Home / Новини / Определиха най-безопасните автомобили за 2014 г.

Определиха най-безопасните автомобили за 2014 г.

Независимата европейска организация EuroNCAP обобщи резултатите от проведените краш тестове през миналата година и определи най-безопасните нови автомобили през 2014 г. В сегмента супермини първото място заема Skoda Fabia. Това е единственият модел в своя клас, който е получил 5 звезди от краш теста. В тази категория през миналата година са били тествани общо 14 автомобила.Експертите отбелязват, че Fabia се е справила отлично с фронталния удар. Безопасността на възрастните специалистите оценяват с 81%, а защитата на децата – също 81%, а пешеходците – 69%, а за работата на системите за безопасност чешкият хечбек е получил 69% от максимално възможните точки.

Най-безопасният в сегмента големи семейни автомобили е новият Mercedes-Benz C-класа. Общата защита на възрастните пътници е оценена с 92% – това е един от най-високите показатели през 2014 г. сред всички проведени тестове на EuroNCAP. Най-ниска оценка Mercedes-Benz C-класа (77%) е получил за работата на електронните системи за безопасност.

Най-безопасен в сегмента компактни семейни автомобил експертите на EuroNCAP определят второто поколение Nissan Qashqai. Автомобилът се е справил най-добре при страничния удар, като е постигнал 88% от максимално възможните точки за защита на възрастните пътници. Защитата на децата също се е оказала на високо ниво – 83%.

Най-безопасен компактен ван за миналата година е Volkswagen Golf Sportsvan. Максималната оценка на автомобила е получена за фронталния удар – ескспертите на EuroNCAP са оценили защитата на възрастните пътници в Sportsvan с 87%. За опасността от травми при децата оценката е леко по-слаба, но е също е много висока – 85%.

Първото място сред компактните кросоувъри заслужава новият Land Rover Discovery Sport. Кросоувърът, сменил Freelander, се е справил отлично при фронтален удар: вратите на новия модел практически не са деформирали и свободно са се отваряли след краш теста. При челен удар има риск от травма в гръдния кош – нивото на защитата в тази част на тялото експертите оценяват с четири звезди. Общата защита на възрастните пътници в кросоувъра е оценена с 93% – това е един от най-високите показатели през 2014 г. Най-слаба оценка Discovery Sport (общо 69%) е получил за защитата на пешеходците, участващи в пътното движение, въпреки че новият автомобил има специална въздушна възглавница за пешеходци.

източник: ams.bg

x

Check Also

Skoda Karoq е кросоувърът на 2018 година в България!

На 18 януари на официална церемония в Ринг Мол София, SUV моделът ...