Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

връщане на софийското жителство


какво мислите за софийското жителство ?  

38 гласа

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Моля, впишете се или се регистрирайте, за да гласувате.

Recommended Posts

преди малко четох една анкета посветена на културата на паркиране . в моя квартал ( докторски паметник ) това е много наболял проблем поради многото офиси на фирми и посолства през деня и заведения вечер . в 4 часа сутринта има места за паркиране бол . явно е че повечето коли не са собственост на местни хора (те и регистрациите са от цяла България). какво мислите по въпроса за софийското жителство ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 78
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

  • PV

    10

  • PRR

    8

  • high_octane

    7

  • DEYAN IYI

    6

Най-много писали в темата

според мен всеки трябва да си опита късмета в големия град. Аз познавам много големи пичове от прованса, селянин не е диагноза, не клеймо. Пък за паркирането, кой превари той завари. Колкото по - трудно е за каране, толкова повече се научавам да карам, пък и няма нищо по сладко от тва да чакаш за забранен ляв завой и отзаде да чуваш няккав как вика "селяниииин".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този въпрос може да се разисква тогава, когато проблемът с паркирането в София се разреши и абсолютно всички шофьори-софиянци паркират на определените за това места. Ако останат само и единствено коли с несофийска регистрация по тротоарите, тогава може да се говори за софийското жителство.

А по темата за софийското жителство - човек трябва да е космополит и да има възможност да се реализира там, където ще си осигури по-добро съществуване. Ако аз реша да произвеждам вино /например/, ще отида да живея в регион, в който виреят лозя и има условия за производство на вино. Мисля, че т.нар. софийско жителство е отживелица и е един изключително краен метод за вкарване на личността на човек в строги рамки. Ако искам ще работя в София, ако мога - в Долно Нанагорнище, в Байчовата махала, Париж, Чикаго или Бомбай. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно подкрепям мнението на колежката. Просто всеки регион от страната ни предлага различни възможности за реализация и понеже сме демократична държава всеки има право да избира :) Не отричам, че има доста голям процент "селяни", които и те не знаят какво правят и искат, но това просто е неизбежно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Връщането на софийското жителство означава, че пак може да се получава от дошли отвън, но по някакъв ред и условия. Гласувах с да, защото мисля, че трябва да има някакъв контрол. Тъй като такъв има даже в САЩ - там се осъществява чрез съставянето на всеки на нещо като кредитно досие - става въпрос за това колко коректен платец на наеми е бил, като е живял някъде. Ако е бил некоректен - никъде не може да си вземе нищо под наем.

Аз съд от тия, дето си спомнят общо взето колко спокойно беше в София като беше с 1 млн. жители, автомобилното движение беше нормално, имаше места за паркиране. Наистина София я направиха най-големия промишлен, икономически и административен център, работа има повече, но много хора идват, за дса работят за по 300 лв, да живеят в някакъв коптор - е, тва живот ли е. А кво ще стане, ако всички тръгнат да идват в София - цяла България обезлюдена, а в София 7 млн. Тъпо е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:lol::lol::lol::lol: Ми ако всички селяни си тръгнете от София, тя ще стане 20 000 души както след Освобождението ХАХАХАХА :mrgreen: ;););)

 

Айде не се разпенвайте много кой откъде е, щото, ако всеки си сложи носията, тия с костюмите ще останат към 20 000 :P

 

А цялата столична интелигенция, ако не беше се стичала в София през последните 120 години, още щеше да се говори на чист шопски!

 

В София хем искате да има вървяща икономика, хем да няма работна ръка, еми как да стане!?!

 

Проблемът с паркирането и влизането на несофийски коли в центъра и самия град е проблем, който трябва да се реши веднага след като се решат проблемите на столичния транспорт, защото не можеш да ме накараш да си заеба колата в Горубляне, а да бича 3 часа до Централна гара или квартал Пичковци с Джипси Травъл Ейджънси ;)

 

Избрахте си бат Бойко, на него се надявайте!

 

И на мене ми е терсене, като някой шоп се вре по майнатаунските улици, все едно си е в Овча купел, ама кво да се прави, псувам си и толко! :lol::lol::lol:

 

Който се е засегнал.... значи не е кореняк софЕанец ;)

 

Айде със здраве :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не се спазват стоителните норми (и те). ако всичко беше правено по правилата, нямаше да има 5 000 000 жилища с 500 000 парко места, гаражи и т. н. общо. жителството няма нищо общо драги ми смехурко. ако искаш вкарай и анкета жени да не се регистрират във форума. светая светих софия била заселена от провинциалисти, "деба" и "аристикратите" дет са някои от вас. честта ти е засегната, че селянин ти е паркирал на мястото ли бе, гражданино???

