Jump to content

skodaclub.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Помощ за избор на домашен климатик


t5onko

Recommended Posts

Моля колеги, които се занимават с климатици или такива които са доволни, да споделят в тая тема на коя марка са заложили. Сами преди време беше пускал подобна тема, но не я открих. Предстои ми покупка на 2 бр климатици във Варна (единият ще охлажда 26-28м2 южна стая, другия 12м2 западна) дограмата е ПВЦ, двоен стъклопакет, стените са с външна изолация. До миналото лято имах климатик (мидея, не инвертор от най-високия клас) в голямата стая и бях много доволен, но го преместих при баща ми понеже се навих да си вземам по хубав. Във Варна всички предлагат Дайкин като много добро решение, но нещо отзивите които чувам не са чак толкова добри. После взех да се двоумя за Фуджитсу-Дженерал? Най-важното ми изискване към климатика е да е НАДЕЖДЕН и тих. Не държа да е супер икономичен (хипер или мега инвертор) понеже разликата в цената едва ли ще се изплати от сметката за ток. Според вас кои климатици са по надеждни - инверторните или конвенционалните? Малко съжалявам, че се разделих с Мидеята понеже никога не ми е създавал проблеми, (за разлика от на бащата инвертора LG), и си вършеше много добре работата-повече е ползван за охлаждане. Знам, че инверторните работят при по ниски температури, но зимата във Варна рядко се задържа под - 5. Не на последно място - бюджета отделен за климатиците е 3000лв.

Благодаря на споделилите мнение предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с Фуджитсу 18ка и съм доволен. Има тих режим, но тогава не е толкова ефективен. 

 

Но бих ти препоръчал друго. PVC дограмата е добро начало, но в пъти по-важно е какъв ти е стъклопакета. Миналата година смених обикновения стъклопакет с четири сезонен ... и температурата в стаята (южна) падна средно с 5 градуса лятото. Зимата нямах проблем с конденз по стъклата, а на пипане бяха значително по-топли от обикновения стъклопакет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може ли малко повече информация за тоя четири сезонен стъклопакет? Моя е двоен с някакво к-стъкло, леко затъмнено. За лятото ще правя външна сянка на стъклата, че лятото не се живее, иначе зимата проблема с конденза го реших с влагоуловител.

Миналото лято тъщата сложи троен стъклопакет и зимата пак си имаше конденз, не знам дали 3-4000 лв си заслужават за смяна на стъклопакета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЦЪК

 

К-стъклото е добро за западна/северна стая. Но за южна е ад лятото. При мен лятото стигаше до 35 градуса. След смяната на стъклопакета над 28 не е минавало (без пускане на климатик!). 

 

А цените не са чак такива страшни. Излезе ми, грубо, 40лв/м2 с измерването, доставката и монтажа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Energy или 4 сезона, зависи кой е производителя. Един съсед бяха му сложили К стъкло на южна стая, решиха проблема като завъртяха стъклопакета.

За конденза, ако е напълнен с аргон и е добра изолацията на пакета, ако ли не... има конденз.

За 12 кв. отопление ти е необнодил 25 000Бту/9-ка от нормален клас (около 1000-1200лв. с монтажа) или 35000/12-ка от ефтините инвертори. За охлаждането 12-ка.

General взех на тъщата 12-ка за 1500 с монтажа на 21-23кв. стая и е супер доволана. Аз съм изцяло с Дайкин...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако взимаш Дайкин гледай да е поне професионалния клас "FTXS" , да не е в никакъв случай по-долните FTX, FTN и т.н. Цените на професионалния клас са около 1500 за 9-ка и 1700 за 12-ка.

Щом пък си бил доволен от Мидеята защо не погледнеш конвенционалните климатици на Митсубиши Илектрик :http://www.vimaks-klimatici.com/klimatik/mitsubishi-electric-msc-ge25vb/muh-ga25vb-1043.html#

Вървят около 800-900 лв и са вечни. Слагаш и никога повече нямаш проблеми. Копът им е към 3,5 , но няма инвертоти , електроника и т.н.

