Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

От Мазе до Форт Нокс


Recommended Posts

Колеги, привет,

Има едно мазе в панелен блок, 2-3 кв. метра. Не е много, но си е някакво пространство, което може да се употреби. Това, което трябва да направя с него е да го "изрина", може би да опъна някакъв ламинат (колкото да не е без ич), читаво лед осветление за 20-30 лв. и да поставя някаква читава врата. До тук всичко е лесно и иска само желание, не ми трябвате дет се вика. От тук насетне обаче имам нужда от няколко "акъла" :)

В мазето няма да се държи нищо ценно. Препарати за колата, стелките, които не се ползват в момента, шейната на детето, подобни тъпотии. Дет се вика, общата стойност на всичко като чисто ново ще е 300 лева. Аз обаче като човек имам страшен проблем някой да посегне на моето. След което чувството ми за справедливост така ме яде, че сън не ме лови. И в тая връзка искам да взема няколко превантиви мерки, а и такива, които могат да се използват за констатиране.

1. Бих искал да сложа аларма. Алармата не трябва да е сигнално охранителна, а стационарна. Сиреч отваряш вратата и в 10-20 сек. ако не я обезвредиш (ключ ли ще е, код ли ще е, не знам какво ще е) - започва да вдига джабала. Някой правил ли го е? Някакви препоръки?

2. Бих искал да сложа и камера. Какво можете да препоръчате бюджетно? Не се иска да е с DVR 500 милиона терабайта и да дава 8К резолюция, както и да може да прочете етикета на дреха от четири километра. Но бих искал да мога да видя тъпата физиономия на бъдещо набитият комшия. Тук вариантите са ми два. Единият е да вържа осветлението за вратата и да светва с отварянето й, като на хладилник. Тоест да няма нужда от IR сензори и това да намали нуждата от качествен тъмен запис. Вторият е да е такава, която е достатъчно добра и на тъмно.

3. Някакви други препоръки?

 

Бих искал да го докарам до там, че да съм спокоен да си оставя и гумите. Но към момента не ми се рискуват 1000 лв. и предпочитам да си ги държа на друго място.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

чак форт нокс едва ли ще стане с подръчни средства, но ето моето мнение по темата

1. евтини аларми на пазара колкото искаш, въпросът е как аларменият сигнал ще стигне до теб - по кабел, по безжична мрежа или по радио? аз ползвам прекъсвач на вратата, свързан с безжичен звънец, който е включен в контакт в къщи, но живея на 1-ви етаж и избата ми е под апартамента.

2. камерата ще има нужда от интернет, а ако няма, ще ти трябва и DVR, на който да се записват събитията, но ще трябва да обезопасиш и него самия. при положение, че имаш безжична интернет мрежа в помещението, можеш да ползваш някой стар смартфон или таблет и с помощта на това приложение да го превърнеш в охранителна камера: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ivuu&hl=bg&gl=US

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже, баш с т'ва се занимавам, да споделя и моите 5 ст'инки по темата.

По точка 1. Бюджетна аларма от БСМ е най-евтините и читав вариант. Ако искаш да те известява - може да вържеш GSM модул и да има възможност от разстояние да я управляваш и да се и формираш за случки ако има.

Друг вариант е ако имаш нет, с повечко средства се взима читава система и се пуска с модул към нета. Получаваш дистанционно в джоба (приложение на телефона). Спираш, пускаш, гледаш събития... А и а и датчици с камери, които могат директно към централата да се вържат и да имаш аларма и наблюдение в едно приложение. Ама не говорим за бюджетно решение. И изисква нет! Със фиксирано IP.

По точка 2. Камери да искаш :)

Обаче! Трябва ти нет. Иначе няма как да я гледаш в реално време. А и да не искаш да я гледаш - все пак си требе запис, ако нещо стане. Камери от ~60 кинта има идеални! Но! Картата за запис седи в тях и ако някой влезе и я види - оставаш хем без камера, хем без запис съответно. 

Ако може да пратиш нет в мазето е друга работа. Аз лично, така бих направил. С една читава камера и двр с хард. В смисъл, като се прави, да е така, както требе.

Малко "на крак" пиша, ама на прима Виста е горе-долу т'ва...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (Редактирано)

Благодаря ви!

По повод алармата, както написах не искам да е сигнална. Тоест искам просто да вдигне джабала ако не се "отключи". Мисля, че ще е достатъчно стресиращо и ще изкънти във входа така, че евентуално някой комшия да чуе.

