с гредата при нас упражнението беше като вдигане на 60 кила от лежанка. Следва една "приятна" операция по вкарването на полуоските. Не ми се коментира. Незнам аз ли нещо не правих както трябва но ми отне доста време. Окачването го събирах на лампа през нощта:

 

normal_Pena_368.JPG

 

Вече по нататък следваше по приятните задачи по закачването на привода на скоростите жилото на километража. Следват маншоните на полуоските. Готови сте за качването на ДВГто. Надявам се да не съм бил отегчителен и и да съм бил полезен. Единственото неприятно че всеки божи ден за по малко от минута заприличвах на мангал от мръсотия:

 

normal_Pena_350.JPG

normal_Pena_312.JPG

 

Ако имате въпроси насреща съм и дано да видя още някоя Естелка с кръгли фарове с 5 степенна скоростна да сиправят компания с кака Пена

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер си го написал. А още по-добре си се справил ;) Да ти е честита, със здраве да си я търкаляш с тази 5-ца и да споделиш впечатленията си от разликите ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Впечатлението ми е че иконоимия има двигателя се щади повечко което е желателно имаики предвид годинките му. Хубавото на тази кутия е че е с диференциал от Рапид - 3,9 и скоростите са по дълги. Както някъде вече писах ускорението пострада от това но тъи ли иначе до края на тази календарна година се очаква да и бъде сложено по мощно ДВГ и проблема ще бъде разрешен. Дните за работа са горе долу:

1 - разглобяване, осигуряване на повдигнатата кола, качване на новият резервоар

2 - рязане на купето, слагане на кутия, полуоски задно окачване.

3 - качване на ДВГ пробно кръгче и оправяне на объркани неща.

 

при мен бях забравил да стегна една френска скоба и защото не си разбрах прочетеното обърках 2 жици.

 

Нещо много важно което не споменах но му сърбах попарата е привода. Вземете си задължително плочка от японка, която стои отзад точно където свършва тунела на купето. Целта и е да държи привода фиксиран. Аз като незнаех се чудех защо пробното кръгче мина на 2ра, 4та и задна а останалите не влизаха. А то привода като няма тази фиксация на отказалите скорости тои се пречупва и те немогат да се включат. Абе някои ако реши да се занимава да свирка ще доида да помагам. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дончо евалата, майсторско изпълнение от твоя страна. Дай една 5ца кутия и за мойта и ще си правят компания с твойта, :smt013 хаха. Може и с 4,22 диф не съм претенциозен толкова, мога да си сложа 14ки джанти за същия ефект .

 

Абе какво значи "бубарак", че не ми е мътен диалекта в майна таун?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами незнам дали е Пловдивски лаф ама по снимките мисля че трябва да се сетиш. Мръсен, брадясал с изключително мръсни дрехи е нещо такова. Ще се услушвам за 5чка и ще помагам даже. Не взимам скъпо. Някое друго парче пица за обяд и бира да има. Оттам нататък всичко е въпрос на желание :lol::lol::lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

браво, най-после някой да пусне подробно описание, че мине-немине месец и все някой ще попита за тия кутии

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рязане на купето няма да ти се наложи. Единственото нещо, което трябва да внимаваш е привода. В магазин в Пловдив се продават приводи за 5степенни кутии с "Коколаче". Другият вариант по старите са с така наречената кутия. Ако ти е 87ма би трябвало да си с "кокалче и следователно няма да имаш никви деиствия освен разглобяване и сглобяване. Сега аз съм пак на фаза разглобяване щото купето на Пена ще се кърпи и вапца. Надявам се до есента да се похваля

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

Аз имам 120-ка '86 , но за съжаление е с 4 ск. :( мног съм мераклия на 5-ца от гледна точка на разход за щадене на ДВГ (както каза колегата) но се не се решавам на такова действие даже си намерих 5-ца ама баща ми ме разколеба като каза ти ако знаеш какви велики работи тряаа да правиш и не се нави да ми съдейства в процедурата.Ти вика нямаш сметка от тва тя колата не ще да варви с 4 ск. ти 5 ше и слагаш! И все още незнам :S така че си останах само с желанието :x