"селото се оказа тъкмо във града"
=D> =D> =D>

"човек трябва да е космополит и да има възможност да се реализира там, където ще си осигури по-добро съществуване. Ако аз реша да произвеждам вино /например/, ще отида да живея в регион, в който виреят лозя и има условия за производство на вино. Мисля, че т.нар. софийско жителство е отживелица и е един изключително краен метод за вкарване на личността на човек в строги рамки. Ако искам ще работя в София, ако мога - в Долно Нанагорнище, в Байчовата махала, Париж, Чикаго или Бомбай"

=D> =D> =D>

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спазвайте добрия тон.

Аз също гласувах за гражданството. И ще ви обясня защо. Аз нямам проблем с провинциалистите. Добре дошли са. Да плащат наеми, да купуват изобщо да движат икономиката. Ние софиянци трябва да сме доволни, че ги има тях...а и по някое бурканче с паприкаш кой ще откаже :)

За гражданството съм защото това е единствения законен начин ромите (те нямат никакво гражданство) да бъдат изкарани от кварталите на София които са превърнали в гета. Земята която населяват струва милиони, а те се ширят там безплатно и само крадат и просят. Т.е. нямаш гражданство - събарят ти въшкарника и те изселват. Господата от провинцията които си имат работа, плащат си наемите или си имат собствени жилища, изобщо изкарват си хляба по честен и почтен начин не пречат на никого...само ви моля да не си паркирате голфовете като араби по средата на паркинга. Все пак това е град. Има и други пътници. Не сте си на селския мегдан да се ширите! айде ...пали гаси

А да. И не съм расист...поне не и според цвета на кожата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Роми, колега, роми. Иначе се сърдят.

Темата е конкретна - за или против сф. гражданство. Аз съм за и съм написал защо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лилииии, тука какво става :) Имаше и по-резки изказвания, ама се сещам от какво са породени. Е няма да ги коментирам, ама дайте като се коментира да няма такива нерви.

Аз искам да попитам преди да гласувам, с това връщане на гражданството какво се получава ? Какво се цели ? И от какво е породено ? Хората, които не са кореняци да се връщат по родните места ли ? Е, ако е така :arrow: това е тъпо.

 

За циганите според мене няма да има никакъв ефект и ще е само прехвърляне на проблема от една институция в друга. Те в която и община да отидат пак няма да се интегрират и пак ще висът на шиите на редовите данъкоплатци...

 

Колкото до останалите, не бива така само защото улиците са задръстени. По-скоро трябва да се предприемат мерки към хората, които бездействат и ситуацията е такава. Вярно, че инфраструктурата не е правена за такъв голям град, ама не трябва да се настървяваме срещу хората от провинцията :!:

При правенето на градоустройствения план на Париж се е появил някъв смахнат архитек, който е представил проект с невероятно широки и дълги булеварди и хоп, избрали го него :)

Просто СФ. не може да побере толкова коли, трябва да се направят повече паркинги в центъра и да се пусне по-скоро отсечката на метрото към Младост, която да облекчи градския !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

никаква идея нямам какво ще се постигне със връщане на гражданство. казвам какво ме дразни мен.

 

80% от колегите с който уча в ТУ са от провинцията. Не един път съм чувал от тях да се оплакват колко е мръсно в СФ, колко е гаден въздуха, колко било студено и подобни глупости.Не един път съм виждал от стаята от общежитието си да хвърлят торби с боклуци през балкона. Питал съм ги какво правят тука, а не си стоят по селата и градовете от където са и отговарят "какво ще правя там".

Всеки ден когато стоя над 10 мин в задръстване без значение дали съм в рейса или с колата си мисля че след като се изучи даден човек трябва да се върне от там от където е.

 

гласувам за софия за софиянци!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

след като се изучи даден човек трябва да се върне от там от където е.

 

гласувам за софия за софиянци!!!

 

:smt082 :smt082 :smt082 :smt082 :smt082 :smt082 :smt082

 

Айде всички дето са за по-горното да напишат родословното си дърво 5 поколения назад да видим кой откъде е :lol::lol::lol:

 

София е СТОЛИЦА на ЦЯЛА България и всеки български гражданин може да живее в столицата СИ колкото и когато поиска!

