Jump to content

>skoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Странна правна ситуация


pri_valo

Recommended Posts

Здравейте, приятели :) Имам следното питане:

 

Миналия Септември баща ми даде колата ми на наш приятел да я кара. Уговорката - въпросният приятел да ни плати с отворен срок определена сума пари. За съжаление човека почина.

 

Казуса е следния - понеже не сме му прехвърляли колата, нито сме му издавали пълномощно, т.е. тя е моя собственост (олемия талон си е при мен, всички документи за покупката също са при мен, дори данъка и го платих аз, че да му направим жест на човека), трябва ли да връщаме пари, за да си вземем колата?

 

Тънкия момент е следния - до момента ни е платена само част от сумата. Остатъка, разбира се - никой не го иска.

 

Човека няма никакви наследници, има само една жена, която живееше с него, но вече не е с него. В интерес на истината женицата искала да я продава, но това определено няма как да стане.

 

Освен първия въпрос - дали трябва да плащаме, за да си вземем колата, за която дори не сме получили цялата сума, имам и други:

 

Кой, на какво основание и как ще определи колко пари трябва да дадем, за да си вземем колата?

 

Благодаря предварително на всички споделили мнение и най-вече - на юристите във форума :)

 

 

Поздрави от далечна Минесота, ще съм пак в родината от Октомври нататък :)

Редактирано от pri_valo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази уговорка писмена ли е, или устна? Дава ли ли сте на купувача разписки за получените до момента вноски? След като колата не е изплатена и прехвърлена, запазихте ли си единия ключ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никакви разписки не сме давали за получени пари.

 

Ключа е само един, но това не е най-голямата драма.

 

По- скоро правомощията ни според закона ме интересуват. Щото като се прибера, това ще ми и основанието да си получа ключа :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Автомобилът е само и единствено Ваш !

Трябва само, да поискате да ви върнат владението.

При евентуално предявени претенции от страна на третото лице, което фактически го владее в момента, то те са без правно основание.

Респективно, спокойно може да го информирате, че ще подадете жалба срещу него, за обсебване на чужда вещ и владение на такава без правно основание.

Това като цяло, ще е достатъчно, за да ви предадат владението върху автомобила. Ако се стигне до съд, то категорично правото е "На ваша страна".

Поздрави и спокойна вечер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря на всички, и специално на @Боре :)

 

Аз имам подобно мнение по въпроса и ще се задействам, като се прибера.

 

В Минесота съм малко на summer job, уж да се отделя от родни схеми, но уви, хахаах, отърване няма. Шегувам се, разбира се, то това не е инчаак такава схема. Просто така се развиха събитията. С колата имам предвид.

 

А едно лято щатско никога не е излишно. Да си refresh-не човек работната хигиена :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е. Заради противоречието в нормата се прави прихващане между задължението да върнеш цената и вземането за ползване на веща и в крайна сметка сегашното състояние се запазва така както е в момента. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 7 часа, pri_valo написа:

:D Първо ще се прибера аз, и веднага :) Мале, честно, как ми липсва тая кола..


Така е, липсва Шкода из щатско. Ако се продаваше, познай, какво щях да си паркирам в гаража, хахаха :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 месеци по-късно...

Здравейте, приятели :) Извинявам се за по-голямката пауза в казуса, но ето ме сега - ще я осмисля ;)

 

Първо да споделя спокойствието си, че първата любов, макар и стара и все по-ръждясваща, всъщност ръжда не хваща :) 

След 2 малки панаира, една ядосана баба и няколко чувала клетви, успях да си прибера невероятната, прекрасна разкошна кака Шкода ;)

 

Няма да изпадам в детайли, защото честно казано е по-скоро нелепо и тъжно до какви абсурди стигат хората, когато са принудени да мислят само за парите и как да оцеляват. Макар и да не ми беше най-приятното нещо да видя самотата в очите, това е част от голямата игра и справедливостта си има реалната цена. За да можеш да си я позволиш, първо трябва да си способен да разсъждаваш.

 

Както споменах в началото на темата - единственият по рода си образ, баща ми, леко ме вкара във филм, който ме застигна дори на 8500км. разстояние от родината. И в края на краищата цялата история е много показателна как интуицията е най-верният съветник в почти всички ситуации на живота. Разбира се, никой не е застрахован от грешки, но в края на деня, както се казва, осъзнаваш, че първите впечатления и моментния усет, който имаме ние хората в определени ситуации, е най-важен.

 

Решил баща ми да съчетае няколко неща, вследствие покупката на новото ми возило. Тъй като, както знаете, първите няколко месеца на почти всяка 'нова' кола са леко нервни и съпроводени с изненади, помолих г-н баща ми да приюти каката на двора ни в родна Варна :) И той се съгласи. Дойде, взе колата и потегли към морската. Попътно обаче минал да запали свещ за дядо, лека му пръст, през село. Запалил татко свещ, казал две приказки на плочата и тръгнал. Ама нали си е чешит, успял да продаде кака ви Шкода на едни баба и дядо. Те тъкмо били останали без кола, и се чудели как да ходят до магазина за хлябове, води, и други продукти и пъзела се наредил. Татко им оставил подредена, проверена и обслужена кола, а те, с течение на времето - когато имат, плащат вноски и като стигнат сумата 'Х' аз прехвърлям колата при нотариус и всичко точно.