Камерата мога да я обезопася така, че да отнема не по-малко от 5 мин и инструменти да се "деинсталира". Още повече, че мога да я направя така, че въобще да не се вижда. Нет едва ли ще мога да пусна, защото аз съм на 8ми етаж. Дори и да мога долу от централният суич, тогава трябва да мисля в посока обезопасяване на нет кабела, което става сложно :)

 

Вариант ли е според вас просто да се разчита на яка врата с нормална ключалка? То е ясно, че през нея се влиза лесно, но ако си разбирач и би инвестирал времето си. А разбирачите айдуци не мисля, че ще си инвестират времето и ще поемат рискове за мазе... За апартамент да, ама за мазе - едва ли.

 

p.s. - Форт нокс беше хипербола. То е ясно, че няма как да го направя като трезор. Въпроса е да направя такъв баланс, че за крадеца да не си заслужава време, усилия и риск.

 

Редактирано от sauber
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Начи! Няма грижи да е инстантна алармата и в момента на отваряне да се разсвири. Също може да се направи с магнитче в езика на вратата - още по-яко става. Заключващ 2 пъти и се активира алармата. Ако искаш да влезеш - спираш я с дистанционно и си отключваш чак тогава. Иначе, ако някой се опита да отключи БЕЗ да е деактивирал системата, ще се види в чудо още при първото отключване, когато ще се разпадне контакта с магнитчето в заключващите език/шишове.

Ако не ти се занимава, моят съвет е - хубава врата и добра ключалка/две. И една лепенка ще ти дам да плашиш гаргите. 161, DSC, VIP...която искаш :)

Камерата, щом можеш да я обезопасиш е добре. Не трябва да може човек да стигне до слота за картата (на която се записва) и да я извади. А ако може и да не се вижда самата камера - най-добре ще е!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 38 минути, zloQQ написа:

... Камери от ~60 кинта има идеални!...

можеш ли да дадеш по-подробна информация за качествени бюджетни IP камери, може и на лично съобщение, да не се счете за реклама.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека да си е тук. За рекламата няма лошо. По-важното е, че информацията би помогнала и на други хора. Та Велко, ако реши, да си драска директно в тази тема.

  • Благодаря 1
  • Одобрявам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен за джангъра, може да свърши работа една автоаларма която да се активира само от отключване (както писаха по горе), може и на батерия да я направиш от ел тротинетка.

Мен преди няколко години ме върнаха в предучилищната като ми разбиха мазето....все не оставаше време за система форт Нокс.....сега има само умрели мишки вътре и не мисля да ги "охранявам" :)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди време ползвахме едно мазе за работилница и във връзка със сигурността бяхме монтирали една мощна 220V сирена със скрит прекъсвач отвън до вратата и контакт на вратата и касата - не го ли изключиш така ревеше, че блока подскачаше.

Но това беше в едни други времена, когато нямаше сегашната техника. Споменавам го, защото е все още вариант и то бюджетен.

Редактирано от Logrus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно време си спомням как бащата беше инсталирал някаква супер мощна сирена, която се активираше с ключе при отваряне на вратата, ключето беше някъде до пантата. Това пищеше така, че трябваше да си антифони, иначе ти се иска да бягаш. Мисля, че се включваше и изключваше от някакво скрито място, например можеш да си пробиеш една дупка в стената колкото за шило и там да си ръчкаш някакво копче или някакво дистанционно. Иначе метална врата с две добри ключалки или някоя скрита греда, която се отключва с дистанционно ще спре всеки клошар. Едва ли някой здрав ключар ще се занимава с мазе. Но само ключалките ще са ти повече от материала вътре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 9.06.2021 г. at 14:31, joro_kem написа:

можеш ли да дадеш по-подробна информация за качествени бюджетни IP камери, може и на лично съобщение, да не се счете за реклама.

Взех някаква безжична (wi-fi) от нета, за да гледам дребосъка. Първата, която видях. Заглавието ѝ е "escam". Може и да има още такива, но не съм гледал, че я взех преди ~2 години. В момента гледам, че има същите (на вид, но под друга програма за визуализация) - robicam, които даже имат сайт! Има един магазин на фирма Kassaba system - споменавам го него, понеже ми е близо до нас и съм пазарувал от там безжични камери и са ОК! Може даже на място да я запалят и да се види качеството на картината, за да си направи сметката човек, да взима ли нещо или не.

Сега, тея камери ги ползвам (поне аз) за бебефон. Малки, въртящи се принудително и с функция следене на обект също. Парите са смешни! Има и добри безжични (wi-fi), които стават и за външно монтиране. Бюджетни - т'ва вече е малко изкривено понятие при мен. Аз с т'ва, занимавайки се, гледам различно на камерите. Но да речем, че до около 100 лева, се взима доста прилична IP камера за външен монтаж, която има възможност и за Wi-Fi. Но и да се свърже безжично - пак трябва кабел за захранване... Иначе, 2mpx камери, има от ~40€ нагоре. Под тези цени са си бюджетни и не стават за външен монтаж.

Ако нещо конкретно се има предвид - свиркайте за инфо и/или помощ. 

  • Благодаря 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.