Home / Karoq / Първата официална информация за ŠKODA KAROQ

Първата официална информация за ŠKODA KAROQ

ŠKODA KAROQ. Това е името на новият компактен SUV с обширно пространство и най-съвременни технологии. Най-новото попълнение в семейството на ŠKODA бе официално представен на 18 май 2017г. в Стокхолм. Името на наследника на YETI отново е взаимствано от езика на местното население на остров Кодиак, Аляска. На езика на племето Алутик, „автомобил” е ‘KAA’RAQ’. Те използват думата ‘RUQ’ за „стрела”, което е основният елемент в логото на ŠKODA и символ на динамиката на бранда. Името на новият компактен SUV на ŠKODA – ŠKODA KAROQ е резултат от въздействащата комбинация от двете думи от езика на Алутик. Ето и повече детайли за дизайна, оборудването и технологиите в новия ŠKODA KAROQ.

Дизайн: Експресивен, динамичен и емоционален. Забележителната триизмерна предна част придава сигурност и сила, чрез контурите си. Предницата се отличава най-вече с геометричните форми на светлините и прецизните линии. От ниво на оборудване Ambition нагоре, предните светлини са с FULL LED технология с кристален дизайн. Фаровете за мъгла също са с FULL LED технология и с функция за следене на ъгъла на завой, разположени са под главните предни светлини. Радиаторната решетка с хромирана рамка оформя характерната за ŠKODA трапецовидна форма.

Плоските задни светлини са разделени на две: външната им част преминава в страницата, докато вътрешната им се намира на задната врата. Рефлекторите са под задните сензори, на вътрешните ръбове на бронята. Задните светлини са с LED технология.

Голямото междуосие се забелязава лесно при страничен изглед и подсказва за обширен инериор. Страничният изглед се характеризира и с къс надвес отпред и отзад и плавно спускащата се линия на покрива. Новият KAROQ е оборудван с 16- или 17- инчови джанти в стандартното оборудване, които са налични в три различни дизайна. 17-, 18- и 19-инчовите алуминиеви джанти са допълнителна опция.

Оборудване. Дигиталното табло за управление прави своя дебют. Дигиталното табло за управление се появява за първи път при ŠKODA, като то може да бъде програмирано в четири различни дизайна. При класическият изглед, оборотомерът и скоростомерът са кръгли и се намират от дясно и от ляво на дисплея. Зоната между тях може да бъде конфигурирана индивидуално, според нуждите и потребностите на водача. Дигиталният изглед осигурява разположение на дисплея по цялата широчина на таблото. Под и над него остава място за по-малки дигитални дисплеи, на които могат да се изобразява информация като скорост на движение, препоръчителна предавка, разпознаване на пътни знаци и др. Изгледът Info-Profile предствлява голям дисплей, позициониран по средата, на който би могла да се визуализира картата например. Над нея и отстрани има място за допълнителни персонализирани дисплеи, показващи различна информация (скорост на движение, навигация, индикатор за предавката и др.). Редуцираният изглед предлага два големи дисплея, на които се изобразява избрана от водача информация.

Тези четири изгледа осигуряват само структурата на таблото. Водачът може да използва скрол бутон на дисплея в Модулната инфоразвлекателна система (MIB), за да избере кои дисплеи да се визуализират, в коя част от таблото и в какъв размер. Информация за аудио системата, телефона и асистиращи системи, както и за състоянието на автомобила могат да се зададат централно, или вдясно или в ляво на таблото.

FULL LED технологията при предните светлини е възможна при нива на оборудване по-високи от Ambition. Стандартното оборудване включва LED задни и стоп светлини, както и задни светлини за мъгла. Тук в помощ идват и няколко асистиращи системи като Light Assist, която автоматично превключва от къси на дълги светлини, функциите Coming Home и Leaving Home, които осигуряват осветеност около автомобила за определен период от време, така че пътниците да могат да се качат или слязат от автомобила безопасно.

В интериора, новото LED амбиентно осветление в декоративната лайстна, вградена във вратите и таблото, може да бъде осветена в десет различни цвята и осигурява приятна атмосфера по време на пътуването.

Багажното отделение е с капацитет 521 литра, при задни седалки в нормално положение. При свалени седалки, това пространство се увеличава на 1, 630 литра. В комбинация с опционалната система VarioFlex на задните седалки, капацитета за багаж може да варира между 479 и 588 литра.

Четири нови двигателя. Новата ŠKODA KAROQ разполага с най-съвременни технологии под капака си и предлага избор от 5 двигателя – 2 бензинови и 3 дизелови. Двата бензинови и два от дизеловите са напълно нови в гамата. Обемите им са 1.0, 1.5, 1.6 и 2.0 литра, а мощностите варират от 85 kW (115 к.с.) до 140 kW (190 к.с.). Всички двигатели са с турбо-компресор и директно впръскване, както и старт-стоп технология и система за рекуперация на спирачната енергия. Те са изключително икономични и отговарят на стандарт за екологичност ЕВРО 6. С изключение на най-мощния дизелов двигател, всички останали могат да бъдат поръчани с 6-степенна механична предавателна кутия или 7-степенна DSG. Двигателят 2.0 TDI с мощност 140 kW (190 hp) е стандартно оборудван със задвижване 4×4 и 7-степенна DSG. Новият двигател 1.5 TSI има специална функция за управление и деактивиране на цилиндрите при ниско натоварване и в покой.

