Home / Octavia vRS / Skoda помпа мускули на юбилейната Octavia RS

Skoda помпа мускули на юбилейната Octavia RS

През следваща година се навършват 40 години от появата на легендарната Skoda 130 RS с две врати, участвала в редица европейски ралита, в това число и на рали Монте Карло.Според добре информирани източници в чест на юбилея чешката компания има намерение да представи на пазара лимитирана серия на Octavia RS. Твърди се, че промените няма да се състоят само в нови украшения и табелки с поредния номер на автомобила. Това няма да е достатъчно за достойния юбиляр. И така, специалната серия ще има по-голяма мощност. С колко точно още не е решено. Някои предполагат, че тя ще скочи от обичайните 220 до 280 конски сили. Това ще бъде най-бързата серийна Skoda.

Все още не е ясно дали специалната серия Octavia RS ще се произвежда с двете каросерии (лифтбек и комби), но пък е известно, че тиражът ще бъде много ограничен.

На актуалната Octavia RS e монтиран моторът от серия ЕА888, същият, който задвижва и Golf GTI. С някои промени в оборудването и с разни настройки този двигател е подходящ за немалко модели на концерна Volkswagen. В Golf R е вграден вариант с мощност 300 к.с. Така че юбилейната Skoda да е с мощност от примерно 240–280 конски сили не е никакъв проблем.

Като се отчита, че Octavia ще стане най-най- сред своите роднини от чешката фамилия, логично е да се предполага, че ще има блокиращ се електронен диференциал, също като при Golf GTI с пакет Performance или при Cupra 280. Но задвижване на четирите колела няма да има, твърдят източниците. Но пък ще има по-твърдо окачване и оригинални джанти.

Спортното купе Skoda 130 RS се появи през 1975 г. То е създадено на основата на серийната Skoda 110 R с две врати със задно разположен двигател, а някои части от каросерията са изработени от алуминий и пластмаса, има и корекции по шасито. Двигателят също и собствено производство, но вместо четирилиндровия 1,1 е монтиран агрегат с работен обем 1,3 л, развиващ140 к.с. Произведени са общо 65 такива автомобила.

източник: ams.bg

x

Check Also

Skoda Karoq е кросоувърът на 2018 година в България!

На 18 януари на официална церемония в Ринг Мол София, SUV моделът ...