 

п.п.  интересно че и твоя Приятел esto имаше любов към мидеите... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям Dimon в апартамента на сестра ми сложихме чешки Daikin 18 ка инвертор-никакви проблеми.На другата година за вкъщи взех малайзийския вариант-работи много добре,но външното тяло тресе и бучи особено при минусови температури и е много неприятно за хора с чувствителен слух.Та моя съвет е в никакъв случай 18 ка от Малайзия...С майсторите само дето до бой не стигнахме 15 пъти ги виках-констатацията им е че щом работил нямам основание за рекламация...Виках даже и екип от Атаро Клима,които се водят официален вносител и едва ли не те изкарват виновен защо си си купил толкова евтин климатик.Не знам за вас,но за мен 1700 лв хич не е евтино....Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом се колебаеш взимай Фуджицо-Дженерал и си перфектен.Мидеята са мноого тъпи машини.

http://klimatici.biz/faq.html#kakav-klimatik-da-si-kupite

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 ........

п.п.  интересно че и твоя Приятел esto имаше любов към мидеите... :)

Точно след разговор с него миналото лято разбрах, че колкото по-проста е една техника е толкова по-малко проблеми създава. Докато търсих вчера видях едно мнение от 2009г в което казваш, че митсубиши кола и климатик -НЕ! Може би конвенционалните са по-добри - така ли да разбирам?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз ще си купувам климатици, ходих в Добрич в Антонов клима, като казах, че търся по-скоро за отопление, отколкото за охлаждане и ми предложиха Фюджицу за 1299 лева 12-ка без монтажа, като човека ми каза, че са отлични! Първо ме почна с някакви Мицибуши за по 1800 лева 12-ките викам нещо по човешко, виждам имате Дайкин ( по спомен около 1399 или 1499 лева) - каза за отопление съотношението по-добре е Фюджицу. После го питах нещо по  евтино, каза ми Панасоник китайски за 1000 лева без монтажа 12-ка, а нещо в ниския клас каза Мидея! Като разликата в горене на ток между Фуджицуто и Панасоника беше горе долу 7 лева на месец повече ще харчи Панасоника.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

DAIKIN!

С такъв съм от лятото на 2008. Никакви оплаквания към момента. Работи през целия зимен сезон, почти нон-стоп и когато се налага през лятото. Гаранцията е 3 години, като условие за валидността й е да правят ежегодна профилактика. Профилактиката по спомени 30 лева. Някой климатици работят до -10 градуса външна температура, докато при Дайкина -15 не е проблем. Естествено, ако е Дайкин, е почти задължително да се заложи на професионалната серия. Веднъж, миналото лято, съм викал сервиз, за да го почистят. Понамирисваше през лятото при първоначално включване. Свалиха и двете тела, занесоха ги в серзива си, почистиха ги и ги монтираха отново. "Удоволствието" 100 лв. Ако е без демонтаж - 40 лв.

 

http://www.mmc.bg/uploads/product_files/PL_FTXS-K:G_2014.pdf

 

Митцубиши е също добре решение.

Редактирано от KitKat
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги утре е черния петък в техноmarket - може да прескочиш и да видиш.

Миналата година и аз гледах и се чудих за климатици - взех си Тошиба среден клас и съм доволен.

И мое лично мнение - не слушай търговци какво ти говорят за климатици. Кое колко се чупило и тн - за това са гаранциите. 

Ако искаш сериозно да проучиш - на всеки модел има сервизна книжка в интернет и по нея ще видиш КОП и тн. В брошурите КОПа е смятан на 7градуса а в сервизните с графики се показва какво се случва при нула и минусуви температури. Аз лично щях да взимам друг прехвален климатик с невероятен КОП, който на графиката се виждаше как става "духалка" на минусови температури....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намерих го, ето какво ми предлагат като цена - качество оптимален вариант Антонов клима http://www.antonovclima.com/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA/12/Fujitsu-General/582/ASYA%2012LECA

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да няма изпотяване на прозорците трябва да има термомост - обикновено това е пяната между стената и самата дограма. Това ми го казаха хора от фирмата, поставяли дограмата на сградата, в която живея. При мен конденза е силно изразен, понеже дограмата ми е алуминиева и в едната стая имам конденз, а в другите нямам изобщо. Не знам дали това важи и за дограма от PVC.

