Home / Новини / Skoda Auto празнува 25 години в състава на VW Group

Skoda Auto празнува 25 години в състава на VW Group

Чешката компания Skoda Auto отпразнува 25-годишнината от влизането в състава на Volkswagen Group (договорът бе подписан на 16 април 1991 г.) в центъра Laurin & Klement Forum, музея на Skoda в Млада-Болеслав. Украшението на шоуто бяха няколко коли – от историческите модели до прототипи. А като специално ястие бе сервиран почти серийният кросоувър V Kodiaq, камуфриран отпред и отзад (чехите пазят цялата изненада за автомобилното изложение в Париж, където автомобилът ще бъде представен изцяло).

Яркият дизайн на Skoda трябва да привлече по-младата аудитория. На него ще разчита и новата SUV фамилия на марката. Предварително е известно, че чехите мислят върху “гореща” версия и купеобразен вариант на този всъдеход.

Концептът Skoda Vision S е хибрид. Серийният вариант ще получи не само хибридна система, но и чисто електрическо задвижване. И, разбира се, обичайните бензинови и дизелови версии.

Въпреки това на тържественото събитие автомобилът бе показан с работно заглавие на A-Plus. Но това е временно. Често напоследък в пресата се тиражира името Kodiaq (първоначално се пишеше Kodiak) и все още не е минала регистрацията в различни страни. Шефът на Skoda Бернард Майер помоли да се изчака няколко дни до официалното обявяване на името на модела. Както и да е, ясно е, че новият модел ще бъде построен върху модулната платформа MQB като на прототипа VisionS.

В хода на разработването на кросоувъра са били направени 47 прототипа, които са преминали тестове на повече от 700 000 км.

Малко след премиерата кросоувърътт веднага ще тръгне към конвейера в Квасини. При европейските дилъри автомобилът ще при стигне до края на тази година. Цената на всъдехода от средния клас (4,7 м) на Стария континент ще струва приблизително на 24 000 евро. За сравнение, ценоразписът на новия Volkswagen Tiguan започва от 30 025 евро, но с по-малка дължина (4,49 м).

На гала-събитието в Младо Болеслав бяха поканени около 500 гости, сред които бизнесмени и политици. Сред тях се открояваше Felicia Cabrio от края на петдесетте години.

Чешкият премиер Бохуслав Соботка напомни на публиката за решението на правителството за развитието на индустриалната зона “Солнице-Квасини,” където се намира и най-новата фабрика на Skoda. A главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Матиас Мюлер определи Skoda като водещ износител на Чешката република и една от най-бързо развиващите се автомобилни марки в света.

Трябва да отбележим, че четвърт век заедно с Volkswagen от произведените 172 000 автомобила през 1991 г. Skoda достигна до 1 055 500 единици през миналата година . Новият A-Plus / Kodiaq несъмнено ще допринесе за по-нататъшен растеж на един от най-старите производители на автомобили в света. Между другото, чехите броят историята на Skoda от основаването на компанията Laurin & Klement преди 121 години.

източник: ams.bg

x

Check Also

Шкода клуб България на VW Фест 2018г.

На 17 и 18.03.2018г. в Интер Експо Център, гр. София, се проведе ...