Jump to content

skoda-club-bulgaria.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Поддръжка на автомобил


remix

Recommended Posts

Здравейте,

прегледах няколко пъти форума и не намерих тема, относно поддръжката на външния вид на автомобила. Особенно в това скапано време, цялата кола е в лед, сняг, сол и тиня.

Иска ми се да споделите мнения за автомивки, препарати и въобще как си поддържате колите.

 

Аз лично, на този студ, паркирам в подземните молове и влизам да си обикалям за около 30 мин, докато се разтопи ледът.

След това я оставям на подземната автомивка да я измията, а аз през това време влизам в киното за около 2 часа, за да може и да изсъхне :)

Нищо ново, но винаги се чудя как да отговоря на въпросите - "Искате ли да и сложиме вакса ?" или "Да минеме ли кожата със специален препарат ?".

Тествал съм и ваксите и препаратите за кожа и честно казано разлика не виждам, а дали вредят или помагат е съвсем друг въпрос.

 

Въпреки студеното време, може да споменем и "левчетата". Според мен са доста удобни да минеш на бързо да я "изпръскаш".

Носят се всякакви митове и легенди, че скапвали оплатненията, падали лайсни и тн. Аз до сега не съм имал никакви проблеми с оплатнения и лайсни.

Все си мисля, че зимната химия по улиците е доста по-силна и по-вредна от химията на левчетата.

 

Какви са вашите съвети за поддръжка ?

Ползвате ли вакси ?

С какво мажете кожата и таблото ? (Имах един приятел, който ползваше, тези гъбички за почистване на обувки, върху таблото на голф 3. Така лъщеше, че можеше да те заслепи докато караш  :D )

Препарат за стъкла против замръзване ?

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 124
  • Период
  • Последен отговор

Най-много писали в темата

  • sauber

    31

  • The Best Forman

    13

  • zloQQ

    8

  • Mishelle

    7

За табло не използвам гъбички за обувки защото събира много прахоляк след това.Лятото си взех http://detailingstorebg.com/tires-and-trims/meguiar-s-ultimate-protectant-dash-and-trim-restorer

и съм много доволен.Корите на вратите и таблото не остават мазни,но същевременно си придобиват блясък.А относно външното миене-в този студ въобще не я мокря(то и работещи автомивки почти няма).А и в тази киша не виждам смисъл тъй като след пет минути по улиците и все едно не си я мил.Но все пак ако е много мръсна....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм съгласен с мнението на много хора, че зимата, при наличието на киша, няма смисъл от миене. Има, при това голямо. Химията и солта, които се ползват по пътищата са агресивни. Да, колата няма да остане дълго време чиста, но и няма да се наслоява и натрува солта по нея. В тази насока от "стандартните" автомивки наистина няма голяма полза, не си заслужава времето и парите, освен ако няма да се чисти колата и вътрешно. Пет минутките или ОМВ са идеални за изпръскване на колата. Въпросът е, че после трябва да се вкара на топло или да се процедира както прави колегата remix. За таблото и вратите от години не ползвам никакви препарати. От едните лъщи, от другите е мазно, от трети хем лъщи и е мазно, хем събира прах. Удачни са за стари и захабени повърхности. За по-новите коли, личното ми мнение е, че един чист, намокрен и изстискан микрофибър върши чудесна работа - за табло, врати, прагове и т.н. А за стъклата ползвам микрофибър на Сонакс, предназначен за стъкла. Мокри се и се изстисква добре. Сваля всякави отпечатаци от детски ръчички ( :) ) без да замазва и без нужда от препарат. Минавам си и челното стъкло от вътре с него. Става "джам" работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз да питам относно ваксите, понеже никой не засегна този от въпросите. И аз всеки път се чудя като ме питат да слагат ли вакса и до сега не съм слагал. Има ли изобщо някакъв смисъл от тези вакси или са грешни пари на вятъра? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бяга водата и стои по суха колата. Аз където я мия, на левчето, има междинна програма с вакса. По-малко се цапа(по-бавно) и е почти суха веднага след миенето. Има някаква полза, но чак неветоятна не е!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има смисъл ако не е в БГ ... цяло лято слагам вакса и бързам да подсушавам за да не става на петна колата и к'во стана - отидох на четки в Германия и на пълна програма с вакса и без подсушаване всичко е ОК , а резултат има наистина ако е свясна ваксата ;)
Забелязах и друг ефек - от "българската" чистачките залепват за стъклото и мажат първите няколко пускания.