 

Столичаните винаги са били ЛИГАВЕНИ от държавата, с едничка цел да им се вдига самочувствието и стандарта за пред света! Дори и бюджетът се разпределя на принципа "всекиму според нуждите"!!! Па не само София има нужди! Ако в Пловдив или Варна бяха изсипани толкова пари през последните 15 години, колкото в София... еба си инфраструктурата дето щяхме да я имаме!!!!

 

И земете да си го избиете тва ПРОВИНЦИЯ от устите, щото провинцията започва източно от Орлов и северно от Лъвов мост!!!

 

Само не знам къде изчезват столичани през почивните дни!?!? Сигурно в Тирол и на Майорка при баба и дедо ;)

 

Не казвам, че в Пловдив всички са големи граждани, щото селяндури има навсякъде в изобилие и мястото откъдето са дошли е същото откъдето са пристигнали в София. Но да седна и да правя генерални заключения е несериозно!

 

Аз като съм първо поколение пловдивчанин, а майка ми и баща ми са завършили в Пловдив, кво!? В Стара Загора или във Видин да си избера!?! Ама те и там няма да ме искат, щото...

 

Моето обкръжение от семейни и лични приятели са по-малко провинциалисти от 95% от богоизбраните столичани и кво!?!?

 

Айди мола ви съ ни ставайти смьешни, щот стаати за смяф :mrgreen: :P

 

Да не говорим за селата около софия, които постоянно се присъединяват! Кво!?!? Те не са провинция, а Пловдив е!?!? ХАХАХА

 

А ако спорим за по-хубав град въобще, обърнете се към чужденците ;) Те са безпристрастни и безмилостни :P:lol:

 

Пък ако искате да видите какви са столичани открай време, гледайте Баш Майсторът на море!!!

 

ПП- тая тема е по-тъпа от "Вартбург или Шкода е по-добър автомобил!?"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, и мен адски ме дразнят ПРОВИНЦИАЛИСТИТЕ, на които тук не им харесва! Студено било, мръсно, опасно, скъпо и не знам си още какво. Ами на който не му харесва нали знаете - айде гас по землянките!

А за забележката на колегата за петте поколения назад. Ами това е несериозно, елементарно и повърхностно. В същия смисъл аз би трябвало да ти кажа че забележки от турци, гърци и сърби не приемам, така че да си мълчиш защото със сигурност едно 30-40 (а и по малко) поколения назад имаш такава жилка. Ама ще си го премълча за да не се изостря ситуацията.

Подобен начин на разсъждаване е несериозен.

А и не ми пука дали София е столица и колко е красива. Предлагам да преместим Парламента в село Якоруда! И какво? Вие господа ПРОВИНЦИАЛИСТИ с него ли ще си тръгнете?!? Не нали! Няма значение кой град е столица.

А и аз мисля че Варна е много по красив град от София. И Шкодите са им по-хубави...

Не че гражданството ще промени нещо. Но поне имайте елементарно достойнство като сте дошли тук наготово, ползвате блага, в чието създаване не сте участвали (нито вие нито родителите Ви) да не критикувате, а да се опитате да запазите това което сте заварили...а не да си изхвърляте боклуците през прозорците!

Щом искате да бъдете граждани на България, Европа и света, дръжте се като такива. И се научете да си плащате наемите и разходите. Защото вече ми е писнало от селски тарикатлъци - направил сметка за топлофикация за 6 месеца и после духнал без да си плати и последния наем. Скъпо им било ами като е скъпо айдееееееееее бегай на село мама ти е сложила попарата!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ааа да забравих. Последните наематили бяха две момичета от ..някъде си. Откраднаха радиатора и ми оставиха 2 шкафа с празни буркани!!! И това ако не е селянин какво е?!?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:lol::lol::lol::lol:

 

Само да не забравями кой е градът, в който пътуват безплатно в градския транспорт ОГРОМНО количество кореняци и те не са цигани и т.нар. "провинциалисти"!!!! :P Поне по говора им мога да го позная! За 70 ст. се правите не цигани, ГОСПОДА СТОЛИЧАНИ!!!! И по кварталните пазари като се разходиш, да чуеш селските бекове как говорят, със сигурност ще се убедиш, че не са от Тракия и Добруджа, а са коринИаци софЕанци :oops:

 

А ако се върне гражданството, единственото, което ще стане е да се вдигне самочувствието на селяко от големио град! ;)

 

Ти бе аркадаш, знаеш ли си жилката 30-40 поколения назад!?!!??!? Аз съм си направил родословно дърво и мога да ти кажа, че всичките ми предци 200 години назад са БЪЛГАРИ, с БЪЛГАРСКИ имена и ПРОВОСЛАВНИ и знам къде са живели!!!! И не са СОФЕАНЦИ, а от хубави български села и градчета! А ти си бъди не столичанин, ами, ако щеш на Борис ІІІ шуранайка, но нелепите ти разсъждения те принизяват до тези, които наричаш презрително "провинциалисти"!

