Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Идва ли краят на петролните двигатели!


Recommended Posts

"Тесла" - новият електрически суперавтомобил

 

Зареждането му е толкова лесно, колкото и на мобилен телефон, твърдят производителите

21.07.2006

 

Младата американска компания "Тесла Мотърс" (ТeslaМotors.com) представи дългоочаквания си проект на електрически суперавтомобил. Двуместният роудстър развива скорост до 210 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч става само за 4 секунди.

 

Въртящият момент на електромотора, чиято мощност възлиза на 248 к.с., е достъпен в изключително голям оборотен диапазон, което позволява скоростната кутия да има едва две предавки. В същото време еластичността на возилото е впечатляваща.

 

Всичко това струва само 1 цент на километър, хвалят се производителите.

 

Електричеството, захранващо задноразположения двигател, се съхранява в блок от множество литиево-йонни батерии, вместен в пространството зад седалките на двамата пасажери.

 

Едно от основните предимства на модерния спортист е, че за зареждането му са необходими само 3,5 часа, а самият процес е точно толкова сложен, колкото и зареждането на мобилен телефон.

 

Батериите пък не се нуждаят от подмяна цели 150 хил. км.

 

Автономният пробег може да достигне до 400 км или дори повече, тъй като електромоторът оползотворява кинетичната енергия от движението по инерция или при спиране, като я превръща в отново електричество.

 

При успех с роудстъра, чийто продажби трябва да започнат от средата на следващата година, "Тесла" имат намерение да разширят моделната си гама с още по-практични електромобили.

 

Основните инвеститори в компанията, кръстена на сръбския изобретател Никола Тесла, са създателите на интернет-търсачката Google Лари Пейдж и Сергей Брин, както и Елън Маск, един от "бащите" на системата за онлайн разплащания PayPal.

 

Според Маск компанията дори ще се превърне в един от най-големите автопроизводители в света.

 

Статията е взета от www.news.netinfo.bg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Петролни двигатели може да има само там, където има петрол, а той е изчерпаема суровина. Така че дали ще има или не петролни двигатели зависи от наличието на петрол. Някои изследователи смятат, че макар да има запаси от петрол за 30 до 50 или даже 100 г, първите проблеми с доставките на петрол, по-точно с липсата му, ще започнат през 2011 г. Така че е крайно време да се предложат алтернативи, а това е една от първите стъпки, макар електромобили да съществуват отдавна. Ако се вложат достатъчно пари в разработките на акумулатори и електродвигатели, нищо чудно след 5-10 години да има напълно функционални с параметрите на днешните коли електромобили. Само това зареждане не знам - 3.5 половина след всеки 450 км.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според едно изследване в САЩ се предрича края на автомобилната индустрия в сегашния и вид през 2050г. Реално погледнато сега има и залежи и запаси, ама като се изчерпат залежите ? Бъдещето е на електичеството и хибридите. Може да останат някои спортни модели на бензин, ама политиката е към намиране на алтернативни горива. За момента дизеловите автомобили в САЩ са едва към 2 %, а в Еропа са близо 56%. Интересна статистика ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и аз съм на мнение че със всеки изминал ден се развиват новите технологий и се разработват ел. двигатели и коли със добри характеристики.

 

ПП. на моя петролен двигател му идва края за вашите не знам :mrgreen: :mrgreen:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам една такава!!! ако почнат да ги дават по 5 - 6 хил. USD ще им сваля шапка! Веднага дърпам кредит и я взимам, пък била тя и с имeтo ТЕСЛА :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много яко, но някой вече не е ли измислил как да сложим двигателя му в ШКОДА ??? :mrgreen:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да ама криза ще настане в близките 20тина години. После вероятно пак ще има но като струва 10-15лв литъра и се сещаш какво става. Бъдещето ще покаже какви ще са колите. Интересно че колата е разработена в САЩ тъи като от тях по големи харчилки на бензин няма ама аиде да не обръщаме на политика зареждат на галони не в литри. Колегата правилно писа ако доиде такова време пухвам един електромотор в Пена няма да я изостава :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледах наскоро един филм по Нешънъл Джиографик,където казаха, че запасите са за поне още 50 години(значи мога да бъда спокоен за баба Шкода в близките 50 години :lol::P ), имайки предвид запаси достатъчни за снабдяване на всички потребители без да се създава криза.До колко е вярно незнам,но дано да са прави хората.Бих казал още, да му мислят децата ни, те вече най-вероятно няма да имат възможността да карат коли на дизел или бензин.Факт е,че бъдещето е в алтернативните горива и хибридите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе тия телевизии и журналисти, пък и Нешънъл Джеографик, не знам. Има си експертни раззчети и прогнози, все пак трябва да се отчита и това, че има много неразработени находища, но оттам петрола ще бъде с по-висока себестойност и т. н. В общи линии кризата ще почне след 5-10-15 години, първоначално с намалени доставки, после и с по-високи цени, това ще се отрази в огромна степен и на световната икономика и т. н. Но 2011 г. го помня от една от моите книги и изобщо следващото десетилетие, че ще почне началото на края, който ще бъде един продължителен процес.

