werz #1 Публикувано 4 Юли, 2007 Поради многото Л.С със запитвания как да се подобри 1,9 помпа дюза реших да понахвърлям някои неща.Политиката на Фаг в последните години е да представя адски подобни двигатели със значителни разлики в мощността.Тук ще говора за ARL,ASZ и AXR дизелите-150,131 и 101 коня.3те двигателя имат адски общо,но да приемем,че ни интересуват главно 2та най-мощни.ASZ двигателят е рестриктиран главно по 5 начина- 1.Интейк-смешна рестрикция за около 100на лева я няма-ето го решението http://www.fabia-vrs.com/technical/PD160.htm .Даже Арл е със същите компоненти като АСЗ но все пак! 2.Горивна помпа,а не инжектори! 3.Турбо и колектор 4.Интеркулер и връзките към него и няколко тръби към радиатова за да пасне 5.Електроника Мда,трудно е да си собсвеник на Рс,конете винаги не достигат,а модовете са лесни и сравнително евтини.Първият мод с интейка е почти задължителен-тесван е и работи по-добре от чувствително по-скъпи китове.Ненадминат от нормалните индукшън китове и почти равностоен на тези които снучат от много ниско,като за разлика от тях се кара и на мокро време.Този мод съчетан със смяна на въздушен на 2хил км гарантира макс перформанс.Помпата струва 230 евра,не ни е нужна ако не правим проект над 180-200,а има и много афтърмаркет такива,относно инжекторите те са за смяна при минаване на 200кс.Стандартното турбо е с доста ограничени възможности!Чиптунинга често води до неговия овърспин,чувствително намалявайки ресурса му и този на двигателя.По-високите оборотни режими натоварват и кулера(той пък серийно си е претоварен при РС) и от там или компа реже мощност или ебете в гъза двигателя.Та искате ли над180 коня-ново турбо и колектор.Решението е Garett 2256v слаган серийно на Фолксваген Т5 и старите Е39 Е39 -30д модели на БМВ. Интеркулера може да се подобри при 3 нужди. 1 Нужда-сток или близо до сток автомобил 131-160 коня.Така наречените евтни трикове на бришкода.Премахва се декоративната решетка до халогена от страната на кулера и се оставя така или ви правят въздухозаборник от стъклопласт. http://www.briskoda.net/forums/fabia/pi ... low/47646/ http://www.briskoda.net/forums/attachme ... 010471.jpg 2.170- 200 кулерче от Ибиза 163 коня или АРЛ-проблема е,че са коджа тръби към тях,но за един проект съм извадил номера и цени на всичко.При желание ще предам информацията.Или пък по голям кулер на серийно място съчетан с 1 3.Нагоре боли.1 вариант Forge Twincooler-готина работа-държи на бой до 260 коня.Много малък лаг в сравнение със стандарта 2.Вариант голям кит с ФМИК.Кофтито е,че има напасване рязане и прочие.трябва да е хубав(скъп) за да няма лаг.Самкото и то е с парррии. Електрониката друг път :mrgreen: Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
BlackPearl #2 Отговорено 5 Юли, 2007 А помпата от къде се набавя и какъв модел е? Я прати на лично това с коджата тръби от Ибиза? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
werz #3 Отговорено 5 Юли, 2007 2страници номера е-мързи ме да пиша фермани.В замундата има ЕТКА с номера и цени Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Хашек #4 Отговорено 5 Юли, 2007 ...реших да понахвърлям някои неща.... werz, батка ти наистина само понахвърли някои неща. Ама и това е изкуство - много да пишеш, а всъщност нищо да не казваш :!: Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
werz #5 Отговорено 5 Юли, 2007 :evil: Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
BlackPearl #6 Отговорено 6 Юли, 2007 werz, батка ти нaистина само понахвърли някои неща. Ама и това е изкуство - много да пишеш, а всъщност нищо да не казваш :!: werz-като цяло пишеш смислени и верни работи-говоря като цяло-защото според мен не си се срещал ПРЯКО с въпросния АСЗ двигател и не си го човъркал! НЕ ЗАБРАВЯЙ-ДВИГАТЕЛЯ Е ПОМПА-ДЮЗА! [-X Интейка съм напълно съгласен-макар че ако в кутията имаш нормален филтър-не чакай разлика(или поне не много осезаема)-то катър,или 2-божа работа 1-не мисля че е правилно това което пишеш за инжекторите(аз не се интересувам от статии и мнения на еди си кой си-а го казвам от личен опит и консултация с човек който прави тунинг на такива двигатели) -инжекторите дори и на чипнат двигател-пак имат резерва-дори при поставянето на МАЛКО по-голямо турбо пак ще имат резаерва(макар и вече минимална-но дастатъчна)-без проблеми могат да понесът модификация като чип+кулер+малко по-голямо търбо(МАЛКО ПО-ГОЛЯМО) smile068 2-турбината-хората са я преценили за този двигател-дори и ЧИПНАТ-турбината пак има резерви-а имено байпас клапана-(заводски настроен) който не е пипнат при софтуерната промяна-така че турбото може малко да се надуе и пак да е в нормите именно от този клапан-а може и много-но после трябва много молитви да се изрекът smile163 -понеже шанса да гръмне е 50% че и повече! smile031 smile076 За кулера-лаик съм-но не мисля че е много натоварен за СТОК мотора.