Бензинови двигатели.

НОВО: 1.0 TSI – 85 kW (115 к.с.), Максимален въртящ момент 175 Nm , максимална скорост 187 km/h, ускорение 0-100 km/h за 10.6 секунди, комбиниран разход от 5.2 l на 100 km, комбинирани CO2 емисии 117 g/km.

НОВО: 1.5 TSI – 110 kW (150 к.с.), Максимален въртящ момент 250 Nm., максимална скорост 204 km/h, ускорение 0-100 km/h за 8.4 секунди, комбиниран разход от 5.1 l на 100 km, комбинирани CO2 емисии 119 g/km.

Дизелови двигатели.

НОВО: 1.6 TDI – 85 kW (115 к.с.), Максимален въртящ момент 250 Nm, максимална скорост 188 km/h, ускорение 0-100 km/h за 10.7 секунди, комбиниран разход от 4.5 l на 100 km, комбинирани CO2 емисии 118 g/km.

2.0 TDI – 110 kW (150 к.с.), Максимален въртящ момент 340 Nm, максимална скорост207 km/h, ускорение 0-100 km/h за 8.9 секунди, комбиниран разход от 4.4 l /100 km, комбинирани CO2 емисии 115 g/km.

Всички посочени данни важат за моделите със задвижване на предните колелета и 6-степенна механична предавателна кутия.

НОВО: 2.0 TDI – 140 kW (190 к.с.), Максимален въртящ момент 400 Nm, максимална скорост 211 km/h, ускорение 0-100 km/h за 7.8 секунди, комбиниран разход на гориво 5.3 l на 100 km, комбинирани CO2 емисии 138 g/km.

Най-малкият бензинов двигател е и нов в гамата на ŠKODA, той е с по-малък работен обем, но с повече мощност. Този 1.0 TSI трицилиндров двигател е с мощност 85 kW (115 к.с.) и впечатлява с динамиката си. Вариантите за предавателни кутии тук са 6-степенна механична или 7-степенна DSG.

Усъвършенствани шасита, 5 режима на шофиране и интелигентно задвижване на всички колела. Шаситата на ŠKODA KAROQ са с усъвършенстван и хармоничен дизайн, който придава на автомобила отличителност и гарантират истински офроуд възможности. Важен фактор за добрия баланс и разпределение на тежестта е предната ос, тя е с технология Макферсън с долен триъгълен носач и рамка от стомана, която е поставена по-напред. Пространството отпред е 1 576 мм.

Благодарение на Dynamic Chassis Control (DCC), водачът има на раззположение три режима в новия компактен ŠKODA KAROQ, това са Comfort, Standard и Sport. Електрическите клапи се контролират от специално устройство, в зависимист от състоянието на пътя, предпочитания стил на шофиране и избрания режим. DCC допринася за сигурността, като автоматично превключва в режим Sport на терени, при които навигирането е по-динамично. Това осигурява по-голяма стабилност, по-голяма тяга и по-къс спирачен път. Контролът на шасито DCC, включващо режима Select се предлага за двигател 1.5 TSI и двете 2.0 TDI версии със задвижване 4х4, за нива на оборудване, по-високи от Ambition.

С режим на шофиране Select, водачът може да променя начина на управление, DSG трансмисията, както и настройките на други системи при режимите Normal, Eco, Sport и Individual. Опционално, могат да бъдат създадени до 3 различни профила с индивидуални настройки, които се запазват в паметта на 3-те отделни ключа. При използване на който и да е от ключовете, съответните настройки се активират.

Офроуд режима осигурява още по-лесно шофиране по неравен терен, той е включен в допълнителното оборудване на моделите със задвижване 4х4. При този режим, системите Traction Control System (TCS) и Electronic Differential Lock (EDL) осигуряват съответно по-добра тяга и по-бърза реакция. Когато е необходимо, функциите Hill-Hold Control и Hill-Descent Control се активират, за да улеснят шофирането при наклон или изкачване.

За тези, които планират да шофират своя ŠKODA KAROQ по наистина предизвикателни терени, е предназначен „Пакета за лоши пътища“, който предпазва автомобила както от механични повреди, така и от навлизането на прах или пясък в двигателя.