 

За да не съм голословен изрових две снимки

 

post-139-0-17454500-1484382830_thumb.jpg

след 500 км. в мъгла и БГ автомивка

 

post-139-0-03690500-1484382860_thumb.jpg

след 1500 в киша и вода

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За ваксата ще изкажа пресни впечатления. Един снежен ден седим и гледаме с колеги от офиса колите отпред - цял ден валеше сняг и естествено трупаше по колите. На края на работния ден на всички коли с изключение на една имаше 10-15см. сняг. Говорих си с колегата и той ми каза, че е слагал някаква вакса. Това беше първият път, в който видях реална полза от ваксата. Не коментирам ценово заслужава ли си или не - въпрос на личен избор. Относно миенето на колата зимата аз лично докато температурите не са положителни избягвам да си мия колата, защото седи на улицата.

Редактирано от 4е4о
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя тест не съм го правил... Не ги вали сняг. Иначе водата "бяга" и е почти суха. Относно гъби и парцали - аз ги избягвам. Само с водоструика и то от много години ги мия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето какъв е ефекта на ваксата

 

IMG_0603.jpg

 

Първия път в който сложих вакса на една от предишните ми коли.

Каква е точно ползата, не мога да кажа. Според мен има значени и каква е ваксата и къде я слагат. На левчетата съм виждал бутона за вакса, но никога не съм го ползвал, а на автомивките не ми е правило впечатление,

как точно я нанасят и дали има някаква философия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Там дето Иво си мие колата я мия и аз от не знам колко време. Лятото след като я измия не я плакна с вода, а с вакса само. Предпазва, но не много дълго и наистина леко маже по чистачките. Но това е, защото се нанася с пароструйката. Принципно, след измиване и подсушаване се нанася вакса. С чиста и мека гъба се процедира все едно я сапунисваш. Търка си се стабилно. След това, колата буквално се полива само с маркуча и всичко заспива. Преди много години бачках на мивка бая време и доста често слагахме вакса, та от там го знам тва, И ефект имаше! По спомен, продуктите, които ползвахме бяха MaFra.

Между другото, нямаше ли една тема за поддръжката на автомобила, която Митко Пигов беше почнал по спомен...?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Момчето от автомивката - Митко, казва че тяхната е течна вакса и задължително се плакне след нея. Не знам, определено нямам опит с други вакси, но ще го попитам каква е следващия път. А относно Митко Пигов, той отдавна не е писал тук, може би няма интерес защото кара Алфа и живее в Швеция. Поздрави.

Редактирано от b3lq7a
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми аз не съм говорил с него, но си я плакна директно с ваксата - ей така, за спорта. Принципно, ваксата е нужно да се "втрие", за да върши работа. Демек да се нанесе хубаво по колата! Така, както ние с теб пръскаме си е таш@к работа :)

А за Митко Пигов - той беше започнал тема за поддръжката (козметична) на автомобил. Ето я >>> http://skodaclub.bg/forum/index.php?/topic/49849-почистване-и-поддръжка-на-автомобила/?fromsearch=1

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правил съм си експерименти. 2те коли ги мия едновременно, едната с тази вакса, другата без. На 3тия ден полепва прах по стъклата на тази без. Паркирани са една до друга, и не ги бях карал, че пътувах с друга кола. Има си някакъв ефект, може би с твърда вакса да е по-силен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми аз не съм говорил с него, но си я плакна директно с ваксата - ей така, за спорта. Принципно, ваксата е нужно да се "втрие", за да върши работа. Демек да се нанесе хубаво по колата! Така, както ние с теб пръскаме си е таш@к работа :)

А за Митко Пигов - той беше започнал тема за поддръжката (козметична) на автомобил. Ето я >>> http://skodaclub.bg/forum/index.php?/topic/49849-почистване-и-поддръжка-на-автомобила/?fromsearch=1

Именно - с гъбката, да не остане непокрито местенце, с определена техника, за да не се замазва. Тогава ефектът е забележим и дълготраен - дори мушичките залепват доста трудно. За това обаче се изисква време, спокойствие и упоритост, малко по-чиста околна среда от междублоковите пространства, както и пари - хубавите вакси са скъпи. Според мен повече от пръскане с вакса е работа за мераклии през почивните дни. Колите след това лъщят по-ярко и от тези в шоурума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди време бях пробвал на служебната кола на жената да я "вакси(ни)рам" против мръсотийка с пароструйката на ЕКО-то на Горнобански път преди НИМ. Измих колата, както си трябва, и накрая хвърлих още едно левче за вакса. Обаче не я измих в последствие, беше горещо времето и цялата колата стана на трудно махащи се бели петна/капки... Чистачките мажеха на "умряло"... и повече не посегнах към ваксата... едвам я измих.

 

След като прочетох темата тук, и след като джипката се цапа точно за 2 мин, веднага след като излезе от мивката, реших да пробвам с ваксата днес. Сутринта, преди да излезна по задачките, минах през ЕКО-то на горнобански, като с ЦЕЛИ два лева измих цялата кал, сол и гадост от колата, и накрая реших да пробвам как е с ваксата с третото заделено за хвърляне левче. Пуснах ваксата, както си беше мокра колата, побеля като с шампоан, обаче съм бърз и смених програмата на "изплакване" - минах цялата кола много бързо и отдалеч...  Тоест, ваксата е стояла точно 1-2 минути на колата, като за последната минута я изплакнах набързо... капките вода бягаха от колата. ;)

 

Цял ден съм карал насам-натам, проходи, мроходи, гадости, всякакви говна... привечер сняг я валя и т.н. - при такива условия трябваше да не мога да позная какъв цвят е колата... Баси... като слезнах и я огледах - все едно сега съм я мил!?!?! О.о 

Супер невъзможно ми се струва все още - утре, като изсъхне ще разбера дали ще побелее цялата от сол или вакса, но съм адски впечатлен от това, което видях днес :) Не знам колко ще трае - дреме ми всъщност, защото и без това се цапа страшно бързо, но ефектът ми хареса наистина. :) Утре, като излизам, ще я щракна след 300км каране по гадости...

Редактирано от shaft
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво е  два пъти годишно да се пасира автомобила . Първо след като дъждът измие солта по улиците пролетта ,  второ когато изчезнат мухичките есента . Има един спрей - паста на Ма-Фра десетина лева ( за двата пъти стига) . Почисва колата от зимните осатки СО2 и от лигите на разбитите бръмбари и мухи .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А за кожата какво ще кажете ?
Моята е на 1 месец и се чудя, кога е подходящия момент, да почвам с препаратите.

За сега съм се спрял на този - http://www.senax.bg/eshop/product/400/pyana-za-poddrazhka-na-kozha-pro-line.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 10 месеци по-късно...

Преди време бях пробвал на служебната кола на жената да я "вакси(ни)рам" против мръсотийка с пароструйката на ЕКО-то на Горнобански път преди НИМ. Измих колата, както си трябва, и накрая хвърлих още едно левче за вакса. Обаче не я измих в последствие, беше горещо времето и цялата колата стана на трудно махащи се бели петна/капки... Чистачките мажеха на "умряло"... и повече не посегнах към ваксата... едвам я измих.

 

След като прочетох темата тук, и след като джипката се цапа точно за 2 мин, веднага след като излезе от мивката, реших да пробвам с ваксата днес. Сутринта, преди да излезна по задачките, минах през ЕКО-то на горнобански, като с ЦЕЛИ два лева измих цялата кал, сол и гадост от колата, и накрая реших да пробвам как е с ваксата с третото заделено за хвърляне левче. Пуснах ваксата, както си беше мокра колата, побеля като с шампоан, обаче съм бърз и смених програмата на "изплакване" - минах цялата кола много бързо и отдалеч...  Тоест, ваксата е стояла точно 1-2 минути на колата, като за последната минута я изплакнах набързо... капките вода бягаха от колата. ;)

 

Цял ден съм карал насам-натам, проходи, мроходи, гадости, всякакви говна... привечер сняг я валя и т.н. - при такива условия трябваше да не мога да позная какъв цвят е колата... Баси... като слезнах и я огледах - все едно сега съм я мил!?!?! О.о 

Супер невъзможно ми се струва все още - утре, като изсъхне ще разбера дали ще побелее цялата от сол или вакса, но съм адски впечатлен от това, което видях днес :) Не знам колко ще трае - дреме ми всъщност, защото и без това се цапа страшно бързо, но ефектът ми хареса наистина. :) Утре, като излизам, ще я щракна след 300км каране по гадости...

