Jump to content

>skoda-auto.bgskoda-auto.bgpepino-racing.comtraxxas

Троянски манастир


Владо©

Recommended Posts

Днес ще ви изведа на една интересна разходка, започнала като служебна командировка, но завършила като едно приятно изживяване в региона на гр.Троян.

Първоначално служебните ми ангажименти ме отведоха до гр. Долна Митрополия, където единственото интересно за споменаване е качването ми на самолет L39 ;)

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00060.JPG

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00061.JPG

След изморителното преживяване се настаняваме в приятната обстановка на хотел “Оазис” в старата част на гр. Ловеч – “Вароша” (Адрес:ул. Иван Драсов 17 телефон:068 600612 мобилен:0885 356465 факс:068 600612, цена за единично легло: 48 лв):

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00069.JPG

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00065.JPG

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00064.JPG

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00066.JPG

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00067.JPG

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00068.JPG

Към хотела има доста приятна кръчма в стил “български национален” – ако времето ви е скапано и не ви се обикаля, това е офертата, която ви трябва.

На сутринта, след порядъчно количество кафе и нелоша закуска в хотела, се отправяме към град Троян. Навлизайки в града си заслужава да направите малка (или не чак толкова малка) почивка в някоя от немалкото кръчмички или пицарии, а зад “пазара” (няма как да се сбърка – единствен е и е на централната улица) има паркинг (ако е кално обаче не влизайте, освен ако не сте с Октавия Скаут!). Уличката, вървяща нагоре от паркинга ви извежда на току-що построен хотел, където цените не са от най-ниските (единичната стая е 65 лева), но по сервилното отношение на персонала следва да си извадите правилния извод, че хотелът предлага клáса и не си и помисляйте да проявите простащината да си носите сами багажа – пиколото гледа много мръсно в такъв случай :) Понеже имахме така или иначе работа в града, останахме да пренощуваме във въпросния хотел, където персоналът бързичко позагуби от сервилността си, научавайки че сме с командировъчни и по служебна работа в града, но няколкото бири в лобито на хотела възвърнаха вътрешната им хармония и дори си позволяваха да се усмихват, докато ни сервират. Има си хас – за малка Загорка като давам по 2 лева, че и бакшиш оставих... добре, че нямаха шоколадов сладолед (по 5-6 кинта мелбата) – тогава сигурно и на ръце до стаята щяха да ме качат... Както и да е.

Лека почивка в стаята на хотела и започва “вечерната проверка” на терасата на ресторант “Антик” близо до Етнографския музей. Гледката от терасата е много приятна:

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00072.JPG,

но за завършека на “проверката” няма да ви разказвам, за да не изпадна в изчервяващи подробности. Само ще спомена, че ябълковата ракия не струва, но за сметка на това сливовата е наистина хубава и – колкото и да е странно – не създава главоболия на сутринта. ;)

Хубавото на цялата ситуация беше, че последният ден от командировката ми беше само за път и успяхме все пак да си спретнем малко “културна програма”. Тя се състоеше във връщане по главната улица към изхода за София и малко преди излизането от града, водени от табелите (да бе, има ги наистина!), поехме към село Орешак, след което се намира Троянският манастир. Пътят не е лош, но не предразполага към високи скорости.

След около 30 минутки почти панорамно обикаляне, сме пред Манастира:

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00075.JPG.

Накацалите още на входа магазинчета говорят за обстановката.

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00077.JPG.

Тук, оказва се, почти всичко е “алъш-вериш”. Няма да ви занимавам с разочарованието си от новостроящата се “хотелска част”, заради която са съборили голяма част от стената на манастира и са направили недостъпна камбанарията и параклиса до нея; нито с вече създадената хотелска част, за която са намерили пари да направят дори рецепция, но не са намерили пари за възстановяване на покрива на манастира; както и няма да ви занимавам със забраната да се снима в манастира, защото на входа се продават брошурки по 4 лв. със снимки дори от църквата... Предпочитам да ви покажа няколко снимки от манастира:

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00078.JPG

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00079.JPG

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00080.JPG

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00081.JPG.

Историята на манастира е много интересна: още през 1600 година по тези места започва да се води монашески живот. Около 1830-40 година монах от Атон донася чудотворната икона “Св. Богородица Троеручица” за поклонение. Легендата разказва, че колкото и да се опитвал после да я върне обратно, тя неизвестно как се връщала обратно в манастира, докато монахът се отказал от опитите си. След дълги “църковни борби”, на 4 декември 1830 г. манастирът бил признат за “ставропигиален” (проверих 2 пъти думата, така се пише!), което означава – независим от Цариградската патриаршия. В музея на втория етаж от манастира се пази грамотата, с която Манастирът е завоювал независимостта си.