По темата - от три лета съм с климатик на Mitsubishi Electric, мился че е 18-ка. Използвам го само и единствено през лятото, за охлаждане. Доволен съм - ефективен е (въпреки, че работи в стая с югозападно изложение и с големи прозорци), работи много тихо и агрегата (външната част) не се чува изобщо, въпреки, че е точно под прозореца на стаята. Не съм засичал консумацията му, но осезаема разлика в сметките ми за ток не съм видял. Единствената профилактика, която му е правена е почистване на филтрите веднъж месечно когато се ползва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

   Привет! Ние вкъщи сме с 2 Hitachi-та, 14-ка и 10-ка. Ползваме ги от 2009г., както за отопление, така и за охлаждане. Засега никакви проблеми, на 14-ката пише made in japan, 10-та china и може и заради това да си внушавам, че по- големия работи по добре. Преди две зими в големите студове си отопляваха, естествено постоянно са включени цяля зима. Иначе по книга им дават отопл. при външ. темп. до минус 15гр. Работят много тихо, както външ. тяло така и вътр. Като цена бяха 1100 и 800лв. на пром. и без монтажа тогава в техномаркет. Това е от мен, дано съм Ви бил полезен.

Редактирано от sotef
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да сменим заглавието на темата :

 

" Кой какъв климатик има и кой за какъв климатик е чувал от приятел или близки , че е хубав "

 

Продължавайте да обърквате човека в същия дух ! :mafia:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички за мненията и отделеното време включително и на колегата които ми писа на ЛС. Бях песимистично настроен към сложното управление, но факта, че има колеги които ги ползват безпроблемно 5+ години ме успокоява. Ако не бях пуснал темата може би щяха да ми набутат комфорт серията на Дайкин, но тук стана ясно че само профи серията става.

Аз давам моя глас за General, като избягваш най-ниския клас.

http://klimatici.biz/климатик-general-ashg-09lu.html

 

Надявам се тоя модел да не е от ниския клас?

След линка който пусна Сами видях че цените на Дайкин профи и Дженерал са много близки, параметрите също, фирмата която ще ги монтира и профилактира ще е изпитана, така че която и от двете марки да се вземе - качеството ще е сходно.

Може и да си направя експеримент единия Дженерал, другия Дайкин и за следващият път ще знам.

Пп-не ме объркват, понеже се колебая между две марки. Нека да има и такива мнения-може на някой друг да са от полза. Важното е да са безпроблемни

Редактирано от t5onko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моля колеги, които се занимават с климатици или такива които са доволни, да споделят в тая тема на коя марка са заложили.

Благодаря на споделилите мнение предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изборът ти е добър . Като характеристики климатика ми харесва. 09LU e сходен на FTXS25 . Има нисък минимум 0,5 КВт , което значи че почти няма да спира и при развита температура,- по сравнение с Дайкин -1,3КВт - който в топло време навън работи като обикновен климатик (он/оф). Дайкинът пък е по-мощен . И не на последно място гледам теглото на външното тяло ...при Дайкин е 34 кг , а при 09LU е 26 кг. Понеже не съм пипал това дженералче ме хваща съмнение да не би външния топлообменник да е от алуминий . 26 кг за над среден клас климатик са прекалено малко. ??? :eusa_think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Понеже не съм пипал това дженералче ме хваща съмнение да не би външния топлообменник да е от алуминий . 26 кг за над среден клас климатик са прекалено малко. ??? :eusa_think:

Може просто да е едноредов ... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже съм бос в климатичната техника, може ли линкове с моделите да дадете, заедно с цени или евентуално дистрибутори за Варна и Добрич, или Североизточна България като цяло, към коя фирма да се обърна?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм бос, но разбрах какво да търся благодарение на колегите

За малката стая:

http://klimatici.biz/климатик-general-ashg-07lu.html

http://klimatici.biz/daikin-ftxs20k.html

За голямата:

http://klimatici.biz/климатик-general-ashg-12lu.html

http://klimatici.biz/daikin-ftxs35k-prof.html

В гугъл ще намериш представители много, цени също, вече много лесно става-даже няма нужда да обикаляш с колат. Като цяло цените в посочените линкове са добри сравнение с други представители, ще видя още една - две фирми и действам

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Коефициента на ефективност на охлаждане на големият Дайкин е почти два пъти по-голям от колкото на Генерал ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.