 

Селяндури има навсякъде, лошото е че преобладават, включително и кореняци софиянци!!!

 

А кой е строил благата в столицата можеш пак да си помислиш!

 

Аз съм също срещу СЕЛЯНДУРЩИНАТА във всичките и форми, без значение дали е в Пловдив, София или Горно нанадолнище! Но да турга някой си всички под общ знаменател няколко милиона души, еми извинявай, майна, ама е смехотворно!

 

Добре, че са провинциалистите да ви цапат хубавото градче!

 

Айде със здраве, Баш Майсторовци!

 

ПП- "Вескеее, фърляй дините!" :mrgreen:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

идеята на връщането на гражданство е да се предотврати в бъдеще навлизането на хиляди хора в големия град, а не да се махтнат хората който 200 години назад не са били от софия.

доста хора който живеят в ст. град от няма и година казват: "ще си ходя вкъщи" имайки предвид в ст. град и "отивам на село" ....мястото където са живяли 20 години. не знам защо, но се радват да се нарекът граждани и софиянци.

 

а относно написаното по нагоре за мангалите:

РОМ-алкохолно питие- след 1 бутилка боли глава

Циганин- крадлив и смръдлив човек-след среща започват странни обриви по кожата и се чудиш къде ти е протмонето и телефона.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди да отговаряте на такива въпроси се обърнете назад и погледнете от къде идвате.

По тази логика да сложим бариери и да не пускаме ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ СОФИЯНЦИ в ТАКА НАРЕЧЕНАТА ПРОВИНЦИЯ(не се знае кое е провинцията :lol: ) в нашите градове.Да направим държави в държавата.Нека да сме феодали.

Засрамете се!Стига с тези проститии!Селянин не е човек,който живее на село, а човек с такъв манталитет!

Като ви е тясно и не може да си паркирате бараките вървете на широко.Върнете се на село. :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ползвате блага, в чието създаване не сте участвали (нито вие нито родителите Ви) да не критикувате, а да се опитате да запазите това което сте заварили...а не да си изхвърляте боклуците през прозорците!

стана ми много любопитно за какви точно благини говориш, какви са тез чудеса неземни, дет само в столицата ги има и в изграждането на кои си участвал ти?

 

по повод на боклука: леля ми живееше доста време в ж.к. "дружба" (тая, която е до езерото). доколкото ми е известно там не е студентски град, но торбите с боклуци си летят все така невъзмутимо. същото е и в люлин (където бях преди три седмици). там дори на козирките над входовете има големи надписи: "НЕ ХВЪРЛЯЙ БОКЛУЦИ", които малко трудно си личаха. бяха позатрупани...

 

между другото на мен ми е все тая, аз имам страхотни познати от софия, изключително културни и възпитани хора, които са много над тези неща, но просто ми е интерсна позицията на малцината от вас, които продължават да си мислят, че от искъро по - дълбоко нема.

 

айде със здраве

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

стана ми много любопитно за какви точно благини говориш, какви са тез чудеса неземни, дет само в столицата ги има

 

Не знам точно. Питай съучениците си от гимназията. Нали половината от тях вече са забегнали в Столицата. Заедно с тях и първото ти гадже от ученическите години..само дето сега я плющи някой пъпчив софиянец с два апартамента в люлин.

 

Поздравления за автора на темата и за колегите пишещи активно в нея. Вдъхнахте живот на форума.

 

Сега само да изясня позицията си, защото ми се струва че останах малко неразбран. Както казах, нямам нищо против хората от провинцията. Добре дошли са стига да спазват елементарните правила, които и аз спазвам.

Дразнят ме само няколко неща:

1. На провинциалистите тук не им харесвало. Едва ли не на сила стоят. За да не умрем ние от глад.

2. Склонни са да бачкат по цял ден като роби за 250лв. защото наема трябва да се плаща. Тук съм на ваша страна работете за повече пари...за да можете да плащате по-големи наеми.

3. Държите се към София като към служебен автомобил. Мачкаш тъпчеш и после си се качваш на личната и се кефиш че ти е чисто. Като пътувам някъде из провинцията никога не си позволявам да изхвърлям боклуци по улиците. Пазете и вие така както си пазите собствените дворове.