 

Да, ама не, както казваше Петко Бочаров. Ползваха бабата и дядото колата 9-10 месеца, докато къде очаквано, къде не - дядото се спомина. И до тогава те бяха дали малко по-малко от уговорената сума. Аз, за съжаление, не бях в България по това време и се наложи татко да иде да се разбере с бабата относно кака Шкода. Бабата книжка няма. Няма вече и дядо, който да кара колата, а и останалата част от сумата вероятно също я няма. Интересното тепърва започва - татко отива да се разбират за колата, а то и колата я няма!

 

' - Къде е колата, бабо?' - питал баща ми, пък бабата не знаела... хмм...

 

Тръгнал татко към РПУ-то, за да извести органите на реда, че липсва там една кола, и като се върнали при бабата с началника на полицията - колата някак се била озовала в двора! Времевия прозорец е около половин час. И работата се заинтереснила още - татко не е собственик на колата и няма как да изиска ключа от бабата. Полицая също бил с 'вързани ръце' и единственото, което успели да сторят (а и то не е малко) е да кажат на бабата, че тя право да разполага с колата няма, и да помолят съсед, който живее срещу двора, в който е милата ми кола, да хвърля очи да не зачезне нещо.

 

А аз, почти на другия край на света, колкото и да не исках, започнах съвещания с компетентни хора (част от които споделиха мнение в темата, за което искрено благодаря :) ) И усетих много буквално как ти от България можеш да излезеш, ама България от теб - никога!

 

Та така де - завърнах се аз преди месец, вкарвах в ритъм лятно-замразените си дела и миналата събота дойде време да отида и да си прибера старата приятелка. Тук е мястото да кажа, че с тази кола ме свързва нещо много повече от битовата ми вещомания. С нея имам връзка на едно невероятно емоционално ниво и вярвам, че почти всеки, който има Октавия, ме разбира. Тая кола никога не ме предаде на път, обиколил съм цяла България с нея, плакал съм в нея и съм се заливал от смях. Пак в нея :) Скромната и всеотдайна дизелова душа е нещото, което някак ме накара и аз да почна да давам колкото мога в един някак... глобален смисъл :) Не желая да мисля за деня, в който ще се разделя с нея. И дано дойде възможно най-късно тоя ден, защото аз тая Шкода много я обичам. Но нека не се отклонявам чаак толкова.

 

Отивам аз точно преди седмица да си я прибирам, като съм подготвен документално, емоционално, а и хардуерно - с един приятел, който щеше да кара г-н C8, а аз - каката. Но бабата не ще да дава ключа. Пари иска. Казвам и аз, че пари не е уместно да иска, особено като с еима предвид, че е разполагала с автомобила ми по начин, който аз лично не одобрявам. Дала, моля ви се, кака Шкода на някакви момци да я джиткат насам-натам, като дори ги увещавала да я купят. Е да, ама без голям талон не става. И без договор, че те са я купили от мен също не става. А и без да са ни платили всичките пари, съвсем не става! Казвам и ги аз всички тези неща, но не и не! Запъна се и се наложи да и заявя, че ако продължава да ме изнудва, ще отида със съдия изпълнител и ще-не ще, ключа ще ми даде. Барабар с всичката документация.

 

Сещате се, че в спор като този, липсваше само едно нещо - оня репортер от съдебен спор, който с вещина щеше да налее масло в огъня. За щастие тоя пич не се появи.

 

бабата някак кандиса обаче и ми даде документацията и най-важното - ключа. Отивам аз да паля Шкодичката - нема бате! Нема нафта. Нема и акумулатор! И се разбра, че няма да я взема същия ден. Обаче взех акумулатора, който беше в нея и се върнах в софето. И така се търколи още една седмица без характерното почукване на хидравличните повдигачи на клапаните в легендарния 1.9TDI. Звук, който жадувах да чуя, ако щете ми вярвайте, откакто я дадох на бащата. Леко грубите вибрации на почти 120-те коня толкова си ги представях, откакто разбрах, че ще си я взимам обратно, че почти започнах да ги сънувам! И вчера дойде the big day, в който щях да прибера първата кола, която съм си купил с мои пари, за която съм се грижил, и заради която сред приятелите ми се настани подигравката за мен и колата ми. Нека ми се подиграват. Ама после аз и кака Шкода ходим да им даваме ток, да им изнасяме апартаментите и да ги теглим, когато закъсат. Аз и кака Шкода ги возим за никакви пари из немските аутобани и черногорските плажове.

Сипах една туба нафта, сложих акумулатора и тя само това чакаше! Не я бяха палили от 4 месеца, а само като видя ключа, кака Шкода се пробуди. И пак - нямаше нито грам обвинение защо така неразумно съм я дал в чужди ръце. Нямаше грам мрън-мрън, че други са я правили Бог знае какво! Сякаш вчера се бяхме видяли за последно. Това е истинската обич. Дето само ще те усети и ти ще я усетиш. И която заивнаги ще остане в сърцето. Независимо какво предстои да се случи с нея, с теб и със самоунищожаващия се свят.

 

Сега отново ще минаваме километри заедно, и някак справедливо ще се преоткрият с C8-ка, който не е неин заместник. Той просто е нейният по-малък брат :)

 

PS: И май си взех поуката от цялата история. В края на краищата причината за всичко това бях самият аз..

Редактирано от pri_valo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.