Асистиращи системи: Пионерът в категория „Асистиращи системи на борда“. ŠKODA KAROQ предлага богата гама от системи, асистиращи при шофиране, включително паркинг асистент, система за поддържане на лентата на движение и трафик асистент. Системата за наблюдение на мъртвата точка Blind Spot Detect, системата Front Assist с предиктивна защита на пешеходци и асистента при спешни случаи служат, за да повишат сигурността при шофиране. ŠKODA KAROQ има капацитет за теглене на ремарке или прикачен товар до 2 тона. Новият Trailer Assistant помага при маневриране с ремарке на заден ход. Допълнителни асистиращи системи са налични при ŠKODA KAROQ, за да осигуряват безопасна дистранция от превозното средство отпред, да помагат на водача лесно да поддържа лентата си или да се престроява, да изобразяват важни пътни знаци и да помагат при паркиране.

Благодарение на радара си, системата Адптивен Круиз Контрл (Темпомат) поддържа желаната дистанция, спрямо превозното средство отпред, регулирайки скоростта на движение, за да избегне инцидент.

Като част от допълнителното оборудване, системите за наблюдение на мъртвата точка и следене на трафика спомагат за едно по-сигурно и спокойно шофиране. При скорост над 10 км/ч, два радарни сензора следят трафика отзад, а ако друго превозно средство се намира в т.нар. „мъртва точка“ или се приближава отзад с висока скорост, предупредителните LED сигнализатори в огледалата започват да светят от съответната страна. При отпаркиране, предупредителен звуков сигнал предупреждава, ако друг автомобил се приближава от страни.

Асистента при спешни случай е наличен, при наличието на системите Адаптивен Круиз контрол и Асистента за поддържане на лента (Lane Assist). Той се активира в случай, че по някаква причина водачът не е в състояние да шофира.

Системата Hill-Hold Control позволява на водача да отбие встрани при голям наклон, без риск автомобилът да потегли обратно надолу и без да е нужно да се използва ръчната спирачка.

Със своята камера, системата за разпознаване на пътни знаци (Traffic Sign Recognition) засича най-разпространените пътни знаци и ги изобразява като пиктограма върху дигиталното табло за управление или на дисплея на навигационната система.

ŠKODA Connect и Инфоразвлекателни системи. Забавление, информация и асистиране. Инфоразвлекателните системи са широкообхватни и разнообразни, работят бързо и предлагат различни видове функции и интерфейс, които могат да се управляват чрез тъч дисплея. Четири хардуерни компонента са налични: музикалните системи Swing (стандартна) и Bolero, както и навигационните системи Amundsen и Columbus.

В допълнение, новият KAROQ има и функция за жестово управление, която може да се прилага при някои от функциите (възможно е при наличието на навигационна инфоразвлекателна система Columbus). Камера следи и идентифицира движенията на ръката на водача в близост до централната конзола. Това позволява на водача да търси в менюто на инфоразвлекателната система, използвайки само жестове, без да отделя погледа си от пътя.

Мобилните онлайн услуги на ŠKODA Connect предлагат допълнителни функции към тези, свързани с инфоразвлеченията. Инфоразвлекателната система осигурява информация и забавлние, докато услугите Care Connect помагат в различни ситуации и при нужда от отдалечен достъп до автомобила. Онлайн информацията за трафика е важна част от инфоразвлекателните услуги, тя показва актуална информация за пътната обстановка и трафик по избран маршрут. В допълнение предлага информация за отдалеченост на най-близките бензиностанции, включително маршрут до тях и цените, на които се предлагат горивата; може да Ви информира за синоптичната прогноза, актуалните новини или пък най-близкото свободно място за паркиране.

Услугите Care Connect помагат на водача в различни ситуации и са налични при всички инфоразвлекателни системи, като допълнително оборудване за нивата, по-високи от Active. Тези услуги включват Обаждане при спешен случай и Проактивни услуги (могат да бъдат използвани за записване на час за сервизно обслужване), които позволяват отдалечен достъп до автомобила.

Автоматичното обаждане при повреда е от изключителна важност. То се активира напълно автоматично, в случай че някоя от системите за безопасност (като въздушните възглавници например) е активирана. Автомобилът установява телефонна връзка с център за спешна помощ, както и автоматичен пренос на данни за местположението на автомобила. Водачът или някой от пътниците също може да активира обаждането при спешност, с натискане на бутона на тавана.

“Simply Clever”: помощниците на борда. Една от новите Simply Clever екстри в KAROQ е електрическата задна врата, която може да се отвори или затвори отвътре, чрез бутон в интериора. Виртуалният педал, който отваря задната врата с леко джижение на крака под задната броня също е много практично и удобно решение.
Също новост е и електрическия теглич, който се разгъва навън, само когато е нужен.

Автомобилът е оборудван с електромеханична паркинг спирачка, която е част от стандартното оборудване. С двата си електрически мотора, тя е интегрирана в спирачната система в задната ос и служи и като спирачка при спешност. В задръствания или често спиране и потегляне, тя държи авотмобила неподвижен, така че водачът няма нужда да натиска педала на спирачката. Задейства се и се деактивира, чрез управляващ модул на централната конзола.

x

Check Also

Шкода клуб България на VW Фест 2018г.

На 17 и 18.03.2018г. в Интер Експо Център, гр. София, се проведе ...