 

Сега гледам, че газта станала левче. За един месец - повишение с над 10 ст.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе тя винаги се качва лятото,пролетта спада...Абе не знам наистина един ден всичко ще свърши,но нали имаше някакви мании с олио в дизелите ли какво беше...Най-много ще празним фритюрниците в резервоарите,а под капака по един комън-рейл...Аз съм доволен :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гога то бензин може да има следващите 50 години но цената му каква ще е ако направим както колегата каза по пътищата на родината ще смърди на пържени картофи от всякъде. Маршрутките в Пловдив са на биодизел докато е изпреваря и в купето ми смърди все едно съм в кухня на ресторант тъи че и тва не е много хава ама да сме живи и здрави ще доживеем и ще видим каква ще стане

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе то ще измислят и катализатори за тоя вид гориво да не мирише на стол за обществено хранене :lol:

Обаче аз както винаги съм недоверчив и си мисля,че това е някакъв вид измишльотина на големите да вдигат цените.То вярно изчерпват се ама извендъж се стреснаха много тия хора,което за мен е много криминално-сетиха се че по тоя начин ще оправдаят вдигането на цените.Гориво има според мен за поне още 100-тина години,друг е въпроса че на някой им е удобно да внушават на населението,че сме заплашени от изчерпване на количествата...Мръсна политика е за мен всичко :evil:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

петролните компании са тези, които държат ключа от бараката - има едно филмче, което излиза тая година, което носи името "who killed the electric car", говори се за бруталното изземване на "пробните" електрически коли в САЩ. Големия брат със силната ръка са петролните босове/включително Дж. Буш/ които няма да оставят тази работа така...

 

Аз лично много силно вярвам този проект с колата ТЕСЛА да успее да пробие черупката и да просъществува.

 

Стискам палци парите на google гуруто да стигнат в тази борба на мега интереси.

 

И в същото време се питам защо една България не започне разработка на подобна кола - тя ще е изключително добре пригодена за нашите условия(къси разстояния, навсякъде има ток), ще се произважда в много по-леки заводи от тези, които са нужни за производството на един двигател, от години се знае, че нашите инженери са добри в сферата на електродвигателите и електрониката като цяло, машинните инжинери могат да се справят със задачата да направят окачването и каросерията, химическите заводи с лекота приготвят необходимите бои и пластмаси...

 

Оставам с надеждата бъдещето да ни донесе приятна изненада в тази насока!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

има едно филмче, което излиза тая година, което носи името "who killed the electric car", говори се за бруталното изземване на "пробните" електрически коли в САЩ. Големия брат със силната ръка са петролните босове/включително Дж. Буш/ които няма да оставят тази работа така...

Интересно каква теза е застъпена във филма, след като самият Джордж У. Буш заявява в прав текст че зависимостта на развитият свят от петрола(разбирай от няколкото арабски държави в Залива) е "проклятие" и в момента се отпускат страхотни средства от държавният бюджет за разработване на алтернативни горива и системи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 9 месеци по-късно...

Лично аз Гога, съм спокоен за бъдещето докато на земята има фотосинтеза - глобална криза за гориво практически няма да има.

Спомни си за Биодизела, който ще замести петролния дизел и.....за така любимия на много от нас СПИРТ ( аз го претпочитам в концентрации не по големи от 45%). Та въпросния спирт спокойно може да замести бензина някой ден. Така, че спете спокойно деца, гориво винаги ще има!!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Навремето учените на бай ви Хитлер измислили синтетичния бензин. Само не се сетили как да докарат октановото число и много гърмял, ама сега това вече не е тайна...

 

Неудобството на ел-автомобилите е, че имат голяма собствена маса и дълъг период на зареждане, макар че, ако се измислят станции, може да се сменят акумулаторите - оставяш твоите, вземаш заредени и - напред!

 

Има сред нас един шкодаджия, който е направил първия български електромобил - сега гние в Банкя. А пък съм чувал и за един трабант, който бил оборудван с електрокарски акумулатори и си движел доста добре...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е умна идея - вместо бензин, на тогава може би електростанциите ще се продават акумулатори. Или по един резервен в багажника, на мястото на сегашните газови уредби, даже си мисля че няма да са и толкова големи.... Друг е въпросът че в БГ ако подкараме такива коли сигурно и акумулатори менте ще се появят... дето да държат по 100км и айде пак зареждане :D 8)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.