Home / Octavia 3 / 5 звезди за безопасност за новата Skoda Octavia

5 звезди за безопасност за новата Skoda Octavia

Еврoпейската програма за оценка на нови автомобили награди новата Шкода Октавия с 5 звезди за високото й ниво на безопасност. Тази най-висока оценка е признание за изключителните резултати на новата Шкода Октавия в областите безопасност на възрастни пътници и деца, защита на пешеходци и асистиращи системи за безопасност.Новата Октавия ще бъде представена на Европейските пазари през идните седмици. Чешкият автомобилен производител представи също и комби версията на новата Шкода Октавия за първи път на автомобилното изложение в Женева.

„Безопасността е един от основните приоритети за Шкода”, каза Франк Уелш, член на Борда на директорите в Шкода към отдела за Техническо развитие. ”Това се отнася и за новата Октавия. Нашата цел е да направим пътуването, колкото е възможно по-удобно и безопасно, както за шофьора, така и за пътниците. Благодарение на редицата асистиращи системи и цялостния пакет от елементи за пасивна безопасност, този нов модел се превръща в най-безопасния досега”, продължи Уелш. „Резултатите от тестовете на Euro NCAP са допълнително доказателство за високото ниво на безопасност на новата Шкода Октавия. Доволни сме от общия резултат от пет звезди, който получихме от независимите експерти на Euro NCAP”, каза Уелш.

Euro NCAP даде най-висока оценка за цялостната защита на възрастни пътници на предните седалки. Новата Октавия получи общо 93% от възможния брой точки в тази категория. Отделението за пътниците остава стабилно; манекените на предните седалки са почти невредими след теста. Цялостната защита на възрастните пътниците на предните седалки при различни размери и в различни позиции на тялото е винаги еднакво добра.

Новата Шкода Октавия получи много високи резултати и по отношение на защитата на децата. Експертите от Euro NCAP дадоха висок резултат на новата Шкода и за безопасността на пешеходците. Освен това, те бяха впечатлени от иновативните системи за безопасност на Шкода Октавия, които включват като стандарт за страните от Европейския съюз – електронната стабилизираща система (ESC) и системата за напомняне за поставяне на коланите на предните седалки.

Новата Шкода Октавия е оборудвана и с много системи за активна безопасност, които обикновено се срещат при автомобилите от по-горен клас. Сред тези системи са: асистент за следене на заобикалящата среда (Front Assistant) (ще се предлага от май 2013), асистент за поддържане на избраната лента (Lane Assistant), система, която активира автоматично спирачките при необходимост (multi collision brake), система за предотвратяване на последващ удар след инцидент (Proactive Crew Protect Assistant), предупреждение за умора на водача (Driver Activity Assistant). Тези системи помогнат да се избегнат опасни ситуации или да се смекчат последиците от тях за пътниците в автомобила и другите участници в пътното движение.

Шофьорът и пътниците са добре обезопасени благодарение на цялостения пакет от пасивни елементи за безопасност. До девет въздушни възглавници, които са идеално настроени с 3- точкови предпазни колани, защитават хората в автомобила от наранявания.

За първи Шкода Октавия се предлага със странични въздушни възглавниците за пътниците на задните седалки и възушни възглавници за коленете (стандарт в страните от ЕС). Дългата база, прецизното окачване и твърдата структура на купето са гаранция за изключителната стабилност при управлението на последния модел Шкода.Новата Шкода Октавия значително е увеличила размерите си, а благодарение на олекотената си конструкция, тя е с до 102 кг по-лека от своя предшественик.

Euro NCAP (Европейска програма за оценка на нови автомобили) е независим консорциум на Европейските транспортни министерства, автомобилни клубове, застрахователи и организации за защита на правата на потребителите. Организацията извършва краш тестове на нови модели автомобили и оценява тяхната безопасност.

източник: skoda-auto.bg

x

Check Also

Skoda Octavia 3 Facelift: Прагматикът

За никого отдавна не е изненада, че Skoda Octavia с основание се ...