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам 120-ка '86 , но за съжаление е с 4 ск. :( мног съм мераклия на 5-ца от гледна точка на разход за щадене на ДВГ (както каза колегата) но се не се решавам на такова действие даже си намерих 5-ца ама баща ми ме разколеба като каза ти ако знаеш какви велики работи тряаа да правиш и не се нави да ми съдейства в процедурата.Ти вика нямаш сметка от тва тя колата не ще да варви с 4 ск. ти 5 ше и слагаш! И все още незнам :S така че си останах само с желанието :x

 

Да кажеш на баща ти че не е прав :mrgreen: На такава съм сменял от 4ка на 5ца. Всичко си пасва и процедурата става за един ден. И освен разхода и щаденето на двигателя се подобрява и комфорта. На 120 km/h на магистралата си с 1000 оборота по-малко.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

PRR прав си колега вече имам опит със процедурата "моторо от земи" както казва един майстор така че ще се замисля по-сериозно жърхо въпроса и Ще направя нещо само да позагрее малко времето :) и да видя онзи дали не е продал скоростите

Мерси за куража !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако има чалъм взимаи кутията ще ти доида с един колега на гости за ден незнам но за 2 максимум ще ти е направим само няма да се плашиш. Вече 3 пъти правим упражнението в Пловдив със смяна на скоростни кутии. Едната върви, втората се дозглобява 3тата въпросната кака Пена е разхвърляна на голо купе да се кърпи и вапца. Взимаи кутията и да е правим ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 месец по-късно...

Ами колега не съм професиналист така мисля че е по лесно. Поне за мен. Знам че може да се измъкне кутията без да сваляш ДВГто, но после с това рязане, тоя двигател подпрян да не падне.... За мен лично това е по лесният начин освен това процедурата не отнема кои знае колко време а после съм сигурен че е доста по удобно за работа

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами ако си сам и нямаш помощ би било много трудно изваршването на цялата операция.

аз като я извършвах бях сам и качих скоростната кутия по този начин :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е та неможеш да намериш някои да ти помогне да свалите ДВГто за 2 минути а после да отнемеш на още някои 2 минути от ценният живот да помогне за качването. Възможно е затова съм щаслив че сме задружни в Пловдив и си помагаме доста.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, били могъл да направиш един чертеж с оразмеряване - отзад, там където си рязал. Примерно откъде - докъде, колко см са ! Тоест , човек, който не е виждал на живо това което си премахнал като материал, при вида на чертежа да се сети по колко да режи и откъде! Идеята ми е, че като изрежа тенекията после да заваря на нейно място друга с нов профил, разбира се, но да не качвам скоростите за да определя дали достатъчно съм отрязал? С две думи: Помощ в това отношение :) !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямаш проблем аз трябваше да напиша по тоя въпрос ама акъла някъде го няма. Тия дни ще пиша че сега е взех от тенекеджия и вапцам дъно, кош на мотор и т.н. При следващото ходене ще ти напиша каквото знам по въпроса. Доколкото знам обаче ти имаш 5степенна суха тя като габарити е същата ,но гредата е различна и да не излезе няква разлика от това. Иначе грижи няма ще напиша гор долу какво съм напрвил ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами незнам дали е Пловдивски лаф ама по снимките мисля че трябва да се сетиш. Мръсен, брадясал с изключително мръсни дрехи е нещо такова.

 

Цитат от предишната страница...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами незнам дали е Пловдивски лаф ама по снимките мисля че трябва да се сетиш. Мръсен, брадясал с изключително мръсни дрехи е нещо такова. :lol::lol::lol:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

offtopic

 

един тъп въпрос - какво е " бубарак" ? търсих го в тълковния речник но не го намерих ...

 

Бубараци - промълвил с блеснали очи човекът.

 

- Какво каза? - навел се към него най-големият пияница.

 

- Бубарак - повторил със сетни сили учителят. - Прилича на чакал и има хобот като мравояд.

 

Цитата е от тук http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=68&WorkID=2505&Level=1

:mrgreen:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.