Замислил съм нещо,чието изпълнение ще го прави човек който си разбира от работата и Шкодата му е живото доказателство! :mrgreen: Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Karaibrahim #7 Отговорено 9 Юли, 2007 Браво. Темата е много интересна. Дано претърпи развитие. Евала на ВЕРЦ, че я подхвана. Само незнам защо го оплюхте. Може да не е казал съставките за горивото на совалките в НАСА, но като за начало на темата е добре. Незнам... Явно е модерно, всеки да си пази тунинг тайните като формулата на Кока Кола. :roll: По темата - трябва да се разделят ъпгрейдите на два вида: малки, които могат да се правят гаранционно и големи ъпгрейди за сериозни проекти. Мисля, че като за нова кола, все още в гаранция (каквато е моята) интейк от Ибиза купра (93 лева) + хубав панелен филтър е добър старт. Това, което ВЕРЦ е дал като линк, за по-доброто обдухване на кулера също е приложимо. Мисля си го още от 2рия ден, когато бях взел Фабията . Обмислям ремап когато се върна в БГ. Дайте да обсъдим за пореден път ремап-а и последствията от него. Имам конкретно предложение от Vi-Max. Доволен съм от Владо, освен че ми е приятел и той прави старата ми кола, от която бях доволен. Други предложения? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Redline__ #8 Отговорено 9 Юли, 2007 Поради многото Л.С със запитвания как да се подобри 1,9 помпа дюза реших да понахвърлям някои неща. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ще откача просто ! ! ! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
votolom #9 Отговорено 9 Юли, 2007 Werz, евала ! Аз това с интейка от Ibiza-та го направих вече и сега ми е харесало това с дупките на калника за кулера. От каде да взема такава решетчица или каде могат да сложат на колата ?!? Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Karaibrahim #10 Отговорено 9 Юли, 2007 Можеш да си вземеш решетка тип зайчарник от тунинг магазините. Продава се на големи парчета, ще си изрежеш колкото ти трябва и си пушка. Друг вариант е да си търсиш решетка за вентилация, каквато беше използвал пича от Бриск Шкода. Можеш да намериш много такива в Тангра. Имат магазин на бул. Европа, среще Метро (подминаваш околовръсното и разклона за Банкя и ти се пада отдясно). Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
votolom #11 Отговорено 9 Юли, 2007 Karaibrahim-е ! Екстра си, мерси ! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Karaibrahim #12 Отговорено 9 Юли, 2007 Karaibrahim-е ! Екстра си, мерси ! Кажи ти какви ъпгрейди си правил на твоята РС-ка. Пише, че е ~200кс. Това е доста сериозна цифра, би трябвало да си напред с проекта. Разкажи нещо повече. Сподели опит, така да се каже. ПП: Интейка от Ибиза Купра от къде го купи и за колко, ако не е тайна, разбира се? Аз мога да го взема от Аутотехника за 93 лева с ДДС. Вече купихме един такъв за една Ибиза 1,8Т (интейка е еднакъв с ПД двигателите smile020 ) и има добър ефект, като за такъв малък ъпгрейд. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
votolom #13 Отговорено 9 Юли, 2007 Сложил съм турбо от Cupra Tdi, даже не съм го плащал,за интейка също не съм давал пари (имам познати в аутотехника), K&N филтър, сменен ми е софтуера като това го правих в Германия и пичовете го правиха специално по двигателя, а не готов да слагат, нямам катализатор и кулера е подменен.... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
