Home / Новини / Профсъюзите в Skoda са готови за безсрочна стачка

Профсъюзите в Skoda са готови за безсрочна стачка

Профсъюзите в чешкия автомобилен производител Skoda, част от състава на Volkswagen Group, предупредиха днес, че могат да предприемат стачни действия, за да подкрепят исканията си за повишаване на заплатите им.Синдикатите отхвърлиха предложението на компанията за увеличаване с 3% на основната заплата в преговорите за нов колективен трудов договор.

Организациите на работниците не уточняват обаче към какво увеличение се стремят, но в сайта на Чешката обществена телевизия се казва, че профсъюзите са поискали увеличение на заплащането с 6,5%, а по-късно са се съгласили на по-нисък.

И синдикатите, и официални представители на компанията отказват засега да коментират ситуацията пред медиите.

В седмичния бюлетин на профсъюзите се казва, че сутрешните и следобедните смени ще намалят работното си време с по 1 час до 15 април и работниците ще протестират пред централата а на компанията.

Протестът, наречен „един час минус”, ще се отрази на производството, се казва в информацията и добавят: „ По-нататъшните действия ще продължат до постигане на исканията ни. Не е изключено да се стигне и до безсрочна стачка”.

В Skoda работят около 24 600 работници, включително временно наетите служители и десетки хиляди повече в компаниите доставчици.

Най-големият чешки износител Skoda регистрира оперативна печалба от 817 000 милиона евро през миналата година.

източник: ams.bg

x

Check Also

Skoda Karoq е кросоувърът на 2018 година в България!

На 18 януари на официална церемония в Ринг Мол София, SUV моделът ...