Във вътрешния двор се намира църквата, чийто олтар е резбован в най-добрите традиции на Троянската школа през 1839-40 от Никола Матеев, а стенописите са създадени през 1847 от ръката на Захарий Зограф.

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00008.JPG

През 1866г е създадена кулата пред църквата, която е уникална със своята архитектура – пететажна е, като има съдохранилище, следва параклис, стаи и камбанария.

Изкачваме се по стръмните стълби на горния етаж на манастира, откъдето се открива гледка към двора на манастира:

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00082.JPG

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00083.JPG,

съседните планини:

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00085.JPG

и църквата

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00086.JPG.

Минавайки под стълбището на втория етаж, излизате на нова стълба, водеща към най-горния етаж, където се намира музеят на Васил Левски:

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00084.JPG.

Още през 1872 Левски създава в манастира революционен монашески комитет, чийто тайни събирания са били в стаята, където сега се помещава музеят. В стаята има специален тайник, през който Левски е бягал и е излизал по покрива на манастира, отвъд стената му. Входът за музея е символичен – 2 лв. срещу които добродушната лелка зад гишето ви дава не билет, а малка иконка на Света Богородица. И с мъка на лицето ви разказва, как входът официално трябва да е 4 лв., но срещу толкова никой не иска да влиза в музея... Може би и затова са затворени и стаите, в които се намира колекцията от народни носии, както и царската стая, запазена така, както е била използвана. Все пак за успокоение на посетителите, манастирът предлага богата колекция от знамена, църковна утвар и банкноти и монети, дарени на манастира през 2002 от госпожа, чието име забравих. Тръгвам си от манастира с доста смесени чувства.

Малко преди излизане от Орешака, спираме за малко пред магазинчетата, предлагащи “оригинална троянска керамика”, от чиято оригиналност са останали десетина глинени “гювеча”, останалото е преляло в “китайско-турска оригиналност с неразбираеми шарки”. Може и да не съм прав за произхода на грънците, ма за шарките съм готов да си отстоявам впечатлението! Е, утешението за потиснатия пътник все пак си остава домашната сливова ракия, която макар и малко остричка, все пак възбужда сетивата и вкуса срещу наистина скромните 8 лв. за литър. За сравнение ще спомена, че в Манастира се продава “монашеска” такава за доста по-нескромните 15 лв. за 700 мл с доста по-подозрителни качества.... Той ненапразно Иисус е изгонил търговците от храма Си, но уви – прекалено отдавна е било... както и да е!

Хубавата гледка по пътя обратно ме разведрява:

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00087.JPG

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00089.JPG

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00090.JPG

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00091.JPG.

Пътят ни минава през живописните местности, водейки ни през Троянския проход към подбалканския път. Междувременно стара чешма с чудесна вода ми напомня за отминалото време, когато животът просто беше различен:

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00093.JPG

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00094.JPG.

Накрая напускаме величествения Троянски Балкан и поемаме по скучния и поразбит път към София

http://store.hamsia.org/files/Trojanski%20manastir/DSC00095.JPG, обзети от чувството, че все пак дори и комерсиалният съвременен човек не може да съсипе напълно това, което Природата и това - едновременно бунтовно и свято място – създават.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пич -уби ме !!!

Как не те домързя да пишеш всичко това. Ходил съм там и мога само да кажа- Трябва да се посети и то веднага ако още някой не е ходил там.

А за търпението и ентусиазма с който си описал всичко-ПОКЛОН!

Сега замислям лятото да прескоча до Рилския и на юг до Мелник.Малко е далече за мен но щом съм с ШКОДА страшно няма.

А бе ти да не си колега шапкар.Кво праиш в Долна Митрополия!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не е лошо - пообиколи, понаснимай и ни разкажи после - нали за това е този раздел ;) само проверявай дали вече не е пускана тема с подобно описание - за да не се дублират. Иначе разказите на всеки, дори за едно и също място, са добре дошли - така ще убедим и колеги, които не са били на дадено място, да го посетят. А относно какво работя - ето тук пише ;)

поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единственото интересно според мен около манастира е историята му. Преди няколко години ходих и останах отвратен от комерсиализацията, кипяща наоколо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...

Важна информация.

За да използвате този форум, трябва да се съгласите с нашата Политика за лични данни. Трябва да се съгласите и с използването на бисквитки (cookies), които помагат за пълната фунционалност на форума. Може да настроите през вашия браузър кои бисквитки искате да се използват. С натискане на бутон "Потвърди" удостоверявате съгласието си с нашата Политика за лични данни и използването на бисквитки.