votolom #14 Отговорено 10 Юли, 2007 Искам да попитам при втората снимка с махнатата решетка на халогена, възможно ли е да възникне някакво усложнение ако влезе вода, да речем... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Karaibrahim #15 Отговорено 10 Юли, 2007 Искам да попитам при втората снимка с махнатата решетка на халогена, възможно ли е да възникне някакво усложнение ако влезе вода, да речем... Не. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Хашек #16 Отговорено 10 Юли, 2007 А какво се прави като караш на вода или кал и предна дясна гума като вземе да хвърля през "зайчарника" камъни и л*йна директно в кулъра? И по повод "ТУНИНГ ТАЙНИТЕ", аз ще взема да престана с тази инициатива всичко каквото правя по моите коли да го филмирам, заснимам и да обяснявам подробно, ЗА ДА СЕ ОБНАРОДВА, ПОПУЛЯРИЗИРА И ДАЙ БОЖЕ ПОДОБРЯВА ОТ СЛЕДВАЩИТЕ :!: :!: :!: и да взема и аз да почна да понахвърлям само някои неща... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
votolom #17 Отговорено 10 Юли, 2007 Аз говоря за другата снимка, с дупката до халогена... Иначе ми се струва трудно да вкара кал и л*йна, освен ако не караш на заден... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
werz #18 Отговорено 10 Юли, 2007 Значи идеята с дупките отпред и отзад си е измислена от Фаг.Ауди ТТ 225 к.с има калник със серийни отвори в тях,а отпреде вместо решетка е с въздухозаборник.Перфекционистите wзимат пласмасата от някоя морга и изрязват решетката,която пасва перфектнo. В Bългария се предлага турбокомпресора идеален за целта на един тунингист на РС http://www.topspeed.bg/product.php?iid=601. Турбото на вотолом е 1749V(S2) с номер 038 253 016Q V500 или V510 или 742614-0001 или -0002..Проблема с кулера се решава по следният начин http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 76ec6cfcd2 или ето ви готов кит за Фабия РС на Forge http://www.garaget.org/?car=35864.Вижда се ,че с турбо от Купра трудно се стигат 200коня дори с добър кулер. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
votolom #19 Отговорено 10 Юли, 2007 Затова съм писал "~200", като "~" означава "приблизително".... Тоя Гарет го гледах и аз, но предпочетох да сложа турбото от Ibiza-та за без пари отколкото да давам 2000лв. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
BlackPearl #20 Отговорено 11 Юли, 2007 smile175 Че дай ми и на мене едно турбо без пари и аз да имам! Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
votolom #21 Отговорено 11 Юли, 2007 Шанс... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Dereal #22 Отговорено 11 Юли, 2007 Karaibrahim е прав - разделянето на "тежък" тунинг и такъв, който може да се направи на гаранционна кола. Любопитен съм - какво се случва с двигателя като се смени интейка с по-голям? Как ще се отрази това само по себе си - мощност, разход, двигател в неприятни за него режими??? Вярно, че рибата ми е още в морето (чакаме я септември. smile119 1.9 TDI PD 101кс. - Октавия Тур), но такива малки бъзикни не са ми чужди. Стига разбира се да не ми се отразява на гаранцията. :mrgreen: Edit: Ееееех, щом Еуратек не дава - операцията се отлага с 2 години.... язък. Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
gogata #23 Отговорено 11 Юли, 2007 Karaibrahim е прав - разделянето на "тежък" тунинг и такъв, който може да се направи на гаранционна кола. Dereal, не съм уверен, че на гаранционна кола можеш да правиш каквото и да е, без съгласието на ЕТ или без това да стане в техния сервиз(или такъв оторизиран от тях). Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
votolom #24 Отговорено 11 Юли, 2007 Говорим ли за Еуратек, считайте, че нищо не е възможно да се прави в рамките на гаранцията...на мен дори за въздушния филтър (още докато бях с оригиналния) ми се направиха, че не съм го сменил там, въпрки, че беше купен от тях... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове
Dereal #25 Отговорено 11 Юли, 2007 Говорим ли за Еуратек, считайте, че нищо не е възможно да се прави в рамките на гаранцията...на мен дори за въздушния филтър (още докато бях с оригиналния) ми се направиха, че не съм го сменил там, въпрки, че беше купен от тях... Щом си карал новата си кола при тях - вярно ли е, че има някаква проверка на 1500км? И после пак на 5000км? Когато става дума за нова кола? Edit: Питането ми е, защото на няколко места във форума виждам, че хората казват "след 1500км колата тръгна другояче", а ставаше дума и за някакво масло, с което двигателят идва от завода и трябва после да се смени. Такива неща.... Сподели публикацията Адрес на коментара Сподели в други сайтове