 

А колегата който си е изброил родословното дърво до 30то коляно да се чувства поканен като дойде в София да го черпя по бира да ми разкаже. Много ми е интересно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди да отговаряте на такива въпроси се обърнете назад и погледнете от къде идвате.

По тази логика да сложим бариери и да не пускаме ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ СОФИЯНЦИ в ТАКА НАРЕЧЕНАТА ПРОВИНЦИЯ(не се знае кое е провинцията :lol: ) в нашите градове.Да направим държави в държавата.Нека да сме феодали.

Засрамете се!Стига с тези проститии!Селянин не е човек,който живее на село, а човек с такъв манталитет!

Като ви е тясно и не може да си паркирате бараките вървете на широко.Върнете се на село. :lol:

Евала човек-много правилно си го написал!Напълно съм съгласен с теб и подкрепям мнението ти с 2ръце и 2 крака!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, предлагам да успокоим страстите и да не падаме толкова ниско, както и до обиди. Наистина нещата стигнаха малко далеч, затова нека не забравяме за какво е тоя форум.

По темата искам да кажа следното:

Миграцията и урбанизацията са процеси не само в национален, но и в световен мащаб, така че не могат да бъдат спрени. До 2050 г. 70% от световното население ще живее в градовете съгласно някои прогнози.

Може би обаче изкуствената урбанизация е най-голямата грешка на комунистите преди, а грешките след 1989 г. допълниха картината, като унищожиха и селско стопанство и тежката промишленост окончателно. В България в момента 70% от брутния вътрешен продукт се създава от сектора на услугите и търговията, не от производство. На никой не му се оре с трактор и не му се гледат животни, затова всичко бяга към близкия по-голям град или към София.

Сега, съгласен съм, че има и много-софиянци селяни, това е истина, особено в кварталите бивши села около София както всички знаем интелектуалното ниво кореняците шопи не е особено високо. Аз поне живея в такъв квартал, та ми е ясно.

За отношенията хазяи-наематели е истина, че като цяло липсва коректност, и това, което Жоро спомена предполагам, че не е изолиран случай. Знам случаи, в които наемателите остават апартамента за основен ремонт направо, а има и случаи (скорошен и истински), в който наемателят си оставил храна в хладилника, а хазяйката му я изяла. И това е истинска селения, макар и от граждани.

Има и нещо друго - големия чужд град и анонимността, която предлага, предразполага като цяло хората, които са дошли отдругаде, да правят, най-меко казано по-неморални и неуместни неща, отколкото биха си позволили в своето населено място. Аз имах едни съседи наематели преди няколко години. Две момчета някъде от Благоевградско. Е, то не бяха викане (вместо да си говорят, викат като говедари), яко чалги, купони, прибират се в 4-5 часа сутринта и почват да викат. И след като поговорих с тях 2-3 пъти за тия неща, бях решил да изгоня на всяка цена от там или да ги пребия. Добре, че собственика продаде апартамента. Повече това няма да го коментирам.

Никой град не може да поема толково много нови хора, без да бъде изградена подходяща транспортна и друга инфраструктура. Освен всичко, искам да попитам пряко колегите от провинцията как биха се почуствали ако в тяхното населено място в рамките на няколко години почнат да се заселват хора от вън (от други градове или чужденци), почнат да си търсят работа и жилища, почнат да си живеят по свои обичаи и правила. Убеден съм, че няма да е много приятно, нали?

София от милион и нещо преди 15 години днес вече е 2 млн жители, а може и доста повече. Това пренаселване поражда доста проблеми и може би затова част от тях намериха отдушник тук.

Нека продължим по темата, ако искате, но с по-коректен тон. В противен случай по-добре модераторите да я заключат.

Аз лично си мисля, че някакво, под някаква форма административно регулиране на миграцията на населението не е толкова лоша идея, въпроса е под каква форма именно. Не е реалистично да се забранява или да се въвежда така нареченото софийско жителство. Но да не забравяме, че се планираше закон за ново въвеждане на адресните регистрации и т. н. А също така и че живота навсякъде предполага и отговорности. Аз в два блока съм бил домоуправител и касиер и общо взето констатирам, че са редки случаите, в които наемателите примерно участват в общи събрания, в почистването около блока и пр. Все едно не са от тук и са за малко и не ги интересува мястото, където живеят. Въпреки това не искам да абсолютизирам. И затова го написах всичко това. Има хора, които се приспособяват към средата, има и свестни, има и такива, които цял живот ще си останат говедари. Но това не е причина ние тук да се караме кой какъв бил, откъде идвал и т. н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.