 

Макар и да е минало доста време от "утре" ми се искаше да съживя темата с въпроси за впечатления от ваксите с пароструйките на автомивките за самообслужване. Гледам, че утре го дават да има максимална температура 8 градуса и мисля да измия хубаво Йетито, след което да пусна за още 2 лева програмата с вакса и програмата за изплакване след нея. Четох някъде в нета, че ваксата не трябвало да се нанася върху пластмасовите елементи, защото избледнявали. Някой има ли такива впечатления ако ползва от повечко време програмите с вакси, или това по-скоро не важи за тези вакси, които се напръскват с пароструйката? Аз лично не виждам начин ако я нанасям с пароструйката да не засегна и пластмасовите елементи по вратите.  :eusa_think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Специално за мивката, за която shaft говори...Имам сигурно над 300 посещения на нея. Ваксата никога не съм я мил и никога не съм пазил пластмасите. Мия колата, плакна я, накрая я обливам с 20 сек вакса и я подсушавам. Проблем никога не съм имал. Да, чистачките се лигавят 1-2 мин на първият дъжд, но не е болка за умиране :)

На сегашната мивка за самообслужване където ходя, няма такива екстри, но пък всичко останало е доста по-добро :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За кожа си взех това

post-139-0-74175700-1511981383_thumb.jpg

Разбира се след като ми смениха топката на скоростния лост и бих казал след третиране кожата се усеща много по-различна и финна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер, благодаря за отговорите. Тествах ваксата вчера и мисля, че се получи добре:

Yeti_with_Wax.jpg

 

Програмите се казваха "гланцираща вакса" и "гланциращо изплакване". И наистина направо се "гланцира" Йетито.  :tooth: Даже един ден по-късно след 30 км по околомръсното и други мръсни и дъждовни софийски булеварди колата все още блести. Не че няма никаква мръсотия по нея, но е доста приемливо. В пъти по-добре от преди автомивката, която честно казано си беше наложителна, макар и да бях наясно че в това време няма да се задържи дълго чиста колата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също си мия колата на автомивка на самообслужване, НО винаги се интересувам каква марка са препаратите. За мен най-качествените са на Ерхле, до Екото на Околовръстното преди отбивката за бул. България. Само там мия, да не прозвучи като реклама. Много посещавана е тази на Сердика, преди ОМВ-то , ама там след едно измиване ми падна цялата политура на колата. За таксиджии става.  Така че питайте какви препарати ползват. Има една и на Джъмбо на Ботевградско на влизане в София - там препаратите са марка "Индустриална химия" , смятайте...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво е  два пъти годишно да се пасира автомобила . Първо след като дъждът измие солта по улиците пролетта ,  второ когато изчезнат мухичките есента . Има един спрей - паста на Ма-Фра десетина лева ( за двата пъти стига) . Почисва колата от зимните осатки СО2 и от лигите на разбитите бръмбари и мухи .

 

 Ефекта от пастирането е прекрасен,но след "n" брой третирания лака изтънява, вследствие на, което много  по-лесно прегаря от слънцето,матира и се люпи! Каквато и да е пастата ..тя си е абразив. Не прекалявайте!  ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги,

Някой дали има впечатления от автомивките с пара? Възможни проблеми за покритието на автомобила и отзиви.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също си мия колата на автомивка на самообслужване, НО винаги се интересувам каква марка са препаратите. За мен най-качествените са на Ерхле, до Екото на Околовръстното преди отбивката за бул. България. Само там мия, да не прозвучи като реклама. Много посещавана е тази на Сердика, преди ОМВ-то , ама там след едно измиване ми падна цялата политура на колата. За таксиджии става.  Така че питайте какви препарати ползват. Има една и на Джъмбо на Ботевградско на влизане в София - там препаратите са марка "Индустриална химия" , смятайте...

 

Определено мивката на Околовръстното до ЕКО-то ми е фаворита сред автомивките за левче.И прахосмукачката като прахосмукачката и мивката и препаратите са на ниво.Мисля и че